İçindekiler[göster]

İstanbul'un en iyi ve saklanmış mücevherlerinden biri, Balat adı verilen renkli mahalledir. Bir birinden farklı renklerle boyanmış ahşap evler, bir birinden farklı konsept kafeleri ile İstanbul'da görülecek en iyi semtlerden biridir. Balat eski bir Rum semti olan Fener mahallesi, Haliç kıyısının güneyinde bulunan zengin tarihi mirasa sahip bir İstanbul semtidir. Balat, son dönemlerde yapılan Turizm yatırımları ile hem ülke içinde hemde yurt dışından gelen turistlerin uğrak noktası haline gelmiş. Bölgeye bir çok tur düzenlenerek bugünkü şöhretine  kavuşmuştur.

Bir Musevi mahallesi olan Balat, İstanbul'un en eski semtlerinden biridir. 1950 yılında İsrail'in kurulmasıyla bir çok Yahudi İsrail'e göç etmiş ve Balat bugünkü ev sahiplerine kalmıştır. Balat ismi ise semtte bulunan Blaherna Sarayına yakınlığından dolayı "Palation" (Yunanca da "saray yeri")  ismi ile anılmış ve zamanla değişerek şuan ki ismini almıştır. Balat, tarih boyunca bir birinden farklı inanç guruplarına ev sahipliği yapmış ve bu farklı inanç guruplarının bir arada, hoşgörü ve saygılı yaşadığı bir semt olmuştur. Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethettikten sonra Balat'ta yaşayan azınlıklara yaşamlarını sürdürebilmeleri için güvence vermesi elbette bu hoşgörü ve saygı ikliminin oluşmasında önemli bir rol oynamıştır.

Balat Gezilecek Yerler

Haliç'in güney kıyısında yer alan eski Rum mahallesi Fener ve eski Yahudi mahallesi Balat , çok zengin tarihi mirasa ve İstanbul'un çok popüler turizm bölgesine sahiptir. Fener ve Balat, turizm alanında son dönemde yaptığı katkılarla turistik bir yer haline geldi. Peki Balat'a gidince nereleri gezebilirim? diye soruyorsanız bütün ayrıntıları bu listemizde görebileceksiniz.

1- Fener Rum Erkek Lisesi

Fener Rum Erkek Lisesi, halen İstanbul'da faaliyet gösteren birkaç Rum kurumundan biridir. 1454 yılında Patrik Gennaidos ile Fatih Sultan Mehmed arasında yapılan bir anlaşma ile açılışı yapılmıştır. Binanın renginden sonra "Patrik Akademisi", "Büyük Rum Okulu" ve "Kızıl Mektep" olarak adlandırılmıştır. Moldova Prensi Dimitri Kantemir'e ait arazi üzerinde, Marsilya'dan getirilen malzemelerden mimar Konstantinos Dimadis tarafından 1881 yılında inşa edilmiştir. Kırmızı ateş tuğlası ve kubbeli kulesi, okulu Balat'ın ufuk çizgisinde öne çıkan yapı haline getirmekte ve  Balat'ın en gözde yapılarından biri olmaya devam etmektedir. Okul, artık “Özel Fener Rum ve İlköğretim Okulu” adıyla hizmet vermeye devam ediyor.

Adres: Balat, Sancaktar Ykş. No:36, 34087 Fatih/İstanbul
Yol tarifi al>>

2-Meryem Ana Kanlı Kilise

Meryem Ana Kanlı Kilise Balat'ın Fener mahallesinde bulunan bir Doğu Ortodoks Kilisesi'dir. Bir yamacın zirvesine yapılmış ve Haliç'e bakmaktadır. Meryem Ana Kanlı Kilisesi Fatih Sultan Mehmet'in şahsi bir fermanı ile camiye dönüştürmediği, günümüze ulaşan tek Bizans kilisesidir.

Adres: Balat, Tevkii Cafer Mektebi Sk. No:1, 34087 Fatih/İstanbul
Yol tarifi al >>

3- Demir Kilise-Sveti Stefan Bulgar Kilisesi

Mimari olarak, haç şeklindeki Aziz Stephen Kilisesi'nin inşası hem Neo-Gotik hem de Neo-Barok unsurlara sahiptir. Taşıyıcı iskeleti tamamen çelikten, dış cephesi dökme demir levhalardan oluşuyor. 40 metre yüksekliğindeki çan kulesinin Yaroslavl'da dökülmüş altı çanı var. Kilisenin içindeki ahşap ikonostasis de Rusya, Moskova'da yapılmıştır. Bulgar Kilisesi bugün hala Ortodoks cemaati tarafından kullanılmaktadır. Bir zamanlar Bulgaristan Ulusal Uyanışının önemli yerlerinden biri olan Haliç kıyısındaki Aziz Stephen Kilisesi, şimdi ihtişamıyla ziyaretçi akınını çekiyor. Kilise binasında yapılan restorasyon çalışmalarının ardından kilise 2018 yılında yeniden açılmıştır.

Adres: Balat, 34087 Fatih/İstanbul
Yol tarifi al >>

4- Balat Ahrida Sinagogu

5. yüzyılın sonlarında Sefarad Yahudileri İber Yarımadası'ndan sürüldüğünde, Sultan II. Bayezid, Osmanlı İmparatorluğu'na getirilmesi için İspanya ve Portekiz'e gemiler gönderdi. Birçoğu Eminönü'nde Haliç'e daha sonra Balat ve Hasköy ilçelerine yerleşti. Yüzyıllar boyunca Ahrida Sinagogu, depremler ve yangınlar nedeniyle defalarca hasar görmüş ve sonra restore edilmiştir. İstanbul'daki Sefarad kültürünün 500. yıldönümü kutlamaları için son yenileme 1992 yılında yapılmıştır. 18. yüzyıla inşa edilen Ahrida Sinagogu, Lale döneminden İstanbul Barok mimarisinin ilginç bir örneğidir. Bir gemi pruvası şeklinde inşa edilen ve üzerinde Tevrat okunan görkemli minber (Teva) özellikle dikkat çekicidir. Geminin şeklinin Yahudileri İspanya'dan İstanbul'a getiren kadırgaları anımsattığı söyleniyor. Kimilerine göre Nuh'un Gemisi'ni de simgeleyen yapı, İstanbul'daki Sefarad Yahudilerinin sıkça kullandığı sembol yapıdır.

Adres: Ayvansaray, Lavanta Sk. No:7, 34087 Fatih/İstanbul
Yol tarifi al >>

5- Cıfıt Çarşısı

Balat'ın merkezine, Sinagogun bulunduğu oldukça küçük meydana gittiğinizde , Leblebiciler Caddesi üzerindeki etkileyici ve otantik Cifit Çarşısı'na ulaşacaksınız . Osmanlı döneminde Yahudilere verilen Cifit adı. Ve Çarşı da bir zamanlar yöreye gelen Yahudi tüccarlar nedeniyle bu ismi almıştır. Burada birbirinden güzel antika ve antika dükkanları ile ayna satan dükkanlar bulabilirsiniz. Orada da Yanbol Sinagogu ve ünlü Agora Meyhanesi'ni görebilirsiniz.

Adres:Ayvansaray, Leblebiciler Sk. No:16, 34087 Fatih/İstanbul
Yol tarifi al >>

6- Merdivenli

Merdivenli rampası olarak da bilinen Çorbacı Çeşmesi rampası, hem yerli halkın hem de turistlerin çok ilgilendiği ve bol bol fotoğraf çektirdiği oldukça popüler bir yer. Balat'ı ziyaret ettiğinizde UNESCO Kültür Mirası projesi kapsamında restore edilen bu alanı ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Adres: Çorbacı Çeşmesi Sk. Balat, 34087 Fatih/İstanbul
Yol tarifi al >>

7-Ferruh Kethuda Camii

Mimar Sinan (ünlü Osmanlı mimarı) tarafından 1562 yılında yaptırılan Ferruh Kethüda Camii, Sinan'ın diğer ihtişamlı ve büyük eserlerine göre çok küçük bir camidir. İlginç bir detay ise caminin mihrabının yakındaki ünlü Tekfur Sarayı'ndan getirilen çinilerle süslenmiş olmasıdır. Ancak caminin bir başka ilginç özelliği de arka bahçesinde güneş saati bulundurmasıdır.

Adres: Ayvansaray, Ferruh Kahya Sk. No:11, 34087 Fatih/İstanbul
Yol tarifi al >>

Balat'ta Ne Yenir? 

Fenerin Yıldırım ve Vodina caddeleri arasındaki bölgesi otantik ve renkli kafe ve restoranlarla dolu. Aynı şekilde Balat çarşı ve çevresinde güzel ve hareketli kafe ve restoranlar bulabilirsiniz.
Fener ve Balat'ın gözde mekanları arasında antik ve vintage bir ortamda çok güzel bir atmosfer sunan Perispri , açık büfe kahvaltısıyla ünlü Forno , köfte ve tatlılarıyla ünlü Köfteci Arnavut ve ünlü Balat Turşusu yer alıyor. Ayrıca Balat çarşı bölgesinde yer alan Agora Taverna , aynı zamanda İstanbul'un en ünlü ve tarihi meyhanelerinden biridir. Burada bir akşam yemeğinin tadını çıkarmanızı tavsiye ederiz.

Balat'a Nasıl Gidilir?

Haliç'in güney kıyısında bulunan Fener ve Balat'a Eminönü'nden Eyüp'e ulaşmak çok kolay . Fener ve Balat yaklaşık 5 km. Eminönü, Karaköy veya Eyüp'ten ve bu mahallelerden Fener ve Balat'a da yürüyebileceğinizi söyleyebiliriz.

* Fener ve Balat'a gitmenin en pratik ve kolay yolu, Haliç üzerinden sahil yolunu izleyerek veya Taksim'den veya Eminönü'nden kalkan Halk Otobüslerini kullanmaktır .
 

Kategoriler: Şehir Rehberi