İçindekiler[göster]

Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Adıyaman, tarih boyunca birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bünyesinde barındırdığı tarihi yapıları ile öne çıkan şehir, yıl boyunca çok sayıda yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir. Tarihi yerlerin yanı sıra görülmeye değer birçok doğal güzellik alanı da bulunmaktadır. Adıyaman’ın gezilecek yerleri epey fazla olduğundan en az 3-4 gününüzü ayırmanız önerilmektedir. Şehirde kış mevsimi çok sert geçtiğinden özellikle bahar ve yaz aylarında ziyaret edilmektedir. 

Turizm açısından büyük bir öneme sahip olan şehre ulaşım hem hava yolu hem de kara yolu ile yapılmaktadır. Hava yolu ile ulaşımı tercih eden gezi severler, Adıyaman uçak bileti satın alarak, kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilir. Ankara ve İstanbul dışında diğer şehirlerden aktarmalı olarak uçak seferleri yapıldığını bilmenizi isteriz. Adıyaman’a geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerleri aşağıda sizler için sıraladık. 

Nemrut Dağı ve Milli Parkı

Adıyaman gezi listenizde ilk sırada olması gereken yerlerden biri Nemrut Dağı ve Milli Parkı’dır. Adıyaman’ın Kahta ilçesinde yer alan milli park içerisinde görülmesi gereken birçok tarihi kalıntı bulunmaktadır.

Bölgede çok sayıda Kommagene Krallığı’ndan kalma dev heykellere ve anıt mezarlara rastlamanız mümkündür. Tarih kokan bu bölge, ortalama 2150 metre yükseklikte yer aldığı için muhteşem bir manzaraya sahiptir. Bölge, özellikle günbatımını izlemek isteyenlerin uğrak noktaları arasındadır. 

Adıyaman’ın simgesi haline gelen Nemrut Dağı ve Milli Parkı’na girişler ücretlidir. Kişi başı giriş ücreti 25 TL’dir. 

Cendere Köprüsü

Dünyanın en eski köprülerinden biri olma özelliğini taşıyan Cendere Köprüsü, Adıyaman’a geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden biridir.

M.Ö. I.yüzyılda Roma Hükümdarı Septimus Severus tarafından Cendere Çayı üzerine yaptırılan köprü, ihtişamlı görüntüsü ile dikkat çekmektedir. Köprümün inşa aşamasında topla 92 adet taş sütun kullanılmıştır. Günümüzde araç geçişine kapatılan köprü, muhteşem görüntüsü ile gelen ziyaretçileri kendine hayran bırakmaktadır. 

Arsemia Antik Kenti

Adıyaman, köklü tarihi ile öne çıkan şehirlerden biridir. Bünyesinde yer alan en önemli tarihi yapılardan biri Arsemia Antik Kenti’dir. Adıyaman’ın Kahta ilçesinde yer alan kent, M.Ö. 2.yüzyılda inşa edilmiştir.

Tarihi dokusu ile mutlaka gezilecek yerler listenizde olması gereken antik kent içerisinde Kommagene Krallığı hakkında bilgiler veren yazıtları inceleme fırsatını yakalayabilirsiniz. Ayrıca bölgede Kommagene Dönemi’ni yansıtan birçok heykel ve tünel bulunmaktadır. Bölgeyi özel kılan en önemli özellik ise Antiochos ile Herakles’in tokalaşmasını resmeden kabartma figürüdür. 

Antik kenti ziyaret ederek, keyifli bir tarih yolculuğuna çıkabilirsiniz. Haftanın her günü ziyarete açık olan antik kente girişler de ücretsizdir. 

Adıyaman Kalesi

Adıyaman’a geldiğinizde görmeden dönmemeniz gereken yerlerden biri Adıyaman Kalesi’dir. Şehrin tarihini yansıtan kale, doğa bir höyük alanı üzerine inşa edilmiştir.

Kalenin yaklaşık olarak yüksekliği 25 metre civarındadır. Geçmişte ihtişamlı ve heybetli bir görünüme sahip olan kaleden günümüze çok fazla kalıntısı kalmamıştır. Zaman içerisinde harabe olan kale, yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Tarihe meraklı gezi severlerin bu kaleyi mutlaka ziyaret etmelerini öneririz. 

Adıyaman Müzesi

Şehir merkezinde yer alan Adıyaman Müzesi, 1982 senesinden beri hizmet vermektedir. Müze içerisinde bölgede yapılan kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkan birçok tarihi eser bulunmaktadır.

Müze içerisinde etnografik eserlerin yanı sıra Osmanlı, Bizans, Helenistik, Roma ve Selçuklu Dönemlerine ait binlerce tarihi eser sergilenmektedir. Ayrıca müzede eski medeniyetlerden kalma hayvan figürlerini, gümüş sikkeleri, süs eşyalarını, mühürleri ve takıları görebilmeniz mümkündür.

Pazartesi günleri dışında haftanın her günü ziyarete açık olan müzeyi, Adıyaman tarihi yerler listesine mutlaka dâhil etmeniz önerilmektedir. 

Palanlı Mağarası

Adıyaman’ın tarihi yapıları arasında önemli bir yere sahip olan Palanlı Mağarası, yıl boyunca çok sayıda turist tarafından ziyaret edilmektedir. Arkeolojik sit alanı olarak kabul edilen mağara içerisinde birçok farklı tarihi çizim bulunmaktadır.

Palanlı Mağarası içerisinde yer alan bu tarihi çizimlerin M.Ö. 4000’li yıllardan kalma olduğu düşünülmektedir. Kültür turizmi açısından büyük bir öneme sahip olan bu mağarayı, Adıyaman gezilecek yerler listenize mutlaka eklemenizi tavsiye ederiz. 

Pere Kaya Mezarları

Adıyaman şehir sınırları içerisinde yer alan Pere Kaya Mezarları, tarihe ilgi duyan gezi severlerin uğrak noktalarından biridir. Bölgede 200’den fazla kaya mezarı bulunmaktadır.

Kayaların içerisi oyularak inşa edilen mezarların çevresinde tarihi kapılar, figürler, bitki resimleri ve lahitler yer almaktadır. Adıyaman’ın buram buram tarih kokan bu yerini ziyaret etmek için bulunduğunuz bölgeden şehre sefer düzenleyen otobüs firmalarını tercih edebilirsiniz. Otobüs ile gelmek için öncelikle Adıyaman otobüs bileti satın almanız gerekmektedir. 

Pere Kaya Mezarları’nı haftanın her günü ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. 

Karakuş Tümülüsü

Adıyaman’ın turistik bölgelerinden biri olan Karakuş Tümülüsü, Nemrut Dağı Milli Parkı içerisinde yer almaktadır. Yapının ne zaman ve kim tarafından yapıldığına dair net bir bilgi bulunmamaktadır.

Karakuş Tümülüsü, Kommagene Krallık Ailesi’nden olan kadınlar için inşa edilmiş bir anıt mezarıdır. Mezarın üzerinde kartal heykeli yer aldığı için yapıya Karakuş ismi verilmiştir. Hem yerli hem de yabancı turistler tarafından sıklıkla tercih edilen bu bölgeyi, gezilecek yerler listenize mutlaka eklemeniz önerilmektedir. 

Kahta Kalesi

Adıyaman’ın mutlaka görülmesi gereken tarihi yapılarından biri Kahta Kalesi’dir. Yeni Kale ismi ile de bilinen yapı, Adıyaman’ın Kahta ilçesinde yer almaktadır.

Hitit Dönemi’nden kalma tarihi kale, zaman içerisinde harabeye dönmüştür. Tarih severlerin uğrak noktaları arasında yer alan kaleyi, gezilecek yerler listesine dâhil etmeniz önerilmektedir. Ayrıca kalenin bulunduğu bölgeyi ziyaret ettiğinizde tarihi birçok zindanı, su tünellerini ve tarihi camileri de yakından görebilirsiniz. 

Kahta Kalesi’ne giriş ücreti yoktur. Haftanın her günü istediğiniz saatte gelip ziyaret edebilirsiniz. 

Gümüşkaya Mağaraları

Gümüşkaya Mağaraları, Göksu Nehri’nin hemen kıyısında yer almaktadır. Bölgenin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan mağaraların M.Ö. 150’li senelerde inşa edildiği düşünülmektedir.

Türkiye’nin önemli mağaraları arasında yer alan Gümüşkaya Mağaraları, eskiden bölgede yaşayan insanlar tarafından ev olarak kullanılmıştır. Günümüzde koruma altına alınan bu mağaraları, mutlaka yakından görmeniz tavsiye edilmektedir. 

Çelikhan İçmesi

Sağlık turizmi açısından oldukça popüler olan Çelikhan İçmesi, Adıyaman’ın Çelikhan ilçesinde yer almaktadır. Özellikle günübirlik gezmeyi sevenlerin uğrak noktalarından biridir. 

Çelikhan İçmesi’nde bulunan suyun başta ülser olmak üzere; bağırsak rahatsızlıkları, mide rahatsızlıkları, gastrit gibi birçok hastalığa iyi geldiği söylenmektedir. Bu yüzden de hem yerli hem de yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. 

Bölgede konaklayabileceğiniz herhangi bir tesis yoktur. Adıyaman gezilecek yerler listesinde mutlaka olması gereken Çelikhan İçmesi’ni ziyaret ettiğinizde şifalı sularından faydalanabilir ve keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

Oturakçı Pazarı

Adıyaman gezinizi sonlandırmadan önce mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri Oturakçı Pazarı’dır. Şehir merkezinde yer aldığı için ulaşım son derece kolaydır.

Pazar içerisinde bölgeye ait birçok farklı ürün satan dükkânlar bulunmaktadır. Bu dükkânları ziyaret ederek, hem kendiniz hem de sevdikleriniz için hediyelik eşya satın alabilirsiniz. 

Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı

Adıyaman’ın en popüler doğal güzelliklerinden biri Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı’dır. 2008 senesinde tabiat parkı ilan edilen bölge, yemyeşil alanları ile dikkat çekmektedir.

Adıyaman doğal güzellikleri arasında yer alan park, birçok farklı kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca park içerisinde yonca, menengiç, kızılçam, sazlık, meşe gibi birçok farklı ağaç türü görebilmeniz mümkündür. Bölgede kuş gözlemciliği yapabilir, doğa yürüyüşüne çıkabilir, piknik yapabilir ve huzurlu vakitler geçirebilirsiniz.

Doğaseverlerin sıklıkla tercih ettiği bu parkı, Adıyaman gezilecek yerler listesine mutlaka eklemenizi öneririz. Tabiat parkına yaya olarak girişler ücretsizdir. Özel araç ile giriş ücreti 9 TL iken bisiklet ile giriş ücreti 3 TL şeklindedir.

Kategoriler: Şehir Rehberi