İçindekiler[göster]

İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Aksaray, bünyesinde barındırdığı eşsiz doğal güzellikleri ve önemli tarihi yapıları ile dikkat çekmektedir. Dört mevsim de ziyaretçi olan şehrin tarihi oldukça eski yıllara dayanmaktadır. Turizm açısından büyük bir öneme sahip olan şehir, tarihi İpek Yolu’nun en önemli merkezlerinden biri olmuştur. Anadolu denildiğinde ilk akla gelen şehirlerden biri olan Aksaray, gelen ziyaretçilere gezilecek yerler açısından birçok farklı alternatif sunmaktadır.

Eskiden Niğde’ye bağlı bir ilçe statüsündeyken 1989 senesinde il statüsüne geçmiştir. Aksaray’a ulaşım hem kara yolu hem de hava yolu ile yapılmaktadır. Hava yolu ile ulaşımda şehre en yakın konumda yer alan Kapadokya Havalimanı hizmet vermektedir. Eğer, bulunduğunuz bölgeden şehirlerarası otobüsler ile ulaşım sağlamak istiyorsanız, Aksaray otobüs bileti almanız gerekmektedir. Şehre, her bölgeden otobüs seferi düzenlenmektedir. 

Aksaray gezip görülecek yerler bakımından epey zengindir. Bölgenin öne çıkan en popüler yerlerini yazımızın devamında bulabilirsiniz. 

Ihlara Vadisi

Aksaray’da ilk görmeniz gereken yerlerin başında Ihlara Vadisi gelmektedir. Eşsiz doğal güzelliği ile dikkat çeken vadi, en çok ziyaret edilen bölgelerden biridir.

Hıristiyanlığın gelişmesinde önemli bir rol oynayan bölgede, birbirinden farklı çok sayıda vadi bulunmaktadır. Hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile dikkat çeken bölgede çok sayıda kilise kalıntısına rastlayabilmeniz mümkündür. Mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri olan Ihlara Vadisi’ne giriş ücretlidir. Kişi başı giriş ücreti 45 TL şeklindedir. 

Eğri Minare

Aksaray merkezinde yer alan Eğri Minare, adından da belli olduğu üzere eğri şekli ile öne çıkmaktadır. Şehrin sembolü haline gelen minarenin neden eğri olduğuna dair net bir bilgi bulunmamaktadır.

Pisa Kulesi’ne benzetilen minare, hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelmiştir. Yapımında kırmızı tuğla kullanıldığı için halk tarafından Kızıl Minare olarak da anılmaktadır. Şehrin önemli tarihi yapıları arasında yer alan minareyi, mutlaka ziyaret etmeniz önerilmektedir. 

Acemhöyük

Şehir merkezinin batı tarafında yer alan Acemhöyük, görülmeye değer tarihi mekânlar arasındadır. Bölgede yapılan kazı çalışmaları sonucu birçok farklı döneme ait tarihi eser ortaya çıkarılmıştır. 

Arkeolojik eserlere meraklı olanların mutlaka keşfetmesi gereken yerlerden biridir. Dört mevsimde ziyarete açık olan bölge için herhangi bir saat kısıtlaması bulunmamaktadır. 

Aksaray Müzesi

Şehir merkezinde yalnızca 3 km uzaklıkta bulunan Aksaray Müzesi, 1969 senesinde hizmete açılmıştır. Uzun yıllar Zinciriye Medresesi’nin içerisinde bulunan müze, sonrasında başka bir yere taşınmıştır.

Müze içerisinde farklı uygarlıklardan kalma 15 binin üzerinde tarihi eser sergilenmektedir. Toplam üç kattan meydana gelen müzeyi, Aksaray gezilecek yerler listenize mutlaka eklemenizi tavsiye ederiz. 

Aksaray Müzesi’ne girişler ücretlidir. Kişi başı giriş ücreti 5 TL’dir. Müze kartınız varsa girişte ücret ödemenize gerek yoktur. Pazartesi günleri dışında haftanın her günü sabah saat 08.30 ile akşam saat 17.00 arası ziyarete açıktır. 

Ziga Kaplıcaları

Güzelyurt ilçe sınırları içerisinde yer alan Ziga Kaplıcaları, şifa arayanların uğrak noktalarından biridir. Koruma alanı ilan edilen bölgede konaklama imkânı sunan bir de tesis bulunmaktadır. Günübirlik geziler için de tercih edilen kaplıcalar bölgesinde, dilerseniz konaklayabilirsiniz.

Kaplıca suyunun sıcaklığı yaklaşık olarak 47 derecedir. Suyun kadın hastalıkları başta olmak üzere; romatizma, göz ve metabolizma hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Bölgeyi ziyaret ettiğinizde kaplıcanı şifalı sularından faydalanabilir, çevreyi keşfe çıkabilir ve sakin bir gün geçirebilirsiniz. 

Sümbüllü Kilise

Ihlara Vadisi içerisinde yer alan Sümbüllü Kilise, Aksaray’ın görülmeye değer tarihi yapılarından biridir. İki kattan meydana gelen kilisenin 12.yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir.

Kilise olarak inşa edilen yapının aslında manastır olduğunu söyleyen büyük bir kesim bulunmaktadır. Kilise içerisinde Fresk tekniği ile yapılmış birçok farklı duvar resmi görebilmeniz mümkündür. Aksaray gezilecek tarihi yerler arasında bulunan kiliseyi, mutlaka ziyaret etmenizi öneririz. 

Aksaray Zinciriye Medresesi

Aksaray’ın tarihi hakkında bilgi almak isteyenlerin mutlaka yakından görmesi gereken yerlerden biri Aksaray Zinciriye Medresesi’dir. 

İhtişamlı görüntüsü ile göze çarpan medrese, 15.yüzyılda İbrahim Bey tarafından yaptırılmıştır. Kare formda inşa edilen yapının en dikkat çeken bölümü ise revaklı avlusudur. Yapımında kesme taş ve tuğla kullanılan medrese, tek kattan oluşmaktadır. Yapını üzerindeki işlemeler, Selçuklu zamanından kalmadır. 

Hasan Dağı

Aksaray’ın güneyinde yer alan Hasan Dağı, eşsiz manzarası ile ziyaretçilerini karşılamaktadır. Büyük Hasan Dağı ve Küçük Hasan Dağı olmak üzere toplam iki krater alanına sahiptir. Yüksekliği ise yaklaşık olarak 3268 m’dir.

Hasan Dağı, özellikle dağ sporları sevenler tarafından tercih edilmektedir. Ayrıca bölge kayak sporu için de elverişlidir. Aralık-Nisan ayları arasında dağ üzerinde kayak yapılmaktadır. Bölgede geçirdiğiniz süre boyunca temiz havayı içinize çekebilir, muhteşem manzarası fotoğraflayabilir ve huzurlu vakitler geçirebilirsiniz. 

Güzelyurt Evleri

Aksaray’ın Güzelyurt ilçe merkezinde yer alan Güzelyurt Evleri, tarihi açıdan büyük bir öneme sahiptir. Kapadokya mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan bu evler, Rum evleri olarak da bilinmektedir.

Tarih kokan bu evleri ziyaret ettiğinizde her birinin kapısında ne zaman yapıldığına dair bilgileri bulabilirsiniz. Aksaray’ın turistik bölgelerinden biri olan Güzelyurt Evleri’ni mutlaka yakından görmenizi öneririz. 

Aşıklı Höyük

Aksaray’ın güneydoğusunda Melendiz Çayı’nın yanında Kızılkaya Köyü sınırları içerisinde yer alan Aşıklı Höyük, tarihi dokusu ile dikkat çekmektedir.

Höyük alanında yapılan kazı çalışmaları sonucu çok sayıda tarihi eser bulunmuştur. Bu eserler günümüzde Aksaray Müzesi’nde sergilenmektedir. Ayrıca Höyük’ün 10 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğu tahmin edilmektedir. Bölgede beyin ameliyatı yapıldığına dair kanıtlar da ortaya çıkarılmıştır. 

Antik Çağ’dan kalma Aşıklı Höyük’ü, Aksaray gezilecek yerler listenize mutlaka dâhil etmelisiniz. 

Ulu Cami

Şehir merkezinde yer alan Ulu Cami, 1408 ile 1409 seneleri arasında Karamanoğlu Mehmet Bey tarafından yaptırılmıştır. Şehrin en önemli tarihi yapılarından biridir.

Yapımında kesme taş kullanılan cami, dikdörtgen formda inşa edilmiştir. Birçok kez bakım ve onarımdan geçen cami, inanç turizmi açısından büyük bir öneme sahiptir. Günümüzde ibadet yeri olarak kullanılmaya devam eden camiyi mutlaka yakından görmeniniz önerilmektedir. Ulu Cami’ye giriş ücreti yoktur. İbadet saatleri dışında her zaman ziyaret edebilirsiniz. 

Nora Antik Kenti

Hasan Dağı’nın eteklerinde yer alan Nora Antik Kenti, Aksaray şehir merkezinde yaklaşık olarak 28 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile ortalama yarım saat içerisinde ulaşım sağlayabilirsiniz.

Nora Antik Kenti, 1998 senesinde sit alanı olarak ilan edilmiştir. Bölgede yapılan birtakım çalışmalar sonucu kentin Bizans ve Roma zamanında askeri merkez olarak kullanıldığı ortaya çıkmıştır. Kent içerisinde akropol, freskler, küçük kale ve bir tane de kilise bulunmaktadır. Her sene binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Buram buram tarih kokan antik kenti, gezilecek yerler listenize mutlaka eklemenizi tavsiye ederiz. 

Ağaçaltı Kilisesi

Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde yer alan Ağaçaltı Kilisesi, bölgenin en önemli tarihi yapılarından biridir. İki kattan meydana gelen kilise, sert kayaların içine oyularak inşa edilmiştir. 

Ağaçaltı Kilisesi’nin bir diğer adı Daniel Pantonassa Kilisesi’dir. Kilisenin giriş kısmında ağaç bulunmasından dolayı Ağaçaltı ismini almıştır. Yapının içerisini ziyaret ettiğinizde birçok farklı duvar resmi görebilmeniz mümkündür. Kiliseyi gezmek için herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur. 

Aziz Gregorius Kilisesi

Aksaray’a geldiğinizde bir diğer ziyaret etmeniz gereken tarihi yapı ise Aziz Gregorius Kilisesi’dir. Güzelyurt ilçesinde yer alan kilise, Kilise Cami olarak da bilinmektedir.

Osmanlı zamanında kilisenin yanına minare yapılmış ve bir süre cami olarak hizmet vermiştir. Günümüzde minare hala sapasağlam durmaktadır. Kilisenin en göze çarpan bölümü ise sekiz köşeli yapılmış kubbesidir. İnanç turizmi açısından büyük bir öneme sahip olan kilise, Aksaray’da mutlaka görmeniz gereken yerler arasında bulunmaktadır. 

Yılanlı Kilise

Yılanlı Kilise, Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde yer almaktadır. Tarihi açıdan büyük bir öneme sahip olan kilise, yıl boyunca çok sayıda turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Kilisenin adının yılanlı olmasının sebebi yapının batı tarafından yer alan resimden kaynaklıdır. Resimde dört günahkâr kadının yılanların saldırısına uğradığı tasvir edilmektedir. Bölgenin belki de en ilgi çekici tarihi yapılarından biridir. 

Tuz Gölü

Aksaray’a geldiğinizde görmeden dönmemeniz gereken yerlerden biri Tuz Gölü’dür. Dört mevsimde farklı bir doğal güzelliğe sahip olan göl, birinci derece sit alanı ilan edilmiştir.

Aksaray doğal güzellikleri arasında en popüler yerlerden biri olan Tuz Gölü, sıcak yaz günlerinde kuraklaşmaktadır. Kuraklaşan ve kuruyan göl üzerinde yürüyüş yapabilmeniz mümkündür. Yaz aylarında daha çok ziyaretçisi olan bölgede, eşsiz manzara fotoğrafları çekebilir ve harika vakitler geçirebilirsiniz. 

Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri

Aksaray’ın Gülağaç ilçesinde yer alan Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri, mutlaka yakından görmeniz gereken yerlerden biridir.

Her sene binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan şehir, toplam yedi kattan meydana gelmektedir. Yedi katlı olmasına rağmen günümüzde sadece üç katı ziyarete açıktır. Şehir içerisinde toplam kırk oda bulunduğu için adı da Kırkgöz olmuştur. Yeraltı Şehri’ni gezerken kaybolmamanız adına yanınızda bir tur rehberi olmasını tavsiye ederiz. 

Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri’ne kişi başı giriş ücreti 15 TL’dir. Yaz aylarında haftanın her günü sabah saat 08.00 ile akşam saat 19.00 arası, kış aylarında ise sabah saat 08.00 ile akşam saat 17.00 arası ziyarete açıktır. 

Kılıçarslan Parkı

Aksaray merkezine bağlı Coğlaki Mahallesi’nde yer alan Kılıçarslan Parkı, bahar ve yaz aylarında yöre halkının dinlenmek için en çok tercih ettiği noktalardan biridir. 

Şehrin ilk mesire alanı olma özelliğini taşıyan park, gelen ziyaretçilere eğlenceli vakitler geçirme imkânı sunmaktadır. Park alanında aileniz veya arkadaşlarınız ile birlikte piknik yapabilir ve keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Ayrıca bölgede koşu yolu, yürüyüş parkuru, mescit ve çocukların eğlenceli vakitler geçirmesine olanak sağlayan çocuk oyun parkı da bulunmaktadır. 

Aksaray Meydanı Saat Kulesi

Aksaray Meydanı’nda yer alan Saat Kulesi, Aksaray Belediye Başkanı tarafından 2014 senesinde inşa ettirilmiştir. Aksaray merkez gezilecek yerler arasında bulunan saat kulesi, Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşımaktadır. Aksaray şehir merkezini gezerken mutlaka yakından görmeniz gereken yapılardan biridir. 

Bunlar ilginizi çekebilir?

Somuncu Baba Çilehanesi

Aksaray gezinizi sonlandırmadan önce mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri Somuncu Baba Çilehanesi’dir. 

İnanç turizmi açısından büyük bir öneme sahip olan çilehane, Hacı Bayram Veli’nin hocası Somuncu Baba’nın anısına inşa edilmiştir. Dini yerlere merakı olan gezi severler, Aksaray gezilecek yerler listesine mutlaka burayı da dâhil etmelidir. 

Kategoriler: Şehir Rehberi