İçindekiler[göster]

Mardin’de gezilecek yerler, yerli ve yabancı turistlerin dikkatini zengin dokusu ile çekmektedir. Mardin, M.Ö 4500 yıllara dayanan köklü tarihi ile Türkiye'nin en kalabalık 26. şehridir. Farklı din ve kültüre sahip birçok insanın bir arada yaşadığı hoşgörüye dayalı bir şehirdir. Gerçek bir açık hava müzesi konumundadır. Mardin’i gezmeye karar veren turistler, tüm şehri gezmeyi en az 3-4 günde tamamlayabilirler. Otantik yapısı ile ayrıcalıklı bir görünüm sunan Mardin, unutulmaz anlar yaşamanıza yardımcı olacaktır.

Mardin Kalesi

Mardin’de görülecek yerler arasında ilk sırada yer alan Mardin kalesi, tarih boyunca birçok zafere ve savaşa tanıklık etmiştir. Tarihte Babil, Asur, Selçuklu, Bizans, Osmanlı, Hamdaniler, , Karakoyunlar, Pers ve Emeviler döneminde birçok savaş yaşanmıştır. Mardin kalesi aynı zamanda kartal yuvası olarak anılmaktadır.

Midyat Saat Kulesi

Midyat ilçesinde bulunan Mutlu ve Ekin mahalleleri meydanına, midyat taşlarından oluşturulmuş bir saat kulesidir. Bu kulenin genişliği 9 metrekare olup, uzunluğu ise 8 metredir. İlçenin ünlü olan taşları ile yapılan bir süs havuzu da Midyat Saat Kulesi etrafında bulunur. Yapılan restore çalışmalarının ardından şehrin simgesi hâline gelmiştir.

Mardin Sokakları

Mardin gezi rehberi ile tarihi evlerle oluşmuş ve oldukça dar olan arnavut kaldırımlı Mardin sokakları gezilebilmektedir. Sokakların tarihî dokusu, yerli ve yabancı turistler tarafından dikkat çekmekte ve her yıl ziyaret edilmektedir. 1. cadde denilen yerde, bütün evler yenilenmiş olup, bu caddedeki renk uyumu insanlar için oldukça dikkat çekicidir.

Mardin Evleri

Mardin turistik bölgeler arasında yer alan Mardin evleri, Ortaçağ görüntüsüne benzeyen evleri ile yerli ve yabancı turistler tarafından her yıl ziyaret edilen bir yerdir. Sarı kalker taşları ile yapılan Mardin evlerinde, taşların sahip olduğu özellikler ile dışarıda bulunan sıcaklık evin içerisinde hissedilmektedir. Bu evler mazı dağı eteklerinde bulunmaktadır. Mardin evlerinin bulunduğu alan, âdeta labirent şeklinde olup birbiri üzerine sıralanmıştır. Özellikle bu görüntüsü ile turistlerin Mardin’e geldiklerinde ilk ziyaret ettikleri yerler arasındadır. Bu evler iki katlıdır ve evlerde kalabalık aileler yaşamaktadır. Bu özelliği ile şehrin kültürel yaşamını ziyaretçilere yansıtmaktadır. Mardin evleri arasında müze ve butik otel olarak kullanılan evlerde bulunur.

Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi

Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi, 2009 yılında hizmete başlamıştır. Sabancı vakfı tarafından onarılan bu bina, Cumhuriyet meydanında bulunur. Tarihte II. Abdülhamid zamanında yapılan bu bina, daha sonra süvari kışlası olarak kullanılmıştır. Şimdi ise Mardin’de sanat galerisi ve kent müzesi olarak kullanılmaktadır. Sakıp Sabancı Mardin kent müzesinde, alt katta sanat galerisi bulunurken, üst katta ise Mardin tarihine ve kültürüne ait eşyalar sergilenir.

Mardin Müzesi

Mardin gezisi yapmak isteyenlerin, gitmesi gereken yerlerden biri olarak gösterilen Mardin müzesi, ilk olarak 1895 yılında patrikhane kullanımı için yapılmıştır. Daha sonra kültür bakanlığı tarafından onarılmış ve 1995 yılında müze olarak hizmete başlamıştır. Her yaştan insan için eğlenceli ve öğretici etkinlikler düzenlenmekte olup sergi odaları da mevcuttur. Mardin müzesinde eğlenceli vakit geçirebilir, aynı zamanda tarihin çeşitli zamanlarını ait eserler hakkında bilgi alınabilir. Sergi odalarında sergilenen eserler açıklanacak olursa; Bizans, Roma, Asur dönemlerine ait mezar taşları, mozaikler, etnografik eşyalar, sütunlar olarak açıklanabilmektedir. Bu müze sayesinde şehrin tarihine ait detaylı bilgiler elde edilebilmektedir.

Beyazsu

Mardin doğal güzellikler listesinde yer alan Beyazsu, kurak bitki örtüsüne sahip olunan bu bölgede, kavak ve söğüt ağaçları ile tatilcilerin dikkatini çekmektedir. Midyat ve Nusaybin yolunda bulunur ve 25 kilometrelik bir mesafe sonrasında ulaşılabilir. Beyazsu, şehrin içme suyu ihtiyacını karşılamaktadır. Bu yerde alabalık tesisi de mevcuttur ve özellikle piknik yapmak isteyen tatilcilerin için ilk tercihi olabilir. Ahşap eşyalarla oluşturulmuş çardaklar oldukça dikkat çekmektedir.

Turabdin Platosu

Yüksek kalker platosu üzerinde bulunmaktadır. Tarihte bu platoyu keşişler kullanmıştır. Aynı zamanda Hizmetkarları dağı adıyla da anılmaktadır. Mardin’de görülmesi gereken yerler arasında bulunur. Bu platoda, 4. yüzyıldan bu yana 80 manastır yapılmış ve keşişler bu manastırlarda ibadet etmiştir.

Gurs Vadisi

Mardin uçak bileti ya da otobüs bileti alarak şehir merkezine gelinerek, sonrasında doğal güzelliklerden bir tanesi olan Gurs vadisi ziyaret edilebilir. Bu vadi Kızıltepe ilçesi içerisinde bulunur ve 7 kilometrelik bir mesafe sonrasında ulaşılabilir. Vadi içerisinde şelaleleri görebilmek mümkündür. Mardin’in sıcak havasından bunalan tatilciler, daha soğuk bir havaya sahip olan Gurs vadisini ziyaret edebilirler. Bu vadi içerisinde şelaleler olduğu gibi piknik alanları ve göletlerde bulunmaktadır. 12 adet köy vadi içerisinde bulunur.

Mardin Bakırcılar Çarşısı

Kazancılar çarşısı olarak da adlandırılan bu çarşı, gümüş ve bakır işlemeleri ile oldukça ünlü bir çarşıdır. Mardin bakırcılar çarşısı ziyaret edildiği takdirde ustaları yapım aşamasında izleyebilmek mümkün olur ve bakır ve gümüşten yapılan eserleri daha yakından inceleme fırsatına sahip olunabilir. Özellikle el işçiliğine merak duyan tatilcilerin, bu çarşıyı ziyaret etmesi önerilmektedir.

Hacı Şehmus Mete Konağı

Midyat konakları içerisinde yer alan Hacı Şeyhmus Mete konağı, birbirinden çeşitli yöresel eşyaların ziyaretçilere sunulduğu bir konaktır. Bu konağın altında ayrıca bir yeraltı mağarası bulunur. Işıklandırmalar sonucu oldukça dikkat çeken bu yer, görülmesi gereken yerler listesinde yerini almaktadır.

Cumhuriyet Meydanı

Mardin otobüs bileti alarak kolayca ulaşım sağlanabilen Cumhuriyet meydanında, Mardin evlerinin ve kalesinin manzarası izlenebilmektedir. Ayrıca bu meydanda aile çay bahçesi de bulunmaktadır. Bazı dönemlerde Cumhuriyet meydanında konser etkinlikleri düzenlenir.

Savurkapı Radviyye Hamamı

 

Savurkapı Radviyye hamamı, Sitti Radviye medresesinin yanında bulunmaktadır. Özellikle mimari yapısıyla yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekmektedir. Oval şeklinde olan kubbesi ve dikdörtgen yapısıyla oluşmuş bu hamamın, 1176 yılında yapıldığı tahmin edilmektedir. Günümüzde hâlâ hizmet vermektedir. Hem kadın hem de erkekler için hizmet verir ancak kullanım saatleri farklıdır. Dar sokaklardan geçerek ulaşabileceğiniz bu hamam, Mardin'in taş mimarisi ile oluşmuştur.

Bunlar ilgini çekebilir?

Germ-i Ab Kaplıcası (Dargeçit)

Mardin'in Dargeçit ilçesi içerisinde bulunur ve 18 kilometrelik bir mesafe sonrasında ulaşılabilir. Bu kaplıca, Dicle nehri kenarındadır. Bu özelliğinden dolayı mineraller açısından zengin bir kaplıcadır. İçerisinde bulunan kükürtlü su 40 derecedir ve romatizma ya da cilt hastalıkları gibi rahatsızlıklara iyi geldiği söylenmektedir. Germ-i Ab kaplıcası içerisinde içme çeşmeleri ve tedavi havuzu mevcuttur. Ayrıca gelen tatilciler için bir tesiste bulunmaktadır. Bu tesiste 250 yatak kapasitesi mevcuttur.

Midyat

Mardin görülecek bölgeleri arasında yer alan Midyat ilçesi, her yıl pek çok yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır. Özellikle şehre gezi amaçlı gelindiğinde, ilk olarak geziye buradan başlanması gerektiği söylenmektedir. İlçenin doğal yapısı ve mimari yapısı her dönem tatilcilerin dikkatini çekmiştir. Mardin merkezden 65 kilometrelik bir mesafe sonrasında ulaşılabilir. Tatilciler kendi şahsi arabaları ile ya da Midyat minibüs hizmetleri ile kolaylıkla bu ilçeye ulaşabilirler.

Farklı kültürden birçok insanın bir arada yaşadığı Midyat’ın en özel önemli özelliği, farklı kültürleri ve dilleri olan pek çok kişiye içerisinde bulundurmasıdır. Midyat’taki bütün evlerin yapım aşamasında sarı kalker taşları kullanılmıştır. Ayrıca bu bölgede doğu dizileri de çekilmektedir. Bu özelliği ile pek çok yerli ve yabancı turistin gezmek isteyeceği yerler arasında yerini almıştır.

Kategoriler: Şehir Rehberi