İçindekiler[göster]

Bursa, 600 yıl egemenliği süren Osmanlı Devleti’nin kurulduğu şehir olarak Türk tarihi ve kültürü açısından hem Türkiye’de hem de diğer ülkelerde oldukça dikkat çeken bir şehir konumunda. 

Buram buram tarih kokan Bursa’nın bir de doğasını görün. Hem tarihi hem de eşsiz doğayı bir arada bulunduran Bursa, sahip olduğu yoğun nüfustan dolayı oldukça hareketli bir şehrimizdir aynı zamanda. Sizlerde Bursa otobüs bileti alarak sizler için hazırladığımız yerleri gezebilir, Bursa'yı keşfedebilirsiniz.

Bursa’da Gezilecek Yerler

Çeşitli şehirlerden gelen yerli ya da yabancı turistler, Bursa’ya ilk vardıkları anda “acaba gezmeye nereden başlasak?” diye kararsız kalıyorlar. Bu kararsızlıklarında da gayet haklılar. Bir yanında kış turizminin en büyük kaynağı olan Uludağ, diğer yanında ise büyük bir imparatorluğun kurucularının yattığı mezarlar var.

Uludağ

Gezmeye şehrin dışından başlamak muhtemelen en mantıklısı olacaktır. 2500 metreye ulaşan rakımıyla tepesinden kar eksik olmayan Uludağ’da Dünyanın dört bir yanından kayak yapmak için gelen turistlere rastlamak oldukça mümkündür.

Uludağ’ın tepesine kayaklarla tırmanmak oldukça zor olsa da teleferik vasıtasıyla kolayca çıkıp kayak sporu yapmak mümkün.

Ulu Cami

Bursa’nın merkezine gelindiğinde hem ibadete hem de turist ziyaretine açık olan Ulu Cami’yi görmeden olmazdı. Seyahatname adlı eserinde “Bursa’nın Ayasofyası” olarak adlandıran Evliya Çelebi dahi Ulu Cami’yi sayfalarca anlata anlata bitirememiş. Ulu Cami’de göze çarpan ilk detay, minberine işlenmiş olan Samanyolu Galaksisi motifi oluyor. “Yıllar önce, bulunduğumuz galaksiyi nereden bilip de motifle işleyebilmişler ki?” diye düşünmeden edemiyor insan. Caminin tam ortasında bulunan 18 köşeli şadırvan da mutlaka gözünüze çarpacaktır.

Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri

Bursa’nın en bilinen özelliği kuşkusuz Osmanlı Devletinin kurulduğu yer ve ilk başkenti olmasıdır. Haliyle devletin kurucusu olan Osman Gazi’nin mezarı da bu şehirde bulunuyor.

Devletin kurucusu Osman Gazi öldüğünde, babası Ertuğrul Gazi’nin yanına gömülmüştü. Henüz o zamanlarda Osmanlı hakimiyetinde olmayan Bursa’nın merkezi fethedildikten sonra Bizans’tan ele geçirilen Saint Elia Kilisesi’ne nakledilmiş, oğlu Orhan Gazinin vefatıyla birlikte de ikisinin gömüldüğü başka bir türbeye nakledilmiştir. Ancak 19. asırda meydana gelen Bursa depreminde türbeleri yıkılmış, dönemin padişahı Abdülaziz de mezarlarını Tophane Parkına yakın başka bir konuma nakletmiştir. Bugün, Tophane Parkı yakınında bulunan türbeye gittiğinizde hem Osman Gazi’yi hem de oğlu Orhan Gazi’yi ziyaret etmiş olursunuz.

Irgandı Köprüsü

Bursa’da 15. yüzyıldan beri varlığını sürdüren bir köprü bulunuyor. Ama bu köprü öyle sıradan basit köprülerden değil. Köprünün üzerinde bulunan çarşı oldukça dikkat çekiyor.

Osman Gazi ve oğlu Orhan Gazi’ye yattıkları mezarda rahat vermeyen Bursa depremi, Irgandı Köprüsü’nü yıkmayı başaramamış. Hatta Kurtuluş Savaşı sırasında geri çekilen düşman askerleri tarafından bombalanmış ama yine de yıkılmamış olan Irgandı Köprüsü, geçirdiği birkaç tadilatla günümüze kadar hayatta kalmayı başarabilmiş bulunuyor.

Halen faal bir şekilde köprü içerisindeki çarşıda esnaflar işlerine devam etmektedirler. Tamamen el işçiliği ağırlıklı ürünler başta olmak üzere pek çok kıymetli eşyayı bu çarşıda görebilirsiniz.

Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi

Tarih boyunca Anadolu’da kullanılan arabaların toplandığı bu müzeden haberiniz var mıydı? 2600 yıllık savaş arabasından Tofaş üretimi otomobillere kadar birçok araba bu müzede mevcut. Eskiden bir ipek fabrikası olan müze, Tofaş tarafından kiralanarak eski at arabalarından günümüz modern arabalarına kadar teknolojinin tarih cetvelindeki gelişimi anlatıyor.

Bursa Kalesi

Şehrin en yaşlı mimari eseri olan Bursa Kalesi, İsa’nın doğumundan önce yapımına başlanan kalenin 3.5 km uzunluğunda surları da bulunuyor. Surların bir bölümü Bursa Depreminde yıkılmış olsa da tarihin izlerini taşıyan önemli bir bölümü halen ayakta sapasağlam duruyor.

Sırasıyla Roma, Bizans ve Osmanlıdan izler barındıran surları ve Bursa Kalesi’ni görmeden dönmek büyük bir haksızlık olacaktır.


Bursa’da Ne Yapılmalı?

Bursa, maneviyatıyla daha ön planda olan bir şehir konumundadır. Barındırdığı onlarca tarihi cami ve türbelerden de anlaşılacağı üzere İslamiyet’in en gözde şehirlerinden birisi halindedir. Tarihi boyunca farklı farklı dinlere hoşgörüyle ev sahipliği yapmış olan Bursa, maneviyatının yanında lezzetiyle de gözde konuma gelebiliyor.

Bir Bursa İskenderi Olmazsa Olmaz

Türk mutfağının kendine has lezzetlerinden olan kebaba, farklı bir boyut kazandırılmış Bursa’da. Bursa İskender kebabı, diğer şehirlerde yediğiniz İskender kebaplara hiç benzemiyor. Bursa’da kendine has bir lezzetle yapılan Bursa İskender kebabı, uzun zaman damağınızdan silinmeyecek bir lezzete sahip.

Kozahan Kumaşı

Eskiden İpekyolu’nun geçtiği Bursa’da halen İpekyolu’nun izleri hakim. Kozahan’da bulunan ipek kumaş ticareti, asırlar süren İpekyolu serüveninin devamı niteliğinde halen aktif olarak sürüyor.

Kozahan’daki kumaşlar öylesine meşhurdur ki 2008 yılında Kraliçe Elizabeth, Kozahan’a gelerek şal, ipek kumaş ve eşarp satın almıştır. Eh, kraliçenin bir bildiği var demek ki.

Ebru Eserlerini Gördünüz Mü?

Suyun üzerine resim yapmak diye kabaca tabir edilen ebru sanatı, Bursa Olgunlaşma Enstitüsü sayesinde tekrar eski değerine getirilmeye çalışılıyor. Buna bağlı olarak da birbirinden güzel ebru eserlerini de Bursa’da bulmak gayet mümkün.

Kategoriler: Şehir Rehberi