İçindekiler[göster]

Kıbrıs gezilecek yerler turizm yönüyle her yıl yüksek oranda ziyaretçi kabul eden bu ülkede farklı alanlarda keşif yapabilme imkanı tanır. Yavru vatan olarak adlandırılan Kıbrıs Akdeniz’de bir adadır.Kültür, sanat ve turizm yönüyle farklı etnik kökenleri bir arada görebilmek mümkündür.

Demografik yapısı sürekli olarak yaşanan göçlerle sürekli değişime uğramış bir bölgedir. Türklerin çoğunlukta yaşadığı bu yer farklı kültürlerin sentezini de sunar. Akdeniz ikliminin vermiş olduğu her mevsim elverişli iklim yapısı ile turizm açısından farklı ülkelerden turistin gezebileceği bir yer haline geliyor. Sıcak ve duru denizinin yanı sıra güzel yemekleri ile de ün kazanan Kıbrıs'ta görülecek yerler liste halinde oluşturuldu.

Kıbrıs’ta Görülmesi Gereken Yerler

Kıbrıs’ta deniz turizmi oldukça gelişmiştir. Bunda ada olmasının etkisi de bulunur. Özellikle Haziran ve Temmuz aylarında görülen yüksek sıcaklıkları ile de ünlüdür. Denize girme zamanı burada Mayıs ayında başlar. 

En meşhur yemeği tatlısı ve kahvesidir. Hellim peyniri ve Şeftali kebabı gidenlerin mutlaka yemeleri gereken tatlardandır. Kıbrısta gezilecek en güzel yer hiç şüphesiz Girne’dir.Manzarası tablo gibi yabancı ülkeleri andırır. Magusa limanı ise dillere destandır. Kartpostallık bir görünümü olan bu liman şarkılara da konu olmuştur. Farklı ve etnik bir yapısı bulunan Girne hem insanları hem de liman bölgesi oluşuyla cezbediyor.

Kıbrıs Gezi Rehberi

Kıbrıs gezi rehberi şehrin güçlü dinamiğine ve eski yapılarının potansiyeline uygun olarak oluşturuldu. Farklı kültürlerin bir arada yaşayabilmesine imkan tanıyan bu ülkenin başkenti Lefkoşadır. Gezip görülebilecek doğal yapıları, çok sayıda plajı, müzesi ile dikkat çeker. Özellikle Osmanlı mimarisinin izlerinin görülebileceği pek çok alan bulunurken; Avrupa'dan esinlenilerek oluşturulmuş Gotik mimari yapılar görülmeye değerdir. Havaalanı aracılığı ile kolay ulaşım sağlanabilirken ülke içerisinde konaklanabilecek çok sayıda otel mevcuttur. Bu eşsiz ülkenin zengin kültürünü ve doğal tabiatını merak edenlere Kıbrıs görülecek bölgeleri özel bir fırsat sunuyor!

Girne Kalesi

Kıbrıs'ı temsil eden oldukça eski bir yapıdır. Bulunduğu konum şehrin merkezi noktasına yaklaşık olarak 25 kilometre mesafededir. Kişisel araçla rahatlıkla gidilebileceği gibi şehrin içerisinde ulaşım sağlayan otobüslerle seyahat edilebilir. Bu kalenin 7.yy’a dayanan bir geçmişi bulunur. Bizanslar tarafından inşa edilen bu yapı belirli bir süre Osmanlı hakimiyetinde bulunmuştur. Pek çok krallığın gözdesi olan bu Kale, Kıbrıs için oldukça önemli bir yapıdır. 

Girne Kalesinin içine giriş yapıldığında burada ST.George kilisesi ile karşılaşılır. Osmanlı deniz komutasında amiral olarak görev yapmış Cezayirli Sadık Paşa ait olan lahitte kale içerisinde yer alır. Oldukça geniş bir salon, bir zindan ve bekçi odasından oluşan bu kale içerisinde Batık Gemi Müzesi de bulunur.

Kıbrıs Müzesi

İçerisinde geçmiş döneme ait olan tarihi eserler barındırdığı için oldukça önemli bir müzedir. Müze içerisinde sergilenen sanatsal parçalar arkeolojik kazılar sonucunda elde edilen farklı obje ve figürler Neolitik Çağ dönemine ışık tutar. Bunun dışında Erken Bizans dönemine ait olan pek çok araç gereç de sergilenmektedir. Müze Lefkoşa'da yer alır. Bu bölgenin en büyük arkeoloji müzesi olarak kabul edilir.

Nissi Plajı

Kıbrıs'ta bulunan bu plaj Nisse adasının yakınında yer aldığı için bu adla anılmaktadır. Bölgede en ünlü plajlar arasında kabul edilir. Plajdan çıkıldığında adaya yürüyerek geçiş yapılabilir. Oldukça temiz ve yüzebilmeye elverişli bir deniz suyu bulunur. 

Plaj içerisinde yiyip içme alanlarında eğlenceli aktiviteler gerçekleştirilmektedir. Pekçok alandan bol sayıda turistin bulunduğu bir yer olduğu için gece partileri ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Afrodit Kayalıkları

Turistik ziyaretlerde uğrak yer olarak tercih edilir. Bu isimle anılmasının sebebi mitolojide aşk tanrıçası olarak geçen Afrodit'in bu alanda oluşan köpüklerden doğduğuna inanılmasıdır. Bir diğer adı gavur taşı olarak adlandırılan bu kayalıklar limasol sahil yolu üzerinde yer alır.

Limasol Kalesi

Limasol şehir merkezinde bulunan bu kale Bizanslılar döneminde inşa edilmiştir. 16. yüzyılda Osmanlı'nın eline geçmesi ile restorasyonun yapılmıştır. Kale içerisi bir yeraltı sığınma odası, giriş katı ve bir hapishane hücresinden oluşur.

Olimpos Tepesi

Kıbrıs'ta bulunan bu tepe bölgenin en yüksek tepesi olarak adlandırılır. Tepe üzerine çıkıldığında bir kayak merkezi olduğu görülmektedir. Rivayete göre eski zamanlarda bu bölge mitolojik tanrıça olan afrodit için yapılmıştır ve farklı bir kadının bu tapınak alanına giriş yapılmasına izin verilmiyordu. Bu tepeye çıkmak ve tepe üzerinden eşsiz manzarayı seyretmek görülmeye değerdir.

Parko Paliatso Luna Park

Kıbrıs'ta Ayia Napa adı verilen bölgede yer alan bu park oldukça geniş ve eğlencelidir. Kıbrıs'ta en büyük lunapark olarak anılır. Büyüklerin ve çocukların severek vakit geçirebilecekleri bir eğlence alanıdır. 

Ocean Akvaryum

Kıbrıs'ta her yaştan kişinin severek gezebileceği bir alandır bu alan tasarlanırken okyanusta yaşayan farklı türdeki balık ve canlıların getirilip sergilendiği bir akvaryum alanı olarak düşünülmüştür küçük çaplı bir sergi odası da bulunur alan dışında oturup dinlenebilecek yemek yenebilecek ve farklı aktivitelerin gerçekleşebileceği mini bir park alanı da bulunur balıkların dışında farklı boyutlarda timsah yavruları kaplumbağa penguen ve maymun görebilmek mümkündür

Magusa Kapısı

Lefkoşa içerisinde bulunan bir kapıdır. Farklı bölgelerinin kesiştiği yolların tam orta noktasında bulunur ve ilk defa bu şehri girecek olanlar bu kapı içerisinden geçer. Venedikliler zamanında inşa edilmiştir. 16.yüzyılda oluşturulan bu yapı farklı isimlerle anılmıştır. Kapı eğimli bir yapıya sahiptir. Görüntüsü kubbeli bir yapıdan oluşur.

Mavi Köşk

Gösterişli görüntüsü ile beraber aslında arka planda bu köşkün oluşum geçmişi oldukça ilginçtir. Köşk mavi çizgiler ile beraber beyaz rengin buluşması ile oluşturulmuştur. İçerisinde 13 farklı oda ve 13 adet banyo bulunur. İç dizaynı sonradan restore edilmiş farklı renklerde masa ve sandalyeler ile oturma alanları oluşturulmuştur. Köşkü inşa eden kişi Paulo adı verilen o dönemde silah ticareti yaparak kaçakçı olarak bilinen bir Rumdur. Ona ait çeşitli eşyalar da köşk içerisinde bulunur. Köşkün en ilginç yapısı ise içerisinde ilgi çekici detayların yer almasıdır. 13 rakamını takıntı haline getiren Paulo'dan; akustik oda dizaynı ile gözleriyle takip eden Meryem Ana tablosuna kadar detaylar görülmeye değerdir. 

Trooditissa Manastırı

Chantara Şelalesi'nin yakınında bulunur. Trodos dağlarında yer alan bir manastırdır. 990 yılında kurulmuştur. Bir yangın sebebiyle yıprandığı için tekrar restore edilmiştir. Restorasyon sırasında daha da genişletilmiş,Kıbrıs Bölgesi'nin tarihi yapılarından olan bu manastır Kıbrıs gezisi sırasında görülmeye değerdir.

St.George Kilisesi

Eski bir Yunan kilisesidir. Ortaçağ döneminde inşa edilmiştir. Eski Gazimağusa kasabasında yer alan sur alanındadır. Dışarıdan bakıldığında Avrupa'da inşa edilen Gotik kiliseleri andırır. Kilise içerisinde duvarlara yapılmış farklı tasvirler göze çarpar. Etkileyici fresk oluşumları özel olarak taş malzemesinden yapılmış nep ve apsis alanlarından oluşur.

Batık Gemi Müzesi

Girne kalesi içerisinde bulunan bu yapı vaktinde bir ticaret gemisi olarak kullanılan geminin sergilendiği alana dönüştürülmüştür. Gemi içerisinde yapılan araştırmalar sonucunda burada 4 kişinin yaşadığı tespit edilmiştir. Kullanılan araç gereçlerin sayısı üzerine böyle bir tespitte bulunulmuştur. Bunun dışında farklı araç gereçlerde tespit edilmiştir.

Batık gemi müzesi haline dönüştürülen bu alan pek çok turist tarafından günümüzde hala ziyaret edilen bölgelerdendir. Doğal oluşum sürecinde tespit edilebildiği herhangi bir şekilde üzerinde farklılaştırma ve restorasyon uygulanmadığı için o dönemin ruhunu yansıtır. Gemi içerisinde dörder adet çatal ve kaşık, 4 farklı içki kadehi, 4 çuval tuz ve zeytinyağı bulunmuştur. Bunun yanı sıra belirli adetler de değirmen taşı, badem ve şarap amforası sergilenen bu müze Kıbrıs'ta görülmesi gereken yerler arasındadır.

Gazimağusa

Kıyı şeridinde yer alan bu bölge oldukça etkileyici bir şehir manzarası sunar. 40 bin kişiye sahip olan nüfusu ile kendi çapında oluşturulmuş küçük bir alanda yer alır. Liman kenti olduğu için sakin bir alanda oluşum gösterir. Sunmuş olduğu atmosferi ile oldukça sıcak ve sevecen bir hava oluşturur. Gazimağusa içerisinde yer alan; Othello kalesi, Venedik sarayı, Namık Kemal zindanı ve Müzesi ile beraber Barnabas Manastırı Kıbrıs doğal güzellikler kategorisinde sayılan bu yapılar muhakkak ki görülmeye değer alanlardan olacaktır.

Bunlar ilgini çekebilir?

Kıbrıs Ulaşım

Yurtiçi ve yurtdışı ulaşımı sağlayan sıklıkla tercih edilen Ercan havalimanı bulunur. Askeri havaalanı olarak kullanılan Geçitkale Havaalanı da bulunur. Uçak ile yapılacak seyahatlerde elverişli bir ulaşım ağır sunar. İnternet üzerinden uygun fiyatlarla Kıbrıs uçak bileti satın alınabilir. 

Kategoriler: Şehir Rehberi