İçindekiler[göster]

Eski dönemlerde Osmanlı topraklarında bulunan Kosova Avrupa’nın en genç ülkesidir ve birçok gezilecek yeri ile de binlerce ziyaretçinin uğradığı bir ülkedir. Osmanlı imparatorluğunda yönetimde bulunan Kosova 500 yılın ardından bağımsızlığını ilan etmiştir. Türkler 1375 yılında Osmanlı tarafından fethedilen Kosova’da yaşamaya başlayan Türkler 1877-78 savaşından sonra Osmanlı Kosova’da azınlık durumuna düştü. Balkan harbi sonucu Türkler katliama uğradı 1930 yılında araziler Türklerin elinden alınarak Sırpalara verilme kararı alındı ve Türkler ülkeden zorla göç ettirildi. Bir diğeri ise 1956-60 yıllarında silah kampanyası öne sürülerek Türklere eziyet etmeye başlandı bu yüzden Türkler 2. Kez göç etmek zorunda kaldı. Sırpların bütün bu baskısına rağmen Türkler Kosova’da Türk kültürünü yaşatmaya devam ettiler.

Kosova cumhuriyeti en genç ülkelerden biri olarak 2008 senesinde bağımsızlığına kavuşmuştur. Kosova’nın başkenti olan Priştin’e turistik açıdan çok Zengin bir ülke haline gelmiştir. Kosova halkının 2 resmi dili vardır bunlar Arnavutça ve Sırpçadır. Kosova’nın para birimi Euro’dur Kosova Türkiye’den yaklaşık 1 saat geridedir. Türkiye’den Kosova’ya yapılan 90 günlük bir seyahat için vize alınmasına gerek yoktur. Kosova’yı ziyaret etmek için en uygun zaman Mayıs-Eylül arasındadır. Fakat Kosova’nın kış turizminden yararlanmak isterseniz koş mevsiminde tercih edebilirsiniz. Kosova halkı et ürünlerine ve hamur işine çok önem vermektedir ve en çok tüketilen yemekleridir bu nedenle Kosova’da hamur işleri ve et ürünleri çok lezzetlidir. Tarihi ile insanları kendine çeken Kosova’da gezilmesi gereken birçok yer vardır.  Bu arada Priştine uçak biletiartık yolcu.com'da!

Kosova’da Gezilmesi Gereken Yerler

Tarihi ile kendine çeken Kosova’da gezilecek yerler vardır. Mutlaka görmeniz gereken tarihi dokulara sahip olan Kosova’yı mutlaka ziyaret etmelisiniz. 

Priştine Halk Kütüphanesi

Kosova eskiden Osmanlı topraklarında bulunduğu için kültür olarak Türkiye’ye oldukça yakındır. Türk halkının en çok sevildiği yerlerden biri olan Kosova’da gezilecek yerlerden biri de Priştine Halk Kütüphanesidir. Farklı bir mimari dokuya sahip olması ile dikkat çeken Priştine halk kütüphanesi dünyadaki en güzel kütüphanelerden biridir. Kosova halkının birçoğu Türkçe bildiğinden dolayı rahatlıkla dolaşabileceğiniz ve zorlanmadan iletişim kurabileceğiniz bir yerdir. Kosova'ya gittiyseniz ya da gitmek istiyorsanız mutlaka Priştine Halk Kütüphanesini ziyaret etmelisiniz. İçerisinde Türkçe eserler ve Türkçe yazılmış kitaplar da kolaylıkla bulabilirsiniz. 

Opera Binası 

Kosova’ya gittiğiniz zaman ziyaret edebileceğiniz yerlerden biri de Opera binası Kosova’da görülmesi gereken yerlerden biri olan bu bina gösterişli ve dikkat çeken bir mimariye sahip olmasa da eşsiz müzikler dinleyebileceğiniz bir yerdir. Özellikle de opera tutkunlarının ziyaret etmesi gereken bu binaya isteyen herkes rahatlıkla girip çıkabilir. Bu binaya girebilmek için çok fazla para ödemenize gerek yoktur. Ziyarete açık bir bina olduğu için her zaman kolaylıkla girebilirsiniz. 

Mother Terasa Katedrali 

Kosova’daki en güzel mimari yapılardan biri olan Mother Terasa Katedrali oldukça güzel bir binadır. Önünde harika fotoğraflar çekinebileceğiniz bu binanın güzel ve dikkat çeken bir mimarisi vardır. Türkiye’deki mimari yapılara benzer özelliği ile de sizi kendine çekecek olan Mother Terasa Katedralinin çevresinin yeşillikler ile kaplı olması sayesinde hoş vakitler geçirebilirsiniz. Etrafında büyük bir park olan bu yapı Kosova’ya giden herkesin en çok ziyaret ettikleri mimari yapılardan biridir. 

Kosova Çeşmesi 

İlginç hikayesi olan bu çeşmeye mutlaka gitmelisiniz. Kosova halkının inanışına göre bu çeşmeden su içtiğiniz zaman ya tekrar Kosova’ya gideceksinizdir ya da Kosovalı biri ile evleneceksinizdir. Denemeye değer. Bu çeşmeden su içerek bu rivayetin doğru olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Prizen Tepesi 

Kosova’daki en yüksek tepe olan prizen tepesi Kosova’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Çıkması biraz zorlu olsa da çıktığınız zaman iyi ki çıktım diyebileceğiniz manzaraya sahip olan bu tepede hoş vakitler geçirebilirsiniz. Kosova’nın eşsiz manzarasını göreceğiniz bu tepeyi mutlaka görmeniz gerekmektedir. 

Kategoriler: Şehir Rehberi