İçindekiler[göster]

Orta Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Çorum, hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile öne çıkan şehirlerimizden biridir. Çok sayıda gezi sever hem tatil hem de günübirlik gezi amaçlı bu şehri tercih etmektedir. Gelen ziyaretçilerine birbirinden farklı seçenekler sunan Çorum, gezilecek yerler bakımından da epey zengindir. Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan şehirde görülmeye değer önemli tarihi yapılar bulunmaktadır.

Çorum’da gezilecek görülecek yerler arasında ilk sırada birçok farklı medeniyetten kalma eserlerin sergilendiği Alacahöyük Müzesi gelmektedir. Gezi severlerin gezip görmeleri gereken diğer yerler arasında ise Çorum Müzesi, İskilip Kaya Mezarı, Boğazkale Müzesi, Hattuşaş, İncesu Kanyonu, Çorum Saat Kulesi, Koyunbaba Köprüsü, Ali Paşa Hamamı, Çorum Kalesi, Sıklık Tabiat Parkı ve Çatak Tabiat Parkı yer almaktadır. 

Alacahöyük Müzesi

Çorum’a gelen gezi severlerin ilk uğraması gereken noktalardan biri Alacahöyük Müzesi’dir. Çorum’un Alaca ilçesinde yer alan müze, 1940 senesinde halkın ziyaretine açılmıştır.

Çorum’da yapılan kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkan eserler, bu müze içerisinde sergilenmektedir. Eski Tunç Çağı, Kalkolitik, Frig ve Hitit zamanlarından kalma birçok tarihi eseri yakından görebilmeniz mümkündür. Şehrin tarihine ışık tutan bu müzeyi mutlaka ziyaret etmeniz önerilmektedir.

Alacahöyük Müzesi’ne kişi başı giriş ücreti 10 TL’dir. Yaz dönemi sabah saat 08.00 ile akşam saat 19.00 arası, kış dönemi ise sabah saat 08.00 ile akşam saat 17.00 arası ziyarete açıktır. 

Çorum Müzesi

Çorum’un tarihini anlatan bir başka önemli yapı ise şehir merkezinde bulunan Çorum Müzesi’dir. 1963 senesinde ziyarete açılan müze toplam dört kattan oluşmaktadır.

Anadolu Medeniyetleri ile ilgili birçok tarihi eseri müzeyi ziyaret ettiğinizde yakından görebilirsiniz. Tarih meraklıklarının uğrak noktaları arasında yer alan müzeyi, Çorum gezilecek yerler listenize mutlaka eklemenizi tavsiye ederiz. 

Çorum Müzesi’ne girişler ücretlidir. Kişi başı giriş ücreti 12 TL’dir. Dört mevsim de ziyarete açıktır. 

İskilip Kaya Mezarı

Çorum’un İskilip ilçesinde yer alan İskilip Kaya Mezarı, hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile birçok gezi severe ev sahipliği yapmaktadır. Osmanlı Dönemi’nden kalma bu tarihi kaya mezarı, yaklaşık 100 metrelik yüksekliğe sahip bir kaya üzerine yapılmıştır. 

Bölgede ayrıca şehrin tarihini dokusu yansıtan bir de kale bulunmaktadır. Kalenin içerisinde bir adet mescit mevcuttur. Bölge yeşillikler ile kaplı olduğundan eşsiz bir doğal güzelliğe sahiptir. Bölgede bulunan kaya mezarları iki sütundan oluşmaktadır. Giriş kısmı ise dikdörtgen şeklindedir. Kaya mezarları üzerinde yer alan aslan figürleri oldukça dikkat çekicidir. 

Şehrin önemli tarihi yapıları arasında yer alan İskilip Kaya Mezarı’nı ziyaret etmek için bulunduğunuz bölgeden Çorum otobüs bileti satın alarak, kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Boğazkale Müzesi

Kültür turizmi açısından büyük bir öneme sahip olan Çorum’da mutlaka görmeniz gereken tarihi yapılardan biri Boğazkale Müzesi’dir. Çorum’un Boğazkale ilçesinde yer alan müzeye ulaşım son derece kolaydır. Şehir merkezinden hareket eden toplu taşıma araçlarını tercih edebilirsiniz.

Müze içerisinde ören yerlerinde yapılan kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkan birçok tarihi eser bulunmaktadır. Bu tarihi eserler dışında çevreden müzeye gelen ve farklı dönemlerin izlerini taşıyan eserler de sergilenmektedir. Tarihe meraklı olanların mutlaka ziyaret etmesi gereken yerlerden biridir.

Boğazkale Müzesi’ne kişi başı giriş ücreti 7 TL’dir. Haftanın her günü sabah saat 10.00 ile akşam saat 17.00 arası ziyarete açıktır. 

Hattuşaş

Hattuşaş, Çorum’a geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken önemli tarihi yerlerden biridir. Çorum’un Boğazkale ilçesinde yer alan Hattuşaş, aynı zamanda Anadolu’nun ilk başkenti olma özelliğine sahiptir.

Antik Kent olarak da bilinen Hattuşaş, yukarı şehir ve aşağı şehir olmak üzere toplam iki kısımdan meydana gelmektedir. Yukarı şehir kısmında kutsal sayılan yapılar ve tapınaklar yer alırken, aşağı şehir kısmında ise halka ait yaşam alanları ve büyük tapınak bulunmaktadır. Tarihi yapılar açısından oldukça zengin olan bu bölgede Kral Kapısı ve Aslanlı Kapı da yer almaktadır.

1986 senesinde UNESCO Dünya Miras Listesi’ne adını yazdıran bölge her sene binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapmaya devam etmektedir. Hattuşaş Antik Kenti geziniz için 1 gününüzü ayırmanızı tavsiye ederiz. 

Çorum Saat Kulesi

Şehir merkezinde yer alan Çorum Saat Kulesi, şehir geziniz esnasında mutlaka uğramanız gereken noktalar arasındadır. Çorum’un meydanında yer aldığı için çok kısa sürede ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.

1896 senesinde Yedi Sekiz Hasan Paşa tarafından yaptırılan saat kulesi, Çorum’un adeta simgesi haline gelmiştir. Yapımında sarı kesme taş kullanılan kulenin dört bir yanında da saat bulunmaktadır. Çorum Saat Kulesi’ni, Çorum merkez gezilecek yerler listenize mutlaka eklemenizi öneririz. 

Çorum Saat Kulesi’ne giriş ücreti yoktur. Dört mevsim de ziyaret edilen yapılar arasında yer almaktadır. 

İncesu Kanyonu

İncesu Kanyonu, Çorum’un Ortaköy ilçesinde yer almaktadır. Hem doğal hem de tarihi güzellikleri ile gelen ziyaretçilerini kendine hayran bırakan kanyon, ortalama 60 metre genişliğe ve 12 kilometre uzunluğa sahiptir.

Muhteşem bir doğa manzarasına sahip olan kanyon bölgesinde doğa yürüyüşüne çıkabilir veya rafting sporunu deneyimleyebilirsiniz. Kanyon, zengin bitki örtüsüne sahip olmakla birlikte birçok farklı hayvan türüne de ev sahipliği yapmaktadır. Kanyon ziyaretiniz esnasında akbaba, şahin, tatlı su yengeci, su samuru gibi hayvanlara rastlayabilmeniz mümkündür.

Kanyon bölgesinde ayrıca Helenistik Çağ’dan kalma Kybele Kabartması yer almaktadır. Bölgede bir yandan doğal güzelliklerin tadını çıkarırken bir yandan da tarihi kalıntıları inceleyebilirsiniz. 

Koyunbaba Köprüsü

Çorum’un Osmancık ilçesinde yer alan Koyunbaba Köprüsü, kültür turizmi açısından önemli bir yere sahiptir. Osmanlı zamanından kalma olduğu tahmin edilen köprünün ne zaman ve kim tarafından inşa edildiğine dair net bir bilgi yoktur.

Tarihi köprünün görüntüsü görülmeye değerdir. Toplam 15 göze sahip olan köprüyü ziyaret ederek hem şehrin tarihine doğru keyifli bir yolculuğa çıkabilir hem de bol bol fotoğraf çekebilirsiniz. 

Çorum Kalesi

Şehir merkezinde yer alan Çorum Kalesi, Selçuklu Dönemi’nden kalma önemli tarihi yapılardan biridir. Kalenin ne zaman yapıldığına dair net bir bilgi kaynaklarda bulunmamakta birlikte Sultan Kılıç Arslan tarafından inşa edildiği tahmin edilmektedir.

Kalenin yapımında Bizans ve Roma Dönemlerine ait devşirme taşlar, moloz taşlar ve kesme taşlar kullanılmıştır. Kare formda inşa edilen yapının içerisinde bir cami ve 42 tane konut yer almaktadır. Merkezi bir konumda yer aldığından gezi severler tarafından en çok ziyaret edilen yapılardan biridir. 

Ali Paşa Hamamı

Çorum merkezinde yer alan Ali Paşa Hamamı, gezi severlerin mutlaka görmesi gereken tarihi yapılardan biridir. 1573 senesinde Erzurum Beyler Beyi Ali Paşa’nın isteği üzerine inşa edilen hamam, otantik görüntüsü ile öne çıkmaktadır.

2008 senesinden beri aktif olarak hizmet veren hamam, şehrin en eski tarihi hamamları arasında yer almaktadır. Dört mevsim de ziyarete açık olan tarihi hamamı, Çorum gezilecek yerler listenize mutlaka eklemenizi tavsiye ederiz. 

Sıklık Tabiat Parkı

Çorum’un en önemli doğal güzelliklerinden biri olan Sıklık Tabiat Parkı, merkeze bağlı Atçalı bölgesinde yer almaktadır. Doğaseverlerin uğrak noktaları arasında yer alan parka ulaşım sadece özel araçlar ile yapılmaktadır. Özel aracınız yok ise uygun fiyata araç kiralamanızı tavsiye edebiliriz.

Tabiat parkında ziyaretçilerin yapabilecekleri birçok keyifli aktivite bulunmaktadır. Bölgede kamp yapıp konaklayabileceğiniz birçok alan mevcuttur. Kamp dışında doğa yürüyüşüne çıkabilir, aileniz veya arkadaşlarınız ile birlikte piknik yapabilir, bisiklet ile çevreyi turalayabilir ve muhteşem doğa manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz.

Sıklık Tabiat Parkı’na girişler ücretlidir. Kişi başı giriş ücreti 5 TL’dir. Özel araç ile giriş ücreti ise 15 TL’dir. 

Bunlar ilgini çekebilir?

Çatak Tabiat Parkı

Çorum’a geldiğinizde görmeden dönmemeniz gereken yerlerden biri Çatak Tabiat Parkı’dır. Şehir merkezinde yer aldığından dolayı gezi severlerin en çok tercih ettiği noktalardan biridir. 

1984 senesinden beri hizmet veren park, yaklaşık olarak 387,5 hektarlık bir yüzölçümüne sahiptir. Parkın çevresinde karaçam ve sarıçam ağaçlarını görebilmeniz mümkündür. Ayrıca park; tavşan, tilki, kuş, keklik, kurt gibi birçok hayvana da ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle doğa yürüyüşü yapmayı sevenlerin uğrak noktaları arasında yer alan parkta, yaklaşık 7 metre uzunluğa sahip yürüyüş parkurları bulunmaktadır. 

Çatak Tabiat Parkı’na kişi başı giriş ücreti 4 TL’dir. Bisiklet ile giriş ücreti 4 TL iken özel araç ile giriş ücreti ise 12 TL şeklindedir.

Kategoriler: Şehir Rehberi