İçindekiler[göster]

Tivaz gezilecek yerler bakımından son derece zengin, eğlenceli ve etkileyici duraklara sahip bir kent olarak gezicilerin dikkatini çeker. Sahil kentlerinden biri olan Tivat masmavi suları ile ünlüdür. Karadağ’ın güneybatısında yer almaktadır. Nüfusunun pek çoğunluğunu Sırplar oluşturmaktadır. Bu şehirde Venedik, Osmanlı gibi pek çok farklı medeniyetin izleri görülebilmektedir. Tarihi anlamda oldukça önemli yerlere sahiptir. Limanları, tarihi mekanları ile birlikte pek çok gezicinin dikkatini kendisine çeker. Oldukça modern bir şehirdir. 

Adriyatik Denizi’nin lacivert suları burada görülmektedir. Kotor Körfezi’ne doğru uzanmakta olan küçük bir yarımadadır. Kendisine has coğrafyası, güzel plajları, lüks marinası ile birlikte pek çok kişinin uğrak yerlerinden biridir. Huzurlu ve sakin bir Akdeniz kenti olarak kişilerin karşısına çıkmaktadır. Son derece havalı olduğunu söylemek mümkündür. En lüks teknelerin demir bağladığı bu belde caddeleri, modern binaları ve şık giyimli insanları ile ön plana çıkar. 

Donja Lastva

Vrmaj tepesinin eteklerinde yer alan merkeze 2 km uzaklıkta olan küçük bir sahil kasabasıdır. İki katlı taş evleri ile görkemli bir görünüme sahiptir. Asmalı bahçeler, ferah avlular, dar sokakla burada görülmektedir. Bu kasabada Karadağ kültürünü yakından görebilmek ve tanıyabilmek mümkündür. Gelenekler ve kasaba mutfağı nedeni ile Tivat görülecek yerler içerisinde başta geliyor. 

Burada aynı zamanda ağustos aylarında Lastva festivali düzenlenmektedir. Özgün bir mimari ile birlikte farklı atölye çalışmalarına kucak açar. Kasaba sahilinde yer alan pek çok ev otele dönüştürülmüştür. Oldukça şirin bir yapısı bulunan bu kasaba tatilciler için son derece önemli uğrak yerlerindendir. Tivat'da kalmak isteyenler için oldukça görkemli bir seçenektir. 

Porto Montenegro

Tivat görülmesi gereken yerler listesi içerisinde yer alan Akdeniz’in yeni marinalarından biridir. Yüzden fazla yata ev sahipliği yapmaktadır. Masmavi denizleri ile dikkat çekmektedir. Açık tonlara boyanmış mimarileri, kaldırımları süslemekte olan palmiyeleri, pırıl pırıl sokakları ile son derece modern bir görünüm elde eder. 

Derinlik problemi olmadığından dolayı gemiler ve özel yatlar burada kolaylıkla yer alabilmektedir. Çağdaş bir görünüme sahip olması ile birlikte oldukça da lüks bir yerdir. Yüksek yat bağlama kapasitesi ve aynı zamanda kişilere sunduğu olanaklar ile prestijli bir limandır. Yapılan son değişiklikler ile birlikte mevcut kapasitesini çok daha arttırmıştır. Özellikle Avrupalı zengin yat sahipleri ilk olarak burayı tercih etmektedir. Dünyanın dört bir yanından yat tutkunlarının dikkatlerini üzerine çekmeye devam etmektedir. Yelken sevenler için de bu liman son derece doğru bir karar olmaktadır. Yat sahiplerinin tüm ihtiyaçlarını doğrudan karşılamakta olan bu liman lüks otel odalarına, VIP etkinliklere ve İtalyan mimariye sahiptir. 

Denizcilik Müzesi

Tivat gezi rehberi eşliğinde mutlaka gezilecek bir yer olan Denizcilik Müzesi Porto Montenegro içerisinde bulunuyor. Denizcilerin kullandıkları eşyalar, gemi maketleri burada görülebilmektedir. İki katlı olan müzede sayısı 300’ü bulan zengin bir koleksiyon yer alıyor. Bu nedenle mutlaka gezilmesi gerekli olan müzelerden biri olarak ziyaretçilerin karşısına çıkmaktadır. Hemen dışında yer alan iki denizaltı ile gerçektir ve bu özellikleri ile pek çok kişiyi çekmekte, önemli bir yere sahip olmaktadır. Müze giriş ücreti oldukça düşüktür ve bu şekilde insanlar rahatlıkla gezi düzenleyebilmektedir. Aynı şekilde dışarıda yer alan denizaltını da gezmek için ücret ödemek gerekli olabilmektedir. 

Veliki Gradski Park

Şehir merkezinde yer alan bu park 5,9 hektar genişliğe sahiptir. Tivat'da görülecek yerler içerisinde bulunmaktadır. Şehrin en büyük parkıdır. Burada her türlü ağaç ve bitki yer edinmektedir. Çam ağaçlarının yoğunlukta olduğu parkın enfes kokusu ziyaretçilerini kucaklamaktadır. Yürüyüş yolları ve minik süs havuzları ile birlikte görkemli bir mekandır. 1892 yıllarında ağaçlandırılmaya başlanmıştır. Amiral emrinde bulunan gemi kaptanlarının burayı her ziyaret edişlerinde ağaç dikmeleri söylenmiştir. Bu şekilde ağaçlandırılmış ve zaman içerisinde günümüzdeki halini almıştır. Dünyanın çeşitli bölgelerinden getirilmiş olan ağaç türlerini burada rahatlıkla görebilmek mümkündür. Çeşitliliği nedeni ile mutlaka görülmesi gerekli olan yerlerdendir. 

Aziz Sava Kilisesi

Tivat merkezde yer alan Ortadoks kilisesi olarak ziyaretçilerin karşısına çıkar. Tivat gezisi düzenleyenler için mutlaka listeye eklenmesi gerekli olan kilisedir. Sadece taş kullanılarak yapılmış olan bir kilisedir. Kendisine özgün bir mimariye sahiptir. Bu nedenle oldukça ilgi çekicidir. İç mekânı azizlerin fotoğrafları ile süslenmiştir. 

Aziz Roko Kilisesi

Tivat gezilecek bölgeler içerisinde yer alan bir başka kilisedir. Donja Lastva kasabası içerisinde bulunmaktadır. Katolik kilisedir. Deniz kenarında yer alır ve küçük bir kilisedir. Aziz Roko mütevazi bir mimariye sahip olması ile ünlüdür. Kilise Aziz Roko’ya ithafen yapılmıştır. Yüksek kulesi kasabadan rahatlıkla fark edilebilmektedir. Kulesine çıkıp eşsiz manzaranın keyifini sürebilmek mümkündür. 

Çiçekler Adası

Tivat şehrinin güneyinde yer alan bu ada anakaraya köprü ile bağlanmıştır. Küçük bir adadır. Yugoslavya döneminde halka kapalı bir şekilde durmaktaydı. Ancak askeri personel için tatil merkezi olarak kullanılmaya devam edilmiştir. Adada 13.yüzyıldan kalma Aziz Sava tarafından yaptırılmış olan manastır bulunuyor. Adanın her tarafında yer alan renkli çiçekler adının Çiçek Adası olmasına neden olmuştur. Pek çok farklı türde ve renklerde çiçekler görebilmek mümkündür. Bu nedenle oldukça hoş bir görünüme sahiptir. 

Bu adada yer alan plaj ile birlikte denize girebilmek mümkün hale gelmektedir. Küçük bir plajı bulunmaktadır. Bu şekilde tatil mekanı olarak kullanılabilmiştir. Tivat Havalimanına oldukça yakın olan bir mekandır. Bu nedenle Tivat uçak bileti araştıranlar için ilk ziyaret edilmesi gerekli olan bölgelerden biridir. 

Plavi Horizonti Beach

Tivat turistik bölgeleri içerisinde yer alan bu plaj en güzel plajlardan biridir. Her iki tarafı da çam ağaçları ile süslenmiştir. Küçük bir koyda yer almaktadır. Lustica Körfezi yakınlarında bulunmaktadır. Bu plaj güzelliği nedeni ile yaz aylarında oldukça kalabalık olmaktadır. Görkemli manzarası sebebi yerli ve yabancı turistler için mutlaka uğranılması gerekli olan plajlardan biri haline gelmiştir. 

Çok fazla popüler olmasının nedenlerinden biri sahilin sahip olduğu ince kumudur. Deniz sığ ve aynı zaman ılık bir şekilde durmaktadır. Bu nedenle çocuklu aileler tarafından sıklıkla tercih edilmekte olan bir plajdır. 

Bunlar ilgini çekebilir?

Buca Lukovic Müzesi

Kentin önemli tarihi yapılarından biridir. Dönemin varlıklı ailelerinden olan Buca ailesinin yazlık evi 500 yıl boyunca ayakta kalabilmiş olan nadir yapılardandır. Daha sonra müzeye çevrilmiş olan bu yapı Katolik mabedin de olduğu sanat galerisi olarak kullanılmaktadır. Burada Roma dönemine ait koleksiyonlar yer almaktadır. Balıkçılık ve tarımcılık ile ilgili aletler, mücevherler ve yerel halk kostümleri ziyaretçiler için sergilenmektedir. 

Tivat gezisinin olmaz olmaz bölgelerinden biri olan botanik bahçe havalimanı yanında yer alıyor. Bu nedenle uçak bileti arayışında olan kişilerin gezi listelerinin başına eklemeleri gerekli olan bir bahçedir. Mineralli sular, tuz ve kuşlar ile çevrili olan bir cennet gibidir. Göçmen kuşlar tarafından kuşatılmış olan bir bölgedir. Geniş bir alana yayılmıştır. 111 farklı türde kuş türü burada bulunmaktadır. Oldukça çeşitli kuş ve diğer canlılar olması nedeni ile görkemli bir görünüm sunar. 

Kategoriler: Şehir Rehberi