İçindekiler[göster]

Havana gezilecek yerler listesi oldukça uzundur. Küba’nın başkenti olan Havana şehri Meksika Körfezinin kıyısında Küba’nın kuzeyinde bulunmaktadır. İstanbul’dan direkt uçuşlar ile Havana’nın Jose Marti Havaalanına inmek mümkündür. Tropikal iklimin yaşandığı Havana şehrinde en düşük sıcaklıklar ocak ve şubat aylarında 22 derece olarak ölçülmüştür. En yüksek sıcaklıklar ise ağustos ayında 28 derece olarak bilinmektedir. Kasırgalardan en az etkilenen Havana şehrinde ağustos ve ekim ayları arasında gidilmesi kasırgalar yüzünden tavsiye edilmemektedir. Eski yerleşim yeri olan Havana, şehir merkezi olan Centro Havana ve şehrin turistlik bölgesi olan Vedado olmak üzere Havana’da üç farklı yerleşim yeri bulunmaktadır.

1. Plaza de La Revolucion

Che Guevara'nın Küba İçişleri Bakanlığı Binasında bulunan anıtı

Devrim meydanı 12 kilometrelik bir alanı kaplayan ve dünyanın en büyük 31. meydanı olan bir meydandır. Devrim meydanı tüm protestoların ve eylemlerin yaşandığı bir meydandır. Havana görülecek yerler arasında en popüler olan meydandır. Jose Marti anıtı bulunan Devrim meydanınki bu anıt109 metre uzunluğundadır. Anıtın önünde bir de 18 metrelik bir heykel bulunmaktadır. Devrim meydanı şehrin en işlek meydanıdır. Jose Marti Ulusal Kütüphanesi ve Küba Ulusal Tiyatrosu da bu meydanda bulunamktadır. Meydanda Che’nin demirken bir siluetinin bulunduğu iç işleri binasının duvarında Daima Zafere yazmaktadır. 

2. Capitolio Nacional

Bogotá'nın merkezinde Bolivar Meydanı'nda bulunan Capitolio Nacional

Havana’da birçok müze bulunmaktadır. Bunlardan en bilinen ve en çok ziyaretçi kabul eden müzesi Capitolio Nacional müzesidir. Havana görülmesi gereken yerler listesinde en başta yer almaktadır. Capitolio Nacional müzesi mimarisi ile de oldukça fazla ziyaretçi çekmektedir. Küba’nın devrimi öncesinde inşa edilmiş olan Capitolio Nacional müzesi Küba’nın devrim öncesi yaşantısı hakkında bilgi vermektedir. 1920’lerde inşa edilen yapı neo klasik ve art Nouveau tarzında inşa edilmiştir. Tasarımını gerçekleştiren mimarlar Raul Otero ve Eugenio Raynieri binanın tasarımını Amerika Birleşik Devletlerinde yer alan Washington DC’de ki başkanlık sarayı ve Paris’teki Pantheon binalarından esinlenerek yapmışlardır. 

Yapımı yaklaşık üç yıl süren yapının inşaatında 5000 işçi çalışmıştır. Dış inşası oldukça kısa sürede tamamlanan Capitolio Nacional müzesinin iç dizaynı oldukça uzun yıllar sürmüştür. 92 metre yüksekliğe sahip olan Capitolio Nacional müze binası 1950 yılına kadar şehrin en uzun binası konumundaydı. İçerisinde kapalı alanda bulunan en büyük heykellerinden sonra üçüncü sırada yer alan Cumhuriyet Heykeli olarak adlandırılan Kübalı kadın model olan Lily Valty’den ilham alınarak yapılan bir kadın heykeli bulunmaktadır. Bu heykel Küba’nın milliyetçi ruhunun bir yansıması olarak kabul edilmektedir. Havana gezisi listesinde mutlaka bulunmalıdır. Ana girişte yer alan 25 karatlık elmasın orijinali 1946 yılında çalınmasının üzerine yerine replik bir elmas koyulmuştur. Küba devriminden önce meclis binası olarak kullanılan bina da günümüzde Bilim ve Teknoloji Bakanlığı olarak kullanılmaktadır. Capitolio Nacional binasının içinde bilim adına önemli bir kütüphanede bulunmaktadır. 

3. Plaza de Armas

Plaza de Armas - Silahlar Meydanı

Şehrin ilk kurulduğu yıl olan 1519 yılından bu yana var olan en eski meydandır. Meydanın ismi eskiden meydanda bulunan bir kilisenin ismi olan Iglesia meydanı olarak bilinmekteydi. 1741 yılında yıkılan kiliseden sonra meydanın adı Armas meydanı olmuştur. Askeri geçit törenlerinin düzenlendiği tören konser alanınada dönüşmekteydi. Havana 'da görülecek yerler listesinde en başta yer almaktadır. Armas meydanın ortasında Parque Cespedes’te Küba için bağımsızlık mücadelesini başlatan Manuel de Cespedes’in mermiden bir heykeli de bulunmaktadır. Pazar günleri hadi. İkinci el açıkhava kitap pazarı kulan Armas meydanında her gün binlerce turist akın etmektedir. Birçok restoran ve kafe bulunan Armas Meydan’ında ayrıca Eski tapınak, Modern Seramik Sanatı Müzesi, Otomobil Müzesi’nde bulunmaktadır. Otomobil müzesinde Che’nin kullandığı otomobilde sergilenmektedir. 

4. Calle Obispo

Calle Obispo'da bulunan Hotel Ambos Mundos

Havana’nın kuruluşundan sonra en önemli cadde olan Calle Obispo tarihi bir caddedir. 1519 yılında yapılan bu cadde o dönemlerde güneşten korunmak amacı ile kapatılmıştır. Obispo ismini 1936 yılında alan cadde öncelerde pek çok isim değişikliği yapılmıştır. Havana uçak bileti ile direkt uçuşlar ile Havana’ya ulaşmak mümkündür. Armas Meydanına gidiyor olması ile geçmişte ve günümüzde de Havana’nın en işlek caddesidir. Calle Obispo’da kafeler, restoranlar, barlar kitapçılar, sanat galerisi, pastaneler ve oteller bulunmaktadır. Amerikalı ünlü bir yazar olan Ernest Hemingway’ın yazmış olduğu Çanlar Kimin İçin Çalıyor ve Silahlara Veda adlı eserlerini Calle Obispo’da bulunan bir otelde yazmıştır. 

5. Malecon

Malecon Sahil Yolu

Avenida de Maceo olarak bilinen Malecon sahil şeridinde bulunan 8 kmlik bir yürüyüş yoludur. Bu yürüyüş yolu deniz seviyesinden yüksekte yer almasının nedeni de dalga kıran vazifesi gördüğü içindir. Malecon yolu üzerinde devrimden sonra pek çok kafe, restoran ve bar açılmıştır. Bu eşsiz manzaraya bakarak oturup sohbetler etmek için oldukça uygun olan Malecon sahip yolu her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır. 

Havana gezilecek bölgeler arasında en fazla tercih edilen Eski Havana bölgesinden Havana Limanına kadar uzanan Malecon sahil yolu özellikle yerli halk tarafından akşam saatlerinde tercih edilmektedir. 1901 yılında Malecon sahil yolu yapımına başlanmış ve bu yolun tamamlanması 1952 yılına kadar sürmüştür. Sahil boyunca pek çok heykel ile karşılaşmak mümkündür. Antonio Maceo, General Maximo Gomez ve General Calixto Carcia heykelleri karşılaşılacak olan heykeller arasında en ünlü heykellerdir. La Rampa’nın sonuna denk gelen gece kulüpleri ve barlar ile Havana’nın hareketli gece hayatı ile tanışmak mümkündür. 

6. Devrim Müzesi

Havana Devrim Müzesi

Havana uçak bileti ile direkt uçuş ile Havana’ya gelmek mümkündür. Dünya Mirası Sit Alanı olarak kabul edilen Eski Havana bölgesinde yer alan Devrim Müzesi oldukça görsel mimarisi ile tüm ziyaretçileri büyülemektedir. Küba’nın en önemli müzesi olan Devrim Müzesi’nde Küba’nın devrimden önce ve sonraki değişimi hakkında bilgi edinmek mümkündür. Devrimden önce başkanlık sarayı olarak kullanılan Devrim Müzesi binası Kabanın 1950’li yıllardaki yaşantısına rastlamak mümkündür. 1895-1898 yılları arasında İspanyollara karşı verilen bağımsızlık savaşının da kanıtları sergide sergilenmektedir. 

Neokalsik tarzda inşa edilen Devrim Müzesi binasının tasarımını Kübalı Mimar Carlos Maruri ve Belçikalı Mimar Paul Belau üstlenmiştir. Küba devrimi sırasında savaşçıları taşımak üzere kullanılan Granma yatı müzenin bahçesinde sergilenmektedir. Che Guevara ve Camilo Cienfuegos’un gerçek boyutlarında yapılan balmumu heykelleri de müzede sergilenmektedir. Che ve Camilo’ nun devrim sırasında kullandığı silahlar ve Batista’nın altın telefonu müzede en dikkat çeken parçalardır. Havana gezi rehberi ile gezilmesi gereken bir müzedir. Yapımı 1920 yılında tamamlanan Devrim Müzesi binasında 1957 yılından kalma kurşun delikleri kapatılmayarak yapılan devriminin nasıl yapıldığına dair kanıtlar bulunması ve unutulmaması adına günümüzde sergilenmektedir.

7. Katedral Meydanı

Havana Plaza de la Catedral

Havana’nın Eski şehir bölgesine dahil olan Katedral Meydanı adını Havana Katedralinden almıştır. Katedral Meydanında bulunan Havana Katedrali 18. Yüzyılda inşa edilmiştir ve Barok tarzındadır. Günümüzde şehir başpiskoposunun merkez katedrali olarak kullanılmaktadır. İtalyan mimar Francesco Borromini Katedralin asimetrik olmasından dolayı asimetrik tek Barok dönemi yapısı olduğunu söylemektedir. Havana turistik bölgeleri arasında yer alan Katedral Meydanında bulunan resim müzesi ve galerisi olan Centro Wilfredo Lam yer almaktadır. Ayrıca Katedral Meydanında 18. yüzyıldan kalma oldukça güzel bir ev olan Casa Le Lombillo, 1746 yılında yapılmış olan Palacio del Marques de Arcos bulunmaktadır. 

Havana şehrini daha yakından tanıyabilmek adına Havana uçak bileti fiyatlarına göz atabilir, müthiş bir tarihe ev sahipliği yapan kente unutamayacağınız bir gezi düzenleyebilirsiniz.

Bunlar ilgini çekebilir?

Kategoriler: Seyahat Rehberi