İçindekiler[göster]

İç Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Kayseri, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Gezilecek yerler bakımından epey zengin olan şehir, bünyesinde çok sayıda tarihi yapı bulundurmaktadır. Yıl boyunca şehir dışından birçok yerli ve yabancı turist, şehre hem tatil hem de gezi amaçlı gelmektedir. Şehir, eski medeniyetlerden kalma tarihi camiler, müzeler, hamamlar ve kiliselerin yanı sıra milli parkları, şelaleleri, gölleri, kaplıcaları ve birçok doğal güzelliği ile de öne çıkmaktadır. Gelen misafirlerine, farklı ve unutulmaz bir gezi deneyimi yaşatan şehrin gezilecek en popüler yerlerini aşağıda oluşturduğumuz listeden bulabilirsiniz. 

Erciyes Dağı

Kayseri’ye geldiğinizde ilk görmeniz gereken yerlerden biri Erciyes Dağı’dır. Şehrin simgesi olarak bilinen dağ, aynı zamanda İç Anadolu Bölgesi’nin en büyük dağı olma özelliğine sahiptir. Yaklaşık 3.917 metre rakıma sahip olan dağın tepesindeki muhteşem kar görüntüsü görülmeye değerdir. 

Kış turizmi açısından oldukça popüler olan Erciyes Dağı’nda Erciyes Kayak Merkezi bulunmaktadır. Kayak sporuna merakı olanların uğrak noktaları arasında yer alan bölgede, hem kayak hem de snowboard yapabilirsiniz. Ayrıca bölgede konaklama imkânı sunan birçok tesis bulunaktadır. 

Erciyes Kayak Merkezi’ne girişler ücretlidir. 13 yaş ve üstü için giriş ücreti 15 TL, 6 ile 12 yaş arası yaş arası giriş ücreti ise 10 TL şeklindedir. 

Kayseri Kalesi

Köklü geçmişi ile dikkat çeken şehirde gezip görmeniz gereken birçok tarihi yapı bulunmaktadır. Bu tarihi yapılar arasında ilk sırada Kayseri Kalesi gelmektedir. M.Ö. 3.yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen kalenin kim tarafından yapıldığı hakkında net bir bilgi yoktur. 

Kayseri’nin Cumhuriyet Meydanı’nda yer alan kale, çok sayıda medeniyet tarafından kullanılmıştır. İşgalleri engellemek amacı ile yapılan kale, Kayseri merkezde gezilecek yerler arasında yer almaktadır. İç ve dış olmak üzere toplam iki bölümden meydana gelen kale hem Roma hem de Bizans Dönemi’nin izlerini taşımaktadır. Ayrıca kalenin bir bölümü müze olarak hizmet vermektedir. 

Kayseri Kalesi’ne kişi başı giriş ücreti 10 TL’dir. Dört mevsimde ziyaret edilebilen bu tarihi kaleyi, gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz. 

Döner Kümbet

Döner Kümbet, Kayseri’ye bağlı Melikgazi ilçesinde yer almaktadır. Şehrin görülmeye tarihi yapılarından biri olan kümbet, Selçuklu Dönemi’nde 1276 senesinde inşa edilmiştir. 

I.Alâeddin Keykubat’ın kızı Şah Cihan Hatun adına inşa edilen yapı, tarihi dokusu ile öne çıkmaktadır. Yapımında sarı renkli kesme taşlar kullanılmıştır. Kümbetin üzerinde yer alan geometrik şekiller ve taş süslemeleri oldukça göz alıcıdır. Silindirik bir gövdeye sahip olan bu önemli tarihi yapıyı mutlaka yakından görmenizi tavsiye ederiz. 

Kapuzbaşı Şelaleleri

Kayseri’nin görülmeye değer doğal güzelliklerinden biri Kapuzbaşı Şelaleleridir. Kayseri’nin Yahyalı ilçesinde yer alan şelaleler, özellikle doğa fotoğrafına meraklı olanların uğrak noktalarından biridir.

Bölgede irili ufaklı toplam yedi şelale bulunmaktadır. Yükseklikleri 25 metre ile 75 metre arasında değişen şelaleler, muazzam manzarası ile dikkat çekmektedir. Doğa ile iç içe keyifli zaman geçirmek isteyenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerlerden biridir. Bölgede sevdikleriniz ile birlikte piknik yapabileceğiniz alanlar mevcuttur. Piknik yapmanın yanı sıra doğa yürüyüşüne çıkabilir ve bol bol manzara fotoğrafı çekebilirsiniz.

Kapuzbaşı Şelaleleri’ne girişler ücretlidir. Kişi başı giriş ücreti 6 TL, özel aracınız ile gelmek isterseniz giriş ücreti 18 TL şeklindedir. 

Kayseri Saat Kulesi

Kayseri merkezde bulunan Saat Kulesi, şehrin görülmeye değer tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Yüksekliği ortalama 10 metre olan kule, II. Abdülhamit zamanından kalmadır. Kulenin yapımında kesme taşlar kullanılmıştır. Kulenin en dikkat çeken yeri ise çatısında bulunan rüzgâr gülüdür. Kayseri’ye geldiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken tarihi yapılardan biridir. Bulunduğunuz bölgeden şehre gelip bu tarihi saat kulesini görmek için Kayseri uçak bileti almanız gerekmektedir. 

Kayseri Arkeoloji Müzesi 

Tarihi müzelere ilgisi olan gezi severlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerlerden biri Kayseri Arkeoloji Müzesi’dir. 1969 senesinde hizmete açılan müze, toplam iki kattan meydana gelmektedir. Müzenin içerisinde birçok tarihi eser sergilenmektedir. 

Kültepe Ören Yeri’nde yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sonucunda birçok tarihi eser ortaya çıkarılmıştır. Bu tarihi eserlerin hepsi müze içerisinde yer almaktadır. Tarihi eserler arasında en göze çarpanı Tunç Çağı’ndan kalma madeni paralar, seramikler ve mermerlerdir. Ayrıca Roma, Helenistik ve Bizans zamanından kalma birçok tarihi eseri de yakından görebilmeniz mümkündür.

Kayseri Arkeoloji Müzesi’ne kişi başı giriş ücreti 5 TL’dir. Pazartesi günleri dışında haftanın her günü sabah saat 09.00 ile akşam saat 17.00 arası ziyarete açıktır. 

Sultan Sazlığı Milli Parkı

Yıl boyunca çok sayıda turiste ev sahipliği yapan Sultan Sazlığı Milli Parkı, Kayseri’nin görülmeye değer doğal güzellikleri arasında yer almaktadır. 

Gezi severler tarafından adeta bir doğa harikası olarak kabul edilen milli park, Erciyes Dağı manzarasına sahiptir. 2006 senesinde milli park ilan edilen bölgenin büyük bir bölümü sazlıklardan oluşmaktadır. Ülkemizin ikinci kuş cenneti olarak görülen bölgede birbirinden farklı toplam 300 kuş türü bulunmaktadır. 

Zengin bitki örtüsü ile öne çıkan bölge, aynı zamanda 428 farklı bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle yaz mevsiminde ziyaretçi sayısı epey fazladır. Bölgeyi ziyaret ettiğinizde aileniz veya arkadaşlarınız ile birlikte piknik yapabilir, çadır kurup konaklayabilir veya doğa yürüyüşüne çıkabilirsiniz. Kayseri gezilecek doğal yerler listenize bu parkı da eklemenizi öneririz. 

Sultan Sazlığı Milli Parkı’na kişi başı giriş ücreti 7 TL’dir. Haftanın her günü sabah saat 08.00 ile akşam saat 17.30 arası ziyarete açıktır. 

Hunat Hatun Külliyesi

Kayseri gezilecek yerler listenizde mutlaka yer alması gereken tarihi yapılardan biri Hunat Hatun Külliyesi’dir. Şehir merkezinde yer alan külliye, 1237 senesinde Mahperi Hunat Hatun tarafından yaptırılmıştır. 

Selçuklu motifleri ve taş işlemeleri ile göze çarpan külliye içerisinde medrese, hamam, cami ve kümbet bulunmaktadır. Selçuklu Dönemi’nin izlerini taşıyan bu önemli tarihi yapının bahçesinde hem kendiniz hem de sevdikleriniz için hediye alabileceğiniz hediyelik eşya dükkânları mevcuttur. 

Ayrıca külliye içerisinde oturup bir şeyler içebileceğiniz bir de çay bahçesi bulunmaktadır. Özelikle tarihi yapılara merakı olanların bu tarihi yapıyı mutlaka yakından görmelerini öneririz. Kayseri otobüs bileti alarak şehre ulaşım sağlayabilir ve görülmeye değer birçok tarihi yapıyı ziyaret edebilirsiniz. 

Kayseri Atatürk Müzesi

Kayseri Atatürk Müzesi, şehir geziniz esnasında mutlaka görmeniz gereken yerlerden biridir. Müze, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şehre geldiğinde ilk konakladığı yer olduğu için oldukça büyük bir öneme sahiptir.

19.yüzyılda yapılan müzenin inşasında kesme taşlar kullanılmıştır. Geç Osmanlı Dönemi’nden kalma müzenin içerisinde Mustafa Kemal Atatürk’e ait fotoğraflar, balmumu heykeli ve çalışma odası yer almaktadır. Kayseri’ye geldiğinizde görmeden dönmemeniz gereken yerlerden biri olan müzeyi, ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. 

Selçuklu Müzesi (Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi)

Kayseri’nin bir diğer önemli tarihi müzesi ise Selçuklu Müzesi’dir. Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi ismi ile de bilinen müze, dünyanın ilk tıp merkezi olma özelliğine sahiptir.

Tarih tutkunlarını uğrak noktaları arasında yer alan müzede, Selçuklu zamanından kalma birçok tarihi eseri görebilmeniz mümkündür. Şık ama sade planı ile öne çıkan müze içerisinde ayrıca çocukların keyifli vakitler geçirebilecekleri oyun alanları da bulunmaktadır. 

Selçuklu Müzesi’ne girişler ücretlidir. Yetişkinler için giriş ücreti 2 TL, öğrenciler için giriş ücreti ise 1 TL’dir. 

Bunlar ilgini çekebilir?

Kayseri Ali Dağı

Kayseri şehir merkezine yaklaşık olarak 15 km uzaklıkta bulunan Kayseri Ali Dağı, muhteşem manzarası ile öne çıkmaktadır. Bölge özellikle yamaç paraşütü yapmak için oldukça uygundur. Kuzey ve güney olmak üzere toplam iki kalkış pistine sahip olan bölgede, yamaç paraşütü yapabilir ve macera dolu vakitler geçirebilirsiniz. 

Kategoriler: Şehir Rehberi