İçindekiler[göster]

Orta Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Tokat, Yeşilırmak Vadisi’nin üzerine konumlanmış turistik bir şehirdir. Dört mevsim de ziyaret edilebilen Tokat’ta görülmeye değer çok sayıda tarihi yapı ve doğal güzellik alanı bulunmaktadır. Uzun tatillerin yanı sıra günübirlik geziler için de tercih edilen şehirde harika ve keyif dolu vakitler geçirebilmeniz mümkündür. Bölge, gezip görülecek yerler bakımından epey zengindir. Şehirde yer alan en popüler yerler, hem tarih severlere hem de doğaseverlere hitap etmektedir.

Türkiye’nin her yerinden kara yolu ile şehre ulaşım mümkündür. Kara yolu seçenekleri arasında özel araç ve şehirlerarası otobüsler bulunmaktadır. Şehirlerarası otobüsler ile gelmek için Tokat otobüs bileti almanız gerekmektedir. Uygun fiyata bilet bulabilmeniz mümkündür. Tokat’a geldiğinizde görmeden dönmemeniz gereken en popüler yerleri aşağıdaki listede bulabilirsiniz. 

Ballıca Mağarası

Tokat geziniz esnasında ilk görmeniz gereken yerlerden biri Ballıca Mağarası’dır. Tokat’ın Pazar ilçesinde yer alan mağara, dünyanın sekizinci harikası olarak görülmektedir.

Ortalama 680 m uzunluğa sahip olan mağaranı yüksekliği 90-95 m arasındadır. Yıl boyunca hem yerli hem de yabancı turistlerin akınına uğrayan mağara içerisinde göz kamaştırıcı dikit ve sarkıtlar bulunmaktadır. Mağara içerisinde toplam dokuz salon ziyarete açıktır. Bu salonlar; yeni salon, büyük damlataşlar salonu, çamurlu salon, havuzlu salon, çöküntü salon, yarasalı salon, fosil salon, mantarlı salon ve sütunlu salon’dur.

Mağara içerisindeki ışıklandırmalar, gelen ziyaretçilerine muhteşem bir görsel şölen sunmaktadır. İçeride fotoğraf çekimini yasaktır. Bu yüzden yalnızca mağaranın dışından fotoğraf çekimi yapabilmeniz mümkündür. Ballıca Mağarası’na girişler ücretlidir. Kişi başı giriş ücreti 14 TL’dir. İndirimli giriş ücreti ise 7 TL’dir. Ayrıca müze kart geçerli değildir. 

Taşhan

Şehir merkezinde yer alan Taşhan, ülkemizin en güzel Osmanlı hanlarından biridir. 1626-1632 seneleri arasında yapılan han, eşsiz mimarisi ile öne çıkmaktadır.

Toplam iki kattan meydana gelen han, dikdörtgen formda inşa edilmiştir. Han içerisinde birçok dükkân bulunmaktadır. Bu dükkânları ziyaret ederek, sevdiklerinize hediyeler alabilirsiniz. Özellikle Tokat’ın meşhur yazmalarından almanızı önerebiliriz. 

Zinav Gölü

Tokat’ın en güzel doğal güzellik alanlarından biri olan Zinav Gölü, Reşadiye ilçesinde yer almaktadır. Göl çevresi yemyeşil alanlarla kaplıdır. Doğaseverlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerlerden biridir. Tertemiz havası ve bol oksijeni ile öne çıkan bölgede göl manzarasına karşı huzurlu vakitler geçirebilmeniz mümkündür. 

Mahpere Hatun Kervansarayı

Tokat’ın Pazar ilçesinde yer alan Mahpere Hatun Kervansarayı, bölgenin önemli tarihi yapılarından biridir. 1.Alâeddin Keykubat’ın zevcesi Mahperi Hatun tarafından yaptırılmıştır.

Sivas-Tokat-Samsun yolu üzerinden geçen tarihi İpek Yolu’nun üzerinde konumlanmıştır. Eski zamanlarda bu yol üzerinden geçen yolcular, bölgede konaklarlarmış. Dikdörtgen formda inşa edilen yapının en dikkat bölümü ise giriş kapısıdır. Anadolu Selçuklu tarihi yapılarından biri olan kervansarayı, ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. 

Sebastopolis Antik Kenti

Tokat’ın Sulusaray ilçesinde yer alan antik kent, bölgenin köklü tarihini yansıtmaktadır. M.Ö. 1.yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen antik kent içerisinde hamam, tapınak aslan heykeli yer almaktadır.

Şehrin tarihi hakkında bilgi edinmek isteyenlerin mutlaka görmesi gerekmektedir. Sulusaray Antik Kenti olarak da anılan bölgede Roma zamanından kalma birçok tarihi kalıntıyı yakından görebilme fırsatınız bulunmaktadır. Antik kente girişler ücretsizdir. Haftanın her günü ziyarete açıktır. 

Kaz Gölü

Tokat’a geldiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri Kaz Gölü’dür. Şehir merkezine yaklaşık olarak 36 km uzaklıkta bulunan göl, eşsiz manzarası ile göz kamaştırmaktadır.

Bölge özellikle günbatımı izlemek için gelen ziyaretçilerle dolup taşmaktadır. Harika bir doğa manzarasına ev sahipliği yapan bölgede küçük batağan, ak leylek, saksağan, angut gibi birçok kuş türü yaşamlarını sürdürmektedir. Göl manzarasına karşı keyifli vakitler geçirmenin yanı sıra kuş gözlemciliği yapabilmeniz de mümkündür.

Göl etrafında kuşları gözlemleyebileceğiniz iki adet kuş gözetleme kulesi bulunmaktadır. Doğa ile iç içe harika zamanlar geçirmek için bu bölgeyi Tokat gezilecek yerler listenize mutlaka eklemenizi tavsiye ederiz. 

Reşadiye Kaplıcaları

Tokat’ın Reşadiye ilçe merkezinde yer alan kaplıca, şifalı suları ile öne çıkmaktadır. Çok sayıda turistin ziyaret ettiği yerlerden biri olan kaplıcaların suyu, kalsiyum ve sodyum açısından epey zengindir.

Romatizmal hastalıklar başta olmak üzere; kireçlenme, eklem ağrıları, dolaşım sistemi hastalıkları, kadın hastalıkları, cilt hastalıkları, ortopedik rahatsızlıklar gibi birçok hastalığa iyi gelmektedir. Kaplıcalar bölgesinde konaklama imkânı sunan tesis de mevcuttur. Bölgeyi ziyaret ederek, hem şifalı sulardan yararlanabilir hem de keyifli vakitler geçirebilirsiniz. 

Zile Kalesi

Tokat’ın Zile ilçesinde yer alan kale, eşsiz manzarası ile gelen ziyaretçileri büyülemektedir. M.Ö. 1.yüzyılda yapıldığı düşünülen kalenin içerisinde Osmanlı ve Bizans zamanından kalma birçok tarihi kalıntı bulunmaktadır.

Yapımında kesme taş ve moloz yaş kullanılmıştır. Kalenin kitabesi günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşmayı başarmıştır. Tokat’ta gezilecek tarihi yerler arasında bulunan kale, şehrin geçmişine adeta ışık tutmaktadır. 

Almus Baraj Gölü

Yeşilırmak üzerine konumlanmış olan Almus Baraj Gölü, doğal güzellikleri ile öne çıkmaktadır. Hem yöre halkının hem de şehir dışından gelen turistlerin ilgi odağı haline gelen göl bölgesinde yapılabilecek çok sayıda aktivite bulunmaktadır. 

Yaklaşık 4000 hektarlık bir alanı kaplayan bölgede çeşitli su sporları yapılabilmektedir. Ayrıca göl çevresinde aileniz veya arkadaşlarınız ile birlikte piknik yapabilmeniz mümkündür. Bölge meşe, ıhlamur, sedir, kayın ve çam ağaçları bakımından oldukça zengindir. 

Göle karşı keyifli bir konaklama deneyimi yaşamak isteyen gezi severler için de kamp yapma imkânı bulunmaktadır. Bölgede ayrıca dağ keçisi, sansar, tilki, ceylan, bıldırcın, domuz, ayı gibi çok sayıda yabani hayvanı görebilmeniz mümkündür. 

Tokat Müzesi

Tokat merkezine bağlı Alipaşa Mahallesi’nde yer alan Tokat Müzesi, görülmesi gereken tarihi yapılar arasındadır. Arastalı Bedesten ismi ile de bilinen müze, 2012 senesinden bu yana ziyarete açıktır.

Müze içerisinde etnografik ve arkeolojik eserlerden oluşan toplam 36253 tarihi eser bulunmaktadır. Tarihi dokusu ile dikkat çeken bu müzeyi, Tokat gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.

Tokat Müzesi’ne girişler ücretlidir. Kişi başı giriş ücreti 5 TL’dir. Pazartesi günleri dışında haftanın her günü sabah saat 08.00 ile akşam saat 17.00 arası ziyaret edilebilmektedir. Müze kartınız varsa girişte ücret ödemenize gerek yoktur. 

Yeşilırmak üzerine konumlanmış olan

Tokat Saat Kulesi

Şehir merkezinde yer alan Tokat Saat Kulesi, 1902 senesinde Mutasarrıf Bekir Paşa ve Belediye Reisi Mütevellioğlu Enver Bey tarafından inşa ettirilmiştir.

Tokat’ın sembolik yapıları arasında yer alan saat kulesi, 33 m yüksekliğe sahiptir. Kulenin yapımında kesme taş kullanılmıştır. Saatin sesi şehrin dört bir yanından rahat bir şekilde duyulabilmektedir. 

Hıdırlık Köprüsü

Tokat’ın görülmeye değer tarihi yapıları arasında yer alan Hıdırlık Köprüsü, 1250 senesinde Hamid Bin Ebu’l Kasım Bin Ali el-Tusi tarafından inşa ettirilmiştir.

Bir diğer adı Yeşilırmak Köprüsü olan yapının uzunluğu ortalama 151 m’dir. Genişliği ise yaklaşık olarak 7 m’dir. Selçuklu zamanından kalma olan köprü toplam beş kemerden oluşmaktadır. Kitabesi, köprünün batı tarafında yer almaktadır. Tokat’a geldiğinizde mutlaka yakından görmeniz gereken tarihi yapılardan biridir. 

Ali Paşa Hamamı

Tokat’ın merkezine bağlı Alipaşa Çarşısı üzerinde yer alan hamam, 1572 senesinde Ali Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. 

Dikdörtgen formda inşa edilen yapının kadınlar ve erkekler olmak üzere toplam iki bölümü bulunmaktadır. Hamamın yıkanma alanı haç şeklinde soyunma alanı ise kare şeklinde inşa edilmiştir. Günümüzde aktif olarak hamam hizmeti vermeye devam etmektedir. Tokat tarihi gezilecek yerler listesine mutlaka dâhil etmenizi öneririz. 

Bunlar ilgini çekebilir?

Tokat’ın Popüler Yaylaları

Tokat, tarihi güzelliklerinin yanı sıra yemyeşil doğası ile öne çıkan yayları ile de ünlüdür. Özellikle bahar ve yaz aylarında şehir dışından gelen ziyaretçileri ile dolup taşan yaylalarda harika vakitler geçirebilmeniz mümkündür.

Tokat’ın Niksar ilçesinde yer alan Çamiçi Yaylası, temiz havası ve ormanlık alanları ile öne çıkmaktadır. Güneşli havalarda fazlasıyla kalabalık olan yaylada; piknik yapabilir, doğa yürüyüşüne çıkabilir, bol oksijeni içinize çekebilir ve çadır kurup konaklayabilirsiniz.

Yemyeşil doğası ve muhteşem manzarası ile dikkat çeken bir başka yayla ise Topçam Yaylası’dır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 15 km uzaklıkta bulunan bölge, doğa ile iç içe zaman geçirmek isteyenler tarafından tercih edilmektedir.

Tokat’ın Reşadiye ilçesinde yer alan Selemen Yaylası, hem tarihi hem de doğal güzellikleri öne çıkmaktadır. Tokat gezilecek yerler listenizi hazırlarken bu popüler yaylaları da eklemeyi unutmayınız. 

Kategoriler: Şehir Rehberi