İçindekiler[göster]

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Artvin, bünyesinde barındırdığı doğal güzellikleri ve tarihi yapıları ile gelen ziyaretçilerine harika bir gezi deneyimi sunmaktadır. Her ne kadar doğa turizmi açısından daha popüler olsa da M.Ö. 5000’li yıllara dayanan geçmişi sayesinde birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Şehirde gezip görmeniz gereken birçok yer bulunmaktadır. Bu yerler birbirlerine biraz uzak olduğundan Artvin gezi turunuz için en az 3 gün ayırmanız tavsiye edilmektedir. 

Artvin gezilecek yerler listesi oldukça geniş bir coğrafyaya yayıldığı için ulaşımda kolaylık sağlayabilmek adına araba kiralayabilirsiniz. Şehir; yemyeşil alanları, yaylaları, gölleri, şelaleleri, kanyonları, milli parkları ve tarihi yapıları ile gelen ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Şehirde gezilecek yerler için ortalama 400-500 km’lik bir araba yolculuğu yapmanız gerektiğini bilmenizi isteriz. 

Borçka Karagöl

Artvin’e geldiğinizde görmeden dönmemeniz gereken yerlerin başında Borçka Karagöl gelmektedir. Muhteşem manzarası ile dikkat çeken göl, bölgede yaşanan bir heyelan sonucu meydana gelmiştir.

Gölün bulunduğu alan 2002 senesinde tabiat parkı olarak ilan edilmiştir. Park içerisinde yapılabilecek birçok eğlenceli aktivite bulunmaktadır. Yaklaşık 368 hektarlık bir alanı kapsayan parkta, çadır kurup kamp yapabilmeniz mümkündür. Gölün yakınında ise kamp yapma aktivitesi yasaklanmıştır. 

Tabiat parkının yaklaşık 5 hektarlık alanında Karagöl bulunmaktadır. Gölde gezmek için sandal kiralayabilmeniz mümkündür. Ayrıca göl kenarında yürüyüş yapabileceğiniz parkurlar bulunmaktadır. Keyifli bir gün geçirmek isteyen gezi severlerin mutlaka ziyaret etmesi önerilmektedir. 

Kafkasör Yaylası

Artvin’in en önemli doğal güzelliklerinden biri Kafkasör Yaylası’dır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 10 km uzaklıkta bulunan yayla, özellikle bungalov evleri ile öne çıkmaktadır. 

Ortalama 1250 metre yüksekliğe sahip olan yayla, doğaseverlerin en sık ziyaret ettiği noktalar arasında yer almaktadır. Bölge, her Temmuz ayında 3 gün süren boğa güreşi etkinlikleri düzenlenmektedir. Bu etkinliklere şehir dışından birçok yerli ve yabancı turist katılım sağlamaktadır. 

Boğa güreşlerinin yanı sıra folklor ve müzik gösterileri de yapılmaktadır. Bölgede toplam 10 adet bungalov ev, gelen gezi severlere konaklama imkânı sunmaktadır. Artvin’de eğlenceli ve keyifli vakitler geçirmek isterseniz, gezi planınızı Temmuz ayına denk getirebilirsiniz. 

Atatepe

Şehrin muhteşem manzarasını kuşbakışı izlemenize olanak sağlayan Atatepe, Sıtkı Kahvecioğlu Vakfı tarafından 2017 senesinde inşa ettirilmiştir. Turizm açısından büyük bir öneme sahip olan bölge, her sene binlerce ziyaretçi ağırlamaktadır.

Atatepe’de ülkemizin en büyük Atatürk Heykeli bulunmaktadır. Bu önemli heykelin yapımında 10 ton bakır ve 40 ton çelik kullanılmıştır. Bölgede ayrıca yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz birçok cafe ve restoran mevcuttur. Atatepe, Artvin gezilecek yerler listenizde mutlaka yer alması gereken yerlerden biridir. 

Hatila Vadisi Milli Parkı

Doğa turizmi açısından fazlasıyla gelişmiş olan Artvin’de birçok doğal güzellik alanı bulunmaktadır. Bu doğal güzelliklerden biri de şehir merkezine yalnızca 10 km uzaklıkta bulunan Hatila Vadisi Milli Parkı’dır. Karadeniz’in muhteşem güzelliklerini gözler önüne seren milli park, özellikle doğaseverler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. 

Birbirinden farklı kayaçların bulunduğu bölgede, muhteşem manzarayı seyretmenize olanak sağlayan bir de seyir terası bulunmaktadır. Seyir terasından yemyeşil doğayı izleyebilir ve manzaraya karşı huzurlu saatler geçirebilirsiniz. Bulunduğunuz bölgeden Artvin’e uçak ile gelmek isterseniz, uygun fiyata Artvin otobüs bileti satın alabilir ve bu muhteşem doğal güzellikleri yakından görme fırsatını yakalayabilirsiniz. 

Cehennem Deresi Kanyonu

Artvin’e geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri Cehennem Deresi Kanyonu’dur. Artvin-Ardanuç Kara Yolu’nun 25.km’sinde yer alan kanyon, dünyanın en büyük ikinci kanyonu olma özelliğine sahiptir. 

Kanyona ulaşımda taşlı ve dik yollardan geçmeniz gerektiğini hatırlatmak isteriz. Yaklaşık 70 m genişliğe ve 500 m uzunluğa sahip olan kanyonun içerisinde birçok farklı manzara ile karşılaşabilmeniz mümkündür. Bölgede doğa yürüyüşüne çıkabilir, çevredeki doğal güzellikleri yakından keşfedebilir ve harika vakitler geçirebilirsiniz. 

Dolishane Kilisesi

Artvin’in merkez ilçesine bağlı Hamalı Köyü’nde yer alan Dolishane Kilisesi, şehrin görülmeye değer tarihi yapıları arasında ilk sıradadır. 10.yüzyılda Bagratlı Kralı Sumbath tarafından inşa ettirilen kilise, tarihi dokusu ile dikkat çekmektedir. Geçmiş dönemlerin izlerini yansıtan bu tarihi kiliseyi, gezilecek yerler listenize mutlaka eklemenizi tavsiye ederiz.

Artvin Kalesi

Livane Kalesi olarak da anılan Artvin Kalesi, Artvin Köprüsü’nün hemen karşısında yer almaktadır. Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan kalenin içerisinde sarnıç ve şapel kalıntılarına rastlayabilmeniz mümkündür. Bulunduğunuz konumdan Artvin’e gelmek için kara yolu veya hava yolu ulaşım seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz. Kara yolu ile ulaşım için Artvin otobüs bileti satın almanız gerekmektedir. 

Mençuna Şelalesi

Artvin’e geldiğinizde görmeden dönmemeniz gereken yerlerden biri Mençuna Şelalesi’dir. Şehrin görülmeye değer doğal güzellikleri arasında yer alan şelale, muhteşem manzarası ile gelen ziyaretçilerini kendine hayran bırakmaktadır.

Her sene çok sayıda yerli ve yabancı turistin akınına uğrayan şelale, Arılı Dağları’ndan meydana gelen küçük derelerin birleşmesi ile ortaya çıkmıştır. Muazzam bir doğal güzelliğe sahip olan şelaleyi mutlaka yakından görmeniz önerilmektedir. Şelale ziyaretiniz esnasında eşsiz manzaranın fotoğrafını çekebilir ve huzurlu vakitler geçirebilirsiniz. 

Otingo Kaplıcası

Otingo Ormanları Ilıcası olarak da bilinen Otingo Kaplıcası, şifalı suları ile öne çıkmaktadır. Artvin şehir merkezine yalnızca 8 km uzaklıkta bulunan şifalı kaplıca, yaklaşık 300 senelik tarihi geçmişi ile dikkat çekmektedir. 

Otingo Kaplıcası, başta yorgunluk olmak üzere; romatizma, eklem ağrıları gibi birçok hastalığa şifa olmaktadır. Artvin geziniz esnasında bu kaplıcaları ziyaret ederek, şifalı sularından faydalanabilir ve bölgede yer alan tesislerde konaklayabilirsiniz. 

Porta Manastırı

Hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile öne çıkan Porta Manastırı, Artvin gezilecek yerler listenizde mutlaka yer almalıdır. Şehir merkezinde yer alan manastır, 896 ile 918 yılları arasında Prens Khaouli tarafından inşa ettirilmiştir.

Manastırın çevresi yemyeşil alanlarla kaplıdır. Bölgeyi ziyaret ettiğinizde hem doğal güzellikleri hem de manastırdan kalan tarihi kalıntıları yakından görebilmeniz mümkündür. 

Ortacalar Çifte Köprü

Artvin şehir merkezine yaklaşık olarak 15 dakikalık uzaklıkta bulunan Ortacalar Çifte Köprü, şehirde görülmesi gereken tarihi yapılardan biridir.

Adından da belli olduğu üzere bölgede toplam iki köprü bulunmaktadır. Bu köprülerin ne zaman ve kim tarafından yapıldığına dair net bir bilgi yoktur. Köprülerden biri Kamilet Deresi üzerinde diğeri ise Soğucak Deresi üzerinde yer almaktadır. Şehrin tarihine yakından şahitlik etmek isteyen gezi severlerin, mutlaka yakından görmesi gereken yerlerden biridir.

Satlel Kalesi

Şehrin önemli tarihi yapıları arasında yer alan Satlel Kalesi, Şavşat ilçesine yaklaşık olarak 2 km uzaklıkta yer almaktadır.

9.yüzyılda Bagratlı Kralı tarafından inşa ettirilen yapı, Osmanlı Dönemi’nin izlerini yansıtmaktadır. Evliya Çelebi’nin meşhur Seyahatname kitabında da adı geçen kalenin içerisinde sarnıç ve şapel kalıntıları bulunmaktadır. Artvin’e geldiğinizde mutlaka yakından görmeniz gereken yerlerden biridir. 

Tibetli Kilisesi

Artvin’e geldiğinizde görmeden dönmemeniz gereken tarihi yapılardan biri Tibetli Kilisesi’dir. Kilisenin 899-914 yılları arasında inşa edildiği tahmin edilmektedir.

Dini açıdan büyük bir öneme sahip olan kilisenin içerisinde en göze çarpan yerler, tavanında bulunan koç heykelleri ve havari figürleridir. Tibetli Kilisesi’ni, Artvin gezilecek yerler listenize mutlaka eklemenizi öneririz. 

Bunlar ilgini çekebilir?

Atabarı Kayak Merkezi

Atabarı Kayak Merkezi, Artvin kışın gezilecek yerler arasında yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 17 km uzaklıkta bulunan kayak merkezi, kayak sporu yapmayı sevenlerin uğrak noktalarından biridir. 

Artvin’i kış aylarında ziyaret etmek isteyenlerin gezilecek yerler listesinde mutlaka yer alması gereken Atabarı Kayak Merkezi, yaklaşık 800 metre uzunluğunda pistlere sahiptir. Ayrıca merkez içerisinde soyunma kabinleri, otopark ve restoran gibi hizmetler de sunulmaktadır. 

Atabarı Kayak Merkezi’nde aileniz veya arkadaşlarınız ile birlikte kayak yapabilir, muhteşem kar manzarasının keyfini çıkarabilir ve eğlenceli vakitler geçirebilirsiniz. 

Kategoriler: Şehir Rehberi