İçindekiler[göster]

Ardahan gezilecek yerler bakımından oldukça zengin bir tarihi ve doğal güzellikleri içerisinde barındırmaktadır. Artvin, Kars ve Gürcistan’a sınır olan Ardahan’da gezerken, pek çok tarihi mekâna ve doğal güzelliklere rastlanabilmektedir. Özellikle doğa gezisine çıkmak isteyen turistler için Ardahan şehri en doğru tercih olacaktır. Ortalama üç gün içerisinde şehrin bütün görülmeye değer olan alanlarını gezebilmek mümkün olmaktadır.

Şeytan Kalesi

Ardahan’da gezilecek yerler listesinde şeytan kalesi, mutlaka görülmesi gereken yerlerden bir tanesi olarak gösterilir. Şeytan kalesi, Çıldır ilçesinde yer alır. Şehrin en önemli yapılarındandır. Pek çok turist, şeytan kalesini görebilmek için her yıl Ardahan’a gelmektedir. Etrafında uçurumların olmasından dolayı patika bir yol üzerinden ulaşılabilmektedir. Şeytan kalesinin bulunduğu bölgeden, Ardahan dağlarının manzarası izlenebilir.

Atatürk Silüeti

1954 yılında Damal ilçesinde bir köy çobanı tarafından keşfedilen Atatürk silüeti, şehirden yarım saat uzaklıktaki bir bölgede izlenebilmektedir. Bu alanda her yıl temmuz ayında, bulunduğu ilçenin adını alan Damal şenlikleri kutlanmaktadır. Atatürk silüeti, genelkurmay başkanlığı tarafından korumaya alınan bir bölgedir. Yerli ve yabancı turistlerin bu bölgeye girişi ücretsiz bir şekilde yapılır.

Ardahan Kalesi

Ardahan'da görülecek yerler kategorisinde, Osmanlı devletinden şehre miras kalan Ardahan Kalesi bulunur. Bu kale, 16. yüzyıl yapıları arasında gösterilmektedir. Ardahan Kalesi bir nehrin kenarındadır. Şehrin önemli yapılarından biri olan bu kale, mimarî yapısıyla yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden bir tanesi olmuştur.

Karagöl-Sahara Milli Parkı

Artvin ve Ardahan sınırında bulunan bu parka, 1 saatlik bir yolculuk sonrasında ulaşılabilir. Ülkemizin doğal güzelliği ile meşhur olan yerleri arasında listeleniyor. Bu alanda doğa yürüyüşleri ve piknik yapılabilecek alanlar oldukça fazladır. Yaz aylarında pek çok turist tarafından ziyaret edilir. Bu alanda bir tesis bulunmaz ancak kamp yapma alanları vardır. Ayrıca Karagöl’de, uygun fiyatlarla sandal ile göl turu yapabilmek mümkündür.

Cemal Tural Tabiat Parkı

Ardahan gezisi yapmak isteyen kişiler için görülmesi gereken yerler arasında Cemal Tural tabiat parkı bulunur. Bu parka 5 kilometre bir mesafe sonrasında ulaşılabilmektedir. Piknik yapmak isteyen kişilerin, ilk tercihleri arasında yer alır. Bu alanda yaz mevsiminde bal festivali yapılır. Ayrıca bu tabiat parkında kamp yapılabilen alanlarda bulunur. Cemal Tural tabiat parkına giriş ücretli olmaktadır.

Yalnızçam Kayak Merkezi

Ardahan turistik bölgeler arasında bulunan Yalnızçam kayak merkezi, kış turizmine önemli katkılar sağlamaktadır. 2018 yılında açılan bu kayak merkezine, 13 kilometrelik bir mesafe sonrasında ulaşılabilir. Ardahan şehrinin önemli yerlerinden bir tanesi olan Yalnızçam kayak merkezine hem profesyonel sporcular hem de yerli ve yabancı turistler büyük ilgi göstermektedir.

Akçakale Adası

Ardahan’ın Çıldır ilçesinde yer alan bu ada, Ardahan doğal güzellikler listesinde en üst sıralarda yer alır. 10 bin yıllık bir tarihe sahiptir. Akçakale adası sit alanı olmakla birlikte doğal bir güzelliğe sahip olduğundan, özellikle düğün fotoğrafı çekmek isteyen çiftlerin tercihi olmuştur. Akçakale adasını şehre bağlayan küçük bir yol bulunur. Tatilciler adaya yürüyerek bu yol üzerinden geçiş yapabilirler.

Bülbülan Yaylası

Ardahan şehir merkezine 40 kilometre uzaklıkta olan bülbülan yaylası, Ardahan’da görülecek yerler arasında yerini alır. Bu yayla Ardahan ve Artvin sınırında bulunmaktadır. Şehrin doğasını hissetmek isteyen tatilcilerin, mutlaka görmesi gereken bir yer olduğu belirtilir. Bülbülan yaylasına tatilciler genelde yaz aylarında gelirler ve bu yaylada bazı aktiviteler gerçekleştirirler. Bu aktiviteler sıralanacak olursa; Dağ tırmanışı ve doğa yürüyüşü şeklinde açıklanabilir. Ayrıca her yıl bülbülen yayla festivali de gerçekleşmektedir. Bu yaylaya ulaşmak için otobüs hizmeti bulunmamaktadır. Bülbülan yaylasına gitmek isteyen tatilciler, kendi özel araçları ile gidebilirler.

Yalnızçam Yaylası

Ardahan görülecek bölgeleri arasında yer alan Yalnızçam yaylası, deniz seviyesinden 2715 metre yüksek bir alanda, Yalnızçam köyü içerisinde bulunmaktadır. Doğu Karadeniz ile bir köprü konumunda bulunan bu yaylaya şehir merkezine 15 kilometrelik bir mesafe sonrasında ulaşılabilir. Yerli ve yabancı turistler tarafından yaz aylarında ziyaret edilir. Yalnızçam yaylasında doğa sporları yapılır ve festivaller düzenlenir.

Göle Okçuoğlu Yaylası

Göle okçuoğlu yaylası, bölgede en önemli ve güzel yerler arasındadır. Tamamen doğal bir yayla olup, tatilcilerin kamp yaptıkları bölgelerden bir tanesi olarak bilinir. Ardahan’da kamp yapmak isteyen yerli ve yabancı turistler için en uygun tercih olacaktır. Göle okçuoğlu yaylasında herhangi bir konaklama yeri yoktur ve ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz bir tesiste bulunmamaktadır. Bu yaylaya ulaşabilmek için Ardahan gezi rehberi ile anlaşabilir veya özel aracınız ile gidebilirsiniz. Genellikle kamp yapmayı sevenler ve doğa yürüyüşü yapmak isteyen tatilcilerin durağı olmuştur. Şehir merkezine 40 kilometre bir mesafe sonrasında göle okçuoğlu yaylasına ulaşılabilir. Göle ilçesinde bulunmaktadır.

Aktaş Gölü

Ardahan'da görülmesi gereken yerler listesinde yer alan aktaş gölü, yaz ve kış aylarında pek çok turist tarafından ziyaret edilmektedir. Aktaş gölü, Ardahan ve Gürcistan sınırında bulunmaktadır. Ardahan şehir merkezine 50 kilometrelik bir mesafede bulunan bu göl, Çıldır ilçesi yakınlarında bulunur. Aktaş gölünde farklı kuş türlerine rastlanabilir. Bu göl aynı zamanda pelikanlar yuvası olarak da adlandırılmaktadır. Aktaş gölü çevresinde herhangi bir tesis bulunmamakta ve bununla birlikte pek çok piknik alanı bulunmaktadır. Tatilciler piknik yaparken aynı zamanda farklı kuş türlerini de izleyebilmektedirler.

Çıldır Gölü

Ülkemizin önemli yerlerinden biri olan ve ülkenin ikinci büyük gölü olan çıldır gölü, Ardahan ile Kars sınırında bulunmaktadır. Çıldır gölüne şehir merkezinden 45 kilometrelik bir yolculuk sonrasında ulaşılabilmektedir. Bu göl çıldır ilçesinde yer almaktadır. Yaz mevsiminde yeşil bir görüntüye sahipken, kış mevsiminde ise aşırı soğuklar sebebiyle donmaktadır. Bu göldeki buzlar, nisan ayına kadar erimeden kalmaktadır ve buz kalınlığı 1 metreyi aşabilmektedir. Göldeki buz kütlelerinin üzerinde at arabaları ile gezilebilir, fotoğraflar çekilebilir ya da yürüyüşler yapılabilmektedir. Çıldır gölünde ayrıca balık tutma aktiviteleri de gerçekleştirilmektedir. Otobüs bileti alarak kolaylıkla şehre ulaşabilir ve Çıldır Gölü’nü ziyaret edilebilirsiniz.

Balık Gölü

Küçük bir göl olan ancak doğal güzelliği ile pek çok tatilcinin ziyaret ettiği balık gölü, şehir merkezine 1 saatlik bir mesafe sonucunda ulaşılabilir. Bu göl Posof ilçesi içerisinde bulunur. Özellikle alabalıkları ile ünlü olan bu gölde balık tutma aktiviteleri gerçekleştirilebilir.

Kura Nehri

Ardahan’ın önemli yerlerinden biri olan Kura nehri, bölgenin de en uzun nehirleri arasında yerini alır. Bu nehir, Ardahan’ın göle ilçesinde doğarak, Gürcistan’a uzanmakta ve son olarak Azerbaycan denizine karışmaktadır. Her yıl pek çok yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği kura nehri, doğal görüntüsü ve kış aylarında buz tutan görüntüsü ile tatilcilerin ziyaret ettiği duraklardan birisi olmuştur.

Bunlar ilgini çekebilir?

Kısır Dağı

Doğu Anadolu Bölgesi'nin en yüksek dağlarından biri olan kısır dağı, Ardahan’ın çıldır ilçesinde bulunmaktadır. Bu dağa ulaşmak için, merkezden 30 kilometrelik bir mesafeye gitmek gerekir. Geniş bir alana sahip olan kısır dağına gidilebilmesi için, Ardahan otobüs bileti alarak şehre gelebilir ve gezi planınıza burasını dâhil edilebilirsiniz.
 

Kategoriler: Şehir Rehberi