Malatya Uçak Bileti
Yolcu.com ayrıcalığıyla Malatya uçak biletinizi en hızlı ve en kolay şekilde satın alabilirsiniz.
Yapmanız gereken tek şey gideceğiniz günü belirlemek :)
Malatya
Malatya Varışlı Uçak Biletleri
Malatya Kalkışlı Uçak Biletleri
Malatya Şehir Rehberi
Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat Bölümü’nde bulunur. Bulunduğu konumda bölgenin en gelişmiş şehridir. İlk olarak Hitit döneminde kurulmuştur. O günden bugüne el değiştirerek yıkılıp yeniden yapılarak günümüze kadar gelmiştir. Malatya, kayısı diyarı olarak bilinir. İlde yetişen kayısılar, dünya genelinde ünlüdür ve kayısı üretiminin % 80'ini Malatya Ovası’nda bulunan kayısı bahçeleri sağlar. Çok fazla kültüre ev sahipliği yapan Malatya bir çok medeniyetten kalıntıları ve doğal güzellikleri ile sizleri beklemekte. En meşhur yemekleri olan “hızır kömbesi”, “sehen kesmesi”dir. Malatya’nın geçim kaynağı genellikle tarıma dayalıdır. Malatya’nın iklimi sert kara iklimindedir. Şehir merkezine yaklaşık 20 km mesafede bulunan Malatya Erhaç Havalimanı’nı, ucuz uçak bileti alarak kullanabilirsiniz ve seyahat masraflarınızı azaltabilirsiniz.
YEME-İÇME
Malatya geleneksel evlerinde mutfak ve kiler bulunur. Mutfak genellikle evin kuzeye bakan yönündedir. Kiler ise ya mutfağa bitişik ya da iki katlı evlerde alt katta bir bölümde bulunur. Mutfakta "Kaplık" ya da "terek" denilen raflar içerisinde kaplar bulunur. Mutfak veya kilerin bir tarafından "Aşlık"lar sıralanır. Kilerde yiyecek malzemelerinin yanı sıra kurutmalıklar, fazla eşya, buğday ve bunların elenmesinde kullanılan kalbur ve elek bulunur.
Yatakların bulunduğu yüklük bu bölümde yer alır. Ocak mutfağın bulunduğu uygun bir yerde bulunur. Ocağın bir metre üzerinde davlumbaz vardır. Zahire ve kışlık yiyecekler, kilerin serin bir yerinde muhafaza edilir. Turşular ve reçeller bidonlara konularak burada saklanır. Kışlık et kavurması tenekelere basılarak kilerde yerden yarım metre yüksekte bulunan kerevetlerin üzerine sıralanır.
Yemekler, yere serilen sofra bezi üzerinde konulan siniler üzerinde yenilir.
Malatya mutfak kültürü, zengin bir görünüm arz eder ve genellikle bulgur ağırlıklıdır. Özel günlerde yapılan kutlama, tören, çocuk görme, adak adama gibi günlerde yemeklerin çeşitliliği gözlenir. Doğum yapan lohusa kadını görmeye gidildiğinde Kuymak (Herle) götürülür.
Eve misafir geldiğinde, Hıdırellez haftasında, bir rüya görüldüğünde hayıra çıkması dileğinde ise "Kömbe" yapılır. Ayrıca, Hıdırellez'de "Hızır Kömbesi", "Sehen Kesmesi" gibi yiyecekler yapılarak en az yedi komşuya dağıtılır. Düğünlerde yemek türleri üç ana çeşit üzerinde yoğunlaşmıştır. Bunlar; etli bulgur pilavı, tiritli yemek ve mevsimine göre meyve, cacık ve salatadan oluşur.
Ölü ardından verilen yemekler ise düğünlerdeki yemek çeşitleri gibidir. Buna, "can aşı" veya "kırk yemeği" gibi genel ad verilir.
Bu tür yemeklere ek olarak "un helvası"da yapılır. Yeni bir işe başlama, eve yeni birşey alma, kemer atma gibi durumlarda kömbe yapma ve kurban keserek komşulara dağıtarak geleneği sürdürmektedirler.
Mutfak kültüründe önemli bir yeri ekmek çeşitleri tutar. Bunlar; tandır etmeği, yufka ekmek, kınalı ekmek, taplama ekmeği, bazlama, ekşili ekmek, ballı ekmek, otlu ekmek, pileke, dönderme, taş küllüğü, tutmaç, saç yüzü, yağlı ekmek, saç üstü...
Çorbalar; mercimek çorbası, kavurmalı erişte-bulgur çorbası, tarhana çorbası, kara çorba, pıtpıtı çorbası, gendime çorbası, kulak çorbası, döğme çorbası, pirinç çorbası, ayali çorba, pirpirim çorbası, kelle-paça çorbası, ekşili çorba, keşli çorba, gurut çorbası, aşure çorbası, malhıta çorbası vb. sayılabilir.
Köfteler; Malatya mutfağında önemli bir yer tutar. Ana malzeme bulgurdur. Malatya'da 70'den fazla köfte çeşidi olduğu bilinmektedir. Bazılarının isimleri şöyledir:
Analı-kızlı, içli köfte, sumaklı ekşili köfte, sıkmalı köfte, elmalı köfte, kurşun geçmez köftesi, gilgirikli köfte, ciğer köftesi, haşhaşlı top köfte, kel köfte, ıspanaklı dolma köfte, patatesli içli köfte, kabaklı çimdik köfte, yumru köfte, yumurtalı sıkma köfte, yoğurtlu balkabağı köftesi, etli çiğ köfte, çiğleme, mercimekli çiğ köfte, keloğlan köftesi, yavandan patlıcanlı köfte sayılabilir.
Sarma ve dolmalar: Dut yaprağı, kabak, pazı, zeytinyağlı marul sarmaları, asma yaprağı sarması, kiraz yaprağı, fasulye yaprağı sarması, pancar yaprağı sarması, soğan dolması, kabak çiçeği dolması sayılabilir.
Et ve sebze ağırlıklı Yemekler: Et tiridi, kabuk aşı, buğulama, sac kavurması, tiritli patates, tiritli fasulye, patlıcan dövmesi, boranı imam bayıldı, pancar kavurması ve sebzeli yemek çeşitleri sayılabilir.
Reçeller-Şuruplar-Turşular: Elma, ayva, kabak, çilek, erik, gül vb. gibi türlerden reçel yapılır. Yine üzümden kızılcık, vişne, erik, gül gibi türlerden şuruplar hazırlanır. Ayrıca; biber, salata lık, domates gibi sebzelerden turşu yapılır. Tatlı olarak dut helvası, üzüm pestili, köpük pestili, üzüm sucuğu, pekmez, çir kavurması, peynir tatlısı, deli kız baklavası, kaymaklı kayısı tatlısı, Arapgir'in peynir helvası, Halbur tatlısı, dolma tatlısı, sütlaç ve çiğdemli sütlaç sayılabilir.
ALIŞVERİŞ
Malatya’da alışveriş yapabileceğiniz birçok yer bulunmaktadır. Yöreye özgü birçok hediyelik ürün ve el işçiliği bulunmaktadır. Halılar, renkli kilimler, dövme, çekme gibi yöntemlerle yapılan birçok bakır eşyalarını bulabilirsiniz. Gıda olarak da başta gelen kayısı, reçel, marmelat, yeşil kayısı turşusu, kayısı pestili gibi birçok gıda ürünü alabilirsiniz. Şehir merkezinde bulunan Malatya Park AVM’den ihtiyacınız olan her şeyi rahatlıkla bulabilirsiniz.
GEZİLECEK YERLER
Doğal güzelliklerinin, lezzetli yemeklerin yanı sıra birçok tarihi mekanlarda bulunmaktadır. Malatya’da gezilecek yerler dediğimizde akıllara Kanlı Kümbet, Yeni Camii, Ulu Camii gibi tarihi yerler gelmektedir. Bir de Türkiye’nin en büyük höyüklerinden birisine sahiptir. Arslanepe Höyüğü, Malatya’nın 7 km dışında bulunmaktadır. M.Ö. 5000’li yıllardan itibaren yerleşim yeri olmuştur ve buradan Geç Hitit Dönemi’ne ait Arslanlı Kapı ve avlusu olan bir saray bulunmuştur. Bunun dışında höyüğün içinden birçok tarihi eser de çıkmıştır.
Orduzu, Battalgazi ulu camii, Günpınar Şelalesi, Malatya Atatürk Evi, Karakaya Baraj Gölü, Melik Sunullah Camii, Malatya Kalesi, Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı, Yusuf Ziya Paşa Camii, levent Vadisi, Yusuf Ziya Paşa Bedesteni, Arapgir Kalesi, Arslantepe Höyüğü
MÜZE
Beşkonaklar Etnografya Müzesi, Malatya Müzesi
SANAT – FESTİVAL - FUAR
YEŞİLYURT KİRAZ-KÜLTÜR VE SPOR ŞENLİĞİ
YERİ VE TARİHİ : Yeşilyurt - 23-24 Haziran
DÜZENLEYEN KURULUŞ : Yeşilyurt Kaymakamlığı – Belediye Başkanlığı
TEL : (422) 481 32 22
FAKS : 481 32 22
E-MAIL ADRESİ : yesilyurtkym@ttnet.net.tr
MALATYA FUARI & ULUSLARARASI KÜLTÜR SANAT VE KAYISI FESTİVALİ
YERİ VE TARİHİ : Merkez - 04-08 Temmuz
DÜZENLEYEN KURULUŞ : Malatya Belediye Başkanlığı-Fuarcılık Hizmetleri
Kültür ve Sanat Etkinlikleri Ticaret A.Ş.
TEL : (422) 336 44 94
FAKS : 323 33 03
E-MAIL ADRESİ : info@malatyafuar.com
FETHİYE KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ
YERİ VE TARİHİ : Yazıhan - Temmuz 2.Haftası
DÜZENLEYEN KURULUŞ : Fethiye Belediye Başkanlığı
TEL : (422) 753 22 56
FAKS : 753 22 57
E-MAIL ADRESİ : aliseydisevim@gmail.com
ARGUVAN TÜRKÜ FESTİVALİ
YERİ VE TARİHİ : Arguvan - 14-15 Temmuz
DÜZENLEYEN KURULUŞ : Arguvan Kaymakamlığı – Belediye Başkanlığı
TEL : (422) 771 20 06
FAKS : 771 20 91
HEKİMHAN CEVİZ VE KÜLTÜR FESTİVALİ
YERİ VE TARİHİ : Hekimhan - 24-25 Ağustos
DÜZENLEYEN KURULUŞ : Hekimhan Belediye Başkanlığı
TEL : (422) 713 10 86 – 713 11 89
FAKS : 713 30 88
E-MAIL ADRESİ : hekimhanbelediyesi@hotmail.com
GELENEKSEL DARENDE – ZENGİBAR KARAKUCAK GÜREŞ VE KÜLTÜR FESTİVALİ
YERİ VE TARİHİ : Darende - 24-26 Ağustos
DÜZENLEYEN KURULUŞ : Darende Kaymakamlığı-Belediye Bşk.-Spor Kulübü Başkanlığı
TEL : (422) 615 10 39
FAKS : 615 13 76
ARAPGİR BAĞBOZUMU ŞENLİKLERİ
YERİ VE TARİHİ : Arapgir - Eylül 2.Haftası
DÜZENLEYEN KURULUŞ : Arapgir Kaymakamlığı – Belediye Başkanlığı
TEL : (422) 811 30 03 – 811 30 01
FAKS : 811 32 22 – 811 34 53
DOĞANŞEHİR ELMA VE KÜLTÜR ŞENLİĞİ
YERİ VE TARİHİ : Doğanşehir - 16 Eylül
DÜZENLEYEN KURULUŞ : Doğanşehir Belediye Başkanlığı
TEL : (422) 517 10 79
FAKS : 517 16 67
E-MAIL ADRESİ : dogansehirbelediyesi@mynet.com
AKÇADAĞ BELEDİYESİ BAL, ARMUT KÜLTÜR VE SANAT ŞÖLENİ
YERİ VE TARİHİ : Akçadağ - 17-18 Eylül
DÜZENLEYEN KURULUŞ : Akçadağ Belediye Başkanlığı
TEL : (422) 417 10 36
FAKS : 417 13 31
MELİTA’DAN BATTAL GAZİ’YE TARİH-KÜLTÜR-ARKEOLOJİ-SANAT GÜNLERİ
YERİ VE TARİHİ : Battalgazi - Eylül 4.haftası
DÜZENLEYEN KURULUŞ : Güzelyurt Belediye Başkanlığı
TEL : (422) 841 30 01
FAKS : 841 30 50
E-MAIL ADRESİ :www.battalgazi.bel.tr
ORTALAMA İKİ KİŞİLİK YEMEK ÜCRETİ
30 TL
44 Malatya
Kartlı Sivil: 2.00
Kartlı Memur:
Kartlı Öğrenci: 1.30
Kartsız Sivil:
Kartsız Öğrenci: