Muş Iğdır Otobüs Bileti - Yolcu.com

Muş - Iğdır Otobüs Bileti

Yolcu.com ayrıcalığıyla Muş - Iğdır otobüs biletinizi en hızlı ve en kolay şekilde satın alabilirsiniz.

Yapmanız gereken tek şey gideceğiniz günü belirlemek :)

Popüler Şehirler
İstanbul
Ankara
İzmir
Antalya
Adana
Londra
Yarın
Popüler Şehirler
İstanbul
Ankara
İzmir
Antalya
Adana
Bursa

Muş - Iğdır Otobüs Seferi

En Ucuz Sefer
600.0 TL
Günlük Sefer Sayısı
1
En Uygun Fiyatlı FirmaVangölü Turizm Muş - Iğdır kaç saat ? 6 sa 0 dk
En Çok Sefer Yapan Firma Vangölü Turizm

Iğdır Şehir Rehberi

Iğdır

Ülkemizin en doğusunda yer alan Iğdır, yüzyıllardır yerleşim yeri olmuş ve kendine has tarihi ile dikkat çekmiştir. Şehir Ağrı Dağı yakınlarında kurulmuş ve milattan önce Urartular, Sümerler, Asurlular ve İskitler tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Daha sonra şehre 7. yüzyılda Persler hakim olmuş. Daha sonraları Araplar tarafından ele geçirilmiştir. Iğdır, Çaldıran Savaşı ile Osmanlılar tarafından fethedilmiştir. Bu nedenle kent zengin bir kültürel mozaiğe ve dikkat çekici bir konuma sahiptir. Güneyde Ağrı , kuzeyde Kars ile çevrilidir ve doğuda Nahçıvan ve Ermenistan gibi ülkelere komşudur. Iğdır otobüs bileti alarak Iğdır'ı gezebilirsiniz.

Iğdır Gezilecek Yerler

Hem doğal güzellikleri hem de tarihi kalıntıları bir araya getiren Iğdır'da birçok farklı kültür ve gezilecek yerler ile farklı tarihi yapıları bir arada görebilirsiniz.

Harmandöven Kervansarayı:  Şehir 12. yüzyılda İpek Yolu üzerinde kurulmuştur.

Anıt Müze: Ermeniler Tarafından Katledilen Şehit Türkler Anıt ve Müzesi olarak isimlendirilen anıt 1915-1920 seneleri arasında bölgede yaşayan Ermeni saldırıları sembolize etmektedir ve ilgili belgeler bulundurulmaktadır. Her ay 4.000 civarında ziyaretçi müzeyi ziyaret etmektedir. 350 m² kapalı Müze 2 havuz ve 36 m yüksekliğinde 5 adet kılıçtan oluşmaktadır. Etrafı yeşil alan ve park olarak inşa edilen anıt müze toplam 14.000 m² alanı kapsamaktadır. Yerden yüksekliği 43,5 metredir. Türkiye'nin en yüksek anıtı olan yapı inşaatına 1 Ağustos 1997 tarihinde başlanmış ve 5 Ekim 1999 tarihinde hizmete açılmıştır. 

Tuz Mağaraları: Tuz mağaraları Iğdır'ın Tuzluca İlçesi'nde bulunmakta ve 55 dönümlük bir araziyi kaplamaktadır. Günlük 60 ton tuz üretilen mağaralarda Türkiye'nin 100 yıllık tuz ihtiyacını karşılayacak kapasitededir. Oldukça büyük ve göz kamaştırıcı bir güzelliğe sahip olan mağarada bulunan havanın birçok solunum yolu hastalığına iyi geldiği bilinmektedir. Mağarada odalara benzeyen birçok galeri bulunmaktadır.  Tuz mağarası içerisinde bulunan kaya tuzu tabakaları yaklaşık 35-37 milyon yıl önce oluşmuş olan çökel tabakalarıdır. Buranın Hititler döneminden beri kullanıldığı düşünülmektedir.  

Iğdır Kervansarayı (Ejder Han): Iğdır kervansarayı 13. yüzyıl sonlarında Anadolu Selçuklu devletinin yaptırmış bulunduğu son anıtsal eserlerden biridir. Selçuklular döneminde Anadolu’da çokça yaptırılan açık avlulu ve kapalı hol istemi planı çerçevesinde kale görünümündeki bu büyük konsol yapı Sürmeli emiri Şerafetin Ejder tarafından yaptırılmıştır. 2008’de vakıflar genel müdürlüğünce onarımı yapılmıştır. 

Karakoyunlu Koçbaşlı Açık Hava Müzesi: Iğdır şehir merkezinin 15 kilometre kuzeydoğusundaki Karakoyunlu İlçesinde bulunan "Karakoyunlu Açık Hava Müzesi'nde” koçbaşlı mezar taşları sergilenmektedir. Karakoyunlular döneminden gelen bu gelenek yiğit ve kahraman olan kişiler ile genç yaşta ölen gençlerin mezarlarına koçbaşlı mezar taşları dikilirdi. 

Soykırım Anıtı:  Türklerin savaş dönemindeki katliamlarını anan müze. Ekim 1999'da adanmıştır ve Türkiye'nin en yüksek anıtıdır.

Karakale Harabeleri:  Urartu kalesinin giriş kapısı halen sağlam ve Ermeni sınırında yer almaktadır.

Ahura Harabeleri:  Ağrı Dağı'nın eteklerinde yer alan Ahura Harabeleri, MÖ 2. yüzyıldan kalma kalıntılardır.

Meteor Çukuru - 1892'de Korhan platosuna düşen bir meteorun açtığı çukur, Arizona'daki kraterden sonra dünyanın en büyük ikinci asteroit çukuru. Genişliği 35 metre iken 60 metre derinliğe kadar ulaşabilir.

İklim ve Yerel Mutfak

Iğdır, mikro iklime sahip ender bölgelerden biridir. Çevre şehirlere göre daha ılıman bir iklime sahiptir. Özellikle Iğdır ovalarında rüzgarın engellendiği için yazın ılıman bir iklim hakimdir ve bu da tarım faaliyetlerini etkiler. Iğdır Ovası, ortalama 11 derece sıcaklık ile ülkemizin en az yağış alan alanıdır. Yöresel mutfak açısından incelediğimizde kent hem doğudan hem de batıdan izler taşımakta ve Anadolu'da kendine özgü bir yemek mozaiğine sahiptir. Bu nedenle Iğdır mutfağında çok çeşitli et ve hamur işleri bulunmaktadır. Gezerken gatığaşı , kelecoş, ayran aşı, hörre gibi yöresel çorbaları mutlaka tadın . Taş köfte, cızdık, ekşili, bozbaş, etli sarma, ekşi pilav, evelikli bulgur, börülceli bulgur gibi otantik yiyecekler doğal ve organiktir. Kaysafa, kuymak ve fetirin de tadına bakabilirsiniz.

Bozbaş: nohut ve kuzu eti ile yapılan bu yemek maşrapada pişirilir ve böyle servis edilir.

Taş Köfte: Kemiksiz et, maydanoz, pirinç, yumurta, patates ve baharatlarla hazırlanan yemek yörenin vazgeçilmez tatlarındandır.

Tapan: Lavaşa benzer şekilde incecik açılarak tandırda pişirilen bu lezzet Iğdır’ın yöresel ekmeğidir. Malzemeleri un, kuru maya, tuz ve sütten oluşmaktadır.  

Patlıcan Reçeli: Zahmetli bir yapım süreci olan patlıcan reçeli Iğdır kahvaltı sofralarının olmazsa olmazlarından.  

Paça: Büyük veya küçük baş hayvan ayakları, limon ve sarımsakla yapılan bir çeşit et yemeği olan paça, çorba veya ana yemek olarak tüketiliyor. 

Mobil Uygulama