İçindekiler[göster]

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Gaziantep’in en dikkat çeken ilçelerinden biri İslahiye’dir. İlçe, her sene düzenlenen üzüm festivalleri ile tanınmaktadır. Gaziantep şehir merkezine yaklaşık olarak 88 km uzaklıktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunmasına rağmen Akdeniz iklimi ne sahip olan ilçede gezip görülebilecek birçok alan bulunmaktadır.

İslahiye’ye ülkemizin birçok noktasından şehirlerarası otobüs seferleri düzenlenmektedir. Özelikle İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlerden direkt seferler bulunmaktadır. Bulunduğunuz bölgeden İslahiye otobüs bileti satın alarak ilçeye hızlı bir şekilde ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür. Otobüs bilet fiyatları bulunduğunuz noktaya göre değişmektedir.

İlçeye şehirlerarası otobüsler dışında uçak yolculuğu yaparak da gelebilirsiniz. İlçede havalimanı bulunmadığından öncelikli olarak Gaziantep Havalimanı’na iniş yapmanız gerekmektedir. Bunun için bulunduğunuz noktadan Gaziantep uçak bileti satın almanız yeterlidir. Havalimanına iniş yaptıktan sonra buradan ilçeye giden otobüsleri tercih edebilirsiniz. 

İslahiye, bünyesinde yer alan tarihi yapıları kadar yaylaları ile de öne çıkmaktadır. Yayla turizmi açısından büyük bir öneme sahip olan ilçe, özellikle doğaseverlerin gözdesi haline gelmektedir. İslahiye gezi rehberi eşliğinde ilçenin en popüler yerlerini gezebilir ve harika vakitler geçirebilirsiniz. İslahiye ziyaretinizde Gaziantep genelinde gezilecek yerler için Gaziantep Gezi Rehberi yazımıza da göz atmayı unutmayın!

1. Yesemek Açık Hava Müzesi

Görsel: Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

İlçeye geldiğinizde ilk ziyaret etmeniz gereken noktaların başında Yesemek Açık Hava müzesi gelmektedir. İslahiye’nin Yesemek Mahallesi’nde yer alan müze, bir yamaç üzerinde konumlanmaktadır.

Müzenin bulunduğu bölge antik kent olarak da bilinmektedir. Hititlere ait olan bu antik kentte 1958 ile 1961 yılları arasında birçok kazı çalışması yapılmıştır. Bu yapılan kazı çalışmaları sonucunda ortaya çok sayıda tarihi eser çıkarılmıştır. Ortaya çıkarılan tarihi eserlerin büyük bir kısmı heykellerden oluşmaktadır.

Tarih kokan bir bölge olduğundan buraya açık hava müzesi inşa edilmiştir. Bu müzeyi ziyaret ettiğinizde geçmiş zamanlarda ortaya çıkarılan tüm tarihi eserleri yakından görebilme fırsatınız bulunmaktadır. Müzeye girişler ücretsizdir. 

2. Zincirli Ören Yeri

İslahiye gezilecek yerler arasında bulunan Zincirli Ören Yeri, tarihi yapısı ile dikkat çekmektedir. İlçe merkezine yaklaşık olarak 10 km uzaklıkta bulunan bölgeye özel aracınız ile ulaşabilmeniz mümkündür. Özel araç dışında toplu taşıma araçlarını da binebilirsiniz.

Bölgede yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sonucunda eski adı Samal olan bir Krallık ve bir de kale ortaya çıkarılmıştır. Kalenin en dikkat çeken bölümü ise surlarının dikdörtgen şeklindeki kulelerle çevrili olmasıdır. Ören yerinde çok sayıda heykele ve süs eşyasına rastlanılmıştır. Tarihi yerlere ilgi duyanların mutlaka ziyaret etmesi gereke noktalardan biridir.

Zincirli Ören Yeri’ne girişler ücretsizdir. Ziyaret için herhangi bir saat kısıtlaması bulunmamaktadır. 

3. Tilmen Höyük

Görsel: Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

İlçenin 10 km doğusunda yer alan Tilmen Höyük, hem mimari yapısı hem de tarihi dokusu ile öne çıkmaktadır. İlçede toplam 50 tane höyük bulunmaktadır. Tilmen Höyük, bu höyükler arasında en büyüğü olma özelliğine sahiptir.

Yüksekliği yaklaşık 21 m olan höyük bölgesinde arkeolojik kazı çalışmaları sonucunda çok sayıda tarihi eser ortaya çıkarılmıştır. Tarihi eserlere meraklı olanların uğrak noktaları arasında bulunan höyük, İslahiye gezilecek yerler listesine mutlaka dâhil edilmelidir. 

Tilmen Höyük bölgesine girişler ücretsizdir. Höyük bölgesinde birçok tarihi kalıntıya rastlayabilir ve ilçenin tarihi hakkında bilgi edinebilirsiniz. 

4. Hızır Yaylası

Yayla turizmi açısından büyük bir öneme sahip olan ilçede mutlaka ziyaret etmeniz gereken bölgelerden biri Hızır Yaylası’dır.

İlçeye bağlı Altınüzüm Kasabası’nda yer alan yayla, doğal güzellikleri ile öne çıkmaktadır. Yüksek dağların tepesinde konumlanan yayla, yemyeşil doğası ve tertemiz havası ile dikkat çekmektedir. Bölge özellikle kamp yapmayı sevenler tarafından tercih edilmektedir. Bölgede muhteşem doğa manzarasına karşı çadır kurup kamp yapabilirsiniz. 

Ayrıca yayla geziniz esnasında yayla evlerini de yakından görmenizi tavsiye ederiz. Günübirlik geziler için uygun olan bölgeye hafta sonu tatillerinde de gelebilirsiniz. 

5. Huzurlu Yaylası

Yeşilin her tonunu görebileceğiniz Huzurlu Yaylası, İslahiye görülecek yerler arasında bulunmaktadır. İlçeye bağlı Altınüzüm Kasabası’nda yer alan yayla, bölgenin en popüler doğal güzellik alanlarından biridir.

Toplam beş tepeden meydana gelen yayla bölgesinde çok sayıda dere de bulunmaktadır. Zengin bitki örtüsü ile dikkat çeken yayla; köknar, şimşir, gürgen, kızılcık, erguvan, kayın, sandal, defne, erguvan, meşe, yaban armudu, böğürtlen, karaağaç, titrek kavak, ak söğüt gibi birçok bitki ve ağaç türüne ev sahipliği yapmaktadır.

Doğa ile baş başa huzurlu vakitler geçirebileceğiniz yerlerden biri olan yaylada doğa yürüyüşüne çıkabilir, ağaçların altında sevdikleriniz ile birlikte piknik yapabilir, çadır kurarak konaklayabilir ve unutulmaz bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz. El değmemiş doğası ile öne çıkan bu bölgeyi, gezilecek yerler listenize mutlaka eklemenizi öneririz. 

6. Karagöz Yaylası

Amanos Dağları’nın en tepesinde konumlanan Karagöz Yaylası, ilçenin görülmeye değer doğal güzelliklerinden biridir. Yaklaşık 1700 m yükseklikle bulunan yayla, doğal güzellikleri ile gelen ziyaretçilerini adeta büyülemektedir.

Fotoğraf tutkunlarının sıklıkla tercih ettiği bölgede yeşilin her tonunu görebilmeniz mümkündür. Doğaseverlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken bölgede aileniz veya arkadaşlarınız ile birlikte piknik yapabilir ve çevredeki doğal güzellikleri keşfe çıkabilirsiniz. 

Bahar ve yaz aylarında epey kalabalık olan bölgeyi, gezilecek yerler listenize eklemenizi tavsiye ederiz. 

7. Cıncıklı Ören Yeri

Görsel: İslahiye Belediyesi

İslahiye’nin Altınüzüm Kasabası’nda yer alan Cıncıklı Ören Yeri, tarihi kalıntıları ile öne çıkmaktadır. Cıncıklı denmesinin sebebi bölgede görülen çok sayıda mozaik taşından dolayıdır. 

Kültür turizmi açısından önemli ziyaret noktalarından biri olan ören yerinde en dikkat çeken yapı Cıncıklı Kilisesi’dir. İki girişi bulunan kilisenin genişliği 15 m, uzunluğu ise 28 m’dir. Kilisenin en dikkat kısmı ise tavanda bulunan kaplan, ayı, fil gibi hayvan figürleridir. Dünya mirası olarak kabul edilen bu önemli tarihi yeri mutlaka ziyaret etmenizi öneririz. 

Cıncıklı Ören Yeri’ne girişler ücretsizdir. Kiliseyi de ziyaret etmek için herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur.  

 

Bunlar ilgini çekebilir!

 

İslahiye'ye Ulaşım

Yurtiçi ulaşımı sağlayan ve sıklıkla tercih edilen Gaziantep Otogarı bulunur. Yolcu.com üzerinden uygun fiyatlarla Gaziantep Otobüs Bileti ve Gaziantep Uçak Bileti satın alabilirsiniz. 

Kategoriler: Seyahat Rehberi