İçindekiler[göster]

Türkiye genç oluşumlu kayaç yapısına sahip olmasından dolayı buna bağlı olarak akarsuları da denge profiline ulaşmamıştır. Bundan dolayı akış hızları oldukça yüksektir. Rafting sporu da akıntının yüksek olduğu ve akış hızı her zaman olan nehirlerde yapılan bir olduğundan dolayı ülkemiz bu spor için oldukça uygun nitelikte. Rafting adrenali oldukça yüksek bir spor olmakla birlikte tehlikeli bir spordur, bundan dolayı hazırlıklar tam olarak yapılmadan tüm kontrollerden geçmeden ve bir uzman olmadan tek olarak yapılması tehlikelidir.

Kauçuktan yapılmış bot içerisine kürekler yardımıyla yön ve denge belirleyerek rafting parkurunu tamamlamaktır bu sporda amaç. Turizm amaçlı, amatör ve sürekli bu spor ile uğraşanlar olarak rafting farklı kesimlerden talep görmektedir.  Ancak ne amaçla olursa olsun ilk şart yüzmeyi bilmektir. Rafting teknik malzemeler olarak can yeleği, kask, su geçirmeyen elbise, su geçirmeyen bot ve kürek kullanılıyor. Yine herhangi bir botun devrilme ihtimaline karşı ekip rehberinde kurtarma ipi ve bıçak bulunuyor. Mevsimlere göre su seviyesi değişmesinden dolayı genellikle rafting sporu ile uğraşanlar Mayıs ve Temmuz aylarını bu spor için tercih ediyorlar.

Rafting sporunda parkurlar zorluk derecesine göre 1’den 9’a kadar numaralandırılıyor. En profesyonel raftingçiler bile en fazla 5. parkurda bu sporu yapabiliyorlar. Çünkü diğer parkurlarda bu sporu yapmak biraz yaşamsal riskler taşımak anlamına geliyor.

Peki Türkiye’de rafting sporunun en iyi yapıldığı nehir sıralamasını profesyoneller nasıl veriyor?

Türkiye’de rafting yapabileceğiniz 10 yer

Çoruh Nehri

Ülkemizin en hızlı akan nehirlerinden biridir. Çoruh nehrinin uzunluğu 466 km. Birkaç ili geçtikten sonra ülkemiz sınırlarından çıkar ve Gürcistan’dan Karadeniz’e dökülür. Çoruh nehrinde rafting 4 farklı etapta bulunuyor.

Bayburt-İspir : Zorluk derecesi 2-3

İspir-Çamlıkaya: Zorluk derecesi 3-4

Çamlıkaya-Tekkale: Zorluk derecesi 3-4-5

Tekkale-Artvin: Zorluk derecesi 3-4-5

Fırtına Vadisi

Doğu Karadeniz’de yer alıyor uzunluğu yaklaşık 23 km. Mayıs ve Haziran aylarında rağbet görüyor. Zorluk derecesi 3-4 arasında değişiyor. Burada Kaçkar dağlarının olmasından dolayı dağcılık, trekking gibi doğa sporlarında aktif olarak yapılıyor.

Dalaman Çayı

Marmaris Fethiye arasında yer alan Dalaman Çayı’nın uzunluğu 229 km’dir. Turizm bölgesinde olmasından dolayı her mevsim rafting yapılır. Su seviyesindeki yüksekliğe bağlı olarak bazı aylarda zorluk derecesi 3-4  iken su seviyesinin düştüğü mevsimlerde  zorluk derecesi 2’dir.

İkizdere Nehri

Üç aşamadan oluşan bir rafting parkuruna sahip. Toplam parkur ortalama 1-1,5 saat sürüyor. Zorluk derecesi 1-2'dir.

Melen Nehri

İstanbul’a oldukça yakındır ve bundan dolayı da popülerdir.16 km rafting parkuruna sahip olan Melen Nehri’nin zorluk derecesi 3’tür.

Munzur Çayı

Rafting parkuru ortalama 20 km civarında ancak burada rafting için tam bir teknik çalışma yapılmamıştır. Munzur Vadisi içinde akan nehrin rafting sporunda zorluk derecesi bilinmiyor. Özellikle Tunceli’ye yakın illerden gelen rafting severler tarafından bu parkur kullanılıyor.

Dragon Çayı

Yaklaşık 10 km parkura sahiptir ve Toros Dağları’nın arasından hayat bulur. Pistin zorluk derecesi 1-22 dir.

Köprü Çayı

Köprülü Kanyonu milli parkını da içine alan oldukça geniş bir alanı kapsar. Çoğunlukla ünlüler de rafting sporunu yapmak için bu parkuru tercih ederler.. En az tehlikesi olan rafting parkurlarından biridir ve zorluk derecesi 1-2’dir.

Zamantı Irmağı

Kayseri’nin Yahyalı ilçesi sınırları içerisinde yer alan ırmağın yaklaşık 21 km kısmı rafting için uygundur. Genellikle profesyoneller tarafından sıklıkla tercih edilir. Kar sularının erimesine bağlı olarak Mayıs, haziran aylarında sularında aşırı yükselme olur.

Bekili Deresi

Amatör raftingçiler için pek uygun olmayan derenin zorluk derecesi 3-4’tür. Dört mevsim rafting yapmaya uygundur. Özellikle Çal Regülatörü’nden başlayıp Hancalar Köprüsü’nde son bulan 11 km’lik parkur amatörler için oldukça uygundur.

Kategoriler: Seyahat İpuçları