İçindekiler[göster]

Hayal ettiğiniz yerlere gitmek veya iş seyahatleri yapmak için uçak biletlerine baktığınızda normal uçuşlar ile birlikte transit uçuşlar yani aktarmalı uçuşları da gözlemleyebilirsiniz. Aktarmalı uçuşlar hakkında yolcu.com olarak size bilgilendirici bir rehber hazırladık. Peki, aktarmalı uçuşlar nedir?

Aktarmalı Uçuş Nedir?

Transit uçuş olarak da bilinmekte olan aktarmalı uçuşlar, ulaşmayı hedeflediğiniz şehre gidişte yolculuk esnasında belirli havalimanında uçağınızı değiştirmenizdir. Örneğin; İstanbul’dan San Francisco’ya gitmek isterseniz Londra’da aktarma yapabiliyorsunuz. Bu doğrultuda İstanbul’dan uçağa biniş yaparsınız ve Londra’da inerek sizi San Francisco’ya götürecek olan diğer uçağa biniş yaparsınız.

Aktarmalı Uçuş Nasıl Yapılır?

Transit uçuşunu gerçekleştirmeden önce ve uçağınızı değiştirme esnasında gerekli bilgiye sahip olursanız işinizi daha kolay hale getirebilirsiniz. Bu sebeple önemli aşamalar sırasıyla şu şekildedir:

  • Transit uçuşu yapmadan önce yapmanız gereken ilk şey check-in.
  • Check-in yapmanızın hemen ardından kontuardan biletinizi alabiliyorsunuz. Eğer ki varış noktanız ile bütün uçuşlarınız aynı hava yolu şirketine aitse kalkış noktasında bulunan kontuardan diğer uçuş kartlarınızı da alabiliyorsunuz.
  • Hemen ardından güvenlik ile pasaport kontrollerinden geçecek ve uçağa binebileceksiniz.
  • Aktarma noktasına geldiğinizde uçaktan inince transit yolcu kısmından geçiş yaparak ikinci uçağınıza binebilmek için güvenlik kontrollerinden geçebiliyorsunuz.
  • Dikkat: Aynı hava yolu şirketleri ile uçuş yapmıyor veya uçuş yaptığınız firmaların bagaj anlaşması bulunmuyorsa bagajınızı almanız gerekebiliyor.

Aktarmalı Uçuş Neden Yapılır?

Birinci sebep kalkış ve varış noktalarına ait uçuşun bulunmaması oluyor. Örneğin; Trabzon’dan Amsterdam’a gitmeyi planlıyorsanız bunun için İstanbul’a aktarmalı şekilde gelerek uçak değiştirmeniz gerekli hale gelebilir.

Transit uçuşlarının tercih edilmesindeki bir diğer sebep ise uçak biletlerinin oldukça pahalı durumda olmasıdır. Aktarmalı uçuşların bileti direkt uçuşlardan daha uygun şekilde karşınıza çıkacaktır. Ücret uygunluğu tabii ki değişiklik gösterebilir. Aktarma yapacağınız ülkede oldukça kısa bekleme süreleri veren veyahut indirim dönemleri içinde olmayan kaliteli hava yolu firmaları, transit uçuşlarından direkt uçuş meblağlarına denk ücretler alabilir.

Aktarmalı Uçuşta Vize Gerekiyor Mu?

Gitmek için hazırlandığınız şehre oldukça uygun fiyatlı uçak biletleri karşınıza çıktı fakat uçuşlar aktarmalı olacak. Bu hususta en merak edilen konu uçuşlarda vizenin gerekli olup olmadığıdır.

Eğer tercih ettiğiniz ülke vize talep ediyorsa vizenizin bulunması gerekiyor. Fakat bazı ülkeler, aktarma esnasında ülkenin havalimanına ineceğiniz için de sizlerden transit vize isteyebilmektedir. Aktarma gerçekleştirmek için kullanılan bazı ülkeler ise transit uçuşlar esnasında vize talep etmiyor. Böylelikle vize alma işlemleri ile uğraşmamış oluyorsunuz. Hangi ülkeye gidecekseniz her şeyi en ince ayrıntısına kadar araştırmayı ihmal etmeyin.

Transit Vize Nedir?

Transit vize, yalnızca aktarmayı gerçekleştireceğiniz havalimanlarında geçerlilik sağlayan yani havalimanının sınırlarına çıkmada size izin vermeyen vizedir. Transit vizenin kuralları ülkeye göre değişiklik gösterebiliyor. Örneğin; Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve İngiltere transit vize talep eden ülkelerdir.

Bunun yanında bazı ülkeler, aktarmadan hemen sonra da aynı hava yolları ile uçuş yapıyorsanız ve bağlantılı uçuşlarınız arası süresi 12 saati geçmiyorsa vize istemeyebiliyor. Ancak bu durumda aktarma yapacağınız ülke vize istiyorsa kesinlikle havaalanının uluslararası sahasından çıkış yapamazsınız. Yani eğer ki hava yolu firmalarının arasında bagaj transfer anlaşması bulunmuyorsa ve pasaport kontrolünü de geçip ülkeye giriş yaparak kontuara gidiş yapacaksanız vize almanız gerekiyor. Aktarmalı uçuşlarda dışarı çıkış yapabilmek için, ülkeye ait vizenizin bulunması önem arz ediyor.

Aktarma Yapmayı Planladığınız Ülkeye Vizeniz Bulunuyorsa Yine de Transit Vize Alınmalı Mı?

Toronto aktarmalı şekilde Havana’ya uçmayı planladığınızı düşünelim. Kanada için transit vizeyi almanızın gerekli olduğunu unutmayın. Ancak Kanada vizeniz bulunuyorsa transit vize almanıza gerek kalmayacaktır. Vizeniz doğrultusunda havalimanında aktarma yapabilmekte, uçuş arasında uzun bekleme süresi varsa gezinti bile yapabilmektesiniz.

Aktarmalı Uçuşta Ek Ücret Bulunuyor Mu?

Bu durum ihtiyaç doğrultusunda değişebiliyor. Örneğin; transit vize talep eden bir ülkeden aktarma yapmayı planlıyorsanız vize için bir bütçe ayırmanız gereklidir. Ayrıca sizlere sunulmakta olan bagaj hakkını aşmanız dâhilinde kontuarda ek ücretlerle de karşılaşabilirsiniz.

Son olarak sizde yolcu.com'dan aktarmalı seçeneğiyle bir çok noktaya uçak bileti alabilir, rahatlıkla seyahat edebilirsiniz.

Kategoriler: Seyahat İpuçları