İçindekiler[göster]

Amasra Karadeniz bölgesinde bulunan Bartın iline bağlı bir ilçedir. Denize kıyısı olan ilçenin tarihi yaklaşık 3 bin yıl öncesinde dayanmaktadır. Amasra uçak bileti ile ulaşmak oldukça zordur. En yakın havaalanı Zonguldak’ta bulunmaktadır. Oldukça eski bir tarihe dayanan şehir de fazlaca tarihi eser bulunmaktadır. 

Tapınakların, tiyatronun ve kalenin bulunduğu şehir oldukça fazla medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Liman şehri olması bakından eski medeniyetler geçimini ticaret ile sağladıklarından refah seviyesi oldukça yüksektir. Özellikle yaz ve ilkbahar aylarında turistlerin akın ettiği şehirde kış ve sonbaharda oldukça fazla yağış görülmektedir. Oldukça küçük bir yer olan Amasra’da kalmak için lüks oteller bulunmamaktadır. Küçük butik otellerin bulunduğu şehirde konaklamak oldukça kolaydır. Amasra otobüs bileti ile Bartın otobüs terminaline inerek oradan kalkan minibüslerle Amasra’ya uluşmak mümkündür. Oldukça küçük bir alana sahip olduğundan şehir içi ulaşımında taşıta ihtiyaç duymazsınız. 

Her yere yürüyerek ulaşmanın mümkün olduğu şehirde küçük minibüsler dışında toplu taşıma aracı bulunmamaktadır. Amasra’da özellikle restoranlarda balık menüsü bulunmaktadır. Karadeniz bölgesinde bulunan Amasra’da balık ilk tercih edilen besindir. Amasra pidesi de oldukça ünlüdür. En ünlü tatlısı olan ballı yoğurt tatlısı deneyen turistlerden tam not almayı başarmıştır. Amasra’dan ayrılmadan önce mutlaka meşhur Amasra ekmeğini almayı unutmayınız. Küçük şehirde oldukça fazla tarihi mekan bulunmaktadır. Amasra'da gezilecek yerler özel ve mutlu vakit geçirmeniz için çok yardımcı olacak. 

Amasra Kalesi

Bizanslılar tarafından inşa edilen kale günümüze kadar birçok farklı kültüre ev sahipliği yapmıştır. Farklı her medeniyet kale üzerinde değişiklik yaptığında birçok farklı mimari dokulara rastlanmaktadır. Kale iki farklı bölümden oluşmaktadır. Boztepe’deki Sormagir Kalesi ve Amasra’daki Zindan Kalesini Kemere köprüsü birbirine bağlamaktadır. Eskiden ada olan Boztepe şimdilerde Kemere Köprüsü ile şehre bağlıdır. Şehir için oldukça stratejik bir noktada bulunan kale şehri düşman işgalinden korumak için aktif olarak kullanılmıştır. Amasra gezi rehberi eşliğinde kalenin tarihiyle ilgili bilgi edinmek mümkündür. 

Amasra Müzesi

Oldukça farklı medeniyete ev sahipliği hatta başkentlik yapan şehirde oldukça fazla tarihi kalıntı ve eser bulmak mümkündür. Bu eserler Amasra Müzesinde 3bini aşkın yıllık tarihi eserler sergilenmektedir. Müze Amasra’nın ilk ve tek müzesidir. 1955 yılında sergilenmeye başlayan müze 1982 yılında şimdiki müze binasında sergilenmeye başlanmıştır. Dört teşhir salonu, iki arkeolojik, iki etnografik salonu bulunduğu müzede Bizans, Roma ve Helenistik döneme ait eşyalar, silahlar, sikkeler sergilenmektedir. Arkeolojik salonda özellikle Cenevizlere ait heykeller, kabarmalar ve mezarlar sergilenmektedir. Müze şehir merkezinde bulunduğundan ulaşımı oldukça kolaydır. 

Fatih Camii

9.yüzyılda kilise olarak kullanılmak üzere Bizanslılar tarafından yapılmıştır. Fatih Sultan Mehmet’in Amasra fethi sırasında kilise camiye çevrilmiş ve Fatih Camii olarak isimlendirilmiştir. Hz. Muhammed zamanında sünnet olan kılıç çekilerek cuma hutbesi okunması günümüzde unutulan bir gelenek olsa da Fatih Camii’nde hala devam edilmektedir. Camii özellikle bu uygulama nedeniyle oldukça fazla ziyaretçi çekmektedir. Amasra turistik bölgeler arasında gerek mimarisi gerek ibadet şekli bakından oldukça turist çekmektedir. 

Küçük Kilise

Kale içinde bulunan şapel 9.yüzyılda taş ile inşa edilmiştir. Sadece taş ile inşa edilen kilise oldukça küçüktür. 1930 yılında ibadete kapatılmış olan şapel günümüzde Kültür ve Sanat Evi olarak hizmetini sürdürmektedir.

Kemere Köprüsü

Boztepe ve Amasra’yı birleştiren köprü Amasra’nın simgesi olmuştur. Roma döneminde inşa edilen köprü Sormagir ve Zindan Adasını birleştirir. Köprü şu an koruma altındadır. 

Çekiciler Çarşısı

Amasra’nın en orta noktasında bulunan ve yüzyıllardır aktif olan çarşı 17.yüzyıldan beri geleneksel olarak devam eden el sanatlarının satıldığı dükkanlar bulunmaktadır. Çarşı geleneksel Amasra alışverişi yapmak isteyen turistlerin en uğrak noktasıdır. Dört yanı ormanlılarla çevrili Amasra’da el işlerinin çoğu ahşap ürünlerdir. Amasra görülecek bölgeleri arasında alışveriş için en tercih edilen mekandır. 

Büyük Liman Plajı

Amasra’nın tam merkezinde bulunan halk plajı ile herkes denize girme imkanına sahiptir. Ücretli şezlong kiralayabilir veya piknik yapabilirsiniz. Giyinme ve duş kabinleri bulunan plaja yakın restoran ve market bulunmaktadır. En popüler olan plaj özellikle yaz sezonunda oldukça kalabalıktır. 

Küçük Liman Plajı

Antik liman bölgesinde bulunan plajın diğer adı Direkli Kaya plajıdır. Halk plajı olan direkli kaya plajı oldukça tercih edilen ikici plajdır. Amasra doğal güzellikler arasında en dikkat çeken bölgedir. 

Direkli Kaya

Cenevizliler tarafından fener olarak inşa edilmiş olan Direkli Kaya’nın yakınında bulunan taşlar içine oyulmuş bir havuz bulunmaktadır. Havuz Kraliçe Amastrist için özel olarak yapılmıştır. 

Kuşkayası Anıtı

Amasra’daki bilinen en eski yapıdır. Roma döneminde yaptırılmış olan Anıt yolcular için bir dinlenme merkezi olarak tasarlanmıştır. Kral sembolleri ve kartal kabartmaları olan anıtta iki kitabe bulunmaktadır. Bunun bir kitabede devletlerarası barışın ve dostluğun anısına yazısı bulunması bu yolun uluslararası bir yol olduğunu ve burada ticaret yapan her ulusun dost olduğu anlaşılmaktadır. Anıtta yolcular için bir çeşme olduğu söylenmektedir. Fakat çeşme günümüze ulaşmayı başaramamıştır. Amasra'da görülmesi gereken yerler listesine eklenmesinde fayda vardır. 

Ağlayan Ağaç

Boztepe adasında bulunan ağaç denizden aldığı nem yüzünden zaman zaman yapraklarından suyu damlatmaktadır. Bu damlayan suları gören halk ağacı ağlayan birine benzettiği için adını ağlayan ağaç olarak koymuşlardır. 300 yaşında olduğu bilinen selvi ağacı oldukça popüler bir ziyaret noktasıdır. 

Barış Akarsu Parkı

2007 yılında aramızdan ayrılan Barış Akarsu’nun anısına memleketinde yapılan bir parka ismini vermiştir. Merkezde bulunan park limana yakın olması sebebiyle piknikçilerin en fazla tercih eden park noktasıdır. Amasra'da görülecek yerler arasında mutlaka yer verilmesi gerekir. 

Ahatlar Tabiat Parkı

Ahatlar köyünde bulunan parkta oldukça farkı çeşitte bulunan ağaç çeşitleri arasında piknik ve yürüyüş yapmak mümkündür. Birçok farlı hayvan çeşidini de içinden barındıran tabiat parkında mangal yaparak aileniz ile zaman geçirmeniz mümkündür. 

Gürcüoluk Mağarası Tabiat Parkı

Merkeze 10 km uzaklıkta bulunan Makaracı köyünde bulunan mağara oldukça fazla turisti çekmektedir. Dik ve sarkıtların bulunduğu mağara yaklaşık 169 metre uzunluğundadır ve oldukça büyüktür. Işıklandırmalar ile oldukça büyüleyici bir atmosfer elde edilen mağarada tek seferde birçok turist ağırlanmaktadır. Amasra gezilecek yerler arasında mutlaka yer verilmesi gereken bir mekandır. 

Gölderesi Şelalesi

Halk arasında bilinen adıyla Çambu Şelalesi merkezden 7 kilometre uzaklıktaki Karaman köyündedir. Yaklaşık 12 kilometre boyunca akan akarsu şelaleye döküldüğü nokta Göldere Şelalesi adını hak etmektedir. Şelalesin etrafında vakit geçirmek için yürüyüş yapabilir, dağ bisikleti gezisine çıkabilir gece kamp yapabilirsiniz. 

Ulukaya Şelalesi ve Kanyonu

Ulukaya köyünde bulunan şelale ve kanyon oldukça fazla ziyaretçi almaktadır. Kaynak su çıkan kanyon yaklaşık 1 km uzunluğundadır ve Ulukaya köyünün içme suyu bu kaynaktan kullanılır. 

Bunlar ilgini çekebilir?

Galla Pazarı

Amasra gezisi sırasında alışveriş yapılmak için mutlaka uğranması gereken bir pazardır. 200 yıldır kurulan kadın pazarı her salı ve cuma günleri köylü kadınların getirdiği organik ürünlerle kurulmaktadır. Köylü kadınların yaptıkları organik ürünler, el işi ürünlere ve otantik yerel objelere ulaşmak mümkündür. 

 

Kategoriler: Şehir Rehberi