İçindekiler[göster]

Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Bolu, tatil severlerin en gözde şehirlerinden biridir. Yılın dört mevsimi de ziyaret edilebilen bölge, yemyeşil doğası ve bol oksijeni ile öne çıkmaktadır. Şehir kalabalığından uzaklaşmak isteyenlerin tercih ettiği noktalar arasında yer alan Bolu’da görülmeye değer birçok doğal güzellik alanı ve tarihi yapı bulunmaktadır. İstanbul ve Ankara’ya yakın olduğundan dolayı bu şehirlerden gelen ziyaretçi sayısı epey fazladır. 

Bolu’ya ulaşım yalnızca kara yolu ile gerçekleşmektedir. Kara yolu ulaşım alternatifleri arasında özel araç ve şehirlerarası otobüsler yer almaktadır. Özel aracınız yoksa bulunduğunuz şehirden Bolu’ya sefer düzenleyen otobüs firmalarını tercih edebilirsiniz. Bunun için Bolu otobüs bileti satın almanız gerekmektedir. Uygun fiyata sefer düzenleyen birçok otobüs firması mevcuttur. Bolu’da gezip görebileceğiniz birçok yer bulunmaktadır. Şehrin en popüler mekânlarını aşağıdaki listede görebilirsiniz. 

Abant Gölü ve Tabiat Parkı

Bolu’ya geldiğinizde ilk durağınız Abant Gölü ve Tabiat Parkı olmalıdır. Abant Dağları üzerinde konumlanan bölge, eşsiz manzarası ile öne çıkmaktadır. Yaklaşık 125 hektarlık bir alanı kapsayan gölün çevresi yemyeşil alanlarla kaplıdır.

Göl içerisinde farklı türlere sahip birçok balık yaşamlarını sürdürmektedir. Ayrıca bölgede farklı hayvan türlerine de rastlamanız mümkündür. Bölgede yapabileceğiniz birçok çeşitli aktivite bulunmaktadır. Faytona binebilir, bisiklet turlarına katılabilir, çadır kurup kamp yapabilir ve harika bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz. 

Göl çevresinde kamp yapmak ücretlidir. Ücretler 40 TL ile 45 TL arasında değişmektedir. Göl manzarasına karşı konaklama imkânı sunan bu muhteşem tabiat parkını, Bolu gezilecek yerler listenize mutlaka eklemenizi öneririz. 

Abant Gölü ve Tabiat Parkı’na kişi başı giriş ücreti 7 TL’dir. Özel aracınız ile gelmek isterseniz, özel araç giriş ücreti ise 14 TL-21 TL arasında değişmektedir. 

Yedigöller Milli Parkı

Bolu’ya gelmişken Yedigöller Milli Parkı’nı görmeden dönmemenizi tavsiye ederiz. Bolu’ya yaklaşık olarak 42 km uzaklıkta bulunan milli park içerisinde toplam yedi adet set gölü bulunmaktadır.

Park içerisinde yer alan göllerin isimleri ise İncegöl, Seringöl, Sazlıgöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, Büyükgöl ve Deringöl şeklindedir. Bolu’nun en popüler doğal güzellik alanlarından biridir. Milli park içerisinde çok sayıda bitki ve hayvan türüne denk gelmeniz mümkündür. Ayrıca bölgede ücretli bir şekilde kamp yapabileceğiniz alanlar bulunmaktadır.

Bolu’nun gezilecek yerleri arasında bulunan milli parkı, mutlaka ziyaret etmeniz önerilmektedir. Yedigöller Milli Parkı’na girişler ücretlidir. Kişi başı giriş ücreti 7 TL’dir. Araç ile girişlerde ise giriş ücreti aracın büyük veya küçük oluşuna göre değişmektedir. 

Gölcük Tabiat Parkı 

Gölcük Tabiat Parkı, Bolu’ya gelenlerin mutlaka yakından görmesi gereken yerlerden biridir. Doğaseverlerin sıklıkla ziyaret ettiği tabiat parkı, Bolu’nun Mesiciler Köyü’nde yer almaktadır.

Şehir gürültüsünden uzak, sakin bir gün geçirmek isteyenler için oldukça elverişli bir bölgedir. Milli park ilan edilen bölgede yapabileceğiniz birçok farklı aktivite bulunmaktadır. Hafta sonu kaçamaklarının yanı sıra günübirlik geziler için de uygun bir yerdir. Bölgede konaklama imkânı sunan bungalov evler bulunmaktadır.

Bungalov evler dışında kendi çadırınız ile kamp yapabileceğiniz alanlar da mevcuttur. Eşsiz göl manzarasına karşı farklı bir konaklama deneyimi yaşayabilir, doğa ile baş başa huzur dolu vakitler geçirebilirsiniz. Bolu’da gezilecek yerler listesi hazırlarken bu tabiat parkını da eklemeyi unutmayınız. Tabiat Parkı’na kişi başı giriş ücreti 5 TL şeklindedir. 

Yıldırım Beyazıt Cami

Bolu’nun tarihi M.Ö. 1000’li yıllara kadar uzanmaktadır. Bu yüzden de birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Yıldırım Beyazıt Camisi, bölgede mutlaka görülmesi gereken tarihi yapılardan biridir.

Bolu merkezde yer alan cami, 1382 senesinde Yıldırım Beyazıt tarafından inşa ettirilmiştir. Büyük Cami olarak da bilinen yapı, 1944 depreminde hasar görmüş ve sonrasında restore edilmiştir. İçerisinde medrese, çifte hamam ve bir de külliye bulunmaktadır. Üzerinde yer alan Türk motifleri oldukça göz alıcıdır.

İnanç turizmi açısından büyük bir öneme sahiptir. Günümüzde halen ibadethane olarak kullanılmaktadır. Haftanın her günü ziyarete açıktır. 

Kartalkaya Kayak Merkezi

Her sene binlerce turiste ev sahipliği yapan Bolu’da mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri Kartalkaya Kayak Merkezi’dir. Kayak sporuna meraklı olanların uğrak noktaları arasında yer alan merkez, Köroğlu Dağları’nın eteklerinde yer almaktadır.

Kış turizmi denilince ilk akla gelen yerlerden biri olan kayak merkezi, özellikle hafta sonu tatillerinde sıklıkla tercih edilmektedir. Bölgede konaklayabileceğiniz birçok tesis de mevcuttur. Kartalkaya Kayak Merkezi’nde kış tatiliniz boyunca kayak, kızak, snowboard gibi birçok kış sporu yapabilmeniz mümkündür.

Bolu’da kışın gezilecek yerler arasında bulunan Kartalkaya Kayak Merkezi, eşsiz doğal güzelliklere de ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca merkezden uygun fiyata kayak takımı da kiralayabilirsiniz. 

Bolu Tarih Müzesi

Bolu’nun en önemli tarihi yapılarından biri Bolu Tarih Müzesi’dir. Şehrin tarihine ışık tutan müze, 1981 senesinde ziyarete açılmıştır. 

Geçmiş zamanlarda Bolu’da yaşamlarını sürdürmüş olan medeniyetlerden kalma birçok eser müze içerisinde yer almaktadır. Müze, etnografi ve arkeoloji olmak üzere toplam iki bölümden oluşmaktadır. Etnografi bölümünde madeni eserler, silah koleksiyonları ve dini eserleri görebilirsiniz. 

Arkeoloji bölümünde ise Bizans, Roma, Urartu ve Lydia zamanlarından kalma birçok maden, cam, mermer, pişmiş toprak ve sikke koleksiyonları sergilenmektedir. Tarihi eserlere meraklı olan gezi severlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerlerden biridir. 

Bolu Tarih Müzesi’ne kişi başı giriş ücreti 6 TL’dir. Nisan-Ekim ayları arasında sabah saat 09.00 ile akşam saat 19.00 arası, Ekim-Nisan ayları arasında ise sabah saat 08.00 ile akşam saat 17.00 arası ziyaret edilebilmektedir. 

Akkaya Travertenleri

Bolu’nun Çepni Köyü’nde yer alan Akkaya Travertenleri, doğal güzellikleri ile öne çıkmaktadır. Meşhur Pamukkale Travertenleri ile benzer özellikler taşıyan bölge, çok sayıda turist tarafından ziyaret edilmektedir. 

Suyu, doğal soda olduğundan birçok farklı rahatsızlığa iyi gelmektedir. Bölgede piknik yapabileceğiniz alanlar ile birlikte açık havuzlar da bulunmaktadır. Yazın kavurucu sıcağında soluklanıp dinlenmek veya serinlemek için tercih edilen bölgelerden biridir. 

Giriş ücreti kişi başı 6 TL’dir. Kış döneminde sabah saat 08.00 ile akşam saat 17.00 arası, yaz döneminde ise sabah saat 08.00 ile akşam saat 20.00 arası ziyarete açıktır. 

Sarot Kaplıcaları

Bolu’nun Mudurnu ilçesinde yer alan Sarot Kaplıcaları, mutlaka görmeniz gereken popüler yerler arasındadır. Yeraltından çıkan kaplıca sularının birçok farklı hastalıkta etkili olduğu bilinmektedir. Kaplıca ziyaretiniz esnasında konaklamak isterseniz, bölgede iki adet tesis bulunmaktadır. Kaplıcaları en uygun ziyaret dönemi ise kış aylarıdır. 

Göynük Zafer Kulesi

Göynük Zafer Kulesi, Bolu’nun Göynük ilçesinde yer almaktadır. Bolu’da ilk kez kaymakam olan Hurşit Bey tarafından inşa ettirilmiştir. 

Toplam üç kattan meydana gelen kulenin yapımında ahşap malzeme kullanılmıştır. Cumhuriyet Dönemi’nin en önemli eserleri arasında yer almaktadır. Bolu’nun Kurtuluş Savaşı esnasında neler yaşadığını anlatan önemli bir tarihi yapıdır. 

Gazi Süleyman Paşa Cami

Bolu’nun gezilecek yerleri arasında bulunan Gazi Süleyman Paşa Cami, 1331 senesinde Süleyman Paşa tarafından inşa edilmiştir. 

Minare ve ahşap kubbeden meydana gelen cami, Bolu’nun önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Ayrıca günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşmayı başarmış nadir yapılardan biridir. Birçok farklı tarihi yapısı ve doğal güzelliği ile öne çıkan şehri, mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Kategoriler: Şehir Rehberi