İçindekiler[göster]

Van, 19,069 km2’lik yüz ölçümü ile Türkiye’nin en büyük 6. ilidir. Geçmiş tarihlerden beri bir çok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan şehir, kurulduğu günden bugüne kadar Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biri olmuştur. İpek yolunun üzerinde oluşu, Urartu uygarlığının merkezi konumunda olması elbette Van’ı önemli kılan diğer detaylar arasında yerini almaktadır. Van uçak bileti ile Van’ı keşfetmeye ne dersiniz.

Van’da Gezilecek Yerler

Van Gölü

Van deyince elebette akla gelen ilk imgelerden biri Van Gölüdür. Van gölü Türkiye’nin en büyük gölüdür. Toplam yüz ölçümü 3713 km2’dir, o kadar büyük bir havzaya sahiptir ki “Van Denizi” olarakta anılmaktadır. Van Gölü aynı zamanda Dünya üzerinde bulunan en büyük sodalı göl olma özelliğini de barındırmaktadır. Bir çok akar su tarafından beslenen Van Gölü’nde toplam 4 ada bulunmaktadır. Bunlar Çarpanak, Adır, Akdamar ve Kuşadası’dır. Toplam 600 yıllık bir geçmişe sahip olan Van Gölü, yılın her zamanı ziyaretçilerine gezi fırsatı sunmaktadır.

Van Kalesi

Van’da gezilecek yerler listenize eklemeniz gereken bir diğer nokta ise şüphesiz Van Kalesidir. Urartu döneminden kalan Kale, Urartu kralı 1.Sarduri tarafından MÖ 9. yüzyılın ortalarında inşa edilmiştir. Van şehir merkezine 5 km uzaklıkta bulunan kale, şehrin sembol yapıları arasında yer almaktadır. Kalenin içerisinde 2.Sarduri ve Menua’ya ait kaya mezarları bulunmaktadır. Ayrıca kale içerisinde Asurlulardan kalma çivi yazılı kitabeler vardır. Sarp kayalıklar üzerine inşa edilmiş, Van Kalesi günümüzde halen ziyaret edilebilir durumdadır. Van ziyaretinizde mutlaka görülmesi gereken yerler listesine  Van Kalesi’ni eklemeyi unutmayın.

Akdamar Adası ve Kilisesi

Akdamar Adası Van Gölü’nün iç kısımlarında Gevaş ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Akdamar Adası Van Gölün’de bulunan en büyük adadır, aynı zamanda üzerinde Akdamar Kilisesi bulunur. Kral I.Gagik tarafından MS 915-922 yıllarında Mimar olan Keşiş Manuel’e yaptırılmıştır. Kilise’nin dış duvarlarında bulunan kabartmalarda İncil ve Tevrat’ta bulunan dini figürler yer almaktadır. Bunların dışında saray, av sahneleri, insan ve hayvan figürleri yer almaktadır. Van ziyaretinizde Gebaş’tan kalkan gemiler ile Akdamar Adasına ulaşabilir, Akdamar Kilisesini ziyaret edebilirisiniz.

Muradiye Şelalesi

Muradiye Şelalesi, yine aynı isimde olan Van’ın Muradiye ilçesinde yer almaktadır. Van’ın en büyük şelalesidir. 50 metre yükseklikten akmaktadır. Şelalenin bulunduğu alan ziyaretçilerine hem piknik hem de doğa gezisi fırsatları sunmaktadır.

Şeytan Köprüsü

Van gezilecek yerler listesindeki bir diğer durağımız ise yine Muradiye ilçesinde bulunan Şeytan Köprüsü... Şeytan Köprüsü, 13 yüzyılda İlhanlı hükümdarı tarafından Bendi Mahi Çayı üzerine yaptırılmıştır. 17 metre yüksekliğine sahip köprü oldukça dar biçimde inşa edilmiştir. Muradiye ilçesinde bulunan bu köprü halen ayakta durmaktadır.

Hoşap Kalesi

Hoşap Kalesi, kale  ismi taşıyan Hoşap akarsuyunun kuzeyinde, Sarp kayalıklar üzerine inşa edilmiştir. Van’a uzaklığı yaklaşık 60 km’dir. Hoşap kalesinin tarihi Urartu devletine kadar uzanmaktadır, fakat günümüzdeki görünümünü Osmanlı Devleti zamanında almıştır. Kalenin dış surları bölgenin ve arazinin yapısına göre şekillenmiş ve ona göre çevrelenmiştir. İç kısımlarında ise seyir köşkü, harem, ve selamlık yer almaktadır. 19.yüzyılda terkedilen kale içerisindeki  ve dışarıda ki yapılarıyla günümüze kadar büyük ölçüde sağlam gelmiştir. Van gezisi sırasında Hoşap Kalesi’ni ziyaret etmeyin unutmayın.

Vanadokya

Kapadokya’yı bir çok kez duymuş olabilirsiniz. Ancak biz size bu sefer Vanadokya’yı tanıtacağız. Van’ın Başkale ilçesinde bulunan Vanadokya içerisinde bulundurduğu peribacaları ile tıpkı Kapadokya’yı aratmaktadır. Van’ın en güzel doğal güzellikleri arasında yer alan Vanadokya’yı ziyaret etmeyi unutmayın.

Çavuştepe Kalesi

Bir kaleler şehri olan Van’da bir sonraki durağımız ise Gürpınar ilçesinde bulunan Çavuştepe Kalesidir. Çavuştepe Kalesi tıpkı Van Kalesi gibi Urartu döneminde inşaa edilmiş bir Urartu kalesidir. Urartular’ın en parlak döneminde inşa edilmiş ola kale Van merkeze 20 km mesafededir. Kale içerisinde İrmuşini Tapınağı adında bir tapınağa da ev sahipliği yapmaktadır.

Hüsrev Paşa Cami

1567 yılında dönemin Van Beylerbeyi olan Köse Hüsrev Paşa tarafından, Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Yapımında kesme taşlar ve tuğlalar kullanılmıştır.

Balık Bendi

Van’ın Erciş ilçesinde yer alan Balık Bendi, dünya üzerinde çok az rastlanan manzaralara ev sahipliği yapıyor. İnci kefal balıklarının suyun akış yönüne doğru ters yüzerek yumurtalarını bırakması muhteşem bir manzara oluşturuyor. Van geziniz sırasında buraya mutlaka uğrayın.

Van Kedi Evi

Van deyince akla gelen diğer bir şeyde elbette Van Kedisi'dir. Bir gözü yeşil diğer gözü mavi olan kedileri mutlaka görmelisiniz. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Kedisi Araştırma Merkezi içinde bulunan kedi evi ziyaretçilerine bir birinden sevimli Van Kedilerini görme fırsatı sunuyor.

Van Müzesi

Van müzesi, Van’da bulunan Urartu dönemi başta olmak üzere bir çok medeniyete ait eski kalıntıları aynı zamanda Van’ın kültürel zenginliğini yansıtmak için açılmış olan müzedir. Müze içerisinde Urartulardan başlayıp Osmanlı dönemine kadar bir çok eseri görebilirsiniz.

Kategoriler: Şehir Rehberi