İçindekiler[göster]

Resmi adı ile Bulgaristan Cumhuriyeti, Balkanlar’da yer almaktadır. Batı tarafında Sırbistan ve Kuzey Makedonya ile komşu iken, doğu tarafında Karadeniz ile, kuzeyde Romanya , güneyde ise Yunanistan güneydoğuda ise Türkiye ile komşudur. Tarih öncesi dönemlerin organize olmuş halkları Bulgaristan’da Neolitik Çağ gelişmeye başlamıştır. Antik geçmişi Traklar, Yunanlar ve Romalıları görmüştür. Süregelen tarihinde ise Osmanlı’nın toprakları haline bile gelmiş olan Bulgaristan toprakları, çeşitli tarihlere ev sahipliği yapmıştır. Gezilip görülmesi gereken tarihi yapılar mevcut bulunmaktadır.

Bulgaristan’da Yapılacak Aktiviteler Nelerdir?

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Bulgaristan bakir olan bir doğaya, mükemmel bir denize, uzun plajlara, kayak pistlerine sahiptir. Türkiye’ye yakın olması sebebi ile birçok Türk gezgin ve turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Rusenski Lom Doğa Parkı: Doğa parkında bulunan yürüyüş alanı ziyaret edenleri huzur ile buluşturmaktadır. Aynı zamanda Rusenski Lom Doğa Parkı içerisinde bulunan antik freskler ile kaplanmış olan Kaya Manastırı bulunmaktadır. Bu alanda dolaşırken mükemmel bir doğa ile karşı karşıya kalmak insanlara huzur ve keyfi aynı anda yaşatmaktadır.

Plajda Dolaşmak: İki yüz elli metrelik, Karadeniz’e kadar uzanmakta olan Bulgaristan toprağının üçte biri kumsaldır. Bu güzel kumsallarda dolaşmak keyif verici olacaktır.

Gül Festivali’ne Gitmek: Dünyanın en büyük gül yapı üreticisi olan Bulgaristan, Kazanlak Gül Festivali’ne 1903 tarihinden beri ev sahipliği yapmaktadır. Haziran ayının ilk hafta sonunda gerçekleşen bu festival, yerel halk tarafından düzenlenmektedir ve yüzlerce turist gül vadisinde toplanmaktadır. Bu festivalin geleneklerinin arasında sokak alayları, akapella koroları, folklor konserleri, sergiler, sanat şovları, gül damıtım sürecini öğrenme ve şarap tadımı gibi birçok etkinlik yer almaktadır.

Balkan Dağları Yürüyüşü: Bulgaristan’ın en uzun yürüyüş parkuru olan bu dağlarda, yürüyüş yapmanın yanı sıra dağın ana sırtından ülkenin batısında bulunan deniz kenarları izlenebilmektedir. Ulusal park olan Central Balkan Milli Parkı bu balkan dağlarında bulunmaktadır.

Rila Dağları’na Tırmanma: Balkanlar’ın en yüksek yerlerinden olan Musala Dağı Rila bölgesinde bulunmaktadır. Bu dağın kuzeybatı bölgesinde Seven Lakes, Skakavitsa Şelalesi, Rila Manastırı ve Malyovista Bölgesi bulunmaktadır. Bu yerlerde doğa zenginlikleri ve kültürel çeşitlilikler yer almaktadır. Bulgaristan’ın en geniş milli markı olan Rila Ulusal parkı da bu dağların olduğu bölgede bulunmaktadır. Gezginlerin ve turistlerin notlarında yer alan bu bölge, doğa severlerin uğrak noktalarından birisidir.

Balchik Terapisi Yaptır: Karadeniz’in kıyı bölgesinde bulunan küçük ve şirin bir kasabadır. Romanya Kraliçesi’nin yaz konutu bu bölgede yer almaktadır. Ziyaretçilere açık olan saray ve bahçeler büyüleyici görüntülere ev sahipli yapması ile bilinmektedir.

Kayak: Kış aylarında gelmiş olan kişiler için ucuz yollu kayak yapma imkanı Bulgaristan’da bulunmaktadır. Bansko olarak bilinen yeri yıllar geçtikçe kalitesi ile bilinmektedir. Alpler’de yapılan kayak keyfinin birebiri bu bölgede mümkündür.

Eski Plovdiv: Küçük bir yer olan bu yerde, yürüyüş yaparak tarihi gezmek mümkündür. Farklı tarihsel dönemlerden kalan kalıntıları, antik binaların moderne olan yaşama nasıl ayak uydurduğunu gözlemlemek ile birlikte Eski Bulgaristan’ı birebir görme imkanı sunmaktadır.

Bulgaristan uçak bileti ile Bulgaristan'da ki aktiviteleri gerçekleştirmek bir tık ötenizde!

Bulgaristan’da Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Yapılabilecek birçok aktivitenin bulunmasının yanı sıra gezilip görülmesi gerek bir sürü yer bulunmaktadır. Ziyaret etmeyi düşünen kişilerin belirli bir rota oluşturarak not alıp gezmeleri tavsiye edilmektedir.

Sofya: Bulgaristan’ın başkenti olan Sofya, tarihi ve turistik bir şehirdir. Türkiye’den otobüs yolculuğu ile gidilme imkanı bulunmaktadır. Gece hayatının canlılığı ile bilinen Sofya şehri, eğlenceli ve aynı zamanda tarihi içinde barındıran bir şehir olarak kabul görmektedir.

Avrupa’nın tarihi en eskilere dayanan yerleşim yeri olarak kabul görmüş bu şehir, İ.Ö. 5. Yüzyıl civarlarında inşa edilmiştir. O dönemlerde bile insanların ilk yerleşim yeri olarak tercih etmiş olma sebepleri bugün bil belli olmaktadır. Etrafı büyük dağlar ile çevrelenmiş olan şehrin kurulduğu bölge İskar Nehri’nin yanıdır. Su, bereketli toprak ve dağların güvenlik sağlaması ile ilk insanların burada yerleşim sebeplerinden olduğu düşünülmektedir. Sofya uçak bileti alarak Sofya'yı keşfe çıkabilirsiniz.

Vitosha Caddesi: Sofya kentine gelindiğinde ilk ziyaret edilmesi gereken yerlerden birisidir. İstanbul’un İstiklal Caddesi gibi oldukça işlek ve kalabalık olan bu caddede yemek yerleri, alışveriş dükkanları ve eğlence mekanları bulunmaktadır. Şehrin simgesi haline gelmiş olan Vitosha Dağı’nın en güzel izlenen yerlerinden bir tanesi de bu caddedir.

Sveta Petka Kilisesi: On birinci yüzyılda Aziz Petka anısına yapılmış olan bu kilise Ortodokslara aittir. Osmanlı zamanında boyanmış olan kilisenin içerisinde Bulgaristan’ın kahramanı olarak kabul görmüş Vasil Levski’nın mezarı da bulunmaktadır. Küçük olan bu kilisenin etrafında bir sürü tarihi yapı da yer almaktadır.

Banyabaşı Cami: Mimar Sinan’ın eserlerinden birisi olan bu cami, Avrupa’nın en eski yapılarından birisi olarak bilinmektedir. Cami eşi benzeri bulunmayan kubbesi ve minaresinin yüksekliği ile dikkat çekmektedir. Camiyi yaptıran Kadı Seyfullah Efendi olduğu için halk arasında Seyfullah Efendi Cami olarak da anılmaktadır. Sofya’da ibadete açık olan tek camidir.

Ulusal Sanat Galerisi: Sanat severlerin en az üç saat ayırarak gezmesi gereken bu sanat galerisi içerisinde elli bini aşkın tarihi sanat eserleri yer almaktadır. Bulgar halkının kültür ve sanat yaşantılarının hepsi bu galeride sergilenmektedir.

Kategoriler: Şehir Rehberi