İçindekiler[göster]

Giresun Ankara’ya 628,İstanbul’a 942,Trabzon’a 136 kilometre.Giresun Mutfağı hayli iddialı. Bölgede yetişen sakarca, merevcen, dikenucu ısırgan, pazı ve karalâhana gibi çeşitli otlardan yapılan yemekler ilin vejetaryen yemek kültürünü öne çıkarıyor.Şehrin denizle iç içe olması sebebiyle yöresel otlu yemeklerde balık da kullanılıyor. Giresun yemeklerinde sıkça görülen, fasulye, karalâhana, mantar ve turşunun yanında hamsi ve sargan balığı da eşsiz bir lezzet sunuyor.Turşu kavurması ve hamsili börek farlı lezzet arayanlar için farklı seçenekler sunuyor. Dünyanın en kaliteli fındığının yetiştiği yer olan Giresun’da bu özellik tatlılara da yansımış. Fındık ezmesi ve fındıklı krokan şehirden ayrılmadan önce tatmanız gereken lezzetlerden.

Giresun’un gezilecek yerleri denince ilk başta Giresun Kalesi akla ilk Giresun Kalesi gelir. Kale şehri ikiye bölen dik ve kayalık bir tepede kurulu. Kale konumu nedeniyle, şehrin doğu ve batı sahillerini seyretme imkânı sunuyor. Aynı zamanda kale güzergâhı üzerinde bulunan Millet bahçesini görmek mümkün.Bir diğer görülmesi gereken yer ise Giresun Adası. Ada tarihi, kültürel ve doğal değerleri itibariyle yüksek bir turizm potansiyeli taşıyor. Kent merkezinin1,5 kilometre açığında bulunan ada doğal sit alanı. Adada yapılan kazılarda 32 adet iskele ve pek çok kalıntı çıkarıldı. Ada her yıl 20 Mayıs tarihinde, Aksu şenliği ve hıdrellezde panayır merkezi haline dönüşüyor. Özellikle şenliklerde dilektaşı olarak bilinen Hamzataşı yoğun bir ilgi görüyor. Giresun Ada’sı aynı zamanda Gümüş Martı gibi kuşların doğal üreme alanı.

Giresun’un 45 kilometre doğusunda yer alan Tirebolu’da Saint Jean kalesi ve Rumlardan kalma eserler var. Tirebolu’ya merkezden sürekli minibüs seferleri yapılıyor. Güzergâh üzerinde denize girebileceğiniz sahiller bulunuyor. Çınarlar mevkiinde bulunan Çocuk Kütüphanesi 1900 yılların başında inşa edilmiş bir kilisede hizmet veriyor.Eğer Giresun’un tarihi evlerini görmek istiyorsanız gideceğiniz yer Zeytinlik Mahallesi. Mahalle sit alanı durumunda.Giresun Yaylaları yönünden zengin bir il. Kümbet yaylası, Paşa Konağı Yaylası, Bektaş Yaylası bunlardan bazıları.Giresun’un Dereli ilçesi Akçalı Köyüne saparak, ilin en güzel mekânlarından biri olan Kök Ev’e ulaşabilirsiniz. Sahibinin ağaç köklerinden yapmış olduğu eşyaları görebilirsiniz. Ayrıca Kök Ev’de balık mangal ve yöresel yemeklerden yiyebilirsiniz.

Kategoriler: Şehir Rehberi