İçindekiler[göster]

Pek çok coğrafi güzelliğe ev sahipliği yapan Türkiye’de de gezip görebileceğiniz kanyonlar bulunuyor. Sizler için Türkiye’de görülmesi gereken 7 kanyonu listeledik.

Göksu Kanyonu – Mersin

Yurt içi tatillerinde farklı aktiviteler denemek isteyenler için Mersin’in Göksu Kanyonu kesinlikle harika bir başlangıç noktasıdır. Bazı noktalarda duvarları yüz metreye kadar ulaşan kanyonun görülmesi gereken yerlerden biri olmasının yanında rafting ve kano gibi sporlara ilgi duyanlar için de harika bir yer olduğu biliniyor. Buradaki suyun akışı diğer yerlere nazaran görece yavaş olması nedeni ile bu tarz sporlara ilgi duyanlar için gerçekten harika bir başlangıç noktası.

Köprülü Kanyon – Antalya

Kısa zamanlı tatilinizi bir doğa harikasının çevresinde geçirmek istiyorsanız Köprülü Kanyon tam size göre bir yer. Isparta’dan yolculuğuna başlayan kanyon Antalya sınırları içerisinden denize dökülüyor ve bu doğa harikası çevresinde vakit geçirmek isteyenler için pek çok şey düşünülmüş. Burada harika fotoğraflar çekme ihtimaliniz olduğunu unutmayın. Özellikle kanyon üzerinden bulunan taş köprü üzerinden günün ilk ışıkları yada gün batımına yakın zamanlarda harika manzara fotoğrafları çekebilirsiniz. Kanyon çevresinde konaklamak isteyen ziyaretçiler için de ağaç evler ve kamp alanları bulunuyor. 

Karacehennem Kanyonu – Kastamonu

Her ne kadar ismi biraz ürkütücü olsa da Karadeniz’in bu doğa harikasını yakından gördüğünüz de hiç de öyle olmadığını anlıyorsunuz. Kanyon iki bölümden oluşuyor aslında, ilk kısmının adı Ersizlerdere Kanyonu olarak biliniyor. Ancak birini ziyaret ettiğinizde diğerini görmeden edemiyorsunuz. Karadeniz’in el değmemiş doğal ortamında bulunan bu yerin maceraperestlere biraz daha uygun olduğunu belirtmek de fayda var. Aşılması oldukça zor engeller içerisinde yer alan bu alanda konaklama tesisi bulmanız mümkün değil. Bu nedenle burada uzun soluklu bir gezi yapmak istiyorsanız gerekli malzemeleri yanınızda getirmelisiniz. Ayrıca bu doğal alan içerisinde ayı, yaban domuzu, tavşan gibi hayvanlara rastlamanızın kuvvetle muhtemel olduğundan da söz etmek gerek.

 

Esençayı Kanyonu – Muğla

Kano sporu ile ilgilenenler için iyi bir fırsat  sunan bu kanyonun uzunluğu yaklaşık olarak 125 km ancak 80 km’lik bir kısmı Muğla içerisinde geçiyor. Bu alanda yıl içerisinde kano yapan pek çok yabancı turist ile karşılaşmanız mümkün. Aynı bölge içerisinde çamur banyosu yapmak da oldukça popüler. Çamur banyosundan sonra temizlenmek için kanyon suyundan faydalanabilirsiniz ancak buradaki suyun sıcaklığının 12-13 derece aralığında olduğu ve görece soğuk olabileceğini hatırlatmak da fayda var.

Çoruh Vadisi – Erzurum

Çoruh Vadisi’ndeki bu konyonda inanılmaz bir doğal ortamın yanı sıra hem kano hem de rafting yapmanız için uygun alanlar bulunuyor. Kanyon çevresindeki doğal yaşam ise kesinlikle görülmeye değer. Burada bulunan kuş ve kelebek türleri hayli ilgi çekici. Dizginlenemeyen suları sayesinde yurt dışında da bir hayli ünlü Çoruh Vadisi. 1993 yılında dünya su sporları şampiyonasına ev sahipliği yapmış olması ile de kendini tescillemiş durumda.

Ihalara Vadisi – Aksaray

 

Ihlara Vadisi’ni bilmeyen yoktur diye tahmin ediyorum. Binlerce yıllık medeniyetin beşiği olan bu alan içerisinde diğerlerinden farklı manzaraları gözlemleyebilirsiniz. Bir yandan geçmişe yolculuk yapmak öte yandan doğa ile iç içe dakikalar içerisinde olmak istiyorsanız Ihlara Vadisi 14 kilometre boyunca sizleri ağırlamak için bekliyor.

Lamas Kanyonu – Mersin

Sahip olduğu doğa ile Türkiye’de kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biri olduğunu düşündüğümüz bu kanyonda duvarların yüksekliği bazı bölümlerde iki yüz metreye kadar çıkabilmektedir. Çayda yüzebilmenin yanı sıra rafting için de uygun alanları bulunabilmektedir. İsterseniz uzun süreli bir kamp macerası isterseniz de günübirlik bir gezi düzenleyebilirsiniz.

Kategoriler: Seyahat Rehberi