İçindekiler[göster]

Marmara Bölgesi’nin Güney Marmara Bölümü’nde yer alan Bilecik, birçok gezi severin tercih ettiği destinasyonlardan biridir. Tarih boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış olan şehir, kültür turizmi açısından büyük bir öneme sahiptir. Geçmişi M.Ö. 3000’li yıllara uzanan şehirde, gezip görülmesi gereken çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır. Osmanlı, Bizans ve Selçuklu zamanlarından günümüze kadar gelen birçok tarihi kalıntıyı, Bilecik geziniz esnasında görebilmeniz mümkündür.

Tarihi güzelliklerinin yanı sıra kaplıcaları, kanyonları ve yaylaları ile de öne çıkan şehri birkaç günde gezmeniz pek mümkün değildir. Bilecik’e uzak şehirlerden gelmeyi düşünen gezi severler, en az 1 haftalarını gezi için ayırmalıdır. Şehre ulaşım son derece kolaydır. Şehirlerarası otobüsler ile gelmeyi planlayanların Bilecik otobüs bileti alması yeterlidir. Bilecik’te mutlaka ziyaret edilmesi önerilen en popüler yerler aşağıdaki listede sıralanmaktadır. 

Şeyh Edebali Türbesi

İnanç turizmi açısından büyük bir öneme sahip olan Şeyh Edebali Türbesi, Bilecik’te ilk uğramanız gereken noktalardan biridir. Şehir merkezinde yer alan türbe, Orhan Gazi tarafından inşa ettirilmiştir.

Türbe içerisinde dört küçük ve yedi büyük sanduka yer almaktadır. Ayrıca misafirhane ve mescit odaları da bulunmaktadır. Türbe ziyaretiniz bittikten sonra yine aynı bölgede yer alan Şeyh Edebali’nin kızına ait Bala Hatun Türbesi’ne de uğramayı unutmayınız. 

Dursun Fakıh Türbesi

Bilecik’in Söğüt ilçesinde yer alan Dursun Fakıh Türbesi, Şeyh Edebali’nin damadı Dursun Fakıh adına inşa edilmiştir. Osmanlı Devleti’nin ilk kadısı olan Dursun Fakıh, o dönemin en önemli din adamları arasında yer almaktadır.

Bir tepe üzerinde konumlanmış olan türbe, muhteşem bir şehir manzarasına ev sahipliği yapmaktadır. Türbe ziyaretiniz esnasında şehri kuşbakışı izleme imkânını yakalayabilir ve manzara fotoğrafları çekebilirsiniz. 

Kömürsu Yaylası 

Bilecik’in mutlaka görülmesi gereken doğal güzelliklerinin başında Kömürsu Yaylası gelmektedir. Şehrin en meşhur yaylası olma özelliğini taşıyan bölge, Bilecik’in Bozüyük ilçesinde yer almaktadır.

Yaklaşık olarak 90 hektarlık bir alanı kaplayan yaylanı yüksekliği ise ortalama 1700 m’dir. Halk tarafından doğa harikası ilan edilen bölgede karaçam, kayın, köknar, ardık, kavak gibi birçok ağaç türünü görebilmeniz mümkündür. Yayla özellikle doğa yürüyüşünü sevenler tarafından tercih edilmektedir. Ağaçların gölgesinde dinlenebilir, doğa yürüyüşüne çıkabilir ve çevredeki daha birçok doğal güzelliği keşfedebilirsiniz. 

Harmanköy Kanyonu

Bilecik gezi listenizde mutlaka yer alması gereken bölgelerden biri Harmanköy Kanyonu’dur. Bilecik’in Yenipazar ilçesinde yer alan kanyon, şehir merkezine yaklaşık olarak 60 km uzaklıktadır.

Doğaseverlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerlerden biri olan kanyon, 2013 senesinde tabiat parkı olarak ilan edilmiştir. Şehrin en popüler doğal güzellikleri arasında yer alan kanyonda birçok doğa sporu yapılabilmektedir. Ayrıca bölgede çadır kurup kamp yapabileceğiniz alanlar da mevcuttur. 

Haftanın her günü ziyarete açık olan kanyona girişler ücretlidir. Kişi başı giriş ücreti 2,50 TL’dir. 

Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı

Bilecik-Adapazarı Kara Yolu üzerinde yer alan Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı, şehrin önemli tarihi yapılarından biridir. 

1665 senesinde Köprülü Mehmet Paşa tarafından inşa ettirilen yapı, 3008 metrekarelik bir alanı kapsamaktadır. Dikdörtgen formda inşa edilen yapının içerisinde atların, arabaların ve yolcuların konaklayabileceği alanlar bulunmaktadır. 2007 senesinde bakım ve onarımdan geçen tarihi kervansarayı, Bilecek gezilecek yerler listenize mutlaka dâhil etmeniz önerilmektedir. 

Ertuğrul Gazi Türbesi

Bilecik’in Söğüt ilçesinde yer alan Ertuğrul Gazi Türbesi, şehrin görülmeye değer tarihi yapıları arasındadır. Osman Gazi’nin babası Ertuğrul Gazi’ye ait olan türbe, Osman Gazi tarafından yaptırılmıştır.

Türbenin en dikkat çeken yeri giriş bölümüdür. Giriş bölümünde Türk devletlerine ait bayraklar yer almaktadır. Bilecik’in köklü tarihine ışık tutan türbeye giriş ücreti yoktur. Haftanın her günü ziyarete açıktır. 

Pelitözü Gölet Park

Bilecik’e geldiğinizde görmeden dönmemeniz gereken yerlerden biri Pelitözü Gölek Parkı’dır. Şehir merkezine sadece 7 km uzaklıkta bulunan park, yemyeşil doğası ve muhteşem manzarası ile dikkat çekmektedir.

Şehir kalabalığından uzaklaşmak isteyenlerin uğrak noktaları arasında yer alan parkta yapabileceğiniz birçok keyifli aktivite bulunmaktadır. Gölet manzarasına karşı sevdikleriniz ile birlikte piknik yapabilir, balık tutabilir veya bisiklet binebilirsiniz. Parka girişler ücretsizdir.

Orhan Gazi Cami

Şehir merkezinde yer alan Orhan Gazi Cami, Bilecik tarihi yerler arasında bulunmaktadır. Orhan Gazi tarafından inşa edilen yapının, ne zaman ve hangi tarihte yapıldığına dair net bir bilgi bulunmamaktadır.

Camiyi diğer yapılardan ayıran en önemli özellik, asıl minaresinin camiden yaklaşık olarak 30 m uzaklıktaki bir kayanın üzerine yapılmış olmasıdır. İki kubbeli olarak inşa edilen cami, Osmanlı Dönemi’nin izlerini yansıtmaktadır. Camiye girişler ücretsizdir. Haftanı her günü ziyaret edilebilmektedir. 

Metristepe Zafer Anıtı

Bilecik’in Bozüyük ilçesinde yer alan Metristepe Zafer Anıtı, şehrin önemli tarihi simgelerinden biridir. 1. ve 2. İnönü Savaşları’nın geçtiği yere yapılan anıt, yıl boyunca çok sayıda turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Metristepe şehitleri için inşa edilen bu önemli zafer anıtını, Bilecek gezilecek yerler listenize mutlaka eklemenizi öneririz. Bölge ziyaretiniz esnasında anıtın üzerinde savaşta mücadele eden askerler ve komutanlarla ilgili önemli bilgileri bulabilirsiniz. 

Küçükelmalı Tabiat Parkı

Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde yer alan Küçükelmalı Tabiat Parkı, şehrin görülmeye değer doğal güzelliklerinden biridir.

Doğa ile baş başa huzurlu vakitler geçirmek isteyenlerin tercih ettiği parkta; piknik yapabilir, doğa yürüyüşüne çıkabilir, balık tutabilir ve bol bol doğa manzarası fotoğrafı çekebilirsiniz. Bilecik gezilecek yerler doğa tutkunları tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Tabiat parkına girişler ücretlidir. Kişi başı giriş ücreti 2,5 TL’dir. Özel aracınız ile gelmek isterseniz, özel araç giriş ücreti 7 TL şeklindedir. 

Bilecik Müzesi

Şehir merkezinde yer alan Bilecik Müzesi, 1794 senesinde inşa edilmiştir. Uzun bir süre hapishane olarak kullanılarak yapı, 1996 senesinde müzeye dönüştürülmüştür.

2006 senesinden bu yana ziyaretçilere açık olan müzede, bölgede yapılan kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkan tarihi eserler sergilenmektedir. Tarihi eserlere meraklı olanların mutlaka gezi listesinde yer almalıdır. 

Müzeye girişler ücretsizdir. Haftanın her günü sabah saat 08.30 ile akşam saat 17.30 arası ziyarete açıktır. 

Bilecik Saat Kulesi

Bilecik Belediye Sarayı içerisinde yer alan Bilecik Saat Kulesi, Ertuğrul Mutasarrıfı Musa Kazım Bey tarafından yaptırılmıştır. Şehir merkezinde yer alan saat kulesi, Bilecik’in önemli sembolik yapıları arasındadır. Yaklaşık 15 m yüksekliğe sahip olan kuleyi, Bilecik’e geldiğinizde mutlaka yakından görmenizi tavsiye ederiz. 

Bilecik Yaşayan Şehir Müzesi

Müze meraklılarının mutlaka görmesi gereken yerlerden biri Bilecik Yaşayan Şehir Müzesi’dir. Şehir merkezinde yer alan müze, toplam iki kattan meydana gelmektedir.

Müze içerisinde şehrin kültürünü, tarihini, geleneklerini, örf ve adetlerini yansıtan birçok eseri görebilmeniz mümkündür. Müzede üç boyutlu Bilecik animasyonları, Balmumu heykelleri, sergi salonları ve yöresel lezzetlerin sunulduğu birçok alan da bulunmaktadır. 

Müzenin hemen giriş kısmında Ertuğrul Gazi Heykeli ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca müze içerisinde hatıra kalması için fotoğraf çektirebileceğiniz bir alan mevcuttur. Bu alanda eski dönemlere ait yöresel kadın kıyafetleri ve alp kıyafetleri bulunmaktadır. Bu kıyafetler arasından birini giyerek fotoğraf çektirebilir ve keyifli bir tarih yolculuğuna çıkabilirsiniz. 

Bilecik Yaşayan Şehir Müzesi’ne giriş ücreti yoktur. Yaz aylarında sabah saat 08.00 ile akşam saat 19.00 arası, kış aylarında ise sabah saat 08.00 ile akşam saat 17.00 arası ziyarete açıktır. 

Merdivenli Kaya

Bilecik gezilecek yerler listenize son olarak eklemeniz gereken yerlerden biri Merdivenli Kaya’dır. Bilecik’in Vezirhan Beldesi’nde yer alan kaya, Roma Dönemi’nden kalma dini bir yapı kalıntısıdır.

Çevresi ağaçlarla kaplı olan yapı, 2009 senesinde arkeolojik sit alanı olarak ilan edilmiş ve koruma altına alınmıştır. Dini yapılara ilgisi olan gezi severlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken noktalardan biridir. Merdiven Kaya’yı ziyaret etmeniz için herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur. 

Kategoriler: Şehir Rehberi