İçindekiler[göster]

Peygamber diyarı olarak adlandırılmakta olan Şanlıurfa’da görülecek yerler bir hayli fazladır. Zengin bir kültüre ve tarihe sahip olan bu şehirde birbirinden farklı dünyalara dalış yapabilmek mümkün. Şanlıurfa Türkiye’nin en büyük yedinci şehirlerinden biridir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan şehir yerel halk tarafından Urfa olarak adlandırılmaktadır. Şanlı unvanı sonradan verildiği için eski halk tarafından bu şekilde anılır. Şanlı unvanı ise Kurtuluş Savaşı sonrasında halkın gösterdiği üstün başarı neticesinde 1984 yılında verilmiştir. 

Harran

Harran Şanlıurfa’nın Suriye sınırına yakın olan bir ilçesidir. En önemli özelliklerinden birisi ise dünyanın ilk bilim merkezlerinden biri olan Atina’nın burada yer almasıdır. Harran Üniversitesi adını bu ilçeden almıştır. Bu ilçede alimler ve bilim adamları yetişmiştir. Oldukça eski bir tarihe sahip olması nedeni ile Şanlıurfa’da gezilecek yerler içerisinde ilk sıralarda gelir. 

Kuzey Mezopotamya’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olması ile oldukça zengin bir tarihe sahip. İlçe halkının neredeyse tamamı Arap kökenli Türkler tarafından oluşur. Bu nedenle ilçe içerisinde Arap kültürünü yakından görebilmek ve deneyimleyebilmek mümkündür. Şehrin tarihi çok eskilere dayanır; M.Ö. 2000’li yıllara kadar uzanır. Çivi yazılı tabletler burada Ebla’da bulunmuştur. 

Balıklıgöl

 

150 metre uzunluğunda olan ve 30 metre genişliğinde olan bu göl pek çok farklı efsaneye konu olmuştur. Burada sazan türü balıklar bulunmaktadır. Bu balıklara karşı olarak yerel halk tarafından saygı gösterilmektedir. Sazan balıkları halk tarafından yenilmez. Rivayete göre Hz. İbrahim ateşe atıldıktan sonra gerçekleşen bir mucize sonucunda etraf güllük gülistanlık olur ve bu bölge Balıklıgöl bölgesidir. Dini bayramlarda yerel halk tarafından ziyaret edildiği görülebilmektedir. Şanlıurfa gezilecek yerler listesinin başını çekmektedir. 

Burada aynı zamanda Hz. İbrahim’in doğduğu mağara da yer alır. Üç semavi dinin atası olarak kabul edilmekte olan Hz. İbrahim’in doğduğu mağaranın ziyaretçileri hiçbir zaman eksik olmamaktadır. Turizm açısından oldukça zengin bir bölgedir. 

Urfa Kalesi

 

Bir Şanlıurfa gezi rehberi ile gezi yapıldığında mutlaka uğranan mekanlardan biri Urfa Kalesi’dir. Neolitik bir alan üzerine kurulu olduğu tahmin edilen bu kale çok eski bir tarihe sahiptir. Balıklıgöl havzasının tarihini doğrudan insanlara sunmaktadır. Urfa Kalesi ile ilgili var olan ilk kayıtlar 11.yüzyıla aittir. Abbasiler döneminde yapıldığı düşünülen bu kale iki sütun olarak Edessa Kralı 9. Manu döneminde anıt sütun olarak yapılmıştı. Üç tarafı kayadan oyma hendek ile çevrili bir şekilde bulunmaktadır. 

Aynzeliha Gölü

Şanlıurfa gezisi yaparken mutlaka ziyaret edilmesi gerekli olan bölgelerden biri Aynzeliha Gölü’dür. Bu göl hemen Urfa Kalesi önünde yer alıyor. Bu gölde bulunan balıklar mekanın kutsal olduğuna inanıldığı için halk tarafından yenmemektedir. Göl hakkında pek çok farklı rivayetler bulunmaktadır. Nemrut’un kızı Zeliha’nın göz yaşlarından oluştuğu düşünülmektedir. Bu nedenle halk tarafından gölde yer alan balıklar kutsal olarak kabul ediliyor. Bu balıklara dokunanların lanetleneceği, öleceği, başlarına büyük felaketlerin geleceği düşünülmektedir. 

Tarihi dokunun rahatça keşfedilebilmesi, seyredilebilmesi için yer alan çay bahçeleri estetik bir manzaraya sahiptir. Bu nedenle özellikle bahar ve yaz aylarında çay bahçeleri oldukça kalabalık olmaktadır. 

Göbeklitepe

Şanlıurfa’da görülmesi gereken yerler listesi içerisinde belki de başta gelen bir tarihi bölgedir. Dünyanın en eski arkeolojik tapınak olarak bilinmektedir. Tüm dünya genelinde bulunan en eski tapınak olması nedeni ile dünya tarihi için oldukça önemli ve özel bir yere sahiptir. Göbeklitepe’de yapılan kazılarda yerleşik yaşama geçiş yapılması ile ilgili oldukça önemli bilgiler edinilmiştir. İlk dini ve ilk sivil mimari olarak son derece önemli bir tapınaktır. 

Şanlıurfa il merkezinden 7 km uzaklıkta bulunuyor. Örencik adı verilen köyün ise 3 km kuzeydoğusunda bulunmaktadır. Göbeklitepe adını bölgede bulunmakta olan yatır bir mezardan alıyor. Göbeklitepe keşfi ile birlikte arkeoloji tarihi yeniden yazılmıştır. Dünya genelinde kabul eden gören bir inanışa ve görüşe göre insanlar avcı ve toplayıcı bir yaşamdan korunma ve açlık korkusu nedeni ile geçiş yapmıştır. Ancak Göbeklitepe bu inanışı yıkmıştır. Yapıldığı dönemler göz önüne alındığında insanların yerleşik yaşama geçiş yapmalarında aynı zamanda dini inanışların da oldukça büyük etkileri olduğunun kanıtlamıştır. Şanlıurfa otobüs bileti fiyatlarını takip ederek bölgeye için bir gezi düzenleyebilirsiniz. 

Halfeti

Merkez ilçeye tam olarak 12 km uzaklıkta bir mesafede olan bu ilçe hububat ve fıstık üretimlerinde oldukça büyük bir role sahip olmaktadır. Şanlıurfa'da görülecek bölgeler içerisinde yer almasının nedeni zengin tarihidir. Fırat Nehri’nin bulunduğu bir bölge olması, Asurlar dönemlere kadar eski bir tarihe sahip olması nedeni ile mutlaka görülmesi gerekli olan bölgeler içerisinde bulunmasına neden olmuştur. 

Asur Kralı 3. Salmanassar tarafından zapt edildiği zaman “Şitamrat” adını almıştır. Zaman içerisinde milletine göre birbirinden farklı isimler almaya devam etmiştir. Birecik Barajı altında kalmasına rağmen estetik görünümünü korumaya devam etmektedir. Halfeti evlerinin her biri büyük bir avluya sahiptir. Bu evlerin en önemli özellikleri içerisinde ise sahip oldukları terasları yer alır. Taş mimarinin en özgün örnekleri Halfeti bölgesinde rahatlıkla görülebilmektedir. Halfeti Gerdanı, Kral Kızı Mağarası, Rum Kale, Batık Köy, Değirmendere Sokağı bu bölgede görülmesi gerekli olan bölgelerdir. 

Germuş Kilisesi

 

Şanlıurfa turistik bölgeler arasında Germuş Kilisesi yer alıyor. Merkezden tam olarak 10 km uzaklıkta olan Germuş Dağları’nın eteklerinde kurulan Germuş köyünde bulunmaktadır. 19.yüzyıldda yapıldığı tahmin edilmektedir. Kilise taştan olarak iki katlı bir şekilde inşa edilmiştir. Ermeni Kilisesi hala ayaktadır. Bir yerde birden fazla kilise bulunduğunda bu o bölgenin önemini belirlemektedir. 

Deyr Yakup

Merkeze tam olarak 10 km uzaklıkta bulunan manastırı kral Nemrut’un seyfiye alanı olarak kullandıklarına inanmaktadırlar. Hz. İbrahim’in mücadele ettiği dönemlerde kullanılmaktaydı. Nemrut tahtı ya da Cin Değirmeni olarak kullanılmaktadır.

Şanlıurfa doğal güzellikler bakımından oldukça zengin olan bir şehirdir. Bu doğal güzellikler içerisinde yer alan manastır eski tarihi ile birlikte ziyaret edilmesi gerekli olan bölgelerdendir. Çok eski dönemlerden beri yerleşim yerleri olarak kabul görmüş ve insanlar tarafından tercih edilmiş olan kent pek çok zenginliği bünyesinde barındırıyor. 

Reji Kilisesi

Reji Kilisesi 6.yüzyıla ait olan bir kilisedir. 1861 yılında eski dönemlerden kalan kalıntılarının üzerine yeniden inşa edilmiştir. Kilise Hz. İsa’nın iki havarisinin anısı için inşa etmişlerdir. 1924 yılına kadar Urfalı Süryanilerin göç etme dönemlerine kadar aktif bir şekilde kullanılmaya devam edilmiştir. 

Şanlıurfa zengin kültürü ve tarihi ile birlikte her dönem en önemli şehirlerden biri olmuştur. Şanlıurfa ve çevresinde Cilalı Taş Devri dönemlerinden bu yana yerleşimler olmuştur. Bu nedenle her bir dönem farklı bir ize sahip olmuştur. İbrahim peygamberin doğum yeri olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda Eyüp peygamberin de bu bölgede doğduğu kabul edilmektedir. Çok tanrılı dinlerin yanında pek çok peygamberin yaşadığı bu bölge peygamberler diyarı olarak anılır. Önemli bir tarihe sahip olan bu bölgelerin görebilmek adına Şanlıurfa uçak bileti fiyatlarına göz atabilirsiniz. Tüm dinlere kucak açan kentte dil, din ve kültürler bir araya gelmiş, ayrı bir zenginlik oluşturmuşlardır. 

Kategoriler: Şehir Rehberi