İçindekiler[göster]

Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Kahramanmaraş, hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile ön plana çıkan turistik şehirlerimizden biridir. Yıl boyunca çok sayıda yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan şehre ulaşım son derece kolaydır. Ulaşım için kara yolu veya hava yolu tercih edilmektedir. 

Türkiye’nin birçok noktasından bölgeye şehirlerarası otobüs seferleri düzenlenmektedir. Bulunduğunuz noktadan Kahramanmaraş otobüs bileti satın alarak, şehre konforlu bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Kara yolu dışında daha uzak şehirlerden hava yolu ile de ulaşım mümkündür. Şehirde görülmeye değer birçok kültürel nokta ve doğal güzellik alanı bulunmaktadır.

Kahramanmaraş gezilecek yerler bakımından epey zengin bir bölgedir. Bölgede kaleler, mağaralar, müzeler, türbeler, şelaleler ve daha birçok önemli yapı bulunmaktadır. Bölgenin aşağıda yer alan en popüler gezilecek yerlerini ziyaret edebilir ve unutulmaz bir tatil süreci geçirebilirsiniz. 

1. Kahramanmaraş Kalesi 

Kahramanmaraş’a geldiğinizde ilk uğramanız gereken yerlerden biri Kahramanmaraş Kalesi’dir. Şehir merkezinde yer alan kale, M.Ö. 9.yüzyılda inşa edilmiştir. Genç Hitit Dönemi eserleri arasında bulunan kaleyi mutlaka görmenizi tavsiye ederiz.

Kalenin yapımında moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır. Günümüze gelene kadar birçok restorasyon çalışmasından geçen kalenin içerisinde oturup bir şeyler içebileceğiniz mekânlar da bulunmaktadır. Kahramanmaraş tarihi yerler arasında bulunan kaleyi, gezilecek yerler listenize mutlaka eklemenizi öneririz. 

Kahramanmaraş Kalesi’ne giriş ücreti yoktur. 

2. Taş Köprü

Ceyhan Nehri üzerinde yer alan Taş Köprü, şehir merkezine yaklaşık olarak 11 km uzaklıktadır. Dulkadiroğulları Beyliği zamanından kalma olan bu köprü, toplam altı tane kemer gözüne sahiptir.

Ceyhan Köprüsü olarak da bilinen köprünün yapımında yığma moloz taşlar kullanılmıştır. Köprünün genişliği 5 m, uzunluğu 158 m ve yüksekliği ise 18 m’dir. Yapıldığı günden bu yana birçok kez bakım ve onarımdan geçen tarihi köprüyü mutlaka ziyaret etmeniz önerilmektedir. 

3. Döngel Mağarası

Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesinde yer alan Döngel Mağarası, şehrin en popüler doğal güzellikleri arasındadır. Toplam üç mağaradan oluşan yapının içerisinde doğal bir havuz bulunmaktadır.

Yaz aylarında bu doğal havuz içerisinde yüzüp serinleyebilmeniz mümkündür. Mağaranın çevresi ormanlık alanlarla kaplı olduğundan piknik yapmaya da son derece elverişlidir. Kahramanmaraş doğal güzellikleri arasında yer alan mağarayı ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. 

4. Kahramanmaraş Müzesi 

Kahramanmaraş’ta mutlaka gezmeniz gereken yerlerden biri Kahramanmaraş Müzesi’dir. Kahramanmaraş merkez gezilecek yerler arasında bulunan müze, şehrin önemli tarihi yapıları arasındadır.

1975 senesinden bu yana ziyarete açık olan müze toplam dört bölüm ve on salondan meydana gelmektedir. Müze içerisinde birçok medeniyetten kalma tarihi eserleri yakından görebilmeniz mümkündür. Özellikle büyük sikke koleksiyonu ve Hitit zamanından kalma Taş Aslan Heykeli’ni mutlaka yakından görmeniz tavsiye edilmektedir.

Kahramanmaraş Müzesi’ne girişler ücretlidir. Kişi başı giriş ücreti 5 TL’dir. 15 Nisan-2 Ekim tarihleri arasında sabah saat 08.00 ile akşam saat 19.00 arası, 3 Ekim-14 Nisan tarihleri arasında ise sabah saat 08.00 ile akşam saat 17.00 arası ziyarete açıktır. Müze kartınız varsa ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilmeniz de mümkündür. 

5. Fırnız Mesire Yeri 

Şehir merkezine yaklaşık olarak 25 km uzaklıkta bulunan Fırnız Mesire Yeri, Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Güzelyurt Mahallesi’nde yer almaktadır.

Bölge halkının uğrak noktaları arasında bulunan mesire alanı, şehir gürültüsünden uzaklaşmak isteyenler için oldukça ideal bir yedir. Burada aileniz veya arkadaşlarınız ile birlikte piknik yapabilir, etraftaki doğal güzellikleri yakından keşfedebilirsiniz. Ayrıca bölgede çok sayıda tesis de bulunmaktadır.

Günübirlik gezilecek yerler arasında bulunan mesire yerini ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. 

6. Elbistan Ulu Cami

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde yer alan Elbistan Ulu Cami, şehrin görülmeye değer tarihi yapılarından biridir.

1240 senesinde Selçuklular tarafından inşa ettirilen yapı, Osmanlı mimarisinin izlerini de yansıtmaktadır. Şehrin köklü tarihine adeta ışık tutan bu önemli tarihi yapıyı mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Birçok kez bakım ve onarımdan geçen tarihi camiyi ziyaret etmek için herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur. 

7. Hatuniye Cami

Kahramanmaraş gezilecek yerler arasında bulunan Hatuniye Cami, şehir merkezinde yer almaktadır. 1510 senesinde Dulkadiroğulları hükümdarı Alaüddevle tarafından yaptırılan cami, ihtişamlı görüntüsü ile öne çıkmaktadır.

Caminin içerisinde Alaüddevle’nin eşi Şems Hatun’un türbesi de bulunmaktadır. Tarihi camilere merakınız varsa mutlaka ziyaret etmenizi öneririz. Hatuniye Camisi’ne girişler ücretsizdir. 

8. Başkonuş Yaylası

Şehir merkezine yaklaşık olarak 1 saatlik uzaklıkta yer alan Başkonuş Yaylası, bölgenin görülmeye değer doğal güzellikleri arasındadır.

Yaylanın tamamı çam ağaçlarından oluşturmaktadır. Burada yeşillikler içerisinde piknik yapabilir, doğa yürüyüşüne çıkabilir ve çevredeki doğal manzaraların fotoğrafını çekebilirsiniz. Yaylada yemek yiyebileceğiniz bir de restoran bulunmaktadır. Doğa ile baş başa huzurlu vakitler geçirmek isteyenlerin mutlaka uğraması gereken noktalardan biridir.

Dört mevsimde farklı güzelliklere ev sahipliği yapan yaylaya girişler ücretsizdir. 

9. Eshab-ı Kehf Külliyesi

Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde yer alan Eshab-ı Kehf Külliyesi, tarihte çok önemli bir yere sahiptir. Dinden çıkmamak için bir mağaraya sığınan yedi arkadaşın ve bir köpeğin hikâyesini yansıtan külliyeyi mutlaka ziyaret etmenizi öneririz.

Yedi Uyurlar Mağarası olarak da bilinen külliye, dini yönden ziyaret edenlerin kalplerinde farklı hisler uyandırmaktadır. Dini hikâyelere ilgi duyanların mutlaka ziyaret etmesi gereken noktalardan biridir. Külliyeyi ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. 

10. Yavşan Yaylası Tabiat Parkı

Kahramanmaraş’ta nereler gezilir sorusunun cevabı olarak Yavşan Yaylası Tabiat Parkı’nı söyleyebiliriz. Şehrin Onikişubat ilçesinde yer alan tabiat parkı, bölge halkının sıklıkla ziyaret ettiği noktalardan biridir.

Yemyeşil bitki örtüsüne sahip olan parkta birbirinden farklı birçok canlı yaşamlarını sürdürmektedir. Su kaynakları bakımında da fazlasıyla zengin olan bölgede sevdikleriniz ile birlikte piknik yapabileceğiniz birçok alan bulunmaktadır. Bölgeye gelmeden önce yanınızda fotoğraf makinenizi de getirmeyi unutmayınız.

Yavşan Yaylası Tabiat Parkı’na girişler ücretlidir. Kişi başı giriş ücreti 11 TL’dir. Haftanın her günü hizmet veren park, sabah saat 08.00 ile gece saat 23.00 arası ziyarete açıktır. 

11. Onikişubat Yürüyüş Parkuru

Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesinde yer alan yürüyüş parkuru, Onikişubat Belediyesi tarafından kurulmuştur. 

Doğaseverlerin sıklıkla ziyaret ettiği noktalar arasında bulunan yürüyüş parkurunda keyifli bir doğa yürüyüşüne çıkabilir ve çevreyi keşfedebilirsiniz. Ayrıca bölgede bisiklet parkurları da yer almaktadır. Yürüyüş yapmanın yanı sıra bisiklet kiralayarak etrafı turlayabilmeniz mümkündür.

Onikişubat Yürüyüş Parkuru’na girişler ücretsizdir. 

12. Malik Ejder Türbesi

Şehir merkezinde yer alan Malik Ejder Türbesi, dini açıdan büyük bir öneme sahiptir. Türbenin ne zaman ve kim tarafından yapıldığına dair herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

Hz. Ömer zamanında geçen bir rivayete göre Malik Bin Ejder, bölgenin fethedilmesi esnasında bir kolunu kaybetmiştir. Bu olay üzerine kahramanlıkları ile ün yapan Malik Bin Ejder adına bu türbe yapılmıştır. Günümüzde ziyarete açık olan bu önemli türbe, Kahramanmaraş’ın turistik yerleri arasında bulunmaktadır.

Malik Ejder Türbesi’ne giriş ücreti yoktur. Günün her saati gelip ziyaret edebilirsiniz. 

13. Geleneksel Maraş Konakları

Kahramanmaraş tatilinizi sonlandırmadan önce mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri Geleneksel Maraş Konakları’dır. 

Sivil mimarinin muhteşem örnekleri arasında yer alan konaklar, kuzulu kapıları ile ön plana çıkmaktadır. Geniş avluya sahip olan bu tarihi konaklar, toplam iki kattan oluşmaktadır. Her avlunun içerisinde büyük bir havuz bulunmaktadır. Konakların ilk katında odunluk, ardiye, samanlık gibi bölümler yer almaktadır.

Ayrıca giriş katında mahzen olarak kullanılan gizli bir bölüm bulunmaktadır. İkinci katı ise odalardan oluşmaktadır. Dedeoğlu Konağı, Kocabaş Konağı gibi birçok farklı tarihi konağa rastlamanız mümkündür. Tarihi Maraş Konakları olarak da bilinen bu konakları, Kahramanmaraş gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz. 

14. Yedikuyular Kayak Merkezi 

Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesinde yer alan Yedikuyular Kayak Merkezi, kayak turizmi açısından büyük bir öneme sahiptir. Kayak sporunu sevenlerin uğrak noktaları arasında yer alan merkez, aynı zamanda bölgenin ilk kayak merkezidir.

2018 senesinden bu yana hizmet veren kayak merkezinde yapabileceğiniz birçok eğlenceli aktivite bulunmaktadır. Dört mevsimde ziyaret edilen yerlerden biri olan kayak merkezinde kayak sporunu yapabilir, kar motoru kiralayabilir ve eğlenceli vakitler geçirebilirsiniz. Yaz döneminde ise su sporu aktiviteleri, kamp aktiviteleri ve binicilik aktivitelerini yapabilirsiniz.

Kayak merkezine girişler ücretsizdir. Kayak takımı kiralama ve kayak malzemesi fiyatları ise her sezon değişmektedir. Kahramanmaraş turistik yerler arasında bulunan Yedikuyular Kayak Merkezi’ni mutlaka ziyaret etmenizi öneririz. 

 

Bunlar ilgini çekebilir?

 

Kahramanmaraş Ulaşım

Yurtiçi ulaşımı sağlayan ve sıklıkla tercih edilen Kahramanmaraş Havalimanı ve Kahramanmaraş Otogarı bulunur. Yolcu.com üzerinden uygun fiyatlarla Kahramanmaraş Uçak Bileti ve Kahramanmaraş Otobüs Bileti satın alabilirsiniz. 

Kategoriler: Şehir Rehberi