İçindekiler[göster]

Burdur’da gezilecek yerler oldukça geniş bir coğrafya içerisinde yayılmış durumdadır. Örnek olarak Salda Gölü şehrin bir ucunda yer alırken, Sagalassos Antik Kenti ise diğer ucunda yer almaktadır. Bu nedenle günübirlik gezilerde Burdur ilini tamamen gezebilmek neredeyse imkansızdır. Ancak birkaç günlük bir tatil planı ile birlikte Burdur’u tamamen keşfedebilmek ve gezebilmek mümkündür. 

Salda Gölü

Sadece Burdur ili için değil, tüm Türkiye geneli için oldukça ikonik bir doğal oluşum olan Salda Gölü Mars yüzeyi ile benzerliklere sahip olan dünyanın ikinci yeridir. İlginç özellikleri, mükemmel manzarası ile Burdur gezilecek yerler listesinin başını çekmektedir. Oldukça sessiz ve sakin bir ortama sahip olması onu eşsiz kılmaktadır. Burada sezon açıldığında çeşitli kamplar yapılmaktadır. Yaz akşamlarında dahi serin bir yer olması nedeni ile pek çok kişi tarafından kamp alanı olarak tercih edilmektedir. 

Salda Gölü 184 metre derinliğe sahip olması ile birlikte ülke genelinde en derin ikinci göl özelliğine sahiptir. Burdur ilinin Yeşilova ilçesinde konumlanmaktadır. Eşi benzeri olmayan bu gölün turkuaz renkli suyu bulunmaktadır. Özellikle daha önce gölde yüzmemiş olan kişiler için muhteşem plajı ve turkuaz renkli suyu benzersiz bir deneyim yaşatmaktadır. 

Mısırlılar Evi

Hinnaplı Ev olarak da bilinen bu ev Oluklaraltı Caddesi üzerinde bulunuyor. 19.yüzyıldan kalan bu ev iki katlıdır. Tavanlarında ahşap işlemeler bulunmaktadır. Evin her odasında bulunan süslemeler oldukça göz alıcı bir estetiğe sahiptir. Kendisine özgü mimarisi ile her gün ziyaretçi kabul etmektedir. Süslemelere oldukça özenilmiştir. Daireler içerisinde yer alan çiçek motifleri gibi çok çeşitli süsler burada bulunmaktadır. Baklava dilimleri gibi desenler ile birlikte oldukça hoş bir görünüm sağlamaktadır. Süslemeleri ile dikkatleri üzerine çeken bu mekanın Burdur gezisi düzenleyen herkes tarafından mutlaka ziyaret etmesi gerekli görülmektedir. 

Burdur Arkeoloji Müzesi

Burdur’da görülecek yerler içerisinde mutlaka yer alan bir müzedir. 1969 yılında ziyaretçi kabul etmeye başlamıştır. Giriş katında, üst katında ve bahçe alanında sergiler vermektedir. Sagalassos, Kbyra, Kremina antik kentlerinden izler barındırmaktadır. Antik kentlerden ve daha pek çok farklı höyüklerden çıkarılan tarihi eserler burada sergilenmektedir. Bu nedenle mutlaka uğranması gerekli olan bir yerdir. 

Dans eden kızlar frizi, Hadrian ve Marcus Aurelius’a ait olan ayak figürleri, sınır taşı, İmparator Valerianus’un bronz heykeli burada yer almaktadır. Birbirinden ünlü olan bu eserler mutlaka görülmeye değerdir. 

Taş Oda Konağı Etnografya Müzesi

Burdur gezi rehberi ile yapılan gezilerde mutlaka uğranılmakta olan müzelerden biri etnografya müzesidir. 17.yüzyıl Osmanlı sivil mimarlığın en güzel örneklerinden biri olarak kişilerin karşısına çıkmaktadır. Bir bahçe içerisinde yer alan iki katlı bir yapıdır. Estetik açıdan oldukça süslü motiflerle donatılmıştır. Pencere pervazları kalem işi bitki motifleri ile süslü iken dolaplar ise altın yaldızlarla donatılmıştır. İçerisinde mankenlerle yapılan canlandırmalar oldukça ilgi çekici özelliklere sahiptir. Kullanılan eşyalar, yöreğe ait dokular içermektedir. 

Sığla Ormanı

Burdur şehir merkezine yaklaşık olarak 1 saatlik uzaklıkta olan bu orman sık ağaçları ile mükemmel bir tabiat parkıdır. Kargı Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Etrafını saran endemik ağaçları, gölü ile birlikte Burdur’da görülmesi gereken yerler içerisinde yerini almaktadır. Trekking, doğa fotoğrafçılığı, olta balıkçığı gibi doğa sporları ile yakından ilgilenen kimseler için oldukça uygun bir ormandır. Tabiat parkı aynı zamanda piknik yapabilmek için de uygun alanlara sahiptir. Balık tutma hobilerine sahip olan, doğa iç içe bir şekilde vakit geçirmek isteyenlerin mutlaka vakit geçirmesi gereklidir. Keyifli etkinlikler için oldukça uygun olan yapısı nedeni ile sürekli olarak ziyaretçi kabul etmektedir. Doğa içerisinde sessiz ve sakin yürüyüşler yapma olanaklarına sahip olunmaktadır. 

Gölcük Tabiat Parkı

Burdur görülecek bölgeleri içerisinde mutlaka Gölcük tabiat parkı da yer alıyor. Isparta il sınırı içerisinde yer alsa da yakın mesafe içerisinde olması nedeni ile Burdur gezisi düzenleyenlerin mutlaka ziyaret etmesi gerekli olan bir bölgedir. Şehir merkezine oldukça yakın olması nedeni ile mutlaka ziyaret edilmelidir. Yarım saat uzaklıkta olan bölge doğa ile iç içe bir şekildedir. Muhteşem manzarası ile mükemmel bir seyir keyfi sunar. İçerisinde yer alan restoranlarda muhteşem manzara eşliğinde yemek yemek mümkündür. Sessiz bir ortama sahip olması nedeni ile doğa içerisinde sakin ve huzurla dolu bir yürüyüş yapılabilmektedir. Keyifli bir gün geçirmek isteyen kişiler için göl manzaralı tabiat parkı en gözde mekanlar içerisinde yer alıyor. 

Serenler Tepesi Tabiat Parkı

Burdur turistik bölgeler araştıran kişiler için bir diğer ziyaret edilmesi gerekli olan bölgedir. Burdur şehir manzarası ve Burdur Gölü burada rahatlıkla seyredilebilmektedir. Bu nedenle mutlaka ziyaret edilmelidir. En keyifli seyir bölgesi olması nedeni sıklıkla ziyaretçi kabul etmekte ve insanlar akın akın buraya gelmektedir. Restoran ve mesire alanları ile birlikte keyifli dakikalar geçirebilmek mümkündür. Özellikle hafta sonları aileler sıklıkla buraya ziyarete gelir ve birlikte hoşça vakit geçirirler. Bölge halkı burada hoş manzara eşliğinde piknikler gerçekleştirmektedir. 

Oğuzhan Kent Ormanı

Burdur doğal güzellikler bakımından oldukça zengin olan bir şehirdir. Bu nedenle tabiat ormanları ve muhteşem manzaraları ile göz doldurmaktadır. Merkeze yarım saatlik bir uzaklıkta bulunan Oğuzhan Kent Ormanı muhteşem bir manzaraya sahiptir. Bu nedenle bölge halkı tarafından sıklıkla ziyaret edilmekte ve halk burada piknikler gerçekleştirmektedir. Kendisine özgü manzarası ziyaret eden herkesi büyülemektedir. Burada bol bol vakit geçirilebilecek, etkinlikler düzenleyebilecek alanlar mevcuttur. Restoranlar ile birlikte mükemmel manzara eşliğinde yemek yemek mümkün olabilmektedir. 

Salda Kayak Merkezi

Kış turizmi açısından da geride kalmayan Burdur şehri Salda Kayak Merkezi ile hem yerli hem de yabancı turistleri ağırlamaktadır. Burada yer alan muhteşem kayak merkezinde eğlence dolu vakitler geçirebilmek için Burdur uçak bileti doğrudan bulunmasa da Antalya üzerinden havayolunu tercih ederek ulaşım sağlayabilirsiniz. Son dönemlerde oldukça yüksek bir popülerliğe ulaşmıştır. Bölge halkı tarafından kış mevsimlerinde sıklıkla ziyaret edilmektedir. Bölge halkı yanında sıklıkla yerli ve yabancı turistlere de kapılarını aralamaktadır. İçerisinde yer alan teleferiği ile birlikte hoş bir gezi yapılabilmektedir. Kayağın keyfini sürebilir, kışın tadını burada çıkarabilirsiniz. Aynı zamanda burada yer alan tesis içerisinde de sıcacık vakitler geçirebilmek mümkündür. 

İnsuyu Mağarası

Mağara Türkiye sınırları içerisinde turizme açılan ilk mağara olma özelliği taşımaktadır. Türkiye'nin en büyük mağarası olan bu mağaranın sadece küçük bir alanı ziyaretçi kabul etmektedir. Mağara derinliklerinde oluşan sarkıtlar ve dikitler tehlike arz edebileceği nedeni ile sadece belirli bir alanı ziyaret için uygundur. Yer altı suları nedeni ile karstik kayalar zaman içerisinde erimiş ve bu nedenle mağara derinlikleri günümüzde ziyaret için oldukça tehlikeli bir hal almıştır. 

İçerisinde yer alan gölden tarım amacı ile su çekilmiştir. Bu nedenle içinde yer alan su bir hayli azalmıştır. Adeta bir yeraltı sarayı olan bu mağara Türkiye sınırları içerisinde en büyük mağara olması nedeni ile oldukça önemli bir yere sahiptir. Burdur güzelliklerinden nasiplenmek ve tarihini özümseyebilmek amacı ile Burdur otobüs bileti fiyatlarına göz atabilir ve kısa süreli geziler düzenleyebilirsiniz. 

Kategoriler: Şehir Rehberi