İçindekiler[göster]

Kazakistan’ın eski başkenti olan Almati bugün Kazakistan’ın en gelişmiş ve en kalabalık şehridir. Kayak merkezi, yeşil alanları ve doğa güzellikleriyle oldukça fazla turist çeker. Almati uçak bileti ile direk şehire girmeniz mümkündür. Almati şehrine kayak turizmi için gidiyorsanız en iyi zaman Aralık ayıdır. Kültürel ve tarihi bir gezi yapmak istiyorsanız eylül ve haziran ayları arasındaki zaman dilimi ılıman bir iklimde olan Almati ziyareti için oldukça uygun bir dönemdir. 

Tarihi İpek yolu üzerinde olan Almati şehrinde oldukça fazla tarihi esere rastlanmak mümkündür. Şehir Kazakistan’ın başkenti olamasa da birçok konuda başkent konumundadır. Bilim, sanat, ekonomi ve kültür başta olmak üzere eğitiminde başkenti konumundadır. Almati’ye İstanbul’dan direkt uçuş ile 5 saatte aktarmasız olarak uçuş yapılmaktadır. Almati saati Türkiye saatinden 3 saat ileridir. Kazakistan mutfağında oldukça fazla et tüketilmektedir. Etler genellikle at eti olarak tercih edilmektedir. 

Almati’de Türkiye mutfağından örnekler görmek mümkün olsa da genellikle Kazakistan mutfağından yemekler ile karşılaşırız. Almati uçak bileti ile İstanbul’dan aktarmasız uçmak mümkündür. 

28 Panfilovtsev Parkı

Almati şehrinin doğusunda bulunan park 18 dönümlük bir alana kurulmuştur. 1870 yılında kurulan park Nazilerde mücadele döneminde şehit olan 28 askere adanmıştır. Eskiden köy mezarlığı olan park şimdi anıt parkına dönüşmüştür. Yıllar içinde parkın içine oldukça fazla bina eklenmiştir. Bu binalardan bazıları sergi gibi kullanılmaktadır. Girişi ücretsiz olan parka bir tam gününüzü ayırmanız önerilir. Oldukça büyük olan parkın içindeki binalardaki müzeleri de gezmeyi unutmamalısınız.

Müzik Enstrümanları Müzesi

28 Panfilovtsev Parkı içinde bulunan müze 2013 yılında kurulmuştur. Müzeye ev sahipli yapan tarihi binanın 1098 yılında inşasının tamamlandığı bilinmektedir. Ahşap müze binasıyla daha dışarıdan ilgi çeken müzede birçok halk enstrümanı bulunmaktadır. Geleneksel Kazak, Türk, Kırgız ve Özbek müzik aletlerinin sergilendiği müzede canlı performanslara da şahit olmanız mümkündür. Almati gezilecek yerler arasında en tercih edilen noktalar arasındadır. 

Zenkov’s Cathedral

28 Panfilovtsev Parkının içinde buluna diğer bir turistlik nokta ise Zenkov’s Katedralidir. 19. Yüzyılda inşa edilen Katedral tüm savaş ve doğal afetlerden zarar görmeden günümüze kadar ulaşmıştır. Yapıldığı dönemin en yüksek binası olan katedralde beş kubbe bulunmaktadır. Nikolay Gavrilovich Khludov tarafından boyanan katedral binası tamamen ahşaptan inşa edilmiştir. Oldukça gösterişli yapısıyla dışarıdan dikkat çekmektedir. Giriş ücreti bulunmaktan katedralde ilahiler söyleyen rahipler eşliğinde gezmeniz mümkündür. Almati gezi rehberi ile oldukça detaylı bilgiler almak mümkündür. 

Kazakistan Cumhuriyeti Merkez Devlet Müzesi

Orta Asya bölgesinin en büyük ve en eski müzesi olan müzede 1830’dan bu yana bulunan eserler sergilenmektedir. Kazakistan’ın eski fotoğrafları, arkeolojik kazılardan elde edilen tarihi eserlerin, nadir el yazması kitaplar bulunmaktadır. Yaklaşık 300.000 parça Kazakistan Cumhuriyeti Merkez Devlet Müzesi’ne kayıtlı haldedir. 

Cumhuriyet Meydanı

Almati’nın orta noktası olan meydanda bulunan 28 metre uzunluğundaki anıt Almati şehrinin simgesi haline dönüşmüştür. Tabanında cennet ve dünyayı içeren simgesel motifler bulunurken, Anavatan bir aile ile başlar yazmaktadır. Bu yazı kazakların atasözüdür. Aileye oldukça önem veren Kazaklar oldukça fazla aile ile vakit geçirme mekanları oluşturmuşlardır. 

Kazak Sanat Müzesi

Ülkenin en iyi sanat koleksiyonuna sahip olan müze Abylkhan Kasteev’in büyük resim sergisine ev sahipliği yapmaktadır. Müzede 25.000’den fazla sanat eseri bulunmaktadır. Ülkenin en değerli sanatçılarının eserleri bulunmaktadır. Rusça ve Kazakça birçok argümanın bulunduğu müzede oldukça fazla sayıda İngilizce argümanda bulunmaktadır. Almati turistik bölgeleri arasında en fazla ziyaret edilen müzedir. 

Nadir Kitaplar Müzesi

2010 yılında devlet tarafından kurulan müzede yabancı ve yerli eski el yazma kitaplar bulunmaktadır. Müzede kayıtlı 500’den fazla nadide el yazması kitap bulunmaktadır. Arap, Latin ve Kiril alfabesi içeren birçok farklı el yazması kitap bulunmaktadır. 18. yüzyıldan itibaren kronolojik olarak sıralanan müzede oldukça kolay bir şekilde aranan kitaplara ulaşmak mümkündür. 

Büyük Almatı Gölü

İli Alatau Milli Parkında bulunan göl yılın her mevsiminde farklı renklere bürünmektedir. En parlak ve en mavi rengini kar sularının eriyerek göle karıştığı bahar aylarıdır. Bahar aylarında en fazla turisti çeken göl şehre çok yakın bir konumdadır. Kanyonun üzerinde buluna göle ulaşmak için parktan yukarı biraz yürümek gerekmektedir. Almati gezilecek bölgeler arasında doğa güzellikleriyle en fazla tercih edilen mekandır. 

Shymbulak

Almati’nin en çok turist çeken kayak merkezi olan Shymbulak’a kışın oldukça fazla ziyaretçi akın etmektedir. Orta Asya’nın en büyük kayak merkezidir. En yüksek kayak merkezi olan Shymbulak’da mart ayının sonu kadar kar erimeden korunmaktadır. Mart ayının sonuna kadar ziyaretçi kabul eden Shymbulak Almati gezisi sırasında mutlaka uğranması gereken bir yerdir. 

Medeu

Dünyanın en yüksek olimpik kayak merkezi olan Medeu deniz seviyesinden 1.691 metre yüksekliktedir. Genellikle profesyonel kayakçılara ev sahipliği yapan merkezde amatör kayakçılar içinde pistler bulunmaktadır. 

Kok Tobe Zirvesi

Şehirden 1100 metre yükseklikte bulunan Kok Tobe zirvesi Almati şehrinin en büyük noktasıdır. Blue Hill ismindeki eğlence parkında eğlenirken şehir manzarasını izlemek mümkündür. Çeşitli anıtlarında bulunduğu Kok Tobe zirvesine teleferik ile ulaşmak mümkündür. Almati görülecek yerler listesinin en başında bulunmaktadır. 

Ile-Alatau Milli Parkı

Parka yapılan uzun yürüyüşün ardından eşsiz doğa manzarayla kamp yapmak mümkündür. Trans-Ile Alatau dağlarında bulunan park Almati’nın güneyinde bulunmaktadır. 1966 yılında kurulan park tam bir doğa harikasıdır. 300 farklı hayvana ev sahipliği yapan parkta şelaleler ve yürüyüş parkurları ile birçok ziyaretçiyi kabul etmektedir. 

Butakovskiy Şelalesi

Butakovskoe Boğazın’ndaki Almati yakınlarında bulunan şelale Almati görülmesi gereken yerler arasında en çok tercih edilen mekanlardan birisidir. Şelaleye 2 saatlik bir yürüyüşün adından ulaşmak mümkündür. 30 metre yükseklikten dökülen şelale bölgede bilinen en meşhur şelaledir. Bölgede iki şelale bulunmaktadır. Fakat biri daha küçük olduğundan Butakovskiy şelalesi olarak bilinen büyük şelaledir. 

Furmanov Zirvesi

Şehirden turların düzenlendiği Furmanov Peak oldukça gözde bir turizm mekanıdır. Yürüyüş yollarınında bulunduğu Furmanov zirvesinin en yüksek noktası sadece 3.200 metre yüksekliktedir. Sıfır çığ tehlikesi unvanına sahip olan Furmanov Peak amatör kayakçılar ve çocuklar için oldukça tercih edilen bir kayak merkezidir. Kayak merkezinde kayak için kısa eğitimlerde verilmektedir.

Bunlar ilginizi çekebilir?

Almatı Central Park

Gorky Park olarak da bilinen Central Park oldukça turist çeken gözde bir parktır. Oldukça uzun bir yürüyüş alanı bulunan parkta çocuklar için oyun alanları da bulunmaktadır. 100 dönümlük bir arazinin üzerine kurulmuş olan parkta yiyecek bir şeyler bulmak ve zaman geçirmek mümkündür. 1856 yılında en iyi park olarak seçilmiş park günümüzde oldukça fazla ziyaretçi kabul etmektedir. 

I. Başkan Parkı

Almati 'de görülecek yerler arasında en merak edilen noktalardan birisidir. Kazakistanın birinci başkanı anısına yapılan park 2011 yılında açılmıştır. 73 dönümlük oldukça büyük olan parkta oldukça gösterişli yapılar bulunmaktadır. Her yıl düzenlenen müzik festivaline ev sahipliği yapmaktadır. 1.5 kilometrelik yürüyüş yolu bulunmaktadır. Parkın içinde yemek yemek için alan bulunmamaktadır. Genellikle piknik yapan kişilerin bulunduğu parkta dışarıdan yiyecek ve içecek getirerek piknik yapmak mümkündür. 

Kategoriler: Şehir Rehberi