İçindekiler[göster]

Kars gezilecek yerler turizm yönüyle gelişkin olan bu ilde farklı keşifler yapabilme fırsatı sunar. Kültür ve turizm açısından oldukça elverişli doğa harikalarına sahip olan bu il 100 bini aşkın nüfus oranıyla ülkenin farklı yerinden pek çok kişiye ev sahipliği yapar.

Farklı kültür yapılarının bir araya geldiği ve sentezlendiği kozmopolit bir yapı oluşturur. Bu sebeple kültür ve turizm bakanlığı tarafından 2023 yılı için turizm stratejisi eylem planı adı altında yapılacak uygulamada belirlenmiş 15 il içerisinde bulunur. Eski medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve o dönemden kalan tarihi eser niteliğindeki pek çok yapısı bulunan Kars'ta görülecek yerler eşsiz bir deneyim yaşamınızı sağlıyor.

Kars’ta Görülmesi Gereken Yerler

Kars'ta görülmesi gereken yerler bölgeye özel ve oldukça geniş bir alana yayılmış yaylalardan oluşur. Çevresindeki yer şekillerine göre yüksek bir noktada bulunan Kars ili merkez sınırı içerisinde farklı doğal güzellikleri bulunur. Çeşitli doğal güzellikleri yanında eski dönemden kalan Kilise, Havra, Kümbet, Kale ve Müzeleri ile ünlüdür. 

Bu bölgenin önemli yükseltilerinden olan Allahuekber dağları, Aladağlar, Kısır Dağı, Akbaba Dağı il sınırları içerisinde bulunur. Uzaktan bakıldığında Kars çayı üzerine kurulmuş olan Taşköprü yakası önemli mimarilerinden. Tam da bu köprünün arka detayında Kümbet camii ve Evliya caminin minare kısmı görülebilmektedir. Doğal güzelliklerinden kabul edilen Kuyucuk Kuş Cenneti ile Asboğa gölü görülmeye değer yerlerdendir.

Kars Gezi Rehberi

Kars gezi rehberi şehrin güçlü dinamiğine ve potansiyeline uygun olarak oluşur.. Son yıllarda eğitim alanında Kafkasya bölgesinde öğrencilerin sıklıkla ziyaret ettikleri bir il haline gelmiştir. Ulaşım ağı oldukça gelişkin olan Kars ilinde şehir merkezinden başlanılarak 6 kilometre ilerlendiğinde yurtiçi ve yurtdışı ulaşımı sağlayan bir havalimanı bulunur.

Çıldır Gölü

Muhteşem ve unutulmaz bir Kars gezisi Çıldır gölü üzerinde yapılacak balık tutma etkinliği ile başlatılabilir. Özellikle kış mevsiminde Çıldır gölü 80 santime ulaşıncaya dek kar kütlesi ile kaplanır ve büyük kütleli buzullar oluşur: Nisan ayına doğru buzullar erimeye başlar. Burada bulunan halkın geçim kaynağı olarak kabul edilen balıkçılık buradan temin edilebilir. 

Buzun üzerinde keyifli bir balık tutma deneyimi yaşayabilmek için bir uğrak merkezidir. Bir kürek yardımıyla buz üzerine belirli bir alan belirlenir. Bu alan testere ile kesilir. Çıkarılan buz parçasının yerinde su yüzeyi belirginleşir. Hazırlanan balık ağı ile buz üzerinde balık tutulabiliyor. 

Sarıkamış

Kars ili sınırları içerisinde bulunan bu bölge 2634 metre yüksekliğindedir. Kış turizminde kullanılan aktif kayak merkezi bulunur. Kayak merkezinin 5 farklı pist alanı bulunur. Her biri bir etap olarak geçer ve 12 kilo metre uzunluğuna sahiptir. Alan içerisinde oldukça fazla ve doğal bir görünüm oluşmasını sağlayan çam ağaçları ile kaplıdır. 

Ulusal ve uluslararası çeşitli kış sporları burada oynanır. Bölgenin iklimi gereği buradaki kar, kristal olarak yılın 6 ayı bulunur. Dünya üzerinde toz şeklinde kristal karın yağdığı tek yerdir. Sarıkamış olimpik tesislerinde oldukça uygun fiyatlarla Snowboard ve Kayak yapılabilir.

Kars Kalesi

Kars'a gezmeye gelenlerin muhakkak ki uğrak alanlarından biridir. Bütün bir Kars’ı kuş bakışı olarak görebilmeyi sağlar. Yapı inşa edilirken 3 farklı kapı girişi ile tasarlanmıştır. Kalenin içerisindeki alanda Celal Baba türbesi bulunur.

Kars Müzesi

Pek çok ulusa ev sahipliği yapmış olan Kars bölgesinde kurulan bu yapı 1959 yılında inşa edilmiştir. Günümüzde modern Kars kilisesi olarak aktif olarak kullanılan bu yapı Kars görülecek bölgeleri kapsamında ziyaret edilebilir. Çeşitli tarihi eserlerde ve arkeolojik kazılarda elde edilen bulguların sergilendiği bir müzedir. İki katlı olarak tasarlanmış bu müzede sergi alanı, lojman alanları ve müzeye özel bir bahçe bulunur. 

Ürünlerinin tanıtıldığı arkeoloji salonu içerisinde Eski Tunç devrine ait olan eserler, Urartular dönemine ait olan çeşitli pişmiş topraktan yapılmış vazo ürünleri, Paleolitik döneme ait tespit edilmiş çeşitli alet ve baltalar yer almaktadır. Müze içerisinde eski döneme ait koleksiyon niteliği taşıyan yöresel kıyafetler ve kilimler Etnografya salonu içerisinde sergilenir.

Taş Köprü

Kars'ın en mükemmel manzarasını sunan kalesidir. Kars çayı üzerine inşa edilmiştir. Tarihi olarak 1579 yılında Osmanlı döneminde kurulmuştur. Üçüncü Murat zamanına denk gelen bu köprü tam bir doğa harikasıdır.

Kars Evliya Camii

16. yüzyılda inşa edilmiş bir dini yapıdır. Osmanlı dönemine denk gelen süreçte Lala Mustafa paşa tarafından yaptırılması istenmiştir. Bu camiye bitişik konumda bulunan Ebu'l Hasan Harakani türbesi yer alır. Yıpranmaya başlayan noktaları 1996 yılından sonra restore edilmeye başlanmıştır.

Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı

Görüntüsü ile kişiyi geçmiş zamanlara götüren bu konak 19. yüzyılda Osmanlı-Rus savaşı sırasında karargah binası olarak inşa edilmiştir. Günümüzde yapılan restorasyonlar sonucunda sanat galerisi olarak 2001 yılında aktif hale getirilmiştir.

Kars Baltık Mimarisi

19.yüzyıldaki Rus işgalleri sırasında oluşturulmuş olan bu yapı yeniden restore edilmiştir. Şehrin merkezinde bulunan bu mimari alan oldukça büyüleyici ve keyifli bir görüntü sunuyor. 

Tasarımsal olarak bakıldığında Avrupa'da üretilen evlere benzeyen bu yapı tasarlanırken Rusya'nın Petersburg bölgesinde yapılmış ve kullanılan şehir yapılanmasından esinlenilmiştir. 

Kars Beylerbeyi Sarayı

Yapılan restorasyon çalışmaları ile turistlerin tercih ettikleri bir turizm alanı haline gelmiştir. Tarihi 7 bin yıl öncesine dayanan bu yapı kesme taş ve moloz taşlardan oluşturulmuştur. 16.yüzyılda Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan bu yapı ilk günkü hali ile restore edilmeden ziyaretçi kabul etmektedir. Yuvarlak kemerli bir yapıya sahip giriş kapısı yine yuvarlak ve kemerli yapıda pencerelerle desteklenmiştir. Kars'ın merkezi bir noktasında bulunan bu saray fen lisesinin arka kısmında yer alır. 

Ne kadar 19.yüzyıldaki Osmanlı-Rus savaşlarından etkilendiysede bugüne kadar gelebilmiş ve o günün ruhunu taşıyan bir mimari olarak kalabilmiştir.

Kars Masal Parkı

Çocuklar için tasarlanmış bir görüntüsü bulunan masal parkı ailelerin uzun yolculuklarında duraklayıp dinlenebilecekleri yerlerdendir. Ağaçlıklar içerisinde bulunan bu alanda çeşitli oturma alanları bulunur. Farklı türdeki masal kahramanlarının dev boyuttaki heykelleri keyifli bir atmosfer oluşturuyor.

Kars Ani Harabeleri

Kars doğal güzellikler kapsamında oldukça zengin ve köklü bir geçmişe sahip olan ani harabeleri ile ünlüdür. O dönemin mimarisine göre oldukça iyi ve gelişkin bir görüntüye sahiptir. 

11.yüzyılda Ermeniler tarafından kurulmuş olan bu yapı 2012 yılında UNESCO tarafından dünya mirası geçici listesine dahil edilmiştir. Ardından yapılan araştırmalar ve bulgular neticesinde 2016 yılında Dünya mimarisi listesine kabul edilmiştir.

Kars Yanık Kilisesi

Havra, Kümbet, Cami ve kiliseleri ile ünlü olan Kars bölgesinde tarihi yapılardandır. 19. yüzyılın ikinci yarısına doğru yapılmış olan bu kilise Ruslar tarafından inşa edilmiştir. O dönemde aktif olarak kilise formunda kullanılırken bugün Kazım Karabekir cami olarak isim değişikliği yaşamış ve bir ibadet merkezi olarak kullanılmaktadır.

Katerina Köşkü

Katerina köşkü hem Kars turistik bölgeler içerisinde yer alırken hem de anı kalacak eşsiz fotoğraflar çekebilmeyi sağlıyor. Zengin bir Rus mimari yapısı olan bu köşk 1977 yılında yapılan işgal sırasında kurulmuştur. İsmi Av köşkü olarak da geçer. Manzarası oldukça otantik ve görülmeye değerdir.

Sarıkamış Şehitliği

Tarihimizde Sarıkamış harekatı olarak bilinen ve bu harekat sırasında donarak ölen 90 bin şehidin bulunduğu alana kurulmuş bir anıt yeridir. Burada hayatını kaybeden mehmetçikler anısına şehit mezarlığı dikilmiştir.

Kümbet Camii

Oldukça eski bir dönemde kurulmuş bir Ermeni kilisesidir. Havariler kilisesi olarak bilinen bu yapı günümüzde Kümbet camii olarak anılmasına rağmen o dönemlerde havari kilisesi olarak kullanılmaktaydı. 

Şehrin en görkemli bölgesinde bulunan bu kilise dışarıdan bakıldığında farkını ortaya koyuyor. Kars Bölgesi'nin krallar tarafından yönetildiği o dönemlerde oldukça uzun bir dönem kullanılmış olan bu yapı 937 yılında kurulmuştur. Tasarımsal olarak kubbe kısmı bir koniye benzer. Tamamen kesme taş kaplaması ile bezenmiştir.

Kuyucuk Kuş Cenneti

Doğal miras niteliğinde olan ve onlarca turiste ev sahipliği yapan bu bölgede birbirinden farklı 182 kuş çeşidi bulunuyor. Görsel olarak bir şölen sunan bu yer dünyanın pek çok yerinden kişinin merak ettiği ve Kars’a gelindiğinde muhakkak ziyaret edilen bir uğrak alan olmuştur.

Kars’a Ulaşım 

Turizm amacıyla yapılacak gezilerde yılın belirli zamanlarında farklı indirim fırsatları sunan firmalar uygun fiyata Kars otobüs bileti alım fırsatı sunuyor. Bulunulan ilden otobüslerin doluluk oranlarına göre randevu oluşturulabilir. 

Uçak ile yapılacak seyahatlerde elverişli bir ulaşım ağır sunar. İnternet üzerinden uygun fiyatlarla Kars uçak bileti satın alınabilir. Şehir merkezine 6 kilometre uzaklıkta ve kişisel arabayla 20 dakikada ulaşılabilecek bir havalimanı bulunur. Kars Harakani Havalimanı yapılacak seyahatlerde uygun uçuş fırsatları sunuyor. 

Kategoriler: Şehir Rehberi