İçindekiler[göster]

Tarihinde doğu ve batı arasında bir köprü vazifesi gören anayolunun en nadide illerinden birisi Gaziantep’tir. Tarihi ipek yolu güzergâhında bulunan Gaziantep bu nedenle yüzyıllar boyu canlı ticaret ağının bir merkezi hâline gelmiştir. Anadolu’yu Mısır ve Mezopotamya’ya bağlayan yolun kenarında kalır. Gaziantep antik kentler, kaleler ve höyükler şehridir. Üretimi kuvvetli olan bu ilimiz tarihler boyu modern sanayi alt yapısına sahip olmuştur. Ticaret sistemi bakımından birçok ülke ve devletlere ev sahipliği yapmış ve bu sayede derin bir uygarlık kültürüne sahip olmuştur.

600 bin yıl önce dülük antik kentinde yontma taş devrine ait çok fazla taş bulunmuştur. Bu nedenle Gaziantep dünyanın en eski şehirlerinden biri olduğunu kanıtlamıştır.  Hz. İsa’nın havarilerinden Yuhannesin incili çoğalttığı rivayet edilen Rum kale ve mozaik şehri Zeugma antik kenti yine bu ilimizde bulunur. MÖ 300 yılında kurulmuş ve zamanla 80 bin ulaşmış nüfusuyla Romanında sınır kenti ve en büyük şehri olan Zeugma birçok sanat severler tarafından da ilgiyle gezilir. Gaziantep’in tarihi kent dokusunu ticarethaneler, ibadethaneler, taş binalar ve dar sokaklar oluşturur. Bu eşsiz şehri yakından tanıyabilmek için öncelikle gezilecek yerlerden bir kısım derledik.

Gaziantep Kalesi

Gaziantep kalesi şehrin merkezinde yüksekçe bir dağ üzerine yapılmıştır. Rivayetlere göre Roma döneminde gözlem amacı olarak yapılmış olan bu kaleyle gelebilecek düşmanı önceden görebilme görevini üstlenmiştir. Kaleye ilk vardığınızda karşınıza ilk olarak dokurcum değirmeninde şehit edilen 14 çocuğun heykelleri karşılar. İçerisinde Antep savunmasında yer alan asker ve komutanların yüzlerinin portreleri ve malzemelerinden oluşan bir müze bulunur. Bu müzeyi gezerken aynı zamanda sesli olarak hâdiseleri dinlemenize imkân sağlanır.
 

Zeugma Mozaik Müzesi


 2011 yılında ziyarete açılan müze, içerisinde tarihindeki tüm medeniyetleri beraberinde taşıdığı için dünyanın da en önemli müzeleri arasında yerini alır. Zeugma antik kenti o dönemde yaşayan insanların dini inanç ve yaşayışlarına uygun olarak dizayn edilmiş ve ziyaretçilerin ilgi odağı hâline gelmiştir. Zeugma müzesi üç bölümden oluşur. Birinci bölgeden Zeugma antik kentinden çıkarılan mozaikler, ikinci bölgede 5 ve 6 yüzyıllardaki kilise mozaikleri sergilenir. Üçüncü bölüm idari bölüm ve konferans salonlarından oluşur. Müzede Roma ve öncesine ait 2748 metre kare mozaik, 140 metre kare duvar resmi, 4 Roma çeşmesi, 20 sütun, 4 tane kireç taşından yapılan heykel, lahitler ve mimari parçalar sergilenir.
 

Bakırcılar Çarşısı

Gaziantep’te bulunan bu çarşının 400 yıllık bir geçmişi vardır. İçerisinde bakırdan eşyalar imal edildiği ve satıldığı için bu ismi alır. Burayı ilginç bir yer yapan Gaziantep bir bakır madenine sahip değilken ülkenin en iyi bakır imalatının buradan temin ediliyor olmasıdır. Tarihinde ilk zamanlar bakırcı ustalarının birçoğu gayri Müslimlerden oluşmakta idi. Ancak daha sonraları bu mesleği Müslüman ustalar devralmıştır. Buranın ipek yolu üzerinde olması da bakırcılığın dünya çapında gelişimine katkı sağlamıştır. Bakırcılık tam bir sanat işidir. Hat, sürahi, çaydanlık, tepsi gibi akla gelebilecek her türlü malzemeler bu çarşının içinde özenle işlenir ve satıma hazır hâle getirilir.

Tarihi Antep Evleri

Gaziantep’in en eşsiz özelliklerinden biri hiç şüphe yok ki aslına uygun haliyle kalan Antep evleri ve sokaklarıdır. Güvenlik sebebiyle olduğu düşünülen bu sokaklar, dar ve çıkmaz sokaklarca da meşhurdur. Evlere genel olarak bakıldığında yüksek girişli kapılar, onun üzerinde cam ve balkonlarda panjur bulunur. Kapıların geneli ahşaptan yapılır ve üzeri teneke sac ile örtülüdür. Buradaki evlerin hemen hemen tamamında iç dizayn olarak mermer ve taşlarla geometrik şekiller yapılmış ve bu şekilde döşenmiştir. Buradan da görselliğe önem verildiği anlaşılır. Diğer dikkat çekici özellik ise evlerin avlularında bulunan ocaklıktır. Yani mutfaklar evin dış bölgesinde bir yere yapılır. Odalar ise duvar motifleri ve oymalar ile kaplıdır.
 

Gaziantep Hayvanat Bahçesi

Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçesi Gaziantep ilimizde bulunur. Burayı diğer hayvanat bahçelerinden ayıran özellik oldukça büyük olmasıdır. Bu nedenle vahşi hayvanlar tıpkı kendi evlerindeymiş gibi oldukça geniş bir alanda yayılmaktadırlar. Âdeta doğal yaşamın bir benzeri şeklinde dizayn edilmiştir. Hayvanları koruma altına almak, hayvanları sevdirmek amaçlı kurulan hayvanat bahçesi Burç ormanlarının içinde yer alır. 1000 dönümlük arazi içinde 264 tür, 7 bin hayvan barındırır. Dünyanın üçüncü büyük hayvanat bahçesidir. Bu yönleriyle de turistik olarak Gaziantep’e büyük kazanç sağlar. Dünyayı yeni keşfe başlayan çocuklar için hayvanlarla iç içe olarak hayvan sevgisi aşılanır. Yine burada çocuklar için ata binme imkânları da sunulmaktadır. 

 

Kategoriler: Şehir Rehberi