İçindekiler[göster]

Nil Nehri’nin batı kıyısında bulunan Giza Piramitleri, Mısır’ın en ikonik yapılarından birisidir.Giza pirametleri Keops Piramidi Kefren Piramidi Mikerinos Piramidi olmak üzere üç ayrı piramitten oluşur. Büyük Giza Sfenksi’nin ise piramitleri koruması amacıyla inşa edidiği düşünülmektedir. Bizde yolcu.com olarak sizler için Mısır Giza Piramitleri hakkında bir rehber hazırladık.

Keops Piramadi (Khufu Piramidi)

Keops Piramidi, bugün halen ayakta olan Dünyanın Yedi Harikasından biridir. Khufu ve Mankaure Piramitlerinden en eski ve en büyük olanıdır. MÖ 2560 civarında tamamlandığı tahmin edilen yapı 146 metre yüksekliğindedir ve halen ayakta durmaktadır. Keops Piramidi, Mısır firavunu Khufu tarafından anıtsal mezar olarak inşa edilmiştir. Bu piramidin yapımında 2.3 milyon taş blok kullanılmış. Yunan tarihçi Heredot’a göre bu yapı 100.000 kişilik insan gücü gerektiriyordu ve tamamlanması 20 yıl sürmüş.

Khafre Piramidi

Khafre Piramidi, Giza piramatlerinin ikinci en uzun piramitidir. Khufu’nun oğlunun mezar yeri olarak inşaa edildiği düşünülmektedir. Piramadin yüksekliği inşaa edildiğinde 143,5 metre iken depremler nedeni ile günümüzde 136,4 metre olarak ölçülmüştür. Fotoğraflara baktığımızda Khafre Piramidi, Keops Piramidi’ne göre daha yüksek gözükür bunun nedeni ise piramidin yüksek bir zemine inşa edilmiş olmasıdır. Khafre Piramidi’ni diğer piramitlerden ayıran en önemli özelliği üst bölümünde bulunan  koruyucu kaplamaların bozulmadan günümüze kadar gelebilmesidir.

Menkaure Piramidi

Menkaure Piramidi, yapılmış olan üç piramidin en küçüğüdür. MÖ 25. Yüzyılda  tamamlandığı düşünülmektedir. Piramit 65,5 metre yüksekliğindedir. Diğer iki piramidin aksine sadece üst kısmı kireçtaşı ile kaplanmıştır.Granit olan dış kısımlarının bazı kısımları bitmemiş, Menkaure'nin ölümüyle inşaatın kesintiye uğradığı ve tamamlanamadığı tahmin edilmektedir.

Büyük Giza Sfenksi

Büyük Giza Sfenksi, Mısır’daki bilinen en eski anıtsal heykeldir.Bir aslan gövdesine  insan kafası eklenerek tasarlanmış ve yapılmıştır. Mısırbilimciler genellikle yüzünün Khafre’a benzer şekilde oyulduğu konusunda hemfikirler. Heykel 73 metre uzunluğunda ve 20 metre yüksekliğindedir.

 

Keşifler

Giza piramitleri, neredeyse var oldukları süre boyunca keşif ve araştırmaların konusu olmuştur. Gizemli yapısı da bu araştırmaların ve keşiflerin gerçekleşmesinde öenmli bir rol oynamıştır. 1800’lerin başında Fransız arkeolog Auguste Mariette, Giza bölgesinde araştırmalara başladı. Daha sonra  piramitlerin içini keşfedecek ilk modern arkeologlar arasında Giovanni Belzoni, John Perring ve Richard Vyse ve Karl Richard Lepsius yer aldı. 1880'de İngiliz arkeolog Sir William Matthew Flinders Petrie, piramitlerin ilk bilimsel araştırma yapmak için Giza’ya gitti. Piramitlerde bir takım çizim ve ölçümler yaptı. Yaptığı çizim ve ölçüler o kadar doğruydu ki halen günümüzde bile kullanılıyor.

Kazılar 20. yüzyıl boyunca ve 21. yüzyıla kadar devam etti. 2010 yılında Mısırlı arkeologlar , piramitlerin kölelerden ziyade ücretli zanaatkârlar tarafından yapıldığını kanıtlayan bir işçi mezarını keşfettiler . En son Mayıs 2019'da, 4500 yıldan daha eski olduğuna inanılan yeni bir mezarlık ve lahit ortaya çıkarıldı.

 

Görülecek Yerler

Giza Piramitleri ve  Giza Sfenksi ilgi çekici yerlerdir; ancak Giza'da bir takım daha küçük, ikincil piramitler, mastaba mezarları ve tapınaklar dahil görülecek çok şey var. Ayrıca Khafre ve Menkaure piramitlerinin güneydoğusunda yer alan işçi köyü kalıntılarını da görebilirsiniz. Hava karardıktan sonra kalırsanız, piramitlerin gece Ses ve Işık Gösterisi ile aydınlatılmasını da izleyebilirsiniz .

Kategoriler: Tarihi Mekanlar