İçindekiler[göster]

Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Rize, bölgenin en popüler şehirlerinden biridir. Yıl boyunca ziyaretçisi eksik olmayan şehir, engebeli ve dağlık bir arazi yapısına sahiptir. Şehrin çevresi tamamen Kaçkar Dağları ile kaplıdır. Özellikle doğaseverlerin uğrak noktaları arasında yer alan şehir, tarih gezileri için de oldukça uygundur. Şehre ulaşım kara yolu, hava yolu ve deniz yolu ile yapılmaktadır.

Ülkemizin çoğu bölgesinden şehre otobüs yolculuğu yaparak gelebilmeniz mümkündür. Bunun için yaşadığınız bölgeden Rize otobüs bileti satın almanız yeterlidir. Otobüs bilet fiyatları her sene değişiklik göstermektedir. Rize’ye deniz yolu ile ulaşım sağlayabilmeniz de mümkündür. İstanbul-Samsun-Trabzon arası bazı dönemlerde feribot seferleri düzenlenmektedir.

Rize’ye daha hızlı ve konforlu bir şekilde ulaşmak isteyenler için ise en doğru seçenek hava yolu ile ulaşımdır. Bulunduğunuz bölgeden Rize uçak bileti satın almanız yeterlidir. Şehirde havalimanı bulunmadığından gezi severlerin Trabzon Havalimanı’na iniş yapmaları gerekmektedir. Havalimanı ile Rize şehir merkezi arası yaklaşık olarak 70 m’dir. Havalimanına vardıktan sonra buradan Rize’ye hareket eden Havaş otobüslerine binebilirsiniz. 

Rize, bünyesinde barındırdığı doğal güzellik alanları ve tarihi yapıları ile dikkat çeken turistik bir şehirdir. Özellikle yayla turizmi açısından büyük bir öneme sahiptir. Rize gezilecek yerler bakımından epey zengindir. Şehre geldiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken en popüler yerleri sizler için araştırdık ve aşağıdaki bulunan listemizi oluşturduk. 

Rize Kalesi

Rize’ye geldiğinizde ilk ziyaret etmeniz gereken noktaların başında Rize Kalesi gelmektedir. Şehir merkezinde yer alan kale, tarihi dokusu ile dikkat çekmektedir. 

Cenevizliler zamanından kale toplam üç bölümden meydana gelmektedir. İç kale, aşağı kale ve surlardan oluşan kalenin aşağı kale bölümünden geriye bir şey kalmamıştır. Tarih gezisine çıkmak isteyenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerlerden biridir. 

Rize Kalesi’ne giriş ücreti yoktur. 

Rize Müzesi

Şehir merkezinde yer alan müze, 19.yüzyılda yapılmış tarihi yapılardan biridir. Şehir merkezinde yer aldığından dolayı ulaşım yürüyerek de mümkündür.

1998 senesinden bu yana ziyarete açık olan müzede arkeolojik ve etnografik eserler sergilenmektedir. Şehrin köklü tarihine ışık tutan müzeyi ziyaret ettiğinizde tarihi sikkeleri ve el yazmalarını da mutlaka yakından görmenizi öneririz. 

Pazartesi günleri kapalı olan müzeye girişler ücretsizdir. Nisan-Ekim ayları arasında sabah saat 09.00 ile akşam saat 19.00 arası, Kasım-Mart ayları arasında ise sabah saat 08.00 ile akşam saat 17.00 arası ziyarete açıktır. Rize merkez gezilecek yerler arasında bulunan müzeyi görmeden şehirden ayrılmayın.  

Ayder Yaylası

Yayla turizmi açısından önemli bir yere sahip olan Rize’de görülmeye değer birçok doğal güzellik alanı bulunmaktadır. Yaylalar arasında en popüleri ise Ayder Yaylası’dır. Tüm dünya tarafından da bilinen bu yayla, 1994 senesinde milli park ilan edilmiştir.

Kayın ve ladin ormanlarından oluşan yayla, doğaseverlerin en sık ziyaret ettiği yerdir. Günübirlik gezilerin yanı sıra hafta sonu kaçamakları içinde oldukça uygun olan bölgede yapabileceğiniz çok sayıda aktivite bulunmaktadır. Yaylada doğa yürüyüşüne çıkabilir, ağaçların gölgesinde dinlenebilir ve doğa manzara fotoğrafı çekebilirsiniz.

Rafting, dağcılık gibi sporlara merakınız varsa yayla sınırında bulunan Fırtına Deresi’ni de ziyaret etmenizi öneririz. Ayrıca yayla bölgesinde şifalı suları ile öne çıkan kaplıcalar da bulunmaktadır. Her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan kaplıcaların birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir.

Rize’de gezilecek yaylalar arasında en popüleri olan Ayder Yaylası’nı mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. 

Gito Yaylası

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde yer alan Gito Yaylası, yeşil ile mavinin buluştuğu bir noktadadır. Yemyeşil doğası ile dikkat çeken bölge, özellikle yerli halkı tarafından ziyaret edilmektedir.

Yaylanın en göze çarpan özelliği ise yoğun bir sise hâkim olmasıdır. Bu yüzden bölge halk tarafından bulutların evi olarak tabir edilmektedir. Çok fazla bilinmeyen bu bölgeyi, Rize’degezilecek yerler listesine mutlaka eklemenizi öneririz. 

Avusor Yaylası

Rize’nin bir başka doğal güzellikleri ile öne çıkan yaylası, Avusor Yaylası’dır. Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde yer alan yayla, aşağı ve yukarı olmak üzere toplam iki kısımdan meydana gelmektedir.

Yayla bölgesinde çoğunlukla Lazlar yaşamlarını sürdürmektedir. Ayrıca bölgede yayla ile aynı ismi taşıyan ve Kaçkar Dağları’nın gölleri arasında en popüleri olan Avusor Gölü bulunmaktadır. Doğal güzelliklerin ön planda olduğu bu bölgeyi ziyaret etmeden tatilinizi sakın bitirmeyin.   

Ovit Yaylası

Rize’nin İkizdere ilçesinde yer alan Ovit Yaylası, 50’den fazla Karadeniz Evleri ile öne çıkmaktadır. Bölgenin popüler yaylarından biri olan Ovit Yaylası, her sene binlerce turisti ağırlamaktadır.

Yaylada her sene Ağustos ayında şenlikler düzenlenmektedir. Bu şenliklere birçok ünlü isim de katılmaktadır. Şenliklerin yapıldığı tarihlere tatilinizi denk getirerek, eğlence dolu vakitler geçirebilirsiniz. Rize turistik yerler arasında bulunan Ovit Yaylası’nı mutlaka ziyaret etmeniz önerilmektedir. 

Anzer Yaylası

Rize’nin yaylarını ziyaret ederken es geçmemeniz gereken yerlerden biri Anzer Yaylası’dır. Rize’nin İkizdere ilçesine yaklaşık olarak 35 km uzaklıkta bulunan yayla, 1991 senesinde turizm bölgesi olarak ilan edilmiştir.

Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağına gelen yaylada doğa yürüyüşüne çıkabilir, zirve tırmanışları ve yamaç paraşütü aktivitelerini gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca yayla balı ile oldukça popülerdir. Rize’nin doğa güzellikleri arasında bulunan yaylayı, gezilecek yerler listenize dâhil etmenizi öneririz. 

Zil Kalesi

Rize gezilecek tarihi yerler arasında bulunan Zil Kalesi, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinin yaklaşık olarak 15 km güneyinde yer almaktadır. Şehrin en popüler tarihi yapılarından biri olan kale, birinci derece sit alanı ilan edilmiştir.

Toplam dört katlı kuleye sahip olan kale, eşsiz tasarımı ile dikkat çekmektedir. Arkeolojik sit alanı olarak kabul edilen kaleyi, gezilecek yerler listenize mutlaka eklemenizi tavsiye ederiz. Zil Kalesi’ne girişler ücretsizdir. Herhangi bir ziyaret saati kısıtlaması bulunmamaktadır. 

Kemer Köprüler

Fırtına Deresi üzerinde konumlanan Kemer Köprüler, tarihi dokusu ile göze çarpmaktadır. Bölgede çok sayıda kemerli köprü bulunmaktadır. 

Deniz seviyesinden yaklaşık 2000 m yükseklikte yer alan tarihi köprülerin en popülerleri ise Yukarı Durak ve Kadıköy köprüleridir. Yay şeklinde inşa edilmiş olan bu köprüler, Rize’nin gezilecek yerleri arasında bulunmaktadır. 

Kaçkar Dağları Milli Parkı

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde yer alan milli park, muhteşem doğal güzellikleri ile göze çarpmaktadır. Milyonlarca turistin uğrak noktaları arasında yer alan park içerisinde yapabileceğiniz birçok aktivite bulunmaktadır.

1994 senesinde milli park ilan edilen bölge birçok farklı bitki türüne ve canlıya ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca bölgede buzul vadileri, göller, dereler ve çayırlar bulunmaktadır. Bölgede doğa yürüyüşü yapabilir, çadır kurup konaklayabilir, çevredeki doğal güzellikleri yakından keşfedebilirsiniz. Yaklaşık 51.500 hektarlık bir alanı kapsayan parkta macera ve eğlence dolu vakitler geçirebilmeniz mümkündür. 

Rize’de gezilecek yerler arasında bulunan milli parka girişler ücretlidir. Kişi başı giriş ücreti 4 TL’dir. Özel aracınız ile gelmek isterseniz, özel araç giriş ücreti 10 TL’dir. 

Şimşirli Köyü Cami

Rize’nin İkizdere ilçesinde yer alan cami, 1853 ile 1857 seneleri arasında Ahmet Usta tarafından inşa edilmiştir. Caminin en dikkat çeken özelliği ahşap yığma tekniği kullanılarak yapılmasıdır. 

Camiyi ziyaret ettiğinizde hemen yakınında bulunan medreseye uğramanızı tavsiye ederiz. Şimşirli Köyü Camisi’ni ziyaret etmek için herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur. Gün boyu ziyarete açıktır. 

İslam Paşa Cami

Şehir merkezinde yer alan İslam Paşa Cami, 1571 senesinde yapılmıştır. Şehir merkezinde yer aldığı için ulaşım son derece rahattır. Bir diğer adı Kurşunlu Cami olan bu önemli tarihi yapıyı, Rize gezilecek yerler listenize mutlaka eklemenizi öneririz. Cami’ye girişler ücretsizdir. 

Bunlar ilgini çekebilir?

Hemşin Evleri

Rize’ye geldiğinizde görmeden dönmemeniz gereken yerlerden biri Hemşin Evleri’dir. Kültür turizmi açısından büyük bir öneme sahip olan bu evler, toplam üç kattan oluşmaktadır.

Evlerin üst taraflarında yer alan ahşap işlemeleri ve alt tarafında yer alan taş işlemeleri oldukça dikkat çekicidir. Tarihi evlere meraklı olanların mutlaka ziyaret etmesi gereken noktalar arasındadır. Rize güzel yerler arasında bulunan Hemşin Evleri’nin inşasında kapı ve menteşe kısımları dışında çivi kullanılmamış olması da ilgi çekicidir. 

Kategoriler: Şehir Rehberi