İçindekiler[göster]

Mostar Bosna Hersek’in en büyük şehri ve aynı zamanda ülkenin başketindir, Neretva Nehri’nin hemen  kıyısında bulunmaktadır. Mostar’daki gezinize şehre ismini de veren Mostar Köprüsü’ne giderek başlayabilirsiniz. Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından yapılan bir Osmanlı yapısı olan Mostar Köprüsü, Nevetra Nehri üzerinde yer almaktadır. Şehrin önemli sembollerinden biri olan Mostar Köprüsü, iki ulusu birleştiren bir yapı olma özelliği taşımaktadır. Bosna Savaşı’nda topçu ateşiyle yıkıldıktan sonra yenisi yapılan Mostar Köprüsü, Unesco’nun Dünya Miras Listesine girmeye hak kazanmıştır.

Mimar Sinan’ın göz kamaştırıcı yapıtlarından biri olan Karagöz Bey Cami, işlemeli kubbesi ve yüksek minaresiyle oldukça dikkat çekmektedir. Karagöz Cami’yi gezdikten sonra yanındaki medreseyi de gezerek içindeki eski halk kütüphanesine de göz atabilirsiniz.

Biscevica Evi; farklı mimarisi ve içindeki kadınları erkeklerden ayıran bölümleriyle kesinlikle görülmesi gereken yerlerden bir tanesi haline gelmektedir. Türk Evi olarak da adlandırılan bu ev, 1635 yılında yapılmıştır.

Mostar’da gezilmesi gereken yer listenizde bulunması gereken bir diğer yer ise Monstar Köprüsü’nün yeniden yapılmasını kutlamak amacıyla yapılan Eski Köprü Müzesi’dir. Üç bölümden oluşan Eski Köprü Müzesi, Tara Kulesi’ni de kapsamaktadır.

Monstar’da gezinirken yerlerdeki çıkık taş kaplamaları nedeniyle rahat ayakkabılar tercih etmeniz geziniz boyunca rahat etmenizi sağlayacaktır. Mostar’da tadına bakmanız gereken lezzetlerin başında ise cevapi adı verilen köfte geliyor. Bu köfte ajvar sos veya yemeklik soğanla ikram edilmektedir. Ajvar sos; Boşnakların patlıcan ve biber közleriyle yaptığı özel salça. Kesinlikle denenmesi gereken bu farklı lezzetleri kolaylıkla bulabileceğiniz geleneksel Boşnak lokantalarında yiyebilirsiniz.

Buna Nehri’nin doğduğu yere kurulmuş olan Sarı Saltuk Tekkesi, Blagaj Tekkesi olarak da bilinmektedir. Osmanlı mimarisi yansıtan bu tekke, 600 yıllık bir tarihe dayanıyor. Restorasyon çalışmalarıyla yenilenen bu tekke Mostar’da görülmeden gidilmemesi gereken yerlerden.

Eski bir Türk köyü olarak bilinen Pocitel, yemek yemek ve farklı lezzetler keşfetmek için oldukça iyi bir yer. Köyü yürüyerek dolaştıktan sonra beğendiğiniz bir kafeye oturabilir, farklı lezzetlerin tadını çıkarabilirsiniz.Her adımı türk kokan sokaklarda yürümek, geçmişe dokunmak, unutamayacağınız anılarla döneceğinizin adeta garantisi gibidir.

Kategoriler: Şehir Rehberi