İçindekiler[göster]

Ülkemizin güneyinde yer alan Osmaniye, tarih boyunca çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapması ile öne çıkan bir şehirdir. Küçük bir şehir olmasına rağmen bünyesinde birçok tarihi yapı ve doğal güzellik alanı bulunmaktadır. Kültür turizmi açısından önemli bir yere sahip olan Osmaniye’de eski zamanlardan kalma birçok kale bulunmaktadır. Bu yüzden “Kaleler Şehri” olarak da anılmaktadır. Tarihi güzelliklerinin yanı sıra büyüleyici güzelliklere sahip doğal alanları ile de öne çıkan şehre, yıl boyunca çok sayıda turist gelmektedir. 

Osmaniye’ye ulaşım alternatifleri arasında kara yolu, hava yolu ve demir yolu bulunmaktadır. Türkiye’nin dört bir yanından şehre direkt veya aktarmalı olarak otobüs seferleri düzenlenmektedir. Eğer bölgeye şehirlerarası otobüsler ile gelmeyi planlıyorsanız, önceden Osmaniye otobüs bileti almanız gerekmektedir. Otobüs bilet fiyatları bulunduğunuz bölgeye değişmektedir. 

Osmaniye geziniz esnasında mutlaka görmeniz gereken yerler arasında Kırmıtlı Kuş Cenneti, Aslantaş Milli Parkı, Kastabala Antik Kenti, Karaçay Şelalesi, Toprakkale Kalesi, Haruniye Kaplıcaları, Şarlak Şelalesi, Osmaniye Kent Müzesi, Ala Cami, Harun Reşit Kalesi, Dumanlı Yaylası ve Çiftmazı Tabiat Parkı yer almaktadır. Bütün bu yerler, şehrin en popüler gezilecek yerleri arasındadır. İsimlerini sıraladığımız bu yerler hakkında detaylı bilgileri aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz. 

Kırmıtlı Kuş Cenneti

Osmaniye’de ilk ziyaret etmeniz gereken bölgelerin başında Kırmıtlı Kuş Cenneti gelmektedir. Osmaniye’nin Cevdetiye Beldesi’nde yer alan kuş cenneti, şehir merkezine yaklaşık olarak 15 km uzaklıktadır. Adından da belli olduğu üzere burası çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. 

Kastabala Vadisi olarak da bilinen bölge, doğaseverler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Bölgede 250’den fazla birbirinden farklı kuş türü bulunmaktadır. Özellikle Yalıçapkını kuşunun üç farklı türünü burada görebilmeniz mümkündür. 

Küçük balaban, kızıl sırtlı örümcek kuşu, saz delicesi, Arap bülbülü, gece balıkçılı gibi nesli tükenmekte ola daha birçok kuş türü buradadır. Eşsiz doğa manzarası ile öne çıkan kuş cennetini ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilir ve harika vakitler geçirebilirsiniz. 

Aslantaş Milli Parkı

Osmaniye gezilecek yerler arasında bulunan Aslantaş Milli Parkı, ülkemizin ikinci en büyük milli parkı olma özelliğini taşımaktadır. Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde yer alan milli park, her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapmaktadır.

Milli park; bodur meşe, Halep çamı ve kızılçam ağaçlarının bulunduğu ormanlık bir alan içerisindedir. Bölgede ayrıca tilki, tavşan, karaca, sincap gibi birçok hayvan yaşamlarını sürdürmektedir. Milli parkta yapabileceğiniz aktiviteler arasında doğa yürüyüşü, bisiklet turu, kuş ve hayvan gözlemciliği, olta balıkçılığı, piknik ve kamp yapma yer almaktadır. 

Milli park muhteşem doğal güzelliklerinin yanı sıra Hitit zamanından kalma birçok tarihi kalıntıyı da bünyesinde barındırmaktadır. Park içerisinde ayrıca birçok tarihi eserin sergilendiği Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi bulunmaktadır. 

Aslantaş Milli Parkı’na kişi başı giriş ücreti 6 TL’dir. Haftanın her günü sabah saat 06.00 ile akşam saat 21.00 arası ziyarete açıktır. 

Kastabala Antik Kenti

Osmaniye şehir merkezine yaklaşık olarak 12 km uzaklıkta bulunan antik kent, şehrin önemli tarihi mekânlarından biridir. Çevresi surlarla kaplı olan kent içerisinde görebileceğiniz birçok tarihi yapı bulunmaktadır.

Kent içerisinde bodrum kalesi, hamamlar, dükkânlar, tiyatro, kuzey kilise, güney kilise ve sütunlu cadde gibi önemli tarihi kalıntılar mevcuttur. Tarihe ilgi duyanların mutlaka ziyaret etmesi gereken bölgelerden biridir. Antik kente girişler ücretsizdir. Haftanın her günü ziyarete açıktır.

Karaçay Şelalesi

Osmaniye’nin Merkez ilçesine bağlı Karacalar Köyü’nde yer alan şelale, eşsiz doğal güzellikleri ile öne çıkmaktadır. 

Şelale ortalama 25 m’lik bir yükseklikten dökülmektedir. Şelale çevresinde piknik yapabileceğiniz çeşitli alanlar bulunmaktadır. Doğa yürüyüşü sevenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken noktalar arasındadır. Açık hava etkinliklere de uygun olan bölgede, huzurlu ve eğlenceli vakitler geçirebilirsiniz. 

Karaçay Şelalesi’ne girişler ücretsizdir. Belirli bir ziyaret saati kısıtlaması bulunmamaktadır.

Toprakkale Kalesi

Osmaniye’nin Toprakkale ilçe sınırları içerisinde yer alan kale, eşsiz manzarası ve buram buram tarih kokan atmosferi ile dikkat çekmektedir.

Osmaniye gezilecek yerler arasında bulunan kale, dikdörtgen formda inşa edilmiştir. Kalenin dışında toplam 12 burç bulunmaktadır. Kalenin konumlandığı alan bir tepe üzerindedir. Bu yüzden tepeden ilçeyi kuşbakışı izleme fırsatını sunmaktadır. Kaleye girişler ücretsizdir. Dört mevsim de ziyaret edilen tarihi noktalardan biridir. 

Şarlak Şelalesi

Osmaniye’nin Kadirli ilçe sınırları içerisinde yer alan şelale, yaklaşık 25 m uzunluğa sahiptir. Şehrin görülmeye değer doğal güzellikleri arasında yer alan şelale, doğa turuna çıkmak isteyenlerin mutlaka listesinde bulunması gereken yerlerden biridir. Özellikle bahar ve yaz aylarında ziyaret edilmesi önerilmektedir. 

Dumanlı Yaylası

Şehrin bir başka doğa güzellik alanlarından biri Dumanlı Yaylası’dır. Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde yer alan yayla, yemyeşil doğası ile dikkat çekmektedir.

Özellikle sonbahar ayında kamp yapmayı seven gezi severler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Doğa ile baş başa huzurlu vakitler geçirmek isteyenlerin Osmanlı gezilecek yerler listesine mutlaka eklemelerini öneririz. 

Haruniye Kaplıcaları

Osmaniye’ye şifa bulma amacı ile gelenlerin uğrak noktalarından biri olan Haruniye Kaplıcaları, sağlık turizmi açısından büyük bir öneme sahiptir. Osmaniye’nin Düziçi ilçe sınırları içerisinde yer alan bölge, her sene çok sayıda turisti ağırlamaktadır.

Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan kaplıca suyunun sıcaklığı ortalama 32 derecedir. Bölgede ayrıca konaklama hizmeti sunan bir adet tesis bulunmaktadır. Kaplıca bölgesini ziyaret ederek, şifalı sularından faydalanabilir ve dilerseniz tesiste konaklayabilirsiniz. 

Osmaniye Kent Müzesi

Şehir merkezinde yer alan Osmaniye Kent Müzesi, tarihi yolculuğa çıkmak isteyenlerin mutlaka uğraması gereken noktalardan biridir.

Bölgede yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sonucu birçok tarihi eser ortaya çıkarılmıştır. Bu önemli tarihi eserler, kent müzesi içerisinde sergilenmektedir. Pazartesi günleri dışında diğer günler sabah saat 10.00 ile akşam saat 19.00 arası ziyaret edebilirsiniz. Müzeye girişlerin ücretsiz olduğunu da belirtmek isteriz. 

Çiftmazı Tabiat Parkı

Osmaniye’nin Merkez ilçesine bağlı Karacalar Köyü’nde yer alan park, zengin bitkisi örtüsü ile öne çıkmaktadır.

Yemyeşil doğası ile gelen ziyaretçilerini kendine hayran bırakan park içerisinde keyifli vakitler geçirebilmeniz mümkündür. Bölgedeki rengârenk çiçeklerin fotoğrafını çekebilir, doğa yürüyüşüne çıkarak çevreyi keşfedebilir, bisiklet turlarına katılabilir ve dilerseniz çadır kurup kamp yaparak konaklayabilirsiniz.

Ayrıca bölgede kirpi, tavşan, sincap, kara kaplumbağası gibi birçok hayvan bulunmaktadır. Çiftmazı Tabiat Parkı, Osmaniye gezilecek yerler listenize mutlaka yer almalıdır. Parka girişler ücretlidir. Kişi başı giriş ücreti 5.50 TL’dir. 

Ala Cami

Ala Cami, Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde yer almaktadır. 1921 senesine kadar cami olarak kullanılmıştır. Roma zamanından kalma tarihi cami, günümüzde ibadethane olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Osmaniye gezilecek tarihi yerler arasında bulunan camiyi, mutlaka ziyaret etmeniz önerilmektedir. 

Bunlar ilgini çekebilir?

Harun Reşit Kalesi

Osmaniye tatilinizi bitirmeden önce görmeniz gereke önemli tarihi yapılardan biri Harun Reşit Kalesi’dir. Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde yer alan kale, doğal kayalıklar üzerinde yer almaktadır.

M.S. 785 senesinde Uç Beyi Faraç Bey tarafından inşa edilmiştir. Bölgeyi dış etkenlerden korumak amacı ile inşa edilen yapının çevresi yemyeşil alanlarla kaplıdır. Bölgeyi ziyaret ederek, hem doğal hem de tarihi güzellikleri aynı anda görebilmeniz mümkündür. 

Kategoriler: Şehir Rehberi