İçindekiler[göster]

Dammam Suudi Arabistan’ın doğu kesiminin başkentidir. Dammam Suudi Arabistan’ın en büyük beşinci şehridir ve petrol bakımından oldukça zengin bir liman şehridir. Dammam şehri Basra Körfezin’ine kıyısı olan bir şehirdir. İstanbul’dan aktarmasız Dammam uçak bileti satın almak mümkündür. İstanbul’dan direkt uçuşla Dammam’a uçuş süresi ortalama 3 saat sürmektedir. Dammam liman ve petrol şehri olmasının yanı sıra oldukça çok turistlik bölgesi bulunan bir şehirdir. Dammam Suudi Arabistan’da bulunduğu için oldukça sıcak bir şehirdir. 

Basra Körfezine kıyısı olması nedeniyle de oldukça nemli bir şehirdir. Dammam şehrine turistlik amaçla gitmek için en uygun zaman ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Oldukça seyrek görülen yağışlarla birlikte kışın hava sıcaklığı ortalama 15-18 derecedir. Yaz aylarında ise oldukça sıcak olan Dammam’da hava sıcaklığı yaklaşık 40 dereceleri görmektedir. Dammam oldukça zengin bir şehirdir. Dammam’da oldukça lüks oteller bulunmaktadır. Özellikle Basra Körfezi’nin yakın çevresinde oldukça çok sayıda otel bulunmaktadır. Oldukça eski bir yerleşim bölgesi olan Dammam gezilecek yerler oldukça fazla sayıdadır. Damam şehri Suudi Arabistan’ın en gözde turistlik şehridir. 

Oldukça fazla ziyaret alanı bulunan Dammam şehrinde 3-4 gününüzü oldukça rahat bir şeklide değerlendirmeniz mümkündür. Dammam şehri hem tarihi hem de modern yüzüyle oldukça güzel vakit geçirmenizi sağlayacak bir şehirdir. Şehirde ulaşım aracı olarak genellikle araba kiralama yöntemi kullanılmaktadır. Halk otobüsü kullanımı şehirde yaygın olmamakla birlikte sadece erkekler tarafından kullanılmaktadır. Şehir içinde ulaşım olarak taksi de en az araba kiralama kadar kullanılan bir yöntemdir. Taksi ile şehir içinde turistlik tüm bölgelere ulaşmak mümkündür. 

Şehirdeki turistlik merkezlerinin genelinin Basra körfezi kıyısında konumlandırıldığından yürüyerek oldukça fazla yeri ziyaret etmeniz mümkündür. Dammam turistik bölgeleri genellikle Basra Körfezi sahili boyunca uzanmaktadır. Dammam; tarihi yapıları, parkları ve alışveriş merkezleriyle oldukça fazla gezilecek alana sahip bir şehirdir. Dammam şehrinde çok özel, otantik ve unutulmaz anlar yaşayabilirsiniz.

Tarut Kalesi

Tarut Adası El-Daire olarak bilinmektedir. Tarut Adası’nda yer alan kale Basra Körfezinin 6 kilometre açığında yer almaktadır. Arap Yarımadasının en eski yerleşim yeri olan Tarut Adası yaklaşık m.ö. 5000 yılında yerleşim olduğu bilinmektedir. Adanın tam orta noktasında bulunan Tarut Kalesi yüzyıllar öncesinde adayı düşman işgalinden korumak amacıyla yapış olsa da günümüzde turistik amaçlı olarak kullanılmaktadır. Dammam gezisinde mutlaka yer verilmesi gereken yerdir. Kale adanın en yüksek tepesine inşa edilmiştir. Eskiden 27 metre olduğu tahmin edilen Tarut Kalesi bulunduğu bölgedeki coğrafi problemler nedeniyle oldukça rüzgar alan bir adada olduğu için zamanla yıkılmış ve şimdiki halini almıştır. Tarut Kalesi günümüzde en yüksek noktası 6 metre olarak bilinmektedir. 

Arap mimarisi yansıtan kale geleneksel tarzda inşa edilmiştir. Özellikle arkeolojiye meraklı olan ada ziyaretçileri için oldukça tatmin edici bir mekandır. Tarut Kalesinde Dört adet ana kule bulunmaktadır. Bu kulelerin isimleri, Beyt Abdulvahed kulesi, El-Rıfaa kulesi, Beyt Kaysi kulesi ve El-Dıbeysi kulesi olarak bilinmektedir. Tarut kalesi bölgede Hadia olarak da bilinmektedir. Hadia aldatıcı demektir. Kulenin her yeri aynı gibi gözükmesine rağmen belirgin olmayan yerlerinde küçük kapılar vardır. Bu kapılardan düşman asker işgalinde halk oldukça gizli bir şekilde kaleyi terk edebilmektedir. Dammam gezi rehberi ile bu kale hakkında oldukça fazla bilgiye ulaşmanız mümkün olacaktır. 

Dammam Kordon Boyu

Basra Körfezine kıyısı olan şehirde kıyı boyunca uzanan Dammam Korniş’de yürüyüş yaparak eşsiz Basra manzarasını izlemek mümkündür. Genellikle akşam üstünde oldukça kalabalık olan Dammam Korniş ailelerin güzel vakit geçirebilmesi için etrafında birçok çay bahçesi bulunmaktadır. Her yıl ulusal kutlamalar ve törenler Dammam Korniş’de düzenlenmektedir. Çocuk oyun alanları ve parklarıyla aileler tarafından oldukça tercih edilen bir yerdir. Dammam görülmesi gereken yerler Dammam Kordon boyunda sıralanmıştır demek yanlış olmaz. Oldukça uzun bir yürüyüş yoluna sahip olan Korniş soluklanmak içinde oldukça fazla dinlenme alanını sunuyor. 

Kral Abdullah Parkı

Dammam Korniş’te yer alan park oldukça modern bir dizayna sahiptir. Restoranlar, yeşil alanları, kafeler, şehir tiyatrosu ve çocuk oyun alanları ile oldukça sık tercih edillen bir parktır. Park büyük küçük herkese hitap etmektedir. Çocuk oyun anları ile çocuklara, parkları ve restoranları ile ailelere, kafeleri ile gençlere hitap edebilen Kral Abdullah Parkı Dammam Korniş’te oldukça tercih edilen bir yerdir. Basra Körfezi manzarasıyla oldukça turist çeken Kral Abdullah Parkı her ülkeden ziyaretçi kabul etmektedir. 

Mercan Adası

Al-Marjan olarak bilinen Mercan Adası Korniş’ten bir köprü yardımıyla ulaşılacak yerdedir. Mercan Adası Kornişten bulunan köprü ile ulaşılan yapay bir adadır. Dammam’ın en bilinen ve turist çeken bölgesidir. Adaya feribotla da ulaşmak mümkün olsa da genellikle köprüden yürüyerek ulaşmak turistlerin ilgisini çeker. Adada bulunan oldukça farklı mimarisiyle dikkat çeken deniz feneri turistlerin uğrak mekanı olarak biliniyor. Yapay adaya varana kadar yürüdüğünüz köprü oldukça fazla restoran ve dinlenme alanı sunuyor. Köprü üzerinde bulunan dinlenme alanları ve restoranlar sayesinde turistler farklı deniz fenerini seyir imkanı buluyor. Dammam gezilecek bölgeler genellikle Basra Körfezinin yakınlarda bulunmaktadır. 

Kral Fahd Parkı

Dammam ve Dhahra şehirlerini bağlayan Al Khaleej karayolu üzerinde bulunan büyük eğlence merkezidir. Suudi Arabistan doğu kesiminin en büyük eğlence parkıdır. Parkın içinde çocuklar için eğlence alanları yetişkinler için kafe ve restoranlar, şelaleler ve yapay göller bulunmaktadır. Park için tüm gününüzü ayırmanız gerekmektedir. Oldukça büyük olan park tüm gününüzü geçirmek için uygundur. Dammam görülecek yerler listesinin başında yer almaktadır. 

Yunus Köyü

Damam Korniş Bölgesinde bulunan Mercan Adasına bağlanan köprü üzerinde bulunan eğlence parkıdır. Yunus Köyü içinde bulunan lunapark özellikle çocuklar için oldukça tercih edilir. Yunus Köy içinde bulunan yüzme havuzunda yunus ve fok balığı gösterileri düzenlenir. Özellikle hafta sonları düzenlenen sirk gösterileri yapılmaktadır. 

Modon Gölü

Suudi Arabistan’ın en büyük yapay gölü olan Modon Gölü 2004 yılında ziyarete açılmıştır. Modon Gölü ailelerin ve turistlerin oldukça fazla ziyaret ettiği mekanlar arasında yer almaktadır. Modon Gölünün etrafında yürüyüş ve piknik gibi aktiviteler yapabilirsiniz. 

Dammam Arkeoloji Müzesi

1985 yılında kurulan müzede Dammam şehri ve Doğu Bölgesi’nin tarihinden bilgiler vermektedir. Altı salondan oluşan Dammam Arkeoloji Müzesi oldukça fazla ziyaretçi kabul etmektedir. Oldukça fazla eserin sergilendiği müzede neredeyse tüm gün gezilecek kadar büyüktür. Müze’de Taş Devrinden günümüze tüm eserleri görmeniz mümkündür. Arkeoloji müzesi perşembe ve cuma günleri hariç her gün ziyaretçi kabul etmektedir. 

Dammam Miras Köyü

Damam şehrinin köyünde bulunan küçük tarihi müzede yerel halk ile ilgili oldukça fazla bilgiye sahip olabilir köy halkından yerel ürünler satın alabilirsiniz. 

Yarım Ay Sahili

Basra körfezinde bulunan iki park ve uzunca kumsalın bulunduğu yarım ay sahili ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekmektedir. Sahil kesimi 22 bin hektarlık bir alana kurulmuş olup en gözde ziyaret alanıdır. Dammam'da görülecek yerler listesine eklenmesi gereken bir mekandır. 

Bunlar ilgini çekebilir?

Al Khobar

Basra Körfezine yakın bölgede bulunan Mercan Adasını ziyaretiniz sırsında Al Khobar’a uğrayabilirsiniz. 

Kategoriler: Şehir Rehberi