İçindekiler[göster]

Doğu Anadolu bölgesinde yer alan Bitlis, kaleleri, camileri, kervansarayları ile öne çıkmış bir Anadolu şehridir. Kuzey’de Muş ve Ağrı, doğuda Van, batıda Siirt güneyde ise Batman ile komşudur. Tarihi M.Ö 2000 yılına kadar uzanan Bitlis, Roma ve Bizans dönemlerinden sonra Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ev sahipliği yapmıştır. Şehirde ki bir çok yapı Osmanlı döneminden kalmadır. Bitlis otobüs bileti alarak Bitlis’e gidip şehrin tarihi yapılarını gezebilirsiniz.

Bitlis Gezilecek Yerler

Tarihi Bitlis Evleri

Bitlis Gezilecek Yerler Tarihi Bitlis Evleri

Hemen hemen her şehrin kendine ait geçmiş dönemlerden gelen mimari açıdan değişik evleri bulunmaktadır. Tarihi Bitlis Evleri ise tam yedi bin yıllık geçmişe hakim evlerdir. Bu evleri diğer tarihi evlerden ayıran özelliği ise kesme taşlardan yapılması ve çatısının topraktan inşaa edilmesidir. Bu yapıları Bitlis merkezde veya Ahlat ilçesinde görmeniz mümkün.

Bitlis Çarşısı

Bitlis Gezilecek Yerler Bitlis Çarşısı

Bitlis Kalesi’nin hemen aşağı kısmında yer alan çarşı Osmanlı döneminden beri aynı yerdedir. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde bile bu çarşıdan övgü ile bahsetmiştir.

Bitlis Kalesi

Bitlis Kalesi Bitlis Gezilecek Yerler 

M.Ö 312 yılında Büyük İskender’in komutanlarından biri olan Badlis tarafından Bitlis’te inşaa edilmiştir. 2800 metre uzunluğuna sahip olan Kale, şehir merkezinden geçen idi derenin ortasındaki sarp kayalıklara yapılmıştır.

Şerefiye Camii

Bitlis Gezilecek Yerler Şerefiye Camii

Hosor ve Kışla derelerinin birleştiği yerde M.Ö 1529 tarinide Şerefhan tarafından yaptırılmıştır. İçerisinde türbe, hamam ve medrese bulunan külliyedir. İnşaatı sıransında kırmızı renkte kesme taşlar kullanılmıştır. Bitlis geziniz sırasında mutlaka uğramalısınız.

Nemrut Dağı

Bitlis Gezilecek Yerler Nemrut Dağı

Nemrut dağı Bitlis’in il sınırları içerisinde yer alan aktif bir yanardağdır: Adıyaman’daki Nemrut Dağı ile sık sık karıştırılsa da volkanik patlamalar sonucu oluşmuştur. İçerisinde birde Nemrut Krater Gölü bulunan dağ, bir çok doğa sporu için elverişlidir.

Ahlat Selçuklu Mezarlığı

Bitlis Gezilecek Yerler Ahlat Selçuklu Mezarlığı

Ahlat Selçuklu Mezarlığı Bitlis’in Ahlat ilçesinde yer almaktadır. Türkiye’nin en büyük açık hava müzesi ve aynı zamanda dünyanın en büyük Türk-İslam mezarlığıdır. İçerisinde Urartu döneminden başlayarak, Selçuklu, Osmanlı dönemlerinin izlerini ve eserlerini görmeniz mümkündür.

Nemrut Kayak Merkezi

Bitlis Gezilecek Yerler Nemrut Kayak Merkezi

Van Gölü manzaraları kayak merkezinde kayak yapmak isterseniz Nemrut Kayak Merkezi tam size göre. Tatvan’a 7 kilometre uzaklıkta bulunan kayak Merkezi içersinde konaklayabileceğiniz tesisleri ve 2500 metrelik telesiyej sistemi ile hizmet vermektedir.

Güroymak Budaklı Kaplıcası

Bitlis Gezilecek Yerler Güroymak Budaklı Kaplıcası

Bitlis’in Güroymak ilçesinde bulunan kaplıcalar ilçe merkezine 7 km uzaklıkta bulunmaktadır. 40 derece sıcaklıktaki kaplıca sularının ana kaynağı Nemrut Krater gölüdür. Tansiyon, bel ağrısı ve romatizma gibi ağrılara iyi geldiği bilinmektedir.

Kategoriler: Şehir Rehberi