İçindekiler[göster]

Bagan antik kenti Yangon’un yaklaşık olarak 630 kilometre kuzeyinde, Myanmar’ın Mandalay olarak adlandırılan bölgesinde yer almaktadır. 9. yüzyıldan 13.yüzyıla kadar Pagan Krallığının başkenti olmayı sürdürdü. Bu süre zarfından bölgede 10.000’den fazla Budist tapınağı, pagoda(Pagoda, Budistlerin dinî yapılarına verilen addır.) ve manastırlar inşaa edildi. Yapılan yapıların 3,883’ü ayakta kalarak günümüze kadar ayakta durmayı başarmıştır. Yaklaşık 105 kilometrelik bir alana kurulan Bagan, Myanmar’ın en popüler ve en çok ziyaret edilen turistik kentidir.

Bagan Ne Zaman Ziyaret Edilmeli?

 

Bagani Yangon’a benzer bir iklime sahiptir. Yağmur mevsimi Haziran’dan Ekim’e kadar, kurak mevsim ise Kasam’dan Mayıs’a kadardır. En çok yağmur Haziran – Ağustos ayları arasında görülürken, Mart-Mayıs arası ise genellikle en sıcak aylardır. Gezmek için en ideal zaman Kasım’dan Şubat’a kadar herhangi bir zamanı önerebiliriz.

Kasım-Şubat: Bu kurak mevsim Bagan’ı ziyaret etmek için en ideal zamandır.
Mart- Mayıs: Bagan’ın en kurak ve en sıcak olduğu aralıklardır. Hava sıcaklığının 44 dereceye bile vardığı söylebilir.
Haziran-Ekim: Yağmur mevsimi Haziran ayı başlarında başlar ve Ekim ayına kadar sürer. Bununla birlikte Bagan, Myanmar'ın kuru bölgesinde olduğu için yağışlı mevsimde bile yağmur pek fazla yağmıyor. Genellikle sabahları yağmur yağar ve öğleden sonra dışarı çıkıp Bagan’ı keşfetmeniz için açık bir gökyüzü bırakır.

Bagan’a Nasıl Gidilir?

Hangi konumda olduğunuza bağlı olarak Bagan’a gitmenin bir çok yolu vardır. Bu rehberde Yangon’da olduğunuzu varsayıp ona göre bir rehber hazırladık.

OTOBÜS İLE: Yangon’dan Bagan’a gitmenin en kolay yolarından biri gece otobüsüyle gitmek. Otobüs ile gitmek uçaktan daha ucuz Tren’den daha hızlıdır. Otobüs seyehati yaklaşık 10 saat sürüyor. Yolculuk sırasında otobüste size yemek ikramları, battaniye gibi hizmetler sunuluyor.

UÇAK İLE: Uçakla Bagan’a gitmek otobüsten çok daha pahalı fakat sizde tahmin edersiniz ki daha hızlı, Yangon Havalimanı’ndan Nyaung-U Havalimanı'na uçuş yaklaşık bir buçuk saat sürüyor. Yolcu.com aracılığıyla uçuş rezervasyonu yaptırabilirsiniz.

TREN İLE: Tren yolculuğunun,maliyet açısından otobüs yolculuğu ile hemen hemen aynı olduğunu söyleyebiliriz. Fakat Tren yolculuğu yaklaşık 17 saat sürüyor.

Para Biriminin Değiştirilmesi?

Myanmar'daki para birimi Myanmar Kyatı'dır. Paranızı bölgede bulunan bankalar, döviz büroları veya ATM’lerden değiştirebilirsiniz.

Dikkat: Bazı ATM’ler döviz işlemi gerçekleştirmiyor.Siz yinede her ihtimale karşı Bankalar ve Döviz bürolarından işlemlerinizi gerçekleştirin.

Bagan'da Nerede Kalınır?

Bagan çok büyük bir şehir olmadığı için konaklayabileceğiniz iki bölge var biri eski Bagan diğeride yeni Bagan. Eğer tapınaklara yakın olmak istiyorsanız Eski bağanda konaklamak sizin için iyi bir seçenek olabilir. Ancak bu bölgedeki oteller pahalı ve restoran seçenekleri oldukça az. Yeni Bagan size şehir merkezinde olup konaklama restoran seçenekleri oldukça fazladır. Şehir merkezinde tapınakların olduğu bölgeye servslerin gittiğini söylemiş olalım.

Baganda Popüler Mekanlar

Yolcu.com olarak sizler için Bagan’da en çok ziyaret edilen ve ziyaret edenler tarafından önerilen popüler tapınakları listeledik

1.Thatbyinnyu Tapınağı

144 yılında inşa edilen Thatbyinnyu tapınağı, yüksekliği 62 metredir ve Bagan’ın en yüksek tapınaklarından biridir. Kral Alaungsithu döneminde inşa edilmiştir. Bagan’da görülecek mekanlar listenize bu tapınağı eklemeyi unutmayın.

2. Shwegu Gyi Phaya

Shwegugyi Tapınağı, yine Kral Alaungsithu döneminde 1131 yılında inşa edilmiştir. 3 metre yüksekliğinde bir tuğla temel üzerine inşa edilmiştir ve kemerli pencere tasarımıyla bilinir. Tapınaktaki yazıtlara göre tamamlanması yedi ay sürmüş.

3. Ananda Pahto

1105 yılında Kral Kyanzittha deöneminde inşa edilen Ananda Pagoda, Bagan'ın en güzel ve iyi korunmuş tapınaklarından biridir. Kuzey Hindistan mimari tarzlarının bir birleşimi olarak tanımlanan tapınak etkileyici bir yapıya sahiptir.

4. Htilominlo Pahto

Htilominlo Tapınağı 1218 yılında inşa edilmiş ve adını kurucusu Kral Htilominlo'dan almıştır. Kırmızı tuğladan inşa edilmiş, 46 metre yüksekliğinde olan üç katlı bir tapınaktır.

5. Shwezigon Pagodası

Altınla kaplı Shwezigon Pagoda, Bagan'daki en etkileyici ve görsel olarak en çarpıcı tapınaklardan biridir. 1090 yılında Kral Anawrahta'nın hükümdarlığı altında inşa edilmiştir.

Tapınaklar Nasıl Gezilir?

 

Bagan tapınakları yaklaşık 104 kilometrekarelik bir alana dağılmış durumdadır, bu nedenle onları yürüyerek, özellikle güneş altında keşfetmek mümkün değildir. Sizler için tapınakları hangi araçlarla gezebileceğinizi derledik.

Elektirikli Bisiklet: Elektirikli bisikletle dolaşmak, Bagan tapınaklarını keşfetmenin belki de en iyi ve en popüler yoludur. Yaklaşık 40 km azami hız ile daha fazla yol kat edebilir ve gezerken kendinizi yormazsınız. Normal bisikletlerden daha pahalı ama zaman ve yorgunluk açısından size yararı dokunacaktır. Elektirikli bisikleti Bagan’da kiralayan mağazalardan veya otellerin kiralama hizmetlerinden yararlanarak kiralayabilirsiniz.

Sıcak Hava Balonu: Bagan tapınaklarını deneyimlemenin en romantik yoludur. Ama aynı zamanda en pahalısı, sizi kişi başı 300 USD'nin üzerinde bir fiyata gezdiriyor.

Rehberli Tur: Bagan'daki en dikkat çekici tapınakları en kısa sürede görmenin belki de en kolay yolu rehberli bir tura çıkmak. Tapınaktan tapınağa gitmek için herhangi bir çaba harcamanıza gerek yok ve size her şeyi açıklayan bir rehber eşliğinde tapınakları gezebilirsiniz.

Kategoriler: Şehir Rehberi