İçindekiler[göster]

Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Hatay’ın en sık ziyaret edilen ilçesi Belen’dir. İlçe, bünyesinde barındırdığı tarihi yapıları ve doğal güzellikleri ile öne çıkmaktadır. Hatay şehir merkezine yaklaşık olarak 50 km uzaklıkta bulunan ilçeye ulaşım son derece kolaydır. Dört mevsim de ziyaretçisinin eksik olmadığı ilçeye kara yolu ve hava yolu ile ulaşım mümkündür. 

Belen’e ülkemizin birçok noktasından şehirlerarası otobüs seferleri düzenlenmektedir. Bulunduğunuz bölgeden uygun fiyata Belen otobüs bileti satın alarak şehre ulaşım sağlayabilirsiniz. Otobüs bilet fiyatları başlangıç ve varış noktasına göre değişmektedir. İlçeye otobüs dışında uçak yolcuğu yaparak da ulaşabilmeniz mümkündür. Bunun için öncelikle Hatay’a gelmeniz gerekmektedir.

Bulunduğunuz noktadan Hatay uçak bileti satın alabilirsiniz. Hatay Havalimanı’na varış sağladıktan sonra buradan ilçeye giden otobüsleri tercih edebilir veya taksi hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. İlçe daha çok tarihi yapıları ile popüler olsa da doğaseverlerin keyifli vakitler geçirebilecekleri doğal güzellik alanları da bulunmaktadır. Belen ziyaretiniz sırasında mutlaka görmeniz gereken turistik yerler aşağıdaki listede yer almaktadır. 

1. Bakras Kalesi

Görsel: Belen Kaymakamlığı

Belen’e bağlı Bakras Köyü’nde yer alan Bakras Kalesi, ilçe merkezine yaklaşık olarak 8 km uzaklıktadır. Belen’e geldiğinizde ilk uğramanız gereken noktalardan biridir.

Tarihi bir miras olarak görülen kale, büyük bir sarp dağın üzerinde yer almaktadır. Kalenin hüzünlü bir hikâyesi bulunmaktadır. Hikâyeye göre Ammuri Kralı Dakianus’un eşi bu bölgede attan düşüp hayatını kaybetmiştir. Bu elim olayın üzerine Ammuri Kralı hayatını kaybeden eşinin anısına bu kaleyi yaptırmıştır. 

Kalenin her iki tarafında yer alan vadiler oldukça dikkat çekicidir. İnşa edildiği tarihten bu yana çok kez hasar gören yapı, günümüzde fazlasıyla tahrip olmuş haldedir. İlçenin görülmeye değer tarihi yapıları arasında bulunan kaleyi ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilmeniz mümkündür. 

2. Hatay Şehitler Anıtı

İlçe merkezinde yer alan Hatay Şehitler Anıtı, Belen’e geldiğinizde görmeden dönmemeniz gereken noktalar arasındadır. 1914 senesinde Fırka Komutanı Yarbay Musa Kazım Bey tarafından inşa ettirilmiştir.

Belen halkı için oldukça önemli bu anıtın hikâyesi de bulunmaktadır. I.Dünya Savaşı sırasında ortaya bulaşıcı bir hastalık çıkmıştır. Bu hastalık bulaşıcı olduğundan askerler arasında hızla yayılmıştır. Olaya şahit olan komutan bu durumu Almanya’ya bildirmiş ve ardından çok sayıda bölgeye serum gönderilmiştir. 

Bu serumları hasta olan askerlere vermek için bir Ermeni doktor görevlendirilmiştir. Hasta olan askerlere tedavi amaçlı serum verildikten sonra bu askerler hayatlarını kaybetmiştir. Şehit düşen askerlerin bu serum yüzünden hayatlarını kaybettiği düşünülse de hiçbir zaman kanıtlanamamıştır.

Bu olaydan sonra görev yapan Ermeni doktor zehirli bir iğne ile hayatına son vermiştir. Son derece üzücü bir hikâyesi olan bu anıt içerisinde 1500 askerimizin mezarı bulunmaktadır. Belen tarihi yerler arasında bulunan anıtı ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. 

3. Gazi Abdurrahman Paşa Türbesi

İlçe merkezinde yer alan türbe, özellikle bölge halkı tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Belen’de doğup büyüyen Abdurrahman Gazi’ye ait olan türbe, ilçenin görülmeye değer tarihi yapılarından biridir.

Bölge halkı tarafından fazlasıyla sevilip sayılan Abdurrahman Gazi, ilçe için birçok hizmet vermiştir. Tarihi türbelere meraklı olanların mutlaka ziyaret etmesini öneririz. Türbe ziyaretiniz esnasında bol bol dua edebilir ve fotoğraf çekebilirsiniz. 

Türbeye girişler ücretsizdir. Herhangi bir ziyaret saati kısıtlaması bulunmamaktadır. Yılın her günü ziyarete açıktır. 

4. Ermeni Kilisesi

Çarşı merkezinde yer alan Ermeni Kilisesi, ilçenin popüler tarihi yapıları arasında bulunmaktadır. Yerli ve yabancı turistlerinde sıklıkla ziyaret ettiği kilise, Ermeniler tarafından yapılmıştır.

Hristiyanlar için büyük bir öneme sahip olan kiliseden günümüze yalnızca Çan Kulesi bölümü sağlam bir şekilde ulaşmayı başarmıştır. Kilisenin büyük bir bölümü hasar görmüş olsa da görülmeye değer birçok noktası bulunmaktadır. İlçenin önemli tarihi yapılarından biri olan kiliseyi, gezilecek yerler listenize mutlaka eklemenizi öneririz. 

Ermeni Kilisesi’ne girişler ücretsizdir. Kiliseyi Belen gezi rehberi eşliğinde de gezebilmeniz mümkündür. 

5. Kanuni Sultan Süleyman Kervansarayı

Görsel: Belen Kaymakamlığı

İlçe merkezinde yer alan Kanuni Sultan Süleyman Kervansarayı, 1553 senesinde inşa edilmiştir. Kanuni Sultan Süleyman’ın emri üzerine inşa edilen yapı, toplam iki bölümden meydana gelmektedir.

Kervansaray içerisinde bulunan cami ve hamamın görüntüsü oldukça ilgi çekicidir. Mimari yapısı ile görenleri kendine hayran bırakan yapı, aynı zamanda Akdeniz sahillerini gören muhteşem bir manzaraya da ev sahipliği yapmaktadır. 2005 senesinde bakım ve onarımdan geçen yapıyı mutlaka ziyaret etmenizi öneririz.

Kanuni Sultan Süleyman Kervansaray’ına giriş ücreti yoktur. İnanç turizmi açısından büyük bir öneme sahiptir. 

6. Belen Geçidi Tabiat Parkı

Görsel: Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü

İlçeye yaklaşık olarak 5 km uzaklıkta bulunan Belen Geçidi Tabiat Parkı, ilçenin en popüler doğal güzellik alanıdır. Birçok farklı kuş türüne ev sahipliği yapan bölgede harika vakitler geçirebilmeniz mümkündür.

2014 senesinde tabiat parkı ilan edilen bölgede göçmen kuşları izleme fırsatınız bulunmaktadır. Bölgede ayrıca aileniz veya sevdikleriniz ile birlikte piknik yapabilir, doğa manzara fotoğrafları çekebilir, çadırlı kampçılık aktivitesini gerçekleştirebilir veya doğa yürüyüşüne çıkabilirsiniz.

Tabiat parkı doğaseverlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken noktalardan biridir. Belen gezilecek yerler arasında bulunan tabiat parkına girişler ücretsizdir. Günün her saati ziyarete açıktır. 

7. Tosyalı Belen Cami

Görsel: Belen Kaymakamlığı

Mimari yapısı ile dikkat çeken Tosyalı Belen Cami, ilçe merkezinde bulunmaktadır. 2014 senesinde inşası biten cami, Osmanlı mimarisinin en güzel örnekleri arasında yer almaktadır.

Çift minareye sahip olan caminin kubbesi yaklaşık olarak 18 m’dir. Ana katı, bodrum katı ve mahvel katı olmak üzere toplam üç kattan meydana gelmektedir. Caminin giriş katında imam odası, son cemaat, bayan cemaat alanları bulunurken bodrum katında ise abdest alanları bulunmaktadır. 

Belen’in tarihi yapıları arasında bulunan Tosyalı Belen Camisi’ni ücretsiz bir şekilde gezebilirsiniz. 

 

Bunlar ilgini çekebilir?

 

Belen'e Ulaşım

Yurtiçi ulaşımı sağlayan ve sıklıkla tercih edilen Hatay Havalimanı ve otogar bulunur. Yolcu.com üzerinden uygun fiyatlarla Hatay Uçak Bileti ve Belen Otobüs Bileti satın alabilirsiniz. 

Kategoriler: Seyahat Rehberi