İçindekiler[göster]

Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Ağrı, ülkemizin popüler şehirlerinden biridir. Her sene binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan şehir, kültürel yapısı ile dikkat çekmektedir. Bünyesinde çok sayıda doğal güzellik alanı ve tarihi yapı bulunmaktadır. Ağrı, hem yaz döneminde hem de kış döneminde ziyaret edilebilmektedir. Özellikle kış döneminde daha fazla tercih edilmektedir. Ağrı’ya ulaşım hem kara yolu hem de hava yolu ile gerçekleşmektedir.

Kara yolu ile ulaşımda otobüsleri tercih eden gezi severler, bulundukları bölgeden Ağrı otobüs bileti satın alarak, kolay bir şekilde şehre gelebilir. Hava yolu ile ulaşım da ise İstanbul üzerinden aktarmalı şekilde uçak seferleri yapılmaktadır. Bulunduğunuz bölgede, Ağrı’ya uçak seferi düzenleyen firmaları tercih edebilirsiniz. Uçak ile seyahat etmek için ise  Ağrı uçak bileti  satın almanız yeterlidir. Ağrı’da gezip görmeniz gereken birçok yer bulunmaktadır. Bölgenin en popüler yerleri, aşağıdaki listede sıralanmaktadır. 

Ağrı Dağı Milli Parkı

Ağrı’ya geldiğinizde ayağınızın tozuyla ilk uğramanız gereken yerlerin başında Ağrı Dağı Milli Parkı gelmektedir. Bölgenin en popüler yerlerinden biri olan milli parka yıl boyunca çok sayıda turist ziyaret amaçlı gelmektedir.

Şehir merkezine yaklaşık olarak 30 km uzaklıkta bulunan parka ulaşım son derece kolaydır. Özel aracınız ile gidebileceğiniz gibi, şehir içi otobüsler ile de ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür. Ağrı Dağı’nın rakımı yaklaşık olarak 5000 m’dir. Dağın etrafında yer alan milli park, hem yazın hem de kışın ziyarete açıktır.

Milli park içerisinde yapılabilecek birçok keyifli aktivite sunulmaktadır. Bölgede çadır kurup kamp yapabilir, karavan ile konaklayabilir, doğa yürüyüşüne çıkabilir, muhteşem manzaranın fotoğrafını çekebilirsiniz. Ayrıca ekstrem sporlara merakınız varsa dağ tırmanışı aktivitesini de deneyebilirsiniz. 

Ağrı Dağı Milli Parkı’na giriş ücreti kişi başı 5 TL’dir. Haftanın her günü sabah saat 08.00 ile akşam saat 18.30 arası ziyarete açıktır. 

İshak Paşa Sarayı

Ağrı’nın en popüler tarihi mekânlarından biri İshak Paşa Sarayı’dır. Tarih tutkunlarının sıklıkla ziyaret ettiği saray, Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde yer almaktadır. 

İhtişamlı görüntüsü ile öne çıkan İshak Paşa Sarayı, yıl boyunca çok sayıda yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir. Günümüzde külliye olarak kullanılan yapının içerisinde medrese, kütüphane ve cami bulunmaktadır. Kültür turizmi açısından büyük bir öneme sahip olan yapıyı, Ağrı gezilecek yerler listenize mutlaka dâhil etmenizi öneririz.

Ayrıca her sene Ekim ayında Doğubayazıt Ahmed-i Hani Kültür Sanat Turizm Festivali, bu saray içerisinde yapılmaktadır. Saraya girişler ücretlidir. Kişi başı giriş ücreti 10 TL’dir. Haftanın her günü sabah saat 09.00 ile akşam saat 18.30 arası ziyaret edebilirsiniz. 

Meteor Çukuru

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde yer alan Meteor Çukuru, dünyanın en büyük ikinci meteor çukuru olma özelliğine sahiptir. Boş bir tarım arazisi üzerinde konumlanan çukur, Ağrı’ya gelenlerin mutlaka ziyaret etmeni gereken noktalardan biridir.

1892 senesinde bir göktaşının bölgeye düşmesi sonucu yaklaşık 60 m derinliğinde bir çukur meydana gelmiştir. Farklı bir manzaraya sahip olan bölge, özellikle fotoğraf çekmeyi sevenlerin uğrak noktaları arasında yer almaktadır. 

Diyadin

Ağrı’nın ilçelerinden biri olan Diyadin, bünyesinde barındırdığı kaplıcaları ile öne çıkmaktadır. Bölgede Yılanlı, Köprü ve Davut olmak üzere toplam üç kaplıca hizmet vermektedir.

Termal turizm açısından büyük bir öneme sahip olan Diyadin ilçesi, her yıl çok sayıda turiste ev sahipliği yapmaktadır. Bölgede bulunan kaplıcalar, kadın hastalıkları, romatizmal hastalıklar gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Kaplıcalara girişler ücretsizdir. Belirli bir ziyaret saati bulunmadığından istediğiniz zaman gelip, şifalı sularından faydalanabilirsiniz. 

Ağrı Balık Gölü

Ağrı ili sınırları içerisinde yer alan Ağrı Balık Gölü, muhteşem doğal güzellikleri ile göz kamaştırmaktadır. Türkiye sınırlarında bulunan en büyük göllerden biridir. 

Doğa ile iç içe zaman geçirmek isteyenler için oldukça elverişli olan bölgede, yapabileceğiniz birçok aktivite bulunmaktadır. Göl çevresinde çadır kurup kamp yapabileceğiniz birçok alan mevcuttur. Kamp kurmanın dışında eşsiz göl manzarasına karşı piknik de yapabilirsiniz.

Göl içerisinde benekli alabalıklar yaşamlarını sürdürmektedir. Ayrıca bölge birbirinden güzel görüntülere sahne olan kelebek türlerine ev sahipliği yapmaktadır. Ağrı doğal güzellikleri arasında yer alan Balık Gölü’nü, gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz. 

Urartu Kalesi

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçe sınırları içerisinde yer alan Urartu Kalesi, şehrin görülmeye değer tarihi yapılarından biridir. Bölgede yapılan araştırmalara göre kalenin inşasında taş kullanılmıştır.

Ağrı gezilecek yerler listesinde mutlaka yer alması gereken kale, Urartu zamanından kalmadır. Kale içerisinde kaya mezarları ve birçok tarihi kalıntı bulunmaktadır. Eski dönemlerde Duryank Kalesi olarak bilinen kaleye girişler ücretsizdir. Herhangi bir ziyaret saati kısıtlaması bulunmamaktadır. 

Doğubayazıt Kalesi

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinin 7 km doğusunda yer alan kale, her sene binlerce gezi sever tarafından ziyaret edilmektedir. Bu kadar ziyaret edilmesinin ası sebebi ise muhteşem Ağrı Dağı manzarasına sahip olmasıdır. 

Ağrı’nın gezilmesi gereken tarihi yerlerinden biri olan kale, ortalama 20 m yüksekliğe sahiptir. Doğubayazıt Kalesi’ne giriş ücreti yoktur. Haftanın her günü ziyarete açıktır. 

Ahmed-i Hani Türbesi

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesine 8 km uzaklıkta bulunan türbe, İnanç turizmi açısından büyük bir öneme sahiptir. Türbeye ulaşım son derece kolaydır. Özel aracınız ile kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Özel aracınız yoksa şehir merkezinden ilçeye hareket eden toplu taşıma araçlarını tercih edebilirsiniz.

Her sene çok sayıda yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen türbe, önemli bir ilim adamı olan Ahmet Hani adına inşa edilmiştir. Türbeyi ziyaret esnasında hemen yanında yer alan camiyi de ziyaret etmenizi öneririz. 

Meya Mağaraları

Ağrı’nın Diyadin ilçesinde yer alan Meya Mağaraları, tarihi dokusu ile ön plana çıkmaktadır. Dar geçit ve tünellerden meydana gelen mağara, ortalama 1 km’lik uzunluğa sahiptir.

Mağara etrafında görülmeye değer birbirinden farklı tapınaklar, Yezidi ve İslam mezarları bulunmaktadır. Tarih kokan havası ile dikkat çeken mağaraları, Ağrı gezilecek yerler listenize mutlaka dâhil etmenizi tavsiye ederiz. 

Kategoriler: Şehir Rehberi