İçindekiler[göster]

Batman gezilecek yerler açısından, ziyaretçilere unutulmaz anlar yaşatmaya yardımcı oluyor. Mezopotamya’nın beşiği olarak bilinen Batman, Türkiye’de Dicle nehrinin üzerinde kurulmuş bir şehirdir. Hâlâ gelişmekte olan şehir, dünyanın farklı bölgelerinden gelen birçok turisti ağırlamaktadır. Batman gezisi için ortalama iki gün ayırmanız yeterli olacaktır.

Hasankeyf

Dünyaca ünlü Hasankeyf, Batman'ın en önemli değerlerindendir. Tarihte birçok savaşın yaşandığı ve bugüne kadar binlerce yıl medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir kenttir. Günümüzde yürütülen baraj projesi ile sular altında kalma tehlikesi yaşayan antik kent, çevreciler tarafından tepki toplamıştır.

Hallan Çemi Höyüğü

Arkeolojik kazı severlerin ziyaret edebileceği ve 11 yıllık tarihe sahip olan Hallan Çemi höyüğü, Kozluk ilçe sınırının içindeki Kartepe köyünde yer almaktadır. Batman’da görülecek yerler arasında gösterilmektedir. Bu bölgede yer alan en eski höyüklerden bir tanesidir. 1980’lerden sonra, ABD’li bir arkeolog tarafından keşfedilmiştir.

Hasankeyf Yolgeçen Hanı

Hasankeyf kalesinin alt kısmında yer alan han, herkesin dilinde olan gezi mekanlarından bir tanesidir. Antik zamanda ulaşım için kullanıldığı için, adını buradan almıştır. Hasankeyf antik kentinin içerisinde yer alan mağaranın bir ucu Dicle nehrine dayanmaktadır. Mağara içinde yer alan restoranda ise ziyaretçiler bir şeyler yiyip içebilmektedirler.

Batman Müzesi

Batman gezisi sırasında mutlaka uğranması gereken yerlerden bir tanesi de Batman müzesidir. Güneydoğu Anadolu'nun en önemli müzeleri arasında yer almaktadır. Ziyaretçilerine üç salon ile hizmet vermekte olup, paleolitik dönemden çıkarılan eserleri sergilemektedir. Batman Müzesinde birçok eser sergilenmektedir. 2011 yılında kazılardan çıkarılan önemli eserler şu şekilde sıralanmaktadır,

  • Dikili taşlar
  • Oyun taşları
  • Tun mezar hediyeleri
  • Tanrı Bes

Tov Sanat Merkezi

Şehir merkezinde yer alan sanat merkezi, sanat ve kültür sevenler için mutlaka gidilmesi gereken bir yer olarak önerilmektedir. Sanat merkezi içerisinde, tiyatro eğitiminden birçok etkinliğe kadar hizmet veren farklı atölyeler yer almaktadır.

Ahmet Güneştekin Kültür ve Sanat Merkezi

Batman şehir merkezinde üniversite caddesinde yer alan sanat merkezi, turistlerin birbirinden farklı kültürel etkinliklere katılabileceği bir yerdir. Sanat merkezinde tiyatrodan konsere kadar birçok etkinlik gerçekleşmektedir. Ücretli etkinliklerin yanında Batman belediyesi tarafından gerçekleştiren ücretsiz etkinliklerde yer almaktadır. Aynı zamanda Ahmet Gümüştekin kültür ve sanat merkezinde, enstrüman ve tiyatro kursları yer almaktadır.

Hasankeyf Kalesi

Batman gezi rehberi ile gezilecek yerler arasında, Hasankeyf’te bulunan Hasankeyf kalesi yer almaktadır. Bölgenin en önemli tarihî mirasçılarından bir tanesidir. Dicle nehrinin kenarındaki 135 metre yükseklikte olan bir tepede yer almaktadır. Tarihî kaynaklarda yukarı şehir adıyla bilinmektedir. Tamamen taştan yapılan kale, görkemli mimarisi ve basamakları ile dikkat çekmektedir. Bu kale milattan sonra 363 yılında, bölgede hüküm süren Bizanslılar tarafından inşa edilmiştir. Hasankeyf kalesine girebilmek için iki kapı bulunmaktadır. Bu kapılardan bir tanesi Abdullah kapısı diğeri ise sır kapısıdır. Doğu ve batı kapısı olarak da ayrılmaktadır. Hasankeyf kalesi, Abbasiler’den Hamdaniler’e kadar birçok devlete ev sahipliği yapmıştır.

Bunlarda ilgini çekebilir?

Beksi Kalesi

Batman'da yer alan birçok tarihî kale vardır. Bu kalelerden bir tanesi de Beksi kalesidir. Şehrin Sason ilçesinin bekiş köyünde yer almaktadır. Kalenin kitabesi bulunmadığı için hangi tarihte yapıldığı tam olarak bilinmemektedir. İlçeye yedi kilometre mesafede yer almaktadır. Kalenin yapılış malzemelerine bakılarak, Bizanslılar döneminde inşa edildiği düşünülmektedir. Kalenin hiçbir zaman işgal edilmediği söylentiler arasında yer almaktadır. Günümüzde bu kale harap bir şekilde görünmektedir.

Pertükan Kalesi

Batman’ın bir diğer tarihî kalesi ise Sason ilçesinde yer alan Pertükan kalesidir. İlçeye 4 kilometre uzaklıkta yer alan bu kale, günümüzde harabe şekilde görünür. Kalenin tam olarak inşa tarihi belli değildir. Aynı zamanda kaleye ait herhangi bir kitabe de mevcut değildir.

Mor Aho Manastırı

Batman'da görülmesi gereken yerler arasında Mor Aho manastırı yer almaktadır. Süryanilerin değerli yapıları arasında yer alan manastır, şehrin Beşiri ilçesinde bulunmaktadır. Manastıra yapılan restorasyon çalışmaları ile eski görünümünü elde etmiştir. Dicle nehrinin 150 metre yukarısında yer alan manastır, halk tarafından Deyr Mahar olarak anılmaktadır. Manastırın ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Mor Aho manastırı, restore edilerek 2018 yılında ziyarete açılmıştır.

Rabat Kalesi

Batman görülecek bölgeleri listesinde Rabat Kalesi'de yer almaktadır. Şehirde bulunan birçok tarihi eserin olduğu Kozluk ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Araştırmalara göre Rabat kalesinin 4. yüzyılda yapıldığı söylenmektedir. Bu kale Persler ve Bizanslıların yaşadığı dönemde yapılmış ve iki devlet arasında yapılan savaşlarda kullanılmıştır. Rabat kalesi için restore çalışmalarının yapılacağı söylenmektedir.

Hızır Bey Camii

Batman şehrinin Kozluk ilçesinde yer almaktadır. Hızır bey camii 1512 yılında inşa edilmiştir. Bu cami Kozluk ilçesinin en büyük camisidir ve şehrinde en önemli camilerinden bir tanesidir. Cami yapımında kullanılan taş işçiliği, ziyaretçiler tarafından dikkat çekmektedir.

İbrahim Bey Camii

Batman şehrinin Kozluk ilçesinde yer alan bir diğer cami ise İbrahim Bey camidir. Bu camide yer alan kitabede ki bilgiye göre 1705 yılında inşa edildiği söylenmektedir. Sağlam bir yapıda günümüze kadar ulaşmayı başarabilmiştir. İbrahim Bey caminin minaresi çift yollu şekilde inşa edilmiştir ve bu minareler 100 ve 99 basamaktır.

On Kemerli DDY Köprüsü

Batman şehrinde bulunan diğer köprüler kadar tarihi eski bir zamana dayanmasa da, turistler tarafından oldukça dikkat çeken bir köprü olduğu bilinmektedir. Bu köprü 1944 yılında, ikinci dünya savaşı zamanında yapılmıştır. Şehrin simgelerinden bir tanesidir. Batman şehir merkezinden 7 kilometrelik bir mesafe sonrasında ulaşılabilir. On kemerli DDY köprüsü, batman çayı üzerine inşa edilmiştir. Bu köprü tren ve hayvan geçişi gibi birçok işlevde kullanılabilir.

Bunlar ilgini çekebilir?

Zeynel Bey Kümbeti

Batman turistik bölgeler arasında olan Zeynel bey kümbeti, tarihî ve mimarisi bakımdan yerli ve yabancı turistler tarafından dikkat çekmektedir. Bu kümbetin en önemli özelliği Anadolu'da bulunan ilk anıt mezar olmasıdır. Kümbetin yapım tarihî tam olarak bilinmemektedir. Zeynel Bey kümbetinin sahibi, Akkoyunlu devleti hükümdarlarından olan Zeynel bey zamanında bu binayı inşa ettiği söylenmektedir.

Memikan Köprüsü

Batman şehrinin en önemli tarihî köprülerinden biri olan Memikan köprüsü, garzan çayında bulunmaktadır. Bu köprünün hangi tarihte yapıldığı ve kim tarafından yapıldığı bilgisi bilinmemektedir. Ancak 6. yüzyılda yapılmış olabileceği söylenmektedir. Memikan köprüsü yapıldığı dönemden günümüze kadar gelmeyi başarmıştır ancak köprünün oldukça bakımsız bir durumda olduğu görülmektedir. Bulunulan bölgeden Batman şehrine gitmek ve bu tarihi köprüyü görebilmek için, Batman uçak bileti ya da otobüs bileti alınmalıdır.

Mereto Dağı

Batman doğal güzellikler listesinde yer alan Mereto dağı, özellikle dağ turizmi açısından şehre katkı sağlamaktadır. Yıllık olarak farklı yerlerden gelen pek çok turiste ev sahipliği yapmaktadır. Dağ turizmi bölgesi olduğu için doğa sporları ile ilgilenen tatilciler tarafından tercih edilir. Güneydoğu Anadolu’nun iklimi sebebiyle Mereto dağında bol ağaçlara rastlanmamaktadır. Doğal güzellikleri ve dağ yürüyüşlerini seven tatilciler için en doğru tercih olacaktır. Ancak bölgeyi bilmeyenler için bir rehberden yardım alarak, bölgeye gidilmesi önerilmektedir.

Sason Yaylası

Sason yaylası, Mereto dağı eteklerinde bulunur. Bitlis şehrine gelen tatilcilerin gezmesi gereken yerlerin arasında gösterilmektedir. Özellikle doğayı keşfetmeyi seven tatilcilerin, bu yaylayı ziyaret etmesi önerilir. Batman otobüs bileti alarak şehre gelebilir ve doğal bir güzellik olan Sason yaylası ziyaret edilebilir.

Kategoriler: Şehir Rehberi