İçindekiler[göster]

Alanya, Akdeniz Bölgesi’nin gözde şehirlerinden biri olan Antalya’nın en çok ziyaret edilen ilçelerinden biridir. Popüler turizm beldesi olan Alanya’ya her sene şehir dışından çok sayıda yerli ve yabancı turist gelmektedir. Özellikle yaz tatillerinin vazgeçilmez duraklarından biri olan ilçede, unutulmaz bir tatil süreci yaşayabilmeniz mümkündür. Alanya, bünyesinde yer alan doğal güzellikleri ve tarihi yapıları ile dikkat çekmektedir. Ülkemizin mutlaka gezilmesi gereken yerlerin başında gelen ilçede yapılabilecek birçok keyifli aktivite bulunmaktadır. Alanya’da yapılacaklar listesi hazırlarken yöresel lezzetleri ve teleferik aktivitesini mutlaka eklemeniz önerilmektedir. 

İlçeye hem kara yolu hem de hava yolu ile ulaşım mümkündür. Hava yolu ile ulaşım özellikle çok uzak illerden tercih edilmektedir. Kara yolu ile ulaşımda ise bulunduğunuz bölgeden Alanya otobüs bileti satın alarak, kolay bir şekilde ilçeye ulaşım sağlayabilirsiniz. Alanya’ya gezi planı yapan ziyaretçilerin gezip görmesi gereken birçok yer bulunmaktadır. İlçenin en popüler turistik yerlerini aşağıdaki listede bulabilirsiniz. 

Alanya Kalesi

Alanya geziniz esnasında ilk uğramanız gereken yerlerin başında Alanya Kalesi gelmektedir. Eşsiz manzarası ile öne çıkan kale, Ortaçağ döneminden kalmadır. Kalenin en belirgin özelliği inşa edildiği günden bu gününe kadar hiçbir şekilde hasar görmemiş olmasıdır.

Alâeddin Keykubat tarafından yaptırılan kale, ilçenin en önemli tarihi yapılarından biridir. Kalenin bulunduğu bölge tarihi dokusunun yanı sıra muhteşem ilçe manzarası ile de dikkat çekmektedir. Kale çevresindeki surların uzunluğu yaklaşık olarak 6,5 km’dir. Yonca formda inşa edilen kalenin bulunduğu bölge, daha çok akşam gezileri için tercih edilmektedir. 

Bölgede ayrıca muhteşem manzaraya karşı bir şeyler yiyip içebileceğiniz birçok restoran bulunmaktadır. Alanya Kalesi’ne giriş ücreti 40 TL’dir. Yaz ve ilkbahar mevsiminde sabah saat 09.00 ile akşam saat 19.30 arası, sonbahar ve kış mevsiminde ise sabah saat 08.30 ile akşam saat 17.00 arası ziyarete açıktır. 

Alanya Müzesi

Alanya’nın bir diğer önemli tarihi yapılarından biri Alanya Müzesi’dir. Alanya ilçe merkezinde yer alan müze, tarih tutkunlarının mutlaka ziyaret etmesi gereken yerlerden biridir.

Müze içerisinde eski medeniyetlere ait birçok arkeolojik ve etnografik eser sergilenmektedir. Özellikle yaz döneminde daha sık ziyaret edilen müze, Alanya Arkeoloji Müzesi olarak da bilinmektedir. 1967 senesinde inşa edilen müze içerisinde Lidya, Frig, Tunç Çağı dönemlerinden kalma birçok tarihi eseri yakından görebilmeniz mümkündür.

Alanya’nın gezilecek görülecek yerleri arasında yer alan Alanya Müzesi’ne girişler ücretlidir. Kişi başı giriş ücreti 10 TL’dir. 18 yaş altına ve 65 yaş üstüne ise giriş ücretsizdir. 

Damlataş Mağarası

Alanya’ya bağlı Çarşı Mahallesi’nde yer alan Damlataş Mağarası, 1948 senesinde Alanya İskelesi yapılırken işçilerin mayın patlaması sonucu tesadüf eseri ortaya çıkmıştır. 

Mistik havası ile öne çıkan mağara içerisinde çok sayıda sarkıt ve dikit bulunmaktadır. Derinliği yaklaşık olarak 15 m olan mağaranın içerisi her zaman 22 derecedir. Ülkemizin turizme kazandırılan ilk mağarası olma özelliğini taşımaktadır. Ayrıca mağaranın havasının astım gibi hastalıklara iyi geldiği söylenmektedir. Bu yüzden de şifalı mağara olarak bilinmektedir.

Damlataş Mağarası’na kişi başı giriş ücreti 6 TL’dir. Haftanın her günü sabah saat 09.00 ile akşam saat 19.00 arası ziyaret edebilirsiniz. 

Kızıl Kule

Alanya’ya geldiğinizde gezi listenizde mutlaka yer alması gereken mekânlardan biri Kızıl Kule’dir. Alâeddin Keykubat tarafından inşa etilen kule, ihtişamlı görüntüsü ile dikkat çekmektedir. Kuleye çıktığınızda muhteşem Alanya manzarası adeta ayaklarınızın altındadır. 

Kule, günümüzde kadar sağlam bir şekilde gelmeyi başarmış ender tarihi yapılar arasında yer almaktadır. Alanya turistik yerleri gezerken, bu önemli tarihi kuleyi de ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Kızıl Kule kişi başı giriş ücreti 6 TL şeklindedir. 

Dim Çayı ve Dim Mağarası

Alanya ilçe sınırları içerisinde yer alan Dim Çayı, eşsiz doğal güzellikleri ile öne çıkmaktadır. Dim Çayı’nın bulunduğu bölgede yapabileceğiniz birçok keyifli aktivite bulunmaktadır.

Özellikle yaz aylarında şehir dışından gelen turistlerin akınına uğrayan Dim Çayı’nın suyu oldukça serindir. Yazın kavurucu sıcağından bunaldığınızda çayın serin sularına kendinizi bırakabilirsiniz. Ayrıca çayın etrafında piknik yapabileceğiniz birçok alan mevcuttur. Dim Çayı’ndan sonra mutlaka ziyaret etmeniz gereken noktalardan biri Dim Mağarası’dır.

Denizden yüksekliği yaklaşık olarak 232 m olan mağara, 1998 senesinden beri hizmet vermektedir. Mağara içerisinde görülmeye değer birçok sarkıt ve dikit bulunmaktadır. Ayrıca mağaranın farklı ışıklandırma sistemi, gelen ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Mağara giriş ve çıkışlarda merdiven kullanılmaktadır. 

Dim Mağarası’na girişler ücretlidir. Kişi başı giriş ücreti 18 TL’dir. 7 ile 12 yaş arası çocuklar için giriş ücreti ise 10 TL’dir. Haftanın her günü sabah saat 09.00 ile akşam saat 16.30 arası ziyarete açıktır. 

Sapadere Kanyonu

Alanya’nın Sapadere Köyü’nde yer alan kanyon, muhteşem manzarası ile gelen ziyaretçilerini kendine hayran bırakmaktadır. Yaklaşık 400 m yüksekliğe ve 750 m uzunluğa sahiptir.

Doğaseverlerin uğrak noktaları arasında yer kanyon çevresinde sevdikleriniz ile birlikte piknik yapabilirsiniz. Sakin ve huzurlu bir gün geçirmek isteyenler için oldukça ideal olan bu bölgede doğa yürüyüşüne de çıkabilirsiniz. Özellikle bahar ve yaz aylarında ziyaret edilmesi önerilen kanyonun oluşturduğu doğal havuzda yüzebilir ve eğlenceli saatler geçirebilirsiniz.

Sapadere Kanyonu’na girişler ücretlidir. Kişi başı giriş ücreti 10 TL’dir. Haftanın her günü ziyarete açıktır. 

Damlataş Plajı

Alanya’ya geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri mavi bayrağa sahip Damlataş Plajı’dır. Damlataş Mağarası’nın hemen önünde yer alan plaj, yaz aylarında oldukça kalabalıktır.

Denizi tertemiz ve berraktır. Muhteşem doğal güzellikleri ile dikkat çeken plajın denizi çoğunlukla dalgalıdır. Bu yüzden özellikle yüzme bilmeyenler ve çocuklar için tehlikeli olabilmektedir. Hafta sonları kalabalık olduğundan hafta içi ziyaret etmenizi önerebiliriz. 

Alanya gezilecek yerler listesinde yer alan Damlataj Plajı’na girişler ücretsizdir. Plaj içerisinde yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz herhangi bir tesis yoktur. Şezlong veya şemsiye kiralamak ise ücretlidir. Ücretler 10 TL ile 20 TL arasında değişmektedir. 

Fosforlu Mağara

Alanya’nın görülmeye değer bir başka mağarası ise Fosforlu Mağara’dır. Harika bir deniz manzarasına sahip olan mağaraya ulaşım yalnızca deniz yolu ile yapılmaktadır. Yılın belirli dönemlerinde mağaraya tekne turları düzenlenmektedir. Bu tekne turlarına katılım sağlayarak, mağaranın içerisini gezebilirsiniz.

Mağara isminin fosforlu olmasının sebebi mağara içerisindeki ışık yansımalarıdır. Mağara geziniz esnasında muhteşem manzaranın fotoğrafını kare kare çekebilir ve keyifli vakitler geçirebilirsiniz. 

Syedra Antik Kenti

Alanya’nın Seki Köyü’nde yer alan Syedra Antik Kenti, ilçenin popüler tarihi mekânlarından biridir. Kentin çevresi surlar ile kaplı olmakla birlikte kent içerisinde çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır.

Alanya tarihi yerler arasında bulunan antik kent içerisinde konut, tiyatro, tapınak, agora gibi birçok tarihi yapıyı görebilmeniz mümkündür. Tarihe meraklı olanların mutlaka ziyaret etmesi gereken yerlerden biridir. Kentin en dikkat çeken bölümü ise anıtsal yapıdaki giriş kapısıdır.

Syedra Antik Kenti’ne giriş ücreti yoktur. Haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz. 

Alara Çayı

Alanya’ya geldiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri Alara Çayı’dır. İlçenin Okurcalar Beldesi’nde yer alan çay, eşsiz manzarası ile dikkat çekmektedir.

Alanya görülecek yerler arasında bulunan Alara Çayı, Orta Toroslar’ın Akdağ ve Kuşak Dağları’ndan doğarak, Akdeniz’e dökülmektedir. Çayın çevresi yemyeşil ağaçlar ile kaplıdır. Doğa ile baş başa zaman geçirmek isteyenlerin uğrak noktaları arasında yer alan bölgede, piknik ve yürüyüş yapabileceğiniz alanlar bulunmaktadır. Ayrıca balık tutma aktivitesinden hoşlanıyorsanız, bu bölge tam size göredir. 

Bunlar ilginizi çekebilir?

Alanya Seyir Terası 

İlçe merkezine yakın bir konumda yer alan Alanya Seyir Terası, eşsiz şehir manzarası ile öne çıkmaktadır. Denizden yaklaşık olarak 650 m yükseklikte bulunan seyir terası, gelen ziyaretçilerine eşsiz bir görsel şölen sunmaktadır.

Şehri kuşbakışı izleme imkânı sunan seyir terasından ayrıca günbatımını da izlemenizi tavsiye ederiz. Bölgede oturup soluklanabileceğiniz çay bahçesi, dinlenme ve park alanları da bulunmaktadır. Ayrıca sabahları erken saatlerde ziyaret edip, muhteşem şehir manzarasına karşı kahvaltı edebilir ve gün boyu keyifli vakitler geçirebilirsiniz.

Alanya meşhur yerleri arasında bulunan Alanya Seyir Terası’nı ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. 

Kategoriler: Şehir Rehberi