İçindekiler[göster]

Afyon ili Ege Bölgesi ile İç Anadolu Bölgesinin sınır kapısıdır. Şehir hem tarihi yapılarıyla hem de termal turizmi ile oldukça fazla turisti ağırlamaktadır. Karasal iklimin yaşandığı Afyonkarahisar ilinde en fazla tercih edilen turistlik zamanlar özellikle ilkbahar ve yaz aylarıdır. Afyon uçak bileti ile Zafer Havaalanına inmek ve buradan Afyon ilini gezmek mümkündür. 

Sonbahar ayında oldukça fazla yağış alan şehir kış aylarında özellikle çok soğuk ve kar yağışlı olduğundan ilkbahar ve yaz ayları şehir turizmi için oldukça önemli yer tutar. Kış aylarında ise genellikle şehirde termal turizm yapılır. Soğuk kış aylarında sıcak termal kaplıcalara oldukça fazla turist akın etmektedir. Afyon otobüs bileti ile şehir merkezine oldukça yakın bir yere ulaşmak mümkündür. 

İsçehisar Peri Bacaları

Afyon’da jeolojik yapısı nedeniyle birçok peri bacası bulunmaktadır. Bu doğa harikası peri bacaları oldukça çok sayıda turistin ziyaretine imkan sağlamaktadır. Peri bacaları Afyon şehir merkezine 32 kilometre uzaklıktadır. Afyonkarahisar’a bağlı Seydiler köyünde bulunan peri bacalarına otobüs ile ulaşım sağlanamamaktadır. Araba ile ulaşım oldukça kolaydır.

Afyonkarahisar Kalesi

Afyon gezi rehberi ile gezildiğinde tarihine eşlik edeceğiniz kale oldukça eski döneme aittir. Şehirden 226 metre yükseklikteki volkanik bir kaya serine inşa edilen Afyonkarahisar kalesi M.Ö. 1200 yılında Frigler döneminde yapıldığı tahmin edilmektedir. Birçok tapınak ve dört adet büyük su sarnıcı bulunmaktadır. 1235 yılında kaleye mescit ve saray eklenmiştir. Kale Bizans ve Selçuklu zamanında da stratejik konumu sayesinde oldukça faydalı bir kale olarak kullanılmıştır. Afyonkarahisar kalesinin eski adı Hopanuva yani yüksek şehir anlamına gelmektedir. Oldukça yüksekte bulunan kalede Afyonkarahisar ili manzarasını izlemek ve tarihe şahit olmak mümkündür. 

Cumhuriyet Şehitleri Anıtı

Afyon'da gezilecek yerler listesinde en üst sıralarda bulunan Cumhuriyet Şehitleri Anıtı Cumhuriyet döneminde düşman ile mücadele ederken şehit düşmüş askerler anısına yapılmıştır. 

Sandıklı Hüdai Kaplıcaları

Afyonun Sandıklı ilçesinde bulunan kaplıcalar Belediye tarafından işletilmesi nedeniyle oldukça uygun fiyatlı olmazı açısından turistler tarafından en çok tercih edilen kaplıcalardan biridir. Sağlık bakanlığında onaylı olarak romatizma, eklem ağrıları ve cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Tesis içinde kadın ve erkekler için iki ayrı kaplıca bulunmaktadır. Çamur banyoları, açık ve kapalı yüzme havuzları olan tesiste aile banyosu da bulunmaktadır. Tesisin çevresinde marketler, hediyelik eşya dükkanları, restoranlar, çay bahçeleri ve piknik alanları bulunmaktadır. Kaplıcalara gelen turistler gün boyunca kaplıcalarda ve etrafında zaman geçirebilmektedir.

Gazlıgöl Termal Kaplıcaları

Afyon kaplıcaları arasında en bilinen kaplıcadır. Afyonkarahisar ilinde en fazla yapılan turizm kaplıcadır. Her yıl binlerce ziyaretçiyi kabul eden Gazlıgöl kaplıcaları bilinen birçok hastalığın tedavisinde oldukça yararlıdır. Kemik erimesi, iltihap, cilt sorunları gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Afyon merkeze 20 km olan Gazlıgöl Kaplıcalarına araba ile rahatlıkla ulaşmanız mümkündür. 

Heybeli Kaplıcası

Afyon’da bilinen en eski kaplıca olan Heybeli Kaplıcaları Bizans döneminden beri aktif olarak kullanılmaktadır. Sedef akneler dahil olmak üzere tüm cilt sorunları, egzama gibi hastalıklarda oldukça yararlı olduğu söylenmektedir. Heybeli Kaplıcaları Afyon görülecek bölgeleri arasında yerini almıştır. 

Zafer Müzesi

Müze binası Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Meydan Muharebesin planladıkları binadır. Müzede Atatürk, İsmet İnönü ve Fevzi Çakmak ile ilgili eşyalar sergilenmektedir. Müzede savaşla ilgili oldukça fazla bilgiler bulunurken Atatürk’ün ve silah arkadaşlarının kaldıkları oda o günkü haliyle restore edilmiştir.

Afyon Arkeoloji Müzesi

Afyonda Asar-ı Atika Muhipleri Cemiyeti sayesinde Cumhuriyetin ilk dönemlerinde kurulmuştur. Taş Medrese olarak kurulan bina günümüzde müze halini almıştır. 1928 yılında müze çalışmalarına başlanmış ve 1971 yılında müze olarak açılışı yapılmıştır. Afyon ve çevresi oldukça eski dönemde yerleşimlerin olduğu bilinen bir bölgedir. Müzede oldukça eski dönemlerden günümüze eserler bulunmaktadır. Müzede Tunç Çağından başlayarak 5000 yıllık tarih 9 farkı salonu bulunan büyük müzede sergilenmektedir. Eski Tunç, Frig, Hitit, Lidya, Roma ve Bizans dönemlerine ait sayısız eser bulunan müze Afyonkarahisar ziyaretçilerine ev sahipliği yapmaktadır. Afyon turistik bölgeler arasında en tercih edilen müzedir. 

Bolvadin Belediye Müzesi

Afyon ilini merkeze neredeyse 50 kilometre uzaklıkta bulunan Bolvadin ilçesinde bulunan müzede Eski Tunç Çağından günümüze birçok eser sergilenmektedir. Bolvadin yöresine ait kültürel eşyalarında bulunduğu müzede Eski Tunç Çağı, Bizans, Roma, Osmanlı, Selçuklu ve Cumhuriyet dönemine ait toplam 848 farklı eser bulunmaktadır. 

İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı içinde yer alan müze Türkiye’nin en büyük müzesi unvanına sahiptir. Müzede oldukça fazla sayıda eski enstrümanın sergilendiği bilinmektedir. Eski radyo, gramofon ve plaklarda bulunan müzede oldukça önemli sanatçıların eşyaları da sergilenmektedir. 

Sultan Divani Mevlevihanesi

13. yüzyılda kurulan Mevlevihane Anadolu’da kurulan ilk Mevlevihane’dir. Mevlevihanenin bahçesinde dervişlerin mezarları bulunmaktadır. Afyonkarahisar merkezde bulunan Mevlevihane’ye ulaşmak oldukça kolaydır. Afyon gezisi sırasında listeye eklenmesi gereken bir yerdir. 

Başkomutanlık Milli Parkı

En büyük savaşlardan biri olan Büyük Taarruz savaşının anısına kurulan park 8 kasım 1981 yılında milli park ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Ormanlık alanlarında bulunduğu park 42.183 hektarlık büyük bir alan kaplamaktadır. 

Akarçay Kültür Parkı

Akarçay Afyon’da bulunan ve şehri ikiye bölen bir akarsudur. Akarçayın etrafında bulunan parkta yürüyüş yapmak ve dinlenmek mümkün. Çocuklar için parklar, yürüyüş alanı ve piknik yerleri bulunmaktadır. Ayrıca akarsu üzerinde kano ve deniz bisikletleriyle dolaşmanız da mümkündür. Afyon'da görülecek yerler arasında en üst yerde bulunmaktadır. 

Afyon Kent Ormanı

1,5 milyon hektarlık üzerinde kurulmuş olan parkın resmi adı Zafer Kent Ormanıdır. Doğayla iç içe olan parkta eşsiz Afyon manzarası izlemek mümkündür. Kent ormanın içinde lokanta ve kafe bulunmaktadır. Çocuk oyun alanları ve şelalenin bulunduğu parkta piknik yapmak mümkündür. Spor aktivelerine elverişli olan parkta spor müsabakaları da düzenleniyor. 

26 Ağustos Tabiat Parkı

2008 yılında milli park ilan edilen park koruma altındadır. İçinde gölünde bulunduğu park oldukça geniş bir ekosisteme ev sahipliği yapmaktadır. Şelale, gözlem kulesi, lokanta bulunmaktadır. Aynı zamanda parkın içinde spor yapmakta mümkündür. Tenis kordu ve halı saha bulunan parkta aynı zamanda bir de Midilli at barına yer almaktadır. Afyon doğal güzellikler bakımından oldukça fazla doğa harikasına ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan biri de 26 Ağustos Tabiat Parkıdır. 

Akdağ Tabiat Parkı

Afyon’un Sandıklı ilçesine bağlı Sorkun köyünde bulunan park yemyeşil ormanları ve gölüyle bir doğa harikadır. Her mevsim farklı güzel olan park 200 yılında tabiat parkı ilan edilmiştir. Bisiklet rotaları, piknik alanları, yürüyüş yolları bulunan parkta kamp yapmakta mümkündür. Afyon gezilecek yerler arasında yer ediniyor. 

Buzluk Mağarası

Özellikle yaz aylarında oldukça soğuk olan mağara üç kısımdan oluşmaktadır. Giriş kısmı soğuk olan mağara basamakları ilerledikçe hava sıcaklığı düşmekte ve üçüncü basamak olan en son basamağa gelindiğinde buz sarkıtlarıyla karşılaşmanız mümkündür. 

Frig Vadisi

Büyük Menderes ve Sakarya Irmakları arasında bulunan bölgede bulunan vadi M.Ö 7. yüzyılda Friglerin yaşadığı bilinmektedir. Oldukça fazla sayıda kalıntının bulunduğu vadideki en önemli eser Avdalaz kalesidir. Frig vadisinde yürüyüş ve bisiklet yolu bulunmaktadır. Vadide çok sayıda eser bulunmuştur ve farlı müzelerde bu eserler sergilenmektedir. 

Bunlar ilgini çekebilir?

Eber Gölü

Karabataklara, Dalmaçya pelikanlarına ve sakarca kazlarına ev sahipliği yapan gel 1992 yılında birinci derecede Tabiat sit alanı olarak kabul edilmiştir. Bolvadin ve Çay ilçeleri arasında bulunan göl Afyon'da görülmesi gereken yerler listesinde en başta yer almayı hak ediyor. 
 

Kategoriler: Şehir Rehberi