İçindekiler[göster]

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Siirt, Türkiye’nin en küçük şehirleri arasındadır. Tarih boyunca çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapan şehir, aynı zamanda Türklerin ilk yerleşim yeridir. Türkler dışında Kürtler ve Araplar da bu bölgede yaşamlarını sürdürmektedir. Cilalı Taş Devri’ne kadar dayanan geçmişi ile öne çıkan şehirde görülmeye değer çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır.

Siirt’e tatil amaçlı gelmeyi planlayan gezi severler için ulaşım son derece kolaydır. Şehre ulaşım kara yolu ve hava yolu ile yapılmaktadır. Hızlı ve konforlu bir şekilde ulaşım sağlamak isteyen gezi severler, hava yolu ile ulaşımı tercih edebilir. Bulunduğunuz bölgeden Siirt uçak bileti satın almanız yeterlidir. Hava yolu ile ulaşım direkt olarak yalnızca İstanbul ve Ankara’dan yapılmaktadır. Diğer bölgelerden ise aktarmalı olarak ulaşım gerçekleşmektedir.

Siirt’e çoğu bölgeden düzenli olarak şehirlerarası otobüs seferleri düzenlenmektedir. Bulunduğunuz noktadan Siirt otobüs bileti satın alarak şehre kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Şehirde önemli tarihi yapıların yanı sıra birçok doğal güzellik alanı da bulunmaktadır. Bütün bu popüler yerleri gezmeniz için en az birkaç gün ayırmanız önerilmektedir. 

Veysel Karani Türbesi

Siirt’in Baykan ilçesinde bulunan Veysel Karani Türbesi, gezilecek yerler listenizde ilk sırada yer almalıdır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 40 km uzaklıkta bulunan türbeye özel aracınız ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Özel araç dışında toplu taşıma araçlarını da tercih edebilirsiniz.

Hz. Muhammed’in sevgisine layık olmuş nadir insanlardan biri olan Veysel Karani, hayatı boyunca dünya malına önem vermemesi ile bilinmemektedir. 1901 senesinde yapılmış olan türbeye yıl boyunca çok sayıda yerli ve yabancı turist ziyaret amaçlı gelmektedir. Veysel Karani Türbesi’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. 

Saat Kulesi

Siirt merkezde gezilecek yerler arasında bulunan Saat Kulesi, 1905 senesinde Alâeddin Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Dört gözlü olan kulenin yapımında renkli kesme taşlar kullanılmıştır.

Şehrin adeta simgesi haline gelen bu kule toplam altı kattan meydana gelmektedir. İnşa edildikten sonra sebebi belli olmayan bir olaydan dolayı kule yıkılmıştır. 1975 senesinde bakım ve onarımdan geçerek yerine yeni bir kule yapılmıştır. Siirt’e geldiğinizde mutlaka yakından görmeniz gereken tarihi yapılar arasındadır. 

Siirt Ulu Cami

Siirt Ulu Cami, şehrin önemli tarihi camilerinden biridir. Şehir merkezinde bulunan yapıya ulaşım son derece kolaydır. Büyük Selçuklu zamanından kalma olan cami, 1129 senesinde yapılmıştır.

Yapımında tuğla ve taş kullanılan caminin en dikkat çeken özellikleri ise ağaçtan yapılmış olan minberi ve çinili minaresidir. Siirt merkez gezilecek yerler listenize mutlaka eklemenizi öneririz. Cami günümüzde de ibadethane olarak kullanılmaya devam etmektedir. Ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilmeniz mümkündür. 

Botan Mağaraları

Siirt’in en popüler mağaralarından biri olan Botan Mağaraları, Botan Çayı ve Botan Barajı’nın karşısında yüksek bir yerde konumlanmaktadır. Kalker oluşumlu jeolojik yapısı ile dikkat çeken mağaralar, eski zamanlarda bölge halkı tarafından ev olarak kullanılmıştır. 

Farklı şekillere sahip birçok mağaradan oluşan Botan Mağaralarını, Siirt gezilecek yerler listenize mutlaka eklemenizi tavsiye ederiz. 

Tillo Kalesi

Siirt’in Tillo ilçesinde yer alan Tillo Kalesi, tarihi dokusu ile öne çıkan yapılardan biridir. Botan Vadisi’nin eşsiz manzarasına ev sahipliği yapan kale, tarihe meraklı olanların uğrak noktaları arasında yer almaktadır.

Kalenin hemen yanı başında vadinin muhteşem manzarasını kuş bakışı izleyebileceğiniz cam teras bulunmaktadır. Cam teras bölümüne kişi başı giriş ücreti 1 TL’dir. Özel aracınız ile bölgeye giriş yapacaksınız, otopark için 3 TL ödemeniz gerekmektedir. Siirt’e geldiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden biridir. 

 

Siirt’in Baykan ilçesinde yer alan Derzin Kalesi, şehrin görülmeye değer tarihi yapılarından biridir. Tarihi dokusu ile dikkat çeken kale, sarp bir kayalığın üzerinde yer almaktadır.

Muhteşem bir doğa manzarasına ev sahipliği yapan kale, Bizans zamanından kalmadır. Yolunuz Siirt’e düştüğünde mutlaka yakından görmeniz gereken tarihi yapılar arasındadır. Derzin Kalesi’ne giriş ücreti yoktur. Herhangi bir ziyaret saati kısıtlaması da bulunmamaktadır. 

Sağlarca Kaplıcası

Siirt’in Eruh ilçesinde yer alan Sağlarca Kaplıcası, sağlık turizmi açısından büyük bir öneme sahiptir. Kaplıca, şifalı sularının yanı sıra eşsiz doğal güzelliği ile de öne çıkmaktadır.

Kaplıca suyu sıcaklığı 33-36 derece arasında değişmektedir. Bu şifalı suyun başta sinirsel hastalıklar olmak üzere; eklem ağrıları, kireçlenme, kas yorgunluğu gibi birçok hastalığa iyi geldiği söylenmektedir. Siirt’te gezilecek görülecek yerler arasında mutlaka yer almalıdır. 

İbrahim Hakkı Hazretleri Türbesi

Siirt’in Tillo ilçesinde yer alan İbrahim Hakkı Hazretleri Türbesi, şehrin en çok ziyaret edilen türbelerinden biridir. Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dâhil olan türbe, inanç turizmi açısından büyük bir öneme sahiptir. Mutlaka yakından görmeniz gereken türbeyi, ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilmeniz mümkündür. 

Delikli Taş

Siirt’in güneydoğusunda yer alan Delikli Taş, yaklaşık 350 m yükseklikte bulunmaktadır. Her sene binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan bölgede yapabileceğiniz keyifli aktiviteler bulunmaktadır.

Doğal güzellikleri ile de dikkat çeken bölgede aileniz veya arkadaşlarınız ile birlikte piknik yapabilir, doğa manzara fotoğrafı çekebilir ve harika vakitler geçirebilirsiniz. Ayrıca macera dolu bir gün geçirmek isterseniz, yamaç paraşütünü de deneyebilirsiniz. Rasıl Hacar Tepesi olarak da bilinen bu bölgeyi, Siirt’te gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.  

Erzen Ören Yeri

Siirt-Batman il sınırında bulunan Kurtalan ilçesinde yer alan Erzen Ören Yeri, bölgeye geldiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken noktalar arasındadır. Bölgede yapılan arkeolojik kazı çalışmalarının sonucunda ören yerinin Türklerin ilk yerleşim yeri olduğu ortaya çıkarılmıştır. 

Tarihe ilgi duyanların mutlaka ziyaret etmesi gereken Erzen Ören Yeri’ne giriş ücreti yoktur. Herhangi bir saat kısıtlaması da bulunmamaktadır. 

İsmail Fakirullah Türbesi

Siirt’in Tillo ilçesinde yer alan İsmail Fakirullah Türbesi, 18.yüzyılda İsmail Fakirullah’ın öğrencisi İbrahim Hakkı Hazretleri tarafından inşa ettirilmiştir.

Siirt gezilecek tarihi yerler arasında bulunan türbe, 2015 senesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklenmiştir. Yaklaşık olarak 10 m yüksekliğe sahip olan türbe toplam sekiz köşeden oluşmaktadır. Siirt’e geldiğinizde mutlaka bu önemli türbeyi ziyaret etmenizi öneririz. 

İsmail Fakirullah Türbesi’ne girişler ücretsizdir. 

Kategoriler: Şehir Rehberi