İçindekiler[göster]

Büyük bir şehirde yaşayan kimseler için Lviv oldukça küçük bir yermiş gibi gelse dahi Lviv gezilecek yerler oldukça fazladır. Küçük olmasının yanında oldukça ferah bir görünüme sahiptir. Geniş ve aynı zamanda oldukça ferah bir meydan olan Rynok Meydanı saçak saçak caddelere uzanmaktadır. 

Lviv şehrinin ara sokaklarını yapacağınız kısa yürüyüşler ile birlikte rahatlıkla keşfetmek mümkün. Şehri etraflıca gezmek isteyen kişiler gezi turu 3-4 günlük bir zaman dilimini kapsayabilir. Bu kısa süreç içerisinde herkes rahatlıkla şehrin altını üstüne getirebilir, karış karış tüm şehri gezmiş olabilir. Doğru bir gezi planlaması ile birlikte 3-4 günlük süreçte tüm şehri kolaylıkla tanıyabilmek, özümseyebilmek mümkündür. 

Ukrayna’nın sevilen şehirlerinden biri olan Lviv şehri ilk olarak estetik zevk açısından insanların gözüne hitap eder. Lviv görülecek yerler, zengin mutfak kültürü, festivaller ve operalar ile birlikte oldukça zengin olan ve bu sebeple insanların akın akın geziye geldiği bir şehirdir. Oldukça ucuz bir şehir olması da geziyi kolaylaştıran bir diğer avantajlardan biridir. Renkli bir gece hayatına sahip olması oldukça müthiş bir yurt dışı tatili vaat etmesine neden olmaktadır. Pasaportsuz ve vizesiz bir şekilde bu şehri gezip, görebilme şansı yakalamak mümkündür. 

Ploshcha Rynok (Rynok Meydanı)

Lviv görülmesi gereken yerler içerisinde başta gelen bir mekan aynı zamanda şehrin merkezi olan Rynok Meydanı’dır. Şehri gezmeye meydandan, merkezden başlamak isteyen kişiler için gezi listelerinin başını çekebilir. Oldukça geniş ve ferah bir meydan olması ile birlikte pek çok kişiye kucak açar. Birbirinden farklı mekanların ve etkinliklerin bir arada olduğu, eğlencenin eksik olmadığı bir mekandır. İnsanlar bu meydanda bulunan kafelerde oturup sohbet etmekte, hediye dükkanları ise turistlerle dolup taşmaktadır. 

Bu meydan aynı zamanda pek çok farklı sokaklara açılan bir kapı gibidir. Birbirinden farklı sokaklara bu meydandan dalabilir, yeni mekanlar keşfedebilirsiniz. Belediye binası ve Saat Kulesi buralarda yer almaktadır. Rynok Meydanı içerisinde aynı zamanda Apollon, Neptün, Diana ve Adonis heykelleri yer alıyor. Uzun caddelerden yürüyerek kısa süre içerisinde bu meydana ulaşabilmek mümkündür. 

Beledeye Binası (Town Hall) ve Ratusha Kulesi

Lviv gezi rehberi eşliğinde mutlaka uğranacak bölgelerden biri olan Belediye Binası en eski yapılardan biri olma özelliğini taşıyor. İlk kez inşa edildiğinde ahşap bir yapıdaydı. Ancak bir yangınla birlikte yerle bir olmasının ardından restore edildi ve zaman içerisinde büyütülerek genişletildi. Şimdiki görünümünde oldukça ilgi çekici bir estetiğe sahip olması turistlerin dikkatini bir hayli çekmektedir. Belediye Binası’nı bu kadar ünlü yapan bir diğer nokta ise Ukraynalıların “Çirkin Baca” adını verdikleri Ratusha Kulesi’dir. 

Eski dönemlerde saatin içerisinde şeytan girmesin diye asiller ve rahipler dışında kimse çıkamazdı. 160 yılı aşkın süredir ayakta olan bu kuledeki çanlı saat günümüzde de çalışmaya devam etmektedir. Bu kuleden şehre kuşbakışı bir göz atmak, şehir içerisinde yapılabilecek en iyi aktivitelerden biri olmaktadır. Oldukça hoş bir manzaraya sahip olması nedeniyle pek çok kişi tarafından tercih edilir. Üstelik kuleye çıkabilmek adına uzun süreler boyu sıra beklemek de gerekmemektedir. 

Vysoky Zamok (Yüksek Kale)

İngilizcede High Castle olarak adlandırılmakta olan bu kaleye 25 dakikalık bir yürüyüş ile birlikte çıkılabilmektedir. Deniz seviyesinden yaklaşık olarak 500 metre kadar yükseklikte olan bu kaleden şehre bir göz gezdirmek şehri yeni yeni tanıyanlar için oldukça keyifli. Şehri panoramik olarak en iyi şekilde bu kaleden izlemek mümkün olabilmektedir. En iyi gözlemlerin ve en iyi fotoğrafların çıktığı bu mekandan Karpat Dağları’nın silueti de görülebilir. 

Yüzyıl eserlerinden biri olan bu kale bir zamanlar kuşatmalar esnasında halk için bir sığınak görevi görmüştür. Yüksek Kale tarih içerisinde 3 kez düşmüştür. İlki Kazaklara karşı, ikincisi Osmanlılara karşı, üçüncüsü ise İsveç ordusuna karşı olmaktadır. Üç bozgun sonrasında harabe olan bu kale bir daha inşa edilmemiştir. Tüm yaşanmışlıkları ile birlikte insanlara kapısını aralamaya devam etmektedir. 

Lviv Operaso (Opera House)

Lviv şehrinin sanat ve estetikle oldukça iç içe bir şehir olduğu atılan her adımda rahatlıkla görülebilmektedir. Lviv yerel halkı için oldukça gurur verici bir mekan olan Opera House’u görmeden şehirden ayrılmak büyük bir hata olabilir. Lviv Operaso henüz dışarıdan bir göz gezdirme ile dahi insanları kendisine hayran bırakmaktadır. Bu nedenle Lviv gezisi içerisinde mutlaka yer verilmesi gereken bir mekandır. 

1901 yıllarında Neo Rönesans tarzı olarak inşa edilmiş olan bir binadır. Ses düzenleri ve dekoru ile birlikte içeriye adım herkesi bir başka dünyaya çekiyor. Ziyaretler yalnızca binayı tanımak adına olmamalı ve içerisinde yer alan birbirinden farklı oyunlara da dahil olunmalıdır. 

Stryisky Park

Lviv’de görülecek yerler listesi içerisinde mutlaka yer alan bir parktır. En romantik mekanlardan biri olan bu park ördeklerin yüzdüğü bir gölete sahip. Burada pek çok insanın düğün fotoğraflarını çektirdiğini görebilmek mümkündür. Birçok söğüt ağacı bulunmakta ve kaynak suyu yer almaktadır. Ancak kaynak suyun kullanılması önerilmemektedir. Parka ilk söğüt ağacı Ukraynalı ünlü bir şair olan Shevchenko dikmiştir. 

Eczacılık Müzesi

Lviv turistik bölgeleri içerisinde yer alan müzelerden biridir. Ücretsiz bir şekilde girip gezebilmek mümkün. Binanın giriş katı ücretsiz, ancak bodrum katında yer alan ürkütücü ürünleri görebilmek için ekstra ödemeler yapmak gerekli olabilmektedir. Ürkütücü Orta Çağ binası ücret ödemeye değer bir bölgedir. Dondurulmuş timsah görebilmek mümkün. Aynı zamanda nasıl ilaç üretildiğini anlatan birkaç maket de burada yer almaktadır. Küçük hareketli maketler oldukça ilgi çekici bir şekilde inşa edilmiştir. 

Potocki Sarayı

Bir zamanlar Lviv şehrinin önde gelen ailelerinden biri olan Potockiler için yapılmış olan bir saray. 1880’de yapılmış olan saray zengin sanat koleksiyonlarının sergilendiği bir mekan haline gelmiştir. Bir sanat galerisi olarak kullanılmaktadır. İçerisinde Orta Çağ dönemlerinden kalan heykeller ve tablolar yer alıyor. Fransız mimarisinden esinlenilerek inşa edilen bina estetik görünümü ile birlikte herkesi kendisine hayran bırakmaktadır. Paris sokaklarındaymış gibi hissettiren estetik görünümü kişilere aşinalık hissi veriyor. 

Shevchenka Bulvarı

Lviv gezilecek bölgeler denilince akla gelen bir mekan Shevchenka Bulvarı şehrin lüks mağazalarının kafelerinin yer aldığı oldukça ünlü olan bir bulvar. Burada yerel halk ve turistlerle sosyalleşebilmek mümkündür. Pek çok farklı milletten insanın bir arada görülebileceği bu mekanda yer alan kafelerde hoş sohbetler edebilmek mümkündür. Caddeyi boydan boya yürümek yaklaşık olarak 10 dakika gibi bir süreci kapsamaktadır. Oldukça kısa ama zengin bir içeriğe sahip olan bulvar görülmeden geçilmemelidir. 

Lviv Ermeni Katedrali

Ermeni Katedrali kendisine has bir mimariye sahiptir. Ermeni nüfusu açısından oldukça zengin olan bir Lviv’de en eski yapılardan biri de bu katedraldir. UNESCO Dünya Mirası içerisinde yerini almaktadır. 

Lviv’de yer alan birbirinden estetik ve tarihi mekanları görebilmek, özümseyebilmek için tek yapılması gereken Lviv uçak bileti fiyatlarına bakmaktır. Lviv merkezinden yaklaşık olarak 6km uzaklıkta havaalanı için uçak bileti tercih edebilmek mümkündür. 

Kategoriler: Şehir Rehberi